Panaskan minyak
Tuang air secukupnya
Masukkan garam dan gula
Bahan Kulitnya:
2 cwn tepung gandum
2 1/2 cwn air
sedikit garam
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
1 biji telur
sedikit pewarna kuning dan hijau.
** kak rose guna inti kelapa manis.
Bahan-Bahan:
Cara Penyediaannya:
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia. Tumiskan sehingga garing dan kekuningan.
2. Kemudian, tambahkan air putih dan masukkan rempah sup ikan adabi.
3. Biarkan ia mendidih baru masukkan ikan. Biarkan lagi sehingga ikan hampir masak.
4. Tambah bahan perasa iaitu gula dan garam. Kacau sebati dan boleh masukkan bahan hiasan lain.
5. Tunggu sehingga ikan masak dan siap untuk dihidang.
Alhamdulillah dengan rezeki
penat jalan2 so singgah kat sini... alas perut lah..
Bahan air gula:
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
sedikit garam
1 helai daun pandan
Bahan lain:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
3 cawan air biasa
1 sudu besar air kapur
1 mangkuk putih kelapa + sedikit garam dan kukus sekejap | untuk urap dengan kuih
putu bambu yang kak rose beli masa balik kampung minggu lepas... lama dah tak membeli sejak naik harga yang sangat2 tu... dulu memang tiap kali balik selalu jer singgah beli, tapi kini tak lagi lah.. sesekali jer bila teringin nak makan, so beli lah jugak... dan kat kedai pun tak semeriah macam dulu yang terpaksa berbaris menunggu untuk nak dapat beli..