Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, August 31, 2016

Salam merdeka..

Selamat hari merdeka ke 59

selamat menyambut hari kemerdekaan ke 59, semuga kita semua merdeka mentally and physically... dan pagi2 tadi terima gambar ni wall fb dari kawan yang sama2 marching for merdeka celebration manyyyyy years back. so for ingatan, kak rose tepek kat sini kenangan manis ni.

dan perbarisan hari ini.... semuga akan jadi kenangan manis untuk tahun2 yang akan datang..

WW: best ever lauk

for him only!

Tuesday, August 30, 2016

Ayam dan brokoli sos tiram

 sayru yang mudah dan sedap, walaupun untuk meratah saja... buat ni berdasarkan resepi brokoli masak sos tiram dari Zalinah@Rempah Ratus yang sangat menggoda jiwa dan tekak kak rose ni... tapi yang ni kak rose celurkan brokoli tu dan susun dalam pinggan barulah tuangkan ayam yang dah siap dimasak tu, instead of masuk sekali dengan ayam tu... kak rose kongsikan resepi asalnya ya..

Bahan-bahan :
300 gm brokoli - dipotong
1 batang lobak merah - potong serong
200 gm isi ayam - dihiris
1 biji bawang merah - dicincang
4 ulas bawang putih - dicincang
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap manis
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dgn sedikit air
1 cawan air
1/2 sudu kecil gula
Garam secukupmya

Cara-cara :
Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan ayam dan tumis hingga masak. Tuang sedikit air.
Masukkan serbuk lada hitam.
Masukkan carrot
Masukkan sos tiram dan kicap manis.
Tuang air dan tepung jagung yang dibancuh.
Perasak garam dan gula secukupnya. Gaul rata.
Taburkan sedikir bawang goreng.
Sedia dihidang.

Monday, August 29, 2016

Lempeng nasi

 Asalamualaikum dan salam pagi isnin buat kawan2 semua.... sarapan apa pagi ni agaknya ya, atau ada yang berpuasa sunat, Alhamdulillah... semuga terus istiqamah melakukannya... tapi kak rose tak rajin nak buat... so kena sediakan sarapan lah... jom kita makan sarapan style kampung kak rose ni... sebenarnya untuk nak elak pembaziran jugak ni... kalau ada nasik lebih2 tu boleh la buat lempeng cam ni atau pun buat apam beras pun sedap gak... tekak kak rose ni semuanya sedap lah....

resepi dari blog CMG, kak rose kongsikan kat sini pulak ya... mekasih Mat

Bahan-bahan

  • 2 cawan nasi sejuk (nasi semalam)
  • 3 cawan air
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • Garam secukup rasa
  • 2 camca besar minyak masak @ minyak zaitun
  • Kuah kari atau sambal tumis sebagai pencicah
gambar lama yang kak rose pernah buat dulu... saja nak tepek kat sini semula....

Cara-cara

  • Kisar nasi tadi bersama air, kemudian masukkan tepung, garam secukup rasa dan minyak masak, kisar lagi hingga rata dan sebati. Tuang dalam bekas dan biarkan sekejap.
  • Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Ambil 1/3 cawan adunan lempeng, tuang ditengah2 pan, tuang perlahan dan biar ia merata sendiri. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng nampak pucat dan berlobang2.
  • Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga perang keemasan. Angkat dan laku kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama kuah kari atau sambal tumis. Selamat mencuba.

Sunday, August 28, 2016

New netting

 netting yang lama dah koyak2, so it is time to change... harap2 cik nyamuk tak dapat nak masuk rumah kak rose ni...
kerja2 preparation buat kat luar rumah, bila dah siap baru pasang kat tingkap dan atas pintu utama ni... tapi sampai empat orang nak buat kerja... tak kisah lah asalkan cepat siap sudah ler kan...

kalau tak nak pasang netting tu, sorok jer seliper dalam rumah, pasti nyamuk tak masuk sbb dia fikir tak de orang dalam rumah tu.... hihi


Lontong simple untuk bekpes

 bila teringin nak makan, memang kak rose kena lah merajinkan diri untuk nak buatnya... selalu bila membeli ada saja yang tak kenanya ditekak, so jalan yang paling baik ko buat lah sendiri... nak buh apa pun terpulang, asalkan tekak boleh terima kan... baru lah puas hatikan..

 kuah lodeh in the making... atas api dapo pun boleh nak posing... segala sayur ada dalam tu... carrot, kubis panjang, kacang panjang, sengkuang, fucuk dan sohon jugak... lebur semua sekali dalam tu....senang kerja kan. yang paling penting sekali kuah lodeh kak rose ni mesti ada tempe, kalau tak de rasanya macam ada kureeeeng sikit rasa dia pada tekak kak rose la.

 dah siap bolehla mengadap dengan nikmatnya... udang beso tu kak rose buh sikit jer, tapi udang yang kecik2 tu dalam satu mangkuk kecik, jugak udang kering yang diblend kering.. dan kuah santan tu kak rose tak mo pekat sangat...nanti cepat muak, tak dapat nak makan banyak! tamak sungguh kan!

 nasi impit yang kak rose buat sendiri... haha... sendiri buat sendiri makan kekdahnya!

pelengkap pada lontong kak rose, sambal tumis tak pedas... puas hati sangat dapat breakfast dengan lontong dipagi minggu... boleh mengulang sampai petang. itulah kak rose, peminat lontong. masa buat open house raya hari, cuma dapat merasa sikit jer... habis licin semuanya... tuan rumah dapat cuci periuk jer. Alhamdulillah, kawan2 yang datang suka dengan masakan kak rose ni.

Saturday, August 27, 2016

Terdayakah nak ikut ni????

Perkongsian yang bagus untuk kita semua dari wall facebook... dayakah kita nak ikut macam yang disenaraikan tu... huhu. terima kasih Nadia dari mingguan wanita untuk gambar dan artikel tu.

12 Teknik Ini Boleh Kembalikan Bentuk Badan Anda Seperti Dulu
 12 Teknik Yang Boleh Kembalikan Badan Asal Anda Dulu
Macam-macam cara diet dah cuba tapi masih tak berjaya. Ini yang boleh membuatkan kaum wanita jadi tertekan dan malas nak teruskan diet, bukan?

Sebenarnya masih banyak banyak cara dan tip yang berkesan untuk membantu anda membakar lemak dengan lebih berkesan. Paling utama untuk memastikan usaha anda menemui kejayaan ialah disiplin dan komitmen yang tinggi.

Sematkan dalam diri anda bahawa tiada yang mustahil untuk anda lakukan. Cara ini akan buat anda lebih bersemangat untuk berusaha mencapai apa yang diidam-idamkan....

1. Kawal keinginan untuk minum minuman ringan. Lupakan terus minuman ringan untuk sepanjang tempoh ini atau pun kalau boleh sampai bila-bila. Gantikan dengan air putih dan ambil dengan kerap. Kurangkan juga pengambilan air teh dan kopi. Jika ingin juga mengambilnya, bancuh teh dan kopi tersebut dengan susu skim. Elakkan penggunaan susu pekat manis.

2. Pujuk hati anda agar melupakan seketika pengambilan biskut dan kek yang manis-manis. Ya, memang anda menyukainya tetapi anda perlu berkorban. Pastinya pengorbanan anda itu berbaloi-baloi. Tetapi jika anda memang tidak menggemari makanan ini, anda dikira bertuah.

3. Lupakan semua jenis pasta. Sebarang jenis pasta, tidak kira spageti atau makaroni, ia tidak sesuai untuk anda.

4. Panggang semua jenis daging yang anda ingin makan. Buang lemak dan kulit ayam, itik dan ikan. Jangan sekali-kali makan daging yang digoreng. Percayalah,  tidak baik dan melambatkan proses pembakaran lemak.

5. Sasarkan sekurang-kurangnya 1gm protein per paun daripada berat badan. Ambil semua jenis makanan rendah lemak, rendah karbohidrat dan bancuhan susu (protein). Ia dikenalpasti sebagai cara yang pantas membakar lemak, mudah dan berkesan.

6. Ambil vitamin C yang mencukupi. Dalam sehari, dinasihatkan untuk mengambil kira-kira 1000 mg. Jumlah itu menyamai 22 biji buah oren. Ia penting untuk sistem imunisasi tubuh, menurunkan paras tekanan darah dan menurunkan kolestrol.

7. Cuba tetapkan untuk mengambil sebanyak 5 ke 6 hidangan ringan dalam sehari. Ini lebih baik daripada anda mengambil cuma 3 kali sehari makanan tetapi dalam jumlah yang banyak. Apabila makanan diambil dalam jumlah yang sedikit, lebih mudah dan cepat dicerna oleh tubuh.

8. Jika anda peka terhadap pengiraan kalori, cuba kurangkannya sebanyak 10 peratus. Dapatkan panduan pengambilan kalori dalam majalah dan juga aplikasi yang terdapat dalam telefon bimbit anda.

9. Keju juga tak baik untuk anda, termasuklah yang rendah lemak. Sebagai pilihan, anda masih boleh mengambil keju kotej.

10. Makan daging yang diproses juga tidak digalakkan. Ini termasuklah chicken chop, lamb chop, sirloin steak dan sebagainya. Tak kiralah sama ada  rendah lemak mahupun tidak kerana bahan-bahan yang digunakan untuk memproses daging itu adalah tidak  ‘mesra’ dengan tubuh anda.

11. Senaman juga penting bagi mendapatkan keputusan yang optimum. Beri perhatian yang lebih pada latihan kardio (menguatkan jantung). Sebagai altenatif, anda boleh bersenam lompat tali dan menggunakan semua mesin kardio yang tersedia di gimnasium.

12. Bermula selepas masa makan tengahari dan ke atas, kurangkan pengambilan karbohidrat berkanji. Sebaliknya gantikannya dengan salad, sayur-sayuran dan buah-buahan. Ini lebih berkesan membakar kalori berbanding anda makan makanan yang berat.

Ok, banyak pilihan yang anda boleh cuba. Ingat ya, jangan cepat putus asa untuk dapatkan tubuh badan yang sihat, amalkan setiap langkah demi cantik dan sihat untuk orang tersayang!


**kak rose kongsikan kat sini.... semuga ada kekuatan untuk ikut seperti yang disenaraikan tu... tak semua, sikit2 pun jadi la kan! apa punya alasan!

Friday, August 26, 2016

Mayonnaise pancake

 Kes tak boleh tengok tayangan amal kat blog kawan2... 

ni la kalau asik nak g sekodeng blog kawan2, bila nampak terus jer nak jugak makan... dan kenalah merajinkan diri untuk nak buat nya... tak pe la kan, sendiri buat dan sendiri makan... pas tu sendiri komplen tak leh nampak tayangan amal dari blog kawan2.... apa kesahkan, asalkan tekak dapat apa yang teringin nak makan. pancake ni sangat lembut dan gebus, sedang elok manis dan lemaknya, so kak rose makan gitu jer, dayang2 sampingan... tapi en asben tetap jugak nak makan dengan butter n strawberry jemnya.


Bahan2:

3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur (k.nor guna saiz A)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
3 sudu besar gula castor
2 sudu besar susu pekat manis
1 cawan susu segar (boleh guna susu tepung yg dibancuh dgn air)
secubit garam
2 sudu besar mayonis

Cara:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Boleh guna blender atau guna balloon whisk jer.
Biarkan selama 10 minit.
Goreng dlm frying pan hingga masak.
* adunan ni mmg nampak pekat skit, tp lembut dan gebus jer hasil dia nanti
kalau nak tambah air skit pun tak per, tp jangan banyak, nanti cair. kalau cair pancake kita jd nipis jer, tak cantik.

Keistimewaan Ayat Kursi




 Asalamualaikum dan salam Jumaat buat kawan2 semua.... semuga semuanya ceria dan dalam lindungan Allah jua hendaknya... jom kak rose  kongsikan artikel yang baik2 untuk bacaan kita dan semuga kita mendapat menafaat darinya. Aamiin.

Keistimewaan Ayat Kursi

Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya.”

1. Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.”

2. Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.”

3. Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.”

4. Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.”

5. Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.”

6. Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, insya Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.”

7.Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin.”

8. Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.”

9. Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.”

10.Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya.”

11. Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur, perbuatan-perbuatan orang yang benar, pahala Nabi-nabi, juga Allah melimpahkan padanya rahmat.”

12. Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.”

13. Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wa jalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.”

Sumber: dari whatsapp kawan2, semuga bermanafaat.

Thursday, August 25, 2016

Orange smoothie

 segar nyaman dapat minum ni dihari yang panas membahang ni.... nikmatinya sejuk2 memang sangat heaven, segelas beso ni macam tak cukup jer rasanya... nasib baik ada lagi belen untuk nak menambah... tu la untungnya buat sendiri ni, minum pun boleh bertambah2.... kak rose la tu!

 resepinya kak rose cnp dari dunia dapurku .... mekasih ya. mohon izin nak kongsikan kat dapo kak rose pulak..

Bahan2:

  • 2 biji buah oren-buang kulit dan potong2
  • 1 cawan plain low-fat yogurt
  • 1 cawan potongan buah(pisang/strawberry/mango)-jun guna pisang
  • 2-3 sudu besar madu
  • 1 cawan ais

Cara2:

  1. masukkan semua dalam blender kecuali ais. kisar.
     2.  masukkan ais dan kisar sekejap. hidangkan. 
 

Wednesday, August 24, 2016

Tat nenas kerang

 Ishhhh!!! kak rose ni macam nak raya lagi jer kan... buat lagi tat ni untuk makan2 dan menambah ternakan lemak yang dah sedia banyak tu... hihi... sejak pertama kali buat masa raya hari tu dan tau akan kesedapannya memang rasa nak makan lagi dan lagi dan lagi jer.... masa buat open house hari tu depa makan hingga tinggal balang jer... so kali ni merajinkan diri buat lagi dan makanlah sampai puassss! sedap guna resepi ni, tak manis sangat dan tak muak jugak... melted in the mouth, gitu!


Bahannya...

Bahan A
150 gram butter
100 gram majerin
50 gram gula icing
50 gram susu tepung
50 gram tepung jagung
1/4 sudu kecil emplex
1/2 sudu kecil esen vanilla
2 biji kuning telur

Bahan B
350 gram tepung gandum
(tepung nanti boleh diubah suai supaya dpt doh yg lembut)
Inti nenas/epal yang secukupnya

Untu sapuan...
1 biji kuning telur
beberapa titik pewarna kuning
1 sudu kecil susu cair

Caranya...
-Sebatikan butter, majerin, gula dan telur gunakan senduk saja...kemudian campurkan semua bahan2 kecuali intinya.
- Uli doh sehingga doh tidak lekat ditangan, pastikan doh lembut supaya mudah utk proses menekan doh.
- Siap uli perap doh sekejap supaya bahan2 lebih sebati dan mesra.
- Ambil sedikit doh, masukkan dlm acuan tart kerang ..masukkan inti nenas dan tutup dengan sedikit doh lagi. Kemudian tekan acuan tart kerang..untuk mengeluarkan tart tadi. Susun dalam loyang pembakar.

Oleskan bahagian atas dengan sapuan kuning telur...sedia untuk dibakar...170c selama 25-30 minit atau ikut oven masing2 ye...
Selamat mencuba....

Tuesday, August 23, 2016

Kuih lapis sagu

 jumpa resepi kuih ni semasa bersauna memansakan diri atas kerusi nano, terasa sangat nak makan dan kebetulan pulak bahan semua pun ada... walaupun kelapa putih tu sangat kasar parutannya, tetap lah jugak nak mencubanya... end up nampak sangat tak cantik macam tuan punya resepi tu buat... berserabai jer kelapa tu dari potongan kuih tu... apa lah ada pada rupa kuih tu, yang penting sangat sedap buat kak rose yang memang suka dengan kuih yang berasaskan sago biji ni. jom kita tengok resepinya yang kak rose amik dari blog Ayu. mekasih ya.


Bahan A
90g gula melaka
25ml air
1 helai daun pandan
(masak bahan2 atas dan tapis, buang daun pandan)

Bahan B
250g  biji sagu, direndam 1 jam dan toskan
150g kelapa parut,yang telah dibuang kulit arinya
garam

Bahan C
130g gula kastor 
50ml air
1 helai daun pandan
(masak bahan2 atas dan tapis, buang daun pandan)

sedikit pewarna merah dan hijau


Cara:-
 
Satukan biji sagu yang telah direndam dan toskan tadi bersama dengan kelapa parut dan garam.
Kemudian bagikan kepada 3 bahagian yang sama banyak.

1/3 bahagian dicampurkan dengan bahan A, dan gaul rata.
Campurkan bahan C kedalam 2/3 bahagian yang tinggal. Gaul rata.
Ambil 1/2 dari bahagian ini di campurkan dengan warna merah, ketepikan, 1/2 lagi dicampurkan dengan sedikit pandan paste dan warna hijau ketepikan.
Alas loyang 7x7 inci dengan plastik wrap.
Masukkan sago yang berwarna merah dan kukus selama 10-15 minit.
Angkat dari kukusan dan ratakan( macam nak ratakan pulut serimuka), hingga betul2 padat & rata.
Masukkan sagu biji yang dicampurkan dengan air gula melaka tadi dan kukus selama 10-15 minit.
Angkat dari kukusan dan ratakan.
Diakhiri dengan sagu yang berwarna hijau+pandan paste dan kukus selama 30-40 minit atau sehingga masak.
Biarkan betul2 sejuk baru dipotong.

Monday, August 22, 2016

Sup cendawan berkerim

 kalau dah pebret tu, buat lagi dan lagi dan lagi... tak pandang dah creamy soup ni kat pizza hut tu...

 buat sendiri memang puas hati sangat dengan resepi ni... dan yang bestnya boleh taruk ayam dan cendawan banyak2, tak payah nak blend, biarkan ayam dan cendawan chunky dalam sup tu... bila makan tak la terus slurppp jer... ada jugak isi dalam tu nak kunyah kan... suka sangat dengan resepi ni dan selalu akan buat lebih2 untuk menghirup jer instead of cicah dengan roti ni... terima kasih pada yang kongsikan resepi ni ya...

Sup Cendawan Berkrim
 
100 gram cendawan butang jenis segar (kak rose guna yg dalam tin jer)
600 ml air
1 tin susu sejat
1 kiub ayam
1 biji bawang besar - didadu kasar
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 camca besar mentega
50 gram tepung gandum
1/2 camca teh serbuk lada putih
 

Garam secukup rasa dan sedikit lada hitam
Sedikit cincangan daun parsley -  untuk hiasan (kak rose gantikan dengan daun pudina)
 

sekeping dada ayam - cincang halus 
sedikit dried oregano - yg ni kak rose tambah


Cara Membuatnya :
 
Cendawan dibasuh. Asingkan 4 - 5 kuntum cendawan tadi dan didadu sederhana besar. Manakala yang selebihnya, hiris kasar. Ketepikan. Dalam kuali panaskan mentega, masukkan cendawan dan goreng hingga layu. Tambah bawang putih dan bawang besar, goreng hingga bawang besar layu sahaja.  masukkan ayam cincang, tumis hingga masak baru Masukkan tepung dan kacau rata. Gunakan api kecil.
**Masukkan ayam cincang dan tumiskan hingga bertukar warna baru masukkan tepung.


Tuang air dan susu cair, kacau rata, masukkan kiub pati ayam dan biar mendidih perlahan sambil dikacau kerap hingga kuahnya menjadi sedikit pekat. Padamkan api dan biar ianya suam. Kemudian kisar halus, tuang dalam kuali semula. (kak rose omit yg ni, suka yang ade chunky ayam dan cendawan dalam sup tu)

Masak dengan api perlahan hingga mendidih, masukkan cendawan yang didadu tadi, tambah serbuk lada putih dan kacau rata. Masak hingga pekat. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Hidangkan dengan menabur sedikit cincangan daun parsley dan taburan serbuk lada hitam serta roti bawang putih jika suka. 
(kak rose masukkan dried oregano)

suka dengan sup yang ada chunky meats n mushrooms dalam tu... lagi banyak lagi suka la kak rose... tamak sungguh kan!

Sunday, August 21, 2016

Crispy potato wedges

 home made crispy potato wedges... terjamin bersih dah halal, yang penting sedap... angkat dari koli terus boleh ngap panas2 gitu! tapi tu la... cicah cuma ade mayonis n cili sos jer.  tapi kan kali ni beli russet potato tu bapak main mahal...rm4.99/kg... bukan ke selalunya about 3 hengget ++ gitu jer kan... dan potato jenis ni saiz memang jumbo... 4 biji pun dah more than 1kg... memang puas makan walaupun buat wedges ni cuma guna 2 biji jer..

resepi kak rose cnp dari Jintanmanis.com.... mekasih ya Ros, kak rose tepek kat sini lak...

Bahan-bahanya

2 biji kentang saiz XL – potong berbaji
2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO ( ros tak letak)
1 sudu teh serbuk cili ( kak rose guna serbuk kari ayam)
1 biji putih telur – dikocok
Tepung gandum secukupnya untuk salut ( ros guna tepung goreng ayam)
Garam

Cara-cara

1. kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.
2. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
3. Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
4. Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
5. goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
6. Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis.
untuk anak-anak,ros hanya salut dengan tepung goreng ayam je, untuk ros pulak ros campur serbuk kari dalam tepung goreng ayam tu, baru rasa pedas-pedas sikit.

Saturday, August 20, 2016

Potato salad

 

 bila dah tengahari dan perut dah mula berkeroncong tapi tak tau lagi apa nak masak, ni la jadinya... buat jer apa yang boleh disediakan dengan cepat dan yang penting sedap ditekak la kan... buat salad ni pun just rebuskan kentang tu dan gorengkan daging tu... instead of minced meat, kak rose guna  patties ayam berger... apa yang ada dalam simpanan je kan. tung tang kejap jer dah siap dan boleh dinikmati dah!


 so ini lah potato salad untuk lunch kak rose.. meratah je. Alhamdulillah dengan rezkinya.

ingredients:

200 gm potato (boiled n quatered)
100 gm mayonnaise
30 gm powdered mustard (kak rose x letak)
50 gm shallots (finely chopped)
5 gm salt
5 gm black pepper
some crispy cooked minced beef

method:

mix well potato, mayonnaise, mustad n shallots
add salt n black pepper to the salad mix n mix well again
spread some cooked minced beef on salad
ready to serve

Friday, August 19, 2016

Laici+kiwi+soda

 penyejuk tekak di musim panas...


Laici+kiwi+ice cream soda+ ice cube.... hmmmm dapnya.

kak rose buat base on resepi ni, tapi dengan mana yang ada jer... nampak macam ada laici dalam tu, tp diresepi tulis melon, adakah ianya sama... so kak rose pun memandai buh fresh laici... harap2 tak batuk la.

Bahan Minuman Kiwi Punch Soda :

  • Kiwi 2 buah ( dipotong-potong )
  • Sirup melon 200 mili liter
  • Soda manis 300 mili liter
  • Es batu secukupnya ( sesuai selera )

Cara Membuat Kiwi Punch Soda :

  1. Langkal awal masukkan kiwi , sirup melon dan es batu secukupnya ke dalam tabung blender lalu proses hingga semua bahan tercampur rata dan halus .
  2. Selanjutnya Tuang ke dalam gelas , dan tambahkan soda manis .
  3. Silahkan tambahkan es batu lagi secukupnya jika perlu .

Amalan Bismillah 5

 Asalamualaikum dan salam pagi jumaat yang mulia... pagi ni kak rose nak kongsikan amalan yang kak rose copy dari wall fb. Bismillah 5 adalah pendinding dan ayat penyembuh (syifa) segala penyakit serta amat bermanfaat dan amat baik dijadikan sebagai amalan seharian.


“Bismillaahir rohmaanir rohiim, Bismillaahisy syafi, bismillaahil kaafi bismillaahil mu’aafi, Bismillaahil la-dzi laa ya-dhur-ru ma’as-mihi syai-un fil ardhi walaa fis-samaa’i wahuwas samii’ul aliim




semuga bermanafaat buat semua...

Thursday, August 18, 2016

Mee udang Mak Jah

 pertama kali pergi makan kat kedai mee udang Mak Jah di Kuala Sepetang ni...hari ahad lepas semasa balik dari KL, teruslah kami singgah kat sini.... punya la ramai pelanggan dia, kereta berderet2 paking kat tepi jalan... so kena lah jalan jauh sket sebab penuh kereta sepanjang jalan tu... hari2 macam ni atau pun sebab hari minggu tak tahu la pulak... tapi memang ramai sangat pelanggannya. tapi service cepat jer, mungkin sbb staff yang ramai dan mungkin jugak kuah tu tentulah dah masak awal2 la kan...

 the list of menu... kak rose order kue teow udang special dan en asben punya mee udang special... nampak macam sket jer kue teow tu, tapi bila makan memang terbuntang nak abeskan... dan udang tu nampaknya sekor jer yang beso, dan 4 ekor lagi sedang2 jer saiznya... dan selain mee/kue teow tu the additional dalam tu cuma beberapa jurai kubis yg disagat halus dan digarnish dengan daun bawang dan bawang goreng... nothing else. ke memang cam tu jer menunya. no sayur nor telur rebus?

 dan list menu untuk minuman... kalau datang ramai2 boleh order yang dalam jug, boleh minum sampai puas!

 waktu berniaga... kawan2 kalau nak g masa cuti sekolah boleh la plan dari sekarang kan..

selalu jugak buat sendiri mee udang ni... macam2 kita taruk dalam tu, bila makan kat kedai semata mee dan udang rasa macam ada yang tak cukup...ishhhhh!!!! kak rose ni kan, lain kali buat sendiri jer... taruk lah segala mak nenek fish cake, fish ball, telo rebus n sayur2 tu!

Brisk walk semalam...

 Setelah dua bulan lebih berehat dari berbrisk walk pepagi, sekarang masa nak paksa diri untuk buat rutin seharian macam sebelum bulan puasa hari tu.... actually dah stat minggu lepas lagi, tapi tepon oppo tu cam tak leh nak capture steps yang dah kak rose buat, tepon samsung s6 edge yg dok guna dulu tu dah ilang kan...  lepas S health tu tak nak capture, kak rose donlod steps mania pulak... pun sama jugak... bila dah auto pause tu tak nak pulak auto resume to count the steps... so sejam berjalan dia cuma rekodkan about 1k steps.... eh, tak leh jadi ni.. atau memang kak rose yang buta it ni memang tak reti nak guna application yg canggih2 tu... huhu...

 nasib baik ade tepon samsung yang lama ni untuk screen captured.  dapatla rekodkan jumlah steps yang kak rose buat pagi2 hari tu...nak jugak tau berapa langkah dah buat... tak dapat 10k, separuh pun jadila kan... maklumlah jalan pun macam lenggang mak limah jer... agaknya kalau ada hantu mak limah yang kejo, mau laju jer langkah tu!

dan ni la jumlah steps pagi semalam... dengan jalan lenggang mak limah selama 1 jam lebih, sambil tu pot pet berenti bila jumpa kawan... dan teruskan semula... dah habis jalan sambung pulak duduk atas kosi nano bagi mandi poloh pulak...memang berpeluh sakan tapi lepas tu makan dan minum pun sakan jugak... calories burnt cuma 278 kcal, yang masuk berganda2 agaknya! ishhh... ishhhh!