Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, February 28, 2013

French toast

 french bread yang dibeli beberapa hari lalu dah terbiar keras kejung.... masa bli ari tu beria rasa nak makan, tp sudahnya terbiar keras dalam fridge jer.... so ari ni kita buat dia, makan dengan ice cream cokelat... gula icing nak tabur pun x dak.... so kak rose tabur dengan sedikit gula halus jer... ok la tu kan, kita yang buat dia, suka ati je la... kalau nak tengok camner cik hana kita tayang dengan cantiknya sila la g ke link yg kak rose bagi tu ya.....

resepi dari hana, kak rose kongsikan kat sini lak ya..

Bahan-bahan
  • 6-8 potong roti french
  • 2 biji telur
  • 11/2 cawan susu segar
  • 30g gula
For dusting @ cadangan hidangan
  • Gula aising atau tambahkan dgn sedikit serbuk cinnamon jika suka.
  • Sos kastad, madu, cream cheese, whipped cream, hot chocolate, buah2an, ice-cream or etc
Cara-cara
  • Satukan telur, susu segar dan gula. Kacau sebati. Kemudian tapiskan ke dalam bekas or loyang.
  • Susun roti yang telah di potong tadi ke dalam loyang. Biarkan terendam seketika sehingga meresap ke dalam roti. Kemudian terbalikkan.
  • Panaskan kuali dengan sedikit butter@minyak. Goreng hingga keperangan kedua2 belah.
  • Angkat dan hidangkan dengan menaburkan gula+cinnamon, atau gula aising sahaja atau ikut suka seperti cadangan di atas.

Nak share..... panggilan dari +370

salam dan selamat pagi kawan2 semua.... pagi ni saja nak share no. panggilan yang kak rose terima diawal pagi tadi.... tengok tu..... 0349 hrs.... tengah syok tido tetiba ada call cam ni mesti berderau darah kan... terus bingkas bangun dan tengok missed call tu..... mmg nak menyumpah jer rasa bila tengok no. tu. nasib baik sebelum ni ada terbaca tentang panggilan missed call dari no2 yang cam ni. meh kak rose sharekan apa yang kawan kita ni sharekan di blognya... mekasih share ya...

Ada orang yang menerima panggilan dari +375602605281, +37127913091 atau sebarang nombor yang bermula dengan +375 atau +371 atau 081, hanya satu deringan dan terus putus dengan meninggalkan pesanan "missed call". Jika anda membuat panggilan semula ke nombor tersebut, anda akan dicaj sebanyak $15 - $30, dan semua senarai contact akan disalin dalam masa 3 saat. Jika anda mempunyai maklumat akaun bank dalam telefon pintar anda, mereka boleh menyalinnya. Kod +375 dari Belarus dan kod +371 dari Latvia. Jangan jawab atau panggil balik nombor2 tersebut. 
Saya search tadi dan saya dapat kenyataan di atas, jadi saya nak kongsilah sebab saya dah 2 kali dapat panggilan daripada nombor +37091009110. Saya tak tau dari mana dan saya rasa pelik. Bila search kod +370 dari negara Lithuania. Ni memang kes menipu ni. Saya x ada sedara x ada kawan duk sana. Memang missed call je dia bagi. Tapi memang saya x call back...Bahaya. Kalau sesiapa ada maklumat tentang hal ni bolehlah kongsi. Macam2 hal sekarang orang nak menipu.

ni kak rose cnp dari laman web telekom malaysia - senarai no. kod panggilan antarabangsa...

 macam2 cara orang nak menipu sekarang ni kan..... so berhati2 lah kalau kawan2 terima panggilan dari no2 yang tidak diketahui.... harap2 kita semua tidak akan terjebak dengan kes penipuan cam ni. In shaa Allah.

Wednesday, February 27, 2013

WW: boleh tiru x?

ini lah yang dikatakan work smart!
(gambar dari encik google)

Tuesday, February 26, 2013

Teringinnya.... Ubi ungkep

 teringin sangat nak makan ubi ungkep ni.... kalau rebus jer pun sedap gak makan dengan sambal tumis atau cicah kelapa+gula. wallawei.... sedapnya. buat petang semalam dan sampai pagi ni masih sedap pada teakk kak rose, so bekpes pun dengan ubi ni lah.... ubi pun dah mahal dah la ni....nak dapat yang elok gebu tu pun payah. nasib baik masih empok walau pun x gebus gebas. cukuplah untuk melayang keinginan yang mengalahkan orang mengidam nih!

resepi ubi ni kak rose cnp dari rumah hana, tp rasanya ramai jugak yg pernah buat ubi ungkep ni...


Bahan-bahan
  • 1 kg ubi - potong spt nak merebus dan bersihkan.
  • 4 sb ketumbar* - hana campur jintan tp lebihkan ketumbar
  • 3 biji bwg merah*
  • 3 ulas bwg putih*
  • segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best.. (kak rose nyer terlebih suda....)
  • sedikit kunyit
  • garam secukup rasa.
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara
  • Tumbuk bahan*.
  • Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
  • Masukan ubi dan gaul rata
  • Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
  • Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
  • Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
  • Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api

Monday, February 25, 2013

Egg & tomato sandwich

 Asalamualaikum dan salam isnin yang mendung..... cuaca yg sejuk dan nyaman membuatkan kak rose tersangat lah malasnya nak berbrisk walk pagi ni... apa punya alasan kan.. dan bila pagi2 dan ngadap menda ni ada saja lah yang di browse mencari bekpes yang enak2 untuk disantap..... dan terjumpa resepi egg sandwich ni kat sini... terus lah kita membuatnya dan dengan segeranya men ngapnya!

kak rose cnp kan resepinya dan letak kat sini untuk sapa2 yang buntu nak wat bekpes pagi2 cenggini kan.... mekasih ya Gert..

Ingredients:

6 pieces bread – can be white or whole wheat
3 hard boiled eggs – roughly mashed
2 tbsp relish (x de pickle, kak rose gantikan dengan cili merah n hijau jer...)
1 tomato – cut into small cubes
3 tbsp low fat mayo
Salt and pepper to taste
Some butter for spreading 

 egg n tomato sandwich + susu omega.....

1. Combined the hard boiled eggs, relish, tomato, mayo, salt and pepper. Mix well.
2. Spread some butter on all the bread and top it with some of the eggs mixture. Spread it out evenly.
Stack 3 slices of bread on top of each other. (kak rose buat 2 slices each)
3. Trim off the brown edges and cut into half. Serve.

Friday, February 22, 2013

Kuih getas getas

 yes!!!! ni la pertama kalinya buat gula sira yang menjadi dengan eloknya....suker, suker.... (he he he puji diri sendiri lak!!!) dalam banyak kali cubaan x pernahnya nak berjaya hinggakan pernah buat kuih ni n kuih keria kak rose tabur jer gula halus atas dia.... desparate sangat kan? tp kali ni sangatlah happy nya kerana tutorial dan tips dari dapur Gee, siap pasang timer depan dapur untuk dapat sira gula yang exact macam Gee buat tu.... sangat puas hati la kiranya! tq sangat2 Gee... so, sapa nak blaja g la tengok kat rumah Gee yg kak rose bagi link tu....

 Gee, akk rose mintak iziin nak cnp resepi n tutorial buat sira tu jugak ya...

KUIH GETAS-GETAS
Resipi : Bdaria

Bahan-bahannya:-
250gm tepung pulut
20gm tepung gandum
150gm kelapa parut putih/kelapa parut muda
130-150ml air (jangan terus tuang semua, tuang sikit-sikit dulu)
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng
Cara-caranya:-
Satukan kedua-dua tepung dan kemudian masukkan kelapa parut serta garam. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Pastikan ia tidak terlalu lembik sangat.
Biarkan sebentar selama 10 minit
Buatkan bulat-bulat kecil dan kemudian leperkan sama ada ia berbentuk lonjong atau leper. Mak saya akan canai atas dulang dan kemudian potong segiempat. pastikan anda sapukan sedikit minyak ditangan anda apabila hendak memegang doh dan menyapu minyak atas dulang apabila hendak meletak doh supaya tidak melekat.
Panaskan minyak dengan api sederhana.
Apabila agak panas, goreng kuih sehingga kekuningan
Pastikan anda sentiasa balik-balikkan kuih supaya tepung tidak mengelembung dan pecah
Bila dah kekuningan, angkat dan toskan dengan tisu masakan.
 
Menyira gula kuih
Bahan-bahannya:-
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
Cara-caranya:-
Masukkan gula dan air kedalam kuali yang agak besar. Masak dengan api sederhana......api sederhana ye bukan api kecil atau api yang kuat.
Jika anda perhatikan buih-buih tu mula-mula ia akan memenuhi bahagian tepi dan kemudian ia akan merebak kebahagian tengah.
Biarkan ia selama 7 minit.
Apabila sudah 7 minit, cuba titiskan setitik air gula atas piring dan kemudian guna jari telunjuk sentuh air gula tadi dan temukan jari telunjuk dengan ibu jari. Lekat-lekatkan beberapa kali.....ia dikira sudah 'menjadi' bila anda rasa ia melekit-melekat dijari dan akan menghasilkan ketulan-ketulan halus kat jari. Kalau tak.....biarkan satu minit lagi. Ketika saya buat ia dalam 9 minit baru saya tutup api. So pastikan pada sukatan diatas, tempoh masak air gula supaya ia pekat adalah dalam 8-10 minit. Jika lebih 10 minit anda akan dapat gula hangus.

Angel hair goreng tomyam

 lunch semalam yang sempoi..... bila x makan nasi asik mereka reka apa yang boleh dingap during lunch... kebetulan bahan pun ada, buat jer yang rasa nak makan kan.... stok spagetti ni mmg sentiasa ada, tp nak masak nya tu yang malas....plannya nak buat laksa johor, tp ikan pun terus tersimpan kejung dalam freezer dan spagettinya dah jadi goreng tomyam pulak...

 resepi cilok dari rumah cmg or cm sekarang.... apa pun mmg sedap tp kena makan tang tang tu jugak lepas masak tu... masa masih panas2, mmg laju jer ngapnya. Mat, tq share resepi ni ya... kak rose cnp kat sini lak.

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram spaghetti angel hari, rebus hingga lembut, gaul dengan minyak zaitun
1 gengga, udang kecik, cuci dan toskan
1 1/2 camca besar pes tomyam (kak rose guna 1 kiub maggi tomyam)
1 biji bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih cincang halus
1 biji tomato, cincang halus
2 helai daun limau purut
8 biji cili padi, cincang halus (guna 2 biji jer... pun dah pedas!)
Sos ikan secukup rasa
Sedikit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan ( lupa nak tabur daa....)Hirisan cili padi untuk hiasan
Belahan limau kasturi untuk hiasan (ada limau nipis jer, so x buh la)
Minyak zaitun untuk menumis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih, bawang merah dan tomato hingga layu dan tomato lembut. Masukkan cili padi cincang dan pes tomyam, kacau rata dan masak hingga rempah garing.
  2. Masukkan udang dan sedikit air. Bila udang berubah warna, masukkan spaghetti, gaul rata dan tambah sos ikan secukup rasa dan secubit gula. Gaul hingga mesra. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. Hidang dengan menabur hirisan daun bawang dan cili padi. Perah jus limau kasturi sebelum dimakan, jika suka....

Thursday, February 21, 2013

Lipat sweet corn kuih

 salam tengahari semua..... omputih nama kuih kak rose ni. dah nama cenggitu diberi oleh tuan punya resepi, jadi kak rose pun kopi jer la.... actually kuih lepat jagung manis n sagu je pun, tp x pe lakan bagi dia nama glamer sket....resepi dari Amy Beh.... meh kak rose cnp kat sini lak kalau ada yang nak mencuba nnti....

Ingredients

    • 150g plain flour
    • 35g hoen kwe flour
    • 80g castor sugar
    • 1/4 tsp salt
    • 250ml thick coconut milk (kak rose guna sepeket santan powder + 250ml air)
    • 25g sago
    • 100g sweet corn kernels
    • Banana leaves

*****kalau x de hoen kwe tepung, here is the substitute.... cik google tolong yg cari kan.

Hoen kwe flour is an Indonesian type of green bean flour that has been flavoured. You can replace it with lek tau hoon or green bean flour. Both arealmost identical

Method

    Wash and soak sago for 10 minutes; drain well and set aside.
    Cut banana leaves into 20 x 15cm pieces. Soften the banana leaves in boiling water for 30-40 seconds. Remove and wipe dry.
    Combine plain and hoen kwe flour, sugar, salt and coconut milk in a mixing bowl. Add sago and sweet corn kernels and mix to form a thick batter. Place 2½ tablespoons of batter on a piece of banana leaf. Level it and fold to form a packet. Steam over a medium flame for 10 minutes. Serve the kuih immediately.

Wednesday, February 20, 2013

Grilled salmon

 salam rabu semuanya.... lunch kak rose yg malas. grilled salmon konon tp tekak jawa ni nak gak makan dengan yang pedas2 gitu!. tu yang jadi grilled salmon makan dengan sayur bendi goreng dengan telo! bolehkan? kita yang nak makan, so buat jer apa yang rasa enak ditekak sendiri.

resepi salmon grilled ni kak rose cnp dari rumah e-na lovely kitchen. maklumlah x pernah buat pun ikan salmon ni. nasib baik cik google ade kan, boleh lah tolong camner nak masakkan ikan ni... mekasih ya e-na, izinkan kak rose tepek kat sini lak... resepi bendi goreng telor kat sini lak....

GRILLED SALMON
Bahan-bahannya :
  • Ikan Salmon'
  • air asam jawa
  • Serbuk Lada Hitam
  • garam
  • Oregano, basil, parsley (kak rose cuma ada oregano jer..)
  • Sedikit butter.
Cara Membuatnya :
  1. Ikan Salmon di cuci dengan air asam jawa. Kemudian bilas bersih dan toskan.
  2. Perap ikan selama lebih kurang 1 jam dengan garam, serbuk lada hitam dan herbs ( salah satu atau campur semua pun ok juga).
  3. Sapukan sedikit butter di atas ikan sebelum di bakar.
  4. Bakar dalam oven dengan suhu 220 degree (bergantung pada jenis oven masing masing) selama 25 minit atau sehingga masak. (kak rose bakar atas non-stick koli jer!)
 
dan .... tinggal kulit ikan jer. licin abes sumanya!

WW: caj tandas....

agaknya la kan... kat tandas ni mesti derang ada pasang speaker with full blast punya volume..... tp kalau kentut yg x de bunyi nak caj camner ek?

Tuesday, February 19, 2013

Apam balik

salam dan selamat petang pada kawan2 yang sudi jenguk kat sini... pagi hari ni, entah apa kemaruk nak makan apam balik ni... mungkin sbb lama dah x buat kot... last sekali buat pun dah dekat setahun, padan jugak terasa sangat nak makan.... ke mmg nafsu beso jer. so bila pagi ni x dapat nak g berbrisk walk disbbkan hujan, kak rose pun mulakan projek la...dapatlah bersarapan aka lunch dengan apam balik! kemaruk sangat kan?  masih guna resepi yang sama cam yg pernah buat dulu... dari ms oreo dari Myr, meh tengok resepinya....


bahan2 nya
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar
  • (kak rose tambah jagung manis n butter dalam tu...best!)

Cara-cara

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!

Monday, February 18, 2013

Beef lasagna untuk dinner

 biru mata hitam ku kejap ni... sesekali nak jugak menu cam orang putih, biarpun kulit x sama kan.... yang penting laju jer masuk molot, makan masa panas2 hangat mmg kejap jer dah licin. tapi lasagna ni bukan kak rose yang buat taw.... bli jer, sampai rumah tinggal nak reheat n serve...

sangat berbaloi2 sbb inti daging yang mewah n sangat cheesy... tp x leh la nak makan selalu, nak jugak kekalkan weight yang kak rose amik pagi tadi.... ni pun dah bertahan kurangkan amik nasi, tp semalam dah belasah laksa johor yang semangkuk beso tu.... dari 64kg dan pagi ni.... (tau, tau....masih over weight for my 5'1" height kan, tp sekurang2nya ada la jugak lose some of my stubborn fat tu!))


tapi agaknya la kan.... berapa banyak digit number tu dah gerak bertambah menaik lepas makan lasagna ni? takut lak nak g tengok weight tu balik! adoyaiiii.

Sunday, February 17, 2013

Laksa johor yg bukan home made punya!

salam hari minggu semua.... hari minggu yang malas2. bila anak dah balik ke u, maka maknya pun dah bertukar tetiba jadi sangat lah malasnya nak kedapur... dua hari berturut2 gantung piok belanga. boleh gitu? x kisahla kan asalkan perut berisi, tapau pun ok gak.... dan hari ni terasa nak makan laksa johor yg sangat lama dah kak rose x buat. ikan dah bli tp tersimpan keras kejung dalam freezer, entah bila ada vitamin r tu mau mari... adoyaiiii....entah bila nak rajin cam ni lagi . dan bila makan yang bukan dari air tangan sendiri ni tentuya rasa tu pun kureng sket la. tp daripada x dapat makan, kira ni pun ok la kan.... portion yg sangat banyak n very rich dengan kuah dan segala mak nenek dalam tu mmg la x terabes dibuatnya!.... apa lagi sebelun tu dah balun salad ni bagai...

 

 
 Quinoa caesar salad..... glamer terbelit lidah nak nyebut tp mmg sedap. siap ada rega tu!

 tukang bayar nak makan nasik goreng jer... siap ada sate n udang sambal !...
 cute kan buh dalam gelas comei2 cam tu!

 
 another salad yang best....

iced lemon tea n bmw.... banana, mango+ watermelon juice
Alhamdullilah kenyang.

Saturday, February 16, 2013

Cucur nasi berudang

 cucur nasi berudang ikut style ita masam manis.... tp kak rose punya kejadian sangat lah tidak manis nampaknya.... besar2 gedabak sbb udang yang kak rose guna ni beso2... bila balut dengan adunan cucur tu tambahlah lagi gumukya.... itu pun dah kasi senipis yang boleh balutan tu... makan sebiji terus kenyang!

resepi asalnya ialah cucur nasi ikan bilis, tp ita sangat keratif buat cenggini.... cantik n kemas sangat kalau tengok yang ita buat. teruja dengan cara tu, terus lah kak rose pun nak cuba... gemuk gedempol cucur kak rose jadinya!

Udang secukupnya ~ di buang kepala, kulit dan tinggalkan ekornya

1 1/2 cwn nasi
1 1/2  cwn air (lepas blend kak rose tapis kurangkan air sket....)
1 biji bwg besar ~ didadu
2 1/2 cwn tepung gandum
1 biji lada merah ~  dihiris nipis (x de, gantikan dengan cili hijau)
Daun sup atau daun bawang ~ dimayang halus
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng


Blend nasi bersama air hingga halus
Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan curahkan nasi yang telah dikisar bersama air tadi
Gaul sebati
Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
Jika adunan terlalu lembik tambahkan  sedikit lagi tepung
Panaskan minyak
Lumurkan atau basahkan tangan dengan minyak makan
Ambil sedikit adunan dan balutkan pada udang
Goreng dalam minyak yang telah di panaskan tadi

Friday, February 15, 2013

Banana crumb muffins

 Asalamualaikum dan salam jumaat penghulu segala hari....pagi hari ni kak rose nak entrykan muffin yang buat semalam lagi...bila ada pisang yg over ripe dan x nak membazir, mula la pk nak wat apa kan... godek2 dapat resepi mudah ni, so terus la memulakan projek dengan membaking... resepi dari sini.

turn out very nice n moist sangat. harum bau cinnamon masa membaking muffin ni mmg sangat tempting, so bila kuor dari oben terus ngap masa hangat suam tu... lembut sangat. tp may be next time kena kurangkan taburan crumb kat topping dia tu.... a bit sweet for me, wpun dah kurangkan sukatan gula dalam adunan doh tu...

the crumbs, in the making....

For The Topping: 
  • 1/3 cup packed brown sugar
  • 2 tablespoons all-purpose flour
  • 1/8 teaspoon ground cinnamon
  • 1 tablespoon butter
Make the topping: In a small bowl, stir together brown sugar, flour and cinnamon.
Use a fork to cut in 1 tablespoon butter until mixture resembles coarse crumbs. Place in refrigerator until ready to use.

 
 dah ready nak masuk oben....

For The Muffins: 
  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 3 bananas, mashed
  • 3/4 cup white sugar (kak rose kurangkan 2 sudu besar)
  • 1 egg, lightly beaten
  • 1 teaspoon vanilla
  • 1/3 cup butter, melted (kak rose guna 1/2 cup)
Preheat oven to 375 degrees F. Line a muffin tin with 12 paper muffin cups*.

Make the muffins: In large bowl, mix the mashed bananas with the sugar, egg, vanilla and melted butter. Stir in the flour, baking soda, baking powder and salt until just combined. 
Use an ice cream scoop to evenly disperse the batter into prepared muffin cups.
Sprinkle crumb topping over muffins.
Bake in preheated oven for 17-19 minutes or until a toothpick inserted into center of a muffin comes out clean. (kak rose bake 15 minits jer)
*Makes 12-14 muffins. (dapat ngam2 12 muffin size besar ni....ada banyak ni, sapa nak angkat keybord ya!)

Thursday, February 14, 2013

Buah melaka pancawarna

 salam hari khamis pada yang sudi datang kesini. dah masa untuk lunch tp kak rose nak tepek juadah minum petang semalam.... ada sikit kerajinan nak buat buah melaka yang kaler maler ni...tp jenuh la jugak berfree sauna muka kat dapor. maklumlah buat pun sorang2, mmg amik masa jugak nak menggentel buah melaka tu....kak rose guna 3/4 cup beras pulut flour for every color.... dapat about 12 biji for every kaler. banyak kan!

resepi buah melaka kaler maler ni kak rose dapat dari e-na lovely kitchen. mekasih ya e-na, sllu kalu buat tu mmg satu kala jer. that typical hijau tu la...nampak cantik kan kalau ada kaler maler cam ni...

Bahan-bahan:
  • 3 cawan tepung pulut (kak rose guna 3/4 cup for every kaler n bancuh asing2)
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 1 1/2 cawan air atau secukupnya
  • 1 - 2 keping gula melaka / Kurosato
  • sehelai daun pandan
  • Pewarna hijau, kuning dan merah (kak rose tambah warna oren n biru)
  • 1 cawan kelapa muda parut / 3/4 cawan kelapa kering (kak rose guna fresh kelapa)
  • sedikit garam

Cara memasak :
  1. Gula Melaka di potong kiub kecil.
  2. Kelapa muda parut / kelapa kering di gaul dengan sedikit garam. Ketepikan.
  3. Masukkan 1 cawan tepung pulut, 1 sudu besar tepung gandum, sedikit pewarna kuning ke dalam mangkuk.
  4. Bancuh dengan air sedikit demi sedkit sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat di tangan, anggaran 1/2 cawan air. Ketepikan.
  5. Ulang langkah satu dan dua untuk adunan bewarna hijau dan merah.
  6. Didihkan air bersama sehelai daun pandan di dalam periuk.
  7. Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
  8. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Gentel bulat.
  9. Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih.
  10. Apabila kuih timbul bolehlah di angkat dan toskan di dalam tapis.
  11. Bila kuih telah sejat airnya, golek-golekkan di atas kelapa parut tadi.
  12. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba!

Wednesday, February 13, 2013

ikan goreng je

ikan siakap untuk makan2 kat rumah adik di hari cny  pagi2 hari dah bersilat kat dapo siapkan ni dan jugak buat kuih talam gula melaka...bergader2 dengan adik2 yg x balik kg sbb mak pun datang sini.... meriah sangat!
 baru berbedak tepung....

berenang di koli, 2 at one go.

2 types of gravy.... sweet sour resepi ni n tiga rasa resepi ni....
 jauh jalan ikan goreng ni ke bandar teknologi kajang.

Sunday, February 10, 2013

Ikan merah blackpepper


lauk simple tengahari tadi.... resepi dari Ady Greatsword Empire, tp kak rose dah tukar guna ikan merah pulak. pedas panas dek blackpepper tu

500 gm ikan tenggiri (kak rose guna 2 keping ikan merah)
1 cawan kicap pekat black pepper
1 cawan minyak
1 tsb kunyit
1 tsp garam
sedikit air (tambahkan air kalau nak berkuah)

bahan hiris:

1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji cili hijau (kak rose x de - x letak)
2 biji cili merah
1 pelepah daun kari

 cara-cara:

1. ikan dibersihkan dan digaul dengan kunyit dan garam. gorengkan seperti biasa tp jangan garing

2. keluarkan separuh minyak dan masukkan bahan yg dihiris bersama daun kari. kacau rata

3. masukkan kicap pekat black pepper dan garam, gaul rata

4. masukkan air, tambahkan air jika nak berkuah dan suaikan rasanya

5. tuangkan kuah atas ikan. siap

 
 ada jugak ayam masak kicap.... anak bujang yang suka lauk manis2.... mengalahkan ore kelate!

   
dan sayurnya....