Asalamualaikum dan selamat tengah hari.... ha ni baru habis lunch yg dimasak sendiri dengan rajinnya! setelah hampir seminggu asik tapau n makan luar dan hari ni mula masuk dapur semula... kesian dapur ku itew, nak jugak sepah2kan kan.... dan buat ayam ni setelah nampak kat dapur
Nor Secubitgaram.... kebetulan ada pulak mangga muda, terus la buat projek untuk lunch td. gabungan yang sangat ngam... mangga muda, carrot dan segala bahan2 sampingannya... meratah sehingga menjilat jari!
Nor, kak rose mintak resepinya nak cnp kat sini ya... mekasih banyak2 share resepi sedap nih!
SWEET & SPICY CHICKEN OAT Ingredients:500 g boneless chicken
1 cup Quaker Oats Quick Cook
½ cup corn flour ~ k.nor gantikan dgn tepung beras (kak rose guna tpg jagung)
Pinch of salt
White pepper to taste
1 egg beaten
2 tsp. fish sauce
Cooking Oil
Curry leaves
5 tsp. Chili Thai Sauce
1 tsp. lemon squeeze ~ k.nor gantikan dgn perahan limau kasturi
Garnishing
2 cloves shallot, finely chopped
1 stalk of coriander leave, finely chopped (kak rose x de... so x letak)
5 chili padi, sliced finely ~ k.nor lebihkan
1 carrot, sliced finely
½ orange; thinly sliced ~ k.nor gantikan dgn parutan mangga muda
1 tsp. sesame seeds ~ lupa nak letak.. :)
1 sudu besar gula ~ k.nor tambahDirectionsAdd Quaker Oat Quick Cook together with corn flour in 1 bowl. Stir thoroughly & put aside
Cut chicken by lengthwise inside measure ½ cm. Marinate chicken with black pepper, pinch of salt & Fish sauce. Add egg & stir well
Dip chicken into oat / corn flour mixture.
Heat cooking oil in saucepan. Deep-fry the chicken with curry leaves till cooked. Drain and set aside.
Add in the cooked chicken, carrot, shallot, coriander leave, sesame seeds & chili padi into dressing bowl.
Use the oranges to decorate the dish on the side
Mix well Thai chili Sauce & Lemon squeeze. Pour into the dressing bowl. Serve immediately
Cara K.Nor utk garnishing:
Hidang ayam dlm pinggan dan picitkan sos cili thai keatasnya.
Kemudian gaulkan carrot, mangga muda, cili padi, daun ketumbar, perahan limau kasturi dan gula dalam sebuah bekas hingga sebati dan letak atas ayam.
Siap utk dinikmati :)
**
kak rose ikut cara nor untuk garnishing.... walllllaaaa!!!! sedap sangat dengan gabungan carrot dan mangga muda tu.... mmg suggestkan pada kawan2 untuk mencuba!