Lanai Kijang
Wednesday, March 31, 2021
Tuesday, March 30, 2021
Healthy n unhealthy?
dan minum petang pulak... store bought potato wedges dan fries, stok yang sentiasa ada dan tinggal nak goreng jer... memula tu fikir nak goreng guna air fryer, tapi kurengggg kan rasa dia kalau goreng tanpa minyak ni... so deep fry jer la dan cicah pulak dengan cili sos. sooooo unhealthy kan. air pure sunkist juice dan buah tembikai, apple merah yang crunchy dan jambu air pebret. tak pe esok kita pergi brisk walk dan make sure capai 10k steps target! ada la alasan untuk nak makan yang unheathy pun kan..
Monday, March 29, 2021
Masak apa tak jadi hari ni?
dan.... tang santan tu, konon guna santan fresh perah dari kelapa parut, tapi dek asik dengan kerja lain maka masa panaskan santan tu terus terlupa ianya ada atas dapo... membuak dan pecah minyak la jadinya 🙅... tapi ada aku kesah, buat jugak lah sebab itu jer santan yang ado... so, begitu lah kejadiannya! masak apa tak jadi pun nak gak tepek kat sini. lantak la labuuuuu...
Sunday, March 28, 2021
Saturday, March 27, 2021
Roti jala dan kari ayam
Friday, March 26, 2021
Lenovo IdeaPad Slim 5i
tangan ada dua dan jari pun tak de bertambah, tapi nak guna banyak gedget... kalau kat rumah mestinya lah menghadap desktop jer. so sudahnya jangan sampai terbiar jer banyak2 laptop tu.. macbook dah lama terbiar duk dalam sarung. dulu semuanya nak apple separuh tu.. la ni dah ke lenovo pulaknya..
Wednesday, March 24, 2021
Tuesday, March 23, 2021
Ikan siakap tiga rasa lagiiiii
Bahan-bahan:-
1 ekor ikan siakap - bersihkan dan kelar. Lumur garam dan kunyit.
Bahan lain:-
5 ulas bawang putih - ditumbuk asing
3 ulas bawang merah - ditumbuk asing
2" halia - dimayang halus
6 biji cili padi - dihiris nipis (terpulang pada tahap kepedasan memasing la ya...)
garam
gula
1/2 cawan air
Bahan sos:-
3 sdm sos cili
3 sdm sos tomato
2 sdm sos tiram
1. Panaskan minyak.Goreng ikan siakap tadi sehingga garing.Ketepikan.
2. Keluarkan minyak dalam kuali sedikit utk menumis.
3. Masukkan cili padi hiris dan goreng sedikit layu.
4. Masukkan bahan lain seperti bawang putih,halia dan bawang merah yang telah
ditumbuk.Tumis sehingga kekuningan dan agak garing.
5. Masukkan bahan sos.Tambah air.Kacau sehingga kuah masak dan mesra.Masukkan garam dan gula. masakkan juga bahan2 untuk kaler2 tadi
6. Sekiranya hendakkan kuah yang agak pekat,boleh dibancuh dgn sedikit air dan campuran tepung jagung.
7.Tutup api dan curahkan di atas ikan tadi
Monday, March 22, 2021
Udang Diraja
Alhamdulillah, berselera tetamu menikmati hidangan dengan lauk simple macam ni digandingkan dengan ikan siakap masak tiga rasa, sayur campur dan juga ketam masak lemak cili api buah tangan ihsan dari tetamu.
Bahan – bahan:
- 4 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 4 tangkai cili kering
- 2 inci lengkuas
- 1 inci halia
- 2 batang serai diketuk
- 1kpg asam
- 1/2 sudu serbuk kunyit
- 1 sudu gula
- 1/2 sudu garam
- 1 cawan santan pekat
Cara penyediaannya:
- Basuh udang bersih-bersih. Jangan lupa buang tahi udang.
- Tumiskan bahan-bahan kisar sampai naik bau.
- Masukkan serai ketuk.
- Masukkan udang. Kacau dan sebatikan.
- Masukkan santan pekat, serbuk kunyit, asam keping dan perasakan dengan garam, gula dan perasa (optional).
- Masak jangan lama sangat nanti hilang rasa kesegaran udang.
selamat sudah makan2 kami... Alhamdulillah...
Sunday, March 21, 2021
Saturday, March 20, 2021
Saya sukan makan buah...
Memang tak pernah jemu dengan yang ini, walaupun buah yang sama berulang2 selagi tak habesss stok!
dan makan jugak berulang ulang dari pagi sampai kepetang....tukang makan semua tak de kalau weekdays, so tukang makan punya lah semua ni...memang tak boleh lah nak berdiet2 kan...
Friday, March 19, 2021
Sira pisang tanduk
Baham-bahan:
1 ulas pisang tanduk
6 sudu gula
secubit garam
2 helai daun pandan
1 cawna air
sedikit pewarna kuning
cara2:
- pisang dihiris
- jerang/didihkan air atas dapur dan kacau supaya gula dan pewarna kuning bercampur rata
- biarkan hingga gelegak.
- masuk pisang, biar hingga pisang masak n lembut. siap.
- boleh hidang dan makan..
Thursday, March 18, 2021
Serunding ikan
Bahan-bahan
- 1/2kg ikan-rebus n blend/tumbuk isinya
- 1 1/2 cawan pati santan
- bahan2 kisar:-
- 15 cili kering
- 2 in halia
- 2 batang serai
- 15 biji cili merah (kak rose gantikan dengan 5 biji cili api)
- 2 ulas bawang putih
- # 2 asam keping
- # 2 sudu teh garam
- # 2 sudu teh gula
Cara-cara
- tumis bahan mesin. masukkan santan, asam, isi ikan dan lain2.
- masak atas api sederhana hingga kering.
- kena banyakkkkk bersabar sebab lambat sangat nak tunggu dia kering, guna api kecik jer takut hangus jer nanti kan... baru lah dapat rasa serunding yang betul2 kena dengan tekak.
Wednesday, March 17, 2021
Nak cuba jugak lah...
tapi buah macam ni memang stok sentiasa ada banyak... en asben takut kak rose tak cukup stok seminggu. so dibelikannya macam untuk nak spoloh orang makan 😍 minggu ni ada mangga susu, mangga manis, buah jambu air, pisang berangan, apple merah dan hijau, oranges, tembikai dan buah lai... ishhhh !!! banyaknya stok untuk sorang makan! tapi tak per lah... at least tuan rumah nk tak kehabisan buah hingga minggu depannya. jadinya... konon nak eat clean tapi sebaliknya pulak kejadiannya!😩
Tuesday, March 16, 2021
Watermelon smoothie
bekukan watermelon dalam feezer, kiubkan bila dah ready nak guna dan masukkan dalam blender, perahkan sedikit jus limau dan blend hingga halus... tapisakn dan masuk dalam gelas cantik2 lah..dah siap. tapi kan... kak rose skip yang tapis tu, terus jer masuk dalam gelas, gitu ler kejadiannya! meh kak rose kongsikan resepi asalnya...
Ingredients
- 6 and 1/2 cups (2.2lb/1kg) Watermelon (cubed)
- 2 Limes (Juiced)
Instructions
- Keep your watermelon chilled in the fridge and when you’re ready to make this smoothie, chop the watermelon into cubes and add to the blender jug.
- Squeeze the limes and add the juice to the blender jug.
- Blend well and then strain it through a kitchen sieve to remove the rough seeds so that you’re left with a very smooth drink. If you happen to use seedless watermelon you should still strain it so that your smoothie is perfectly smooth.
- Serve immediately.
Notes
*As long as your watermelon has been chilled in the fridge, there is no need to use ice. However, if you haven’t had time to chill your watermelon first, then add some ice, this drink needs to be served nice and coldMonday, March 15, 2021
1 Shaaban 1442
Asalamualaikum dan salam 1 Shaaban 1442, dan hari ke 364 sejak pkp bermula... kak rose nak kongsikan kat sini doa awal malam shaaban yang kawan2 postkan di grup whatsapp. semuga bermanafaat buat semua yang sudi singgah kat dapo maya kak rose ni...
Doa malam 1 Shaaban....🌙🌙🌙🌙🌙🌙🌙🌙🌙🌙
بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم
🌴دعاء اول ليلة من شعبان🌴
اللَّهُمَّ اخْتُمْ لَنَا شَهْرَ رَجَبٍ بِعَفْوِكَ وَ غُفْرَانِكَ وَبَارِكْ لَنَا فِي شَعْبَانَ وَبَلَغَنَا رَمَضَانَ لَا فَاقِدِينَ وَلَا مَفْقُودِينَ. رَبِّي إِنَّهَا أول ليلةٍ من شهر شعبان
اللَّهُمَّ اجعلها ليلة مباركة عل أمتك ونصر للمسلمين وَأَدْخِلَ السَّعَادَةَ فِي كُلِّ الْبُيُوتِ تَقَبَّلَ اللَّهُ مِنَّا وَاعْتِقْ رِقَابَنَا وَوَالِدَينَا مِنَ النَّارِ.
يَا أَجَلُّ مِنْ كُلِّ جَلِيلٍ ، يَا أَكْرَمُ مِنْ كُلِّ كَرِيمٍ ، وَيَا أَعَزُّ مِنْ كُلِّ عَزِيزٍ أَغِثْنِي يَا غِيَاثَ الْمُسْتَغِيثِينَ بِفَضْلِكَ وُجُودُكَ وَكَرَمِكَ وَمَدِّ عُمْرِنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ عِمْرَا بِالْعَافِيَةِ يَا ذَا الْجَلَالِ وَالْإِكْرَمِ. اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي شَعْبَانَ وَبَلَغْنَا رَمَضَانَ وَنَحْنُ وَمَنْ نُحِبُّ فِي صِحَّةِ وَعَافِيهِ وَارْضُ عَنَّا وَاعْفُو عَنَّا وَادْخُلْنَا الْجَنَّةَ نَحْنُ وَمَنْ نُحِبَّ. اللَّهُمَّ يَسْرِ امُورَنَا وَغَيِّرُ حَالَنَا لْأَحْسَنَ حَالٌ وَأَسْتَجِبْ دُعَائُنَا وَاعْطِيْنَا مِنْ خَيْرِ عَطَايَاكَ. اللَّهُمَّ مَعَ رَحِيلِ شَهْرِ رَجَبٍ اجْعَلْ كُلَّ مَا يُقْلِقُنَا وَيُؤْذِينَا وَيُحْزِنُنَا انْ يَرْحَلْ عَنَّا ، اللَّهُمَّ هَلْ عَلَيْنَا شَعْبَانُ بِكُلِّ بَرَكَةٍ وَخَيْرٍ وَعَافِيَةٍ وَصِحَّةٍ وَامِنٍ وَامَانٍ وَبَلَغْنَا رَمَضَانَ وَاجْعَلْهُ خَيْرًا لَنَا وَاهِلِنَا فِى كُلِّ الَامُورِ ، اللَّهُمَّ ارْحَمْ مَوْتَانَا وَكُلَّ امْوَاتِ الْمُسْلِمِينَ. اللَّهُمَّ اجْعَلْ اول َليلة ُ مِنْ شَهْرِ شعبانٍ مَغْفِرِهُ لِذُنُوبِنَا وَتَطْهِيرٍ لِمَعَاصِينَا وَدَخَلْنَا شَهْرَ شَعْبَانَ وَنَحْنَا خَالِيَينَ مِنَ الذُّنُوبِ يَارِبِ الْعَالَمِينَ.
Terjemahan do'a awal Malam Sya'ban
Ya Allah, tutuplah untuk kami bulan Rejab ini dengan kema'afan dan ampunan Mu...
Dan berkatilah kami dalam bulan Sya'ban ini...
Dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan, bukan sebagai orang yang terluput(dari rahmatMu) dan bukan juga orang yang diluputkan (pahalanya).
Ya Allah, Sesungguhnya ini adalah malam pertama bulan Sya'ban,
Ya Allah, jadikan lah ia sebagai malam yang yang penuh barakah untuk hamba Mu dan pertolongan bagi kaum Muslimin...
Dan masukkanlah kebahagiaan dalam setiap rumah (mereka).
Ya Allah terimalah amalan kami...
Ya Allah, merdekakan lah kami dan orang tua kami dari neraka.
Wahai Zat yang Maha Agung diantara yang teragung,
Wahai yang Maha Mulia di kalangan yang mulia..
Ya Allah, Tolonglah hambaMu ini...
Wahai Zat yang Maha Memberi pertolongan kpd hamba-hambanya, demi kurniaan, kedermawanan dan kemuliaanMu..
Panjangkanlah umur kami dan anugerahkan lah kami umur yang panjang dengan kesihatan..
Wahai Zat pemilik keagungan dan kemuliaan.
Ya Allah, berkatilah kami pada Sya'ban ini dan sampaikanlah kami hingga Ramadhan dalam keadaan kami dan orang yang kami cintai berada dalam keadaan sihat sejahtera...
Dan redhalah kami, maafkanlah kami serta masukkanlah kami ke dalam syurga bersama orang2 yang kami cintai.
Ya Allah, mudahkan lah urusan kami, dan ubahlah keadaan kami kepada yang lebih baik, dan terimalah doa kami dan berikanlah kami sebaik-baik pemberian Mu.
Ya Allah, bersamaan dengan berlalunya bulan Rejab, jadikanlah setiap sesuatu yang membimbangkan kami, yang menyakiti kami, dan yang menyebabkan kami bersedih itu hilang dari kami,
Ya Allah, jadikanlah kemunculan Sya'ban ini dengan membawa setiap keberkatan, kebaikan, kesejahteraan, kesihatan, dan keamanan kepada kami.
Ya Allah, rahmatilah orang yang telah wafat di kalangan kami, dan seluruh umat islam.
Ya Allah jadikanlah malam pertama bulan Sya'ban ini sebagai pengampunan dosa-dosa kami dan penyucian kemaksiatan kami...
Masukkanlah kami dalam bulan Sya'ban ini dalam keadaan kosong daripada sebarang dosa.
Wahai Tuhan sekalian alam.
Terimalah doa kami Ya Allah
Sunday, March 14, 2021
Jom sarapan..
sambil pot pet, habis ubi rebus seperiuk... kakau anak nampak ni dikatanya mama ni macam zaman jepun jer... asal ubi jer mesti zaman jepun, budak2 sekarang kan..
Saturday, March 13, 2021
Nasi Arab Al- Rawsha
seakan masih kekok nak makan kat luar, kita tapau jer lah ya
yang ni pulak satu portion lamb madghout, memang sangat besar lah portionnya... macam untuk dua orang makan lah..
the kuah curry yang sangat cair dan sos harrahnya... rasanya sos harrah tu yang home made lagi sedap kot...
tengok lah ni... portion ayam yang sangat mewah...
nasi pun sangat lah banyaknya untuk kami bertiga..
muwalah bread dan saltah pencicah yang sangat sedap lah.
Friday, March 12, 2021
Ayat 58 Surah Yassin
Asalamualaikum dan salam jumaat penghulu segala hari buat semua...
Thursday, March 11, 2021
Kuih cara berlauk
resepi kak rose cnp dari Resepi Che Nom yang sangat sedap nih... dapat pujian dari tuan rumah dan juga tetamu yang datang makan. rasa kembang kuncup tukang buat nih!hihi. terima kasih kongsikan resepinya.
Bahan-Bahan:
- Bahan-bahan untuk inti:
- 300g daging atau ayam kisar (kak rose guna ramly minced meat)
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- Sedikit lada putih atau lada sulah
- Bahan-bahan hiasan atas:
- 2 biji cili merah, hiris halus
- Bawang goreng
- daun bawang
- daun sup
- 300g daging atau ayam kisar (kak rose guna ramly minced meat)
- Bahan-bahan untuk adunan kuih cara:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 biji telur
- 4 cawan santan cair
- ½ sudu kecil garam
- ¼ sudu kecil pewarna kuning
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk inti:
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan.
- Masukkan bancuhan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan daging bersama lada sulah dan kiub ayam kemudian kacau sehingga kering airnya.
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Cara-cara untuk adunan kuih cara:
- Bancuh semua bahan adunan kuih cara daan kacau sehingga sebati. Tapis dengan penapis supaya tiada ketulan tepung. Che Nom bancuh di dalam blender saja.
- Panaskan loyang kuih cara dan sapu sedikit minyak. Tuang adunan ke dalam acuan dan sudukan inti ke atas kuih. Kemudian tabur dengan hirisan cili, daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
- Tutup loyang dengan penutupnya atau tudung periuk.
- Masak selama lebih kurang 3-4 minit di atas api perlahan.