kalau ada kengkawan nak mencuba resepi mudah ni, kak rose kongsikan kat sini ya...
Mekasih tuan punya resepi asal, Resepi Nannie
BAHAN-BAHAN :
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
3 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
secubit garam
garam secukupnya
CARA MEMASAK :
~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.
~ Daun pandan di blander dengan santan, tapis. (kak rose guna kaler hijau n santan kotak jer)
~
Kemudian campur dan masukkan semua gandum, telur & garam , santan
ke dalam blender dan kisar semua bahan sehingga sebati . Tapis utk
memastikan adunan tidak berketul .
~
Bila adunan siap masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan , perlu
disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.
~
Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga
masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit
bawahnya.
~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.
1 comment:
Senang rupanya... ingatkan susah hihihi...
Esok rasa nak coba buat, semua bahan pun memang sedia ada kat umah...
Pakai cetakan kuih serabi boleh juga kan kak ya?
Post a Comment