Bahan-bahan diperlukan:
- 1 ekor ikan tongkol
- 3 biji bawang putih (dihiris nipis)
- 3 biji bawang merah (dihiris nipis)
- 1 inci lengkuas (dihiris nipis)
- 1 inci kunyit hidup (dihiris nipis)
- 7 biji cili api
- 4 batang bendi
- 5 keping asam gelugur
- 4 cawan air
- Garam secukup rasa
- Sedikit gula
Cara menyediakan dan memasak:
- Basuh ikan tongkol sebersihnya.
- Masukkan air ke dalam periuk secukupnya.
- Apabila air telah mendidih, masukkan hirisan bawang putih, bawang merah, kunyit hidup dan lengkuas ke dalam periuk.
- Kemudian, masukkan pula ikan tongkol, asam gelugur, cili padi dan bendi.
- Masukkan garam dan gula secukupnya.
- Siap untuk dihidang dan dimakan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment