Laaaaamaaa sangat teringin nak makan kerabu daun selom ni...kalau dulu bila hujung minggu selalu makan kat restoran azira tu macam2 kerabu boleh rasa... memang kalau g makan kat situ kak rose tak de amik lauk lain dah. nasi dengan bermacam kerabu dan juga pecal memang dah jadi menu wajib lah. kini semuanya dah tak macam dulu lagi kan... so kalau nak makan buat lah sendiri jer, ni kalau ada tauge lagi sedap kan bubuh dalam kerabu selom ni... tapi yang ni pun dah rasa puas lah dapat makan dah... jom tengok resepinya...
2 ikat selom - hiris halus (kak rose buat seikat jer)
1/2 cawan kelapa putih- disangrai sedikit hingga kering dan wangi. (jangan sampai perang)
1 tangkai cili merah dihiris
**5 biji cili padi (ikut kepedasan memasing la ya)
**1 batang serai
** 3-4 ulas bawang merah
**segenggam ikan bilis dibersihkan (kak rose ganti dengan udang kering)
***kisar / tumbuk halus semua bahan bertanda **
1 biji limau nipis saiz besar-diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar. Perahkan jus limau nipis.
Boleh tambah kalau suka lebih masam. Masukkan garam dan gula
secukupnya. Gaul sebati.
2. Sedia dihidang.