Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, July 27, 2024

Lama tak ke sini...

 ya lah... lama sungguh tak singgah makan kat lanai kijang ni...

so ini kisah minggu lepas, on de way balik dari Keramat, kami pun decide nak singgah lunch kat sini.. minum juice tembikai less ice dan teh tarik untuk en asben..
sesekali tukar lah dari makan nasik kan...meatball pasta untuk kak rose
nasi goreng petai yang so so jer kata en asben.. tapi portion dia memang besarrrr lah
dan for the dessert, satu mangkuk sagu gula melaka untuk kami berdua.. 

lepas tu tapau yang ni untuk dinner pulak... 4 pack beef dan chicken lasagna done seharian tuutp dapo!

Monday, July 22, 2024

Kuih bakar pandan

 

KUIH BAKAR

2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan jus pandan (kisar 4 helai daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
2 cawan santan
2 sudu besar minyak sapi (cairkan) (kak rose gantikan dengan majerin)
2 biji telur (pukul ringan)
1/2 sudu teh garam
Pewarna hijau
Bijan

 

 Cara-Cara

Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
Griskan acuan dengan mentega atau minyak. Panaskan atas dapur gas hingga minyak berdesir. 
Bila minyak telah panas, tuangkan adunan tadi. Taburkan bijan. 
Biarkan seketika hingga bahagian tepinya masak.
Kemudian masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 180C selama 1 jam atau sampai garing. 

 

Friday, July 19, 2024

Sayur pak choy sos tiram

 Bahan:

  1. seikat sayur siew pak choy
  2. 4-5 sudu mkn sos tiram
  3. 3 ulas bawang putih- cincang
  4. tpg jagung+air utk pekatkan kuah
  5. bwg putih goreng - utk hiasan
 
Cara memasak:
 
Panaskan air. Bila air dah mendidih, tutup api dan celur sayur park choy.
Bila dah agak layu angkat, toskan  dan susun atas pinggan 
Panaskan minyak dan goreng bawang putih
Bawang putih dah naik bau, masukkan sos tiram dan air tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Kuah dah agak pekat boleh angkat dan curah atas sayur. 
Boleh letak bawang putih goreng dan bawang merah goreng sebagai hiasan dan penambah selera. 

Thursday, July 18, 2024

Sup kepala ikan jenahak


 

Bahan-bahan:

1 keping kepala ikan merah
1-2 biji bawang merah – hiris atau tumbuk
2-3 ulas bawang putih – hiris atau tumbuk
Halia secukupnya – hiris atau tumbuk
1 sudu makan rempah sup 
1 batang serai – titik
Akar ketumbar
1 uncang sup bunjut 
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Kentang/ carrot
Batang Saderi
Daun sup/daun ketumbar/daun bawang
1 sudu makan minyak zaitun / minyak masak

 

Cara:

1.Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga keperangan.
2. Kemudian masukkan rempah sup. Tumis seketika.
3. Tambahkan serai, akar ketumbar dan juga sup bunjut. Masukkan air secukupnya juga kentang dan carrot
4. Bila air mereneh, masukkan ikan.
5. Bila ikan sudah hampir masak, masukkan garam secukup rasa.
6. Tambahkan batang saderi. Masak seketika.
7. Tabur daun sup, daun ketumbar atau daun bawang ikut cita rasa. Sedia untuk dihidang.

 

Friday, July 12, 2024

Nasi hujan panas tanpa susu

 Nasi hujan panas tanpa susu yang boleh lebih tahan lama dan tak cepat basi...  terima kasih pada yang kongsikan resepinya.


Bahan-bahan:

  • 2 pot beras basmathi
  • 3 pot air*
  • 1 biji bawang holland
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 biji bunga lawang
  • 3-4 biji buah pelaga
  • 2 sudu besar marjerin
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit pewarna hijau, merah dan kuning


Cara memasak:

  1. Bawang holland, bawang putih dan halia dikisar halus dan ketepikan.
  2. Panaskan marjerin dan minyak sapi dalam rice cooker.
  3. Masukkan bahan kisar.
  4. Masukkan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang, tumis sehingga bahan naik bau.
  5. Masukkan beras basmathi dan garam.
  6. Masukkan air mengikut sukatan dan kacau sedikit bagi semua bahan sebati. *(sukatan untuk 1 pot basmathi ialah 1 pot beras = 1 1/2 pot air)
  7. Tutup periuk nasi dan biarkan hingga rice cooker terpadam sendiri.
  8. Setelah nasi masak segera titikkan pewarna ke dalam nasi yang tengah panas (titik pewarna di tempat berlainan – guna 3 pewarna), kemudian tutup kembali periuk.
  9. Balik atau gaulkan nasi 2 kali ketika ingin hidangkan nasi agar warnanya terbentuk cantik.
  10. Sedia dihidangkan.

Anda juga boleh masukkan sedikit susu cair ketika memasak nasi untuk tambahkan rasa lemak tapi kurangkan sedikit nisbah air agar nasi tidak lembik.

 

Monday, July 8, 2024

Pucuk ubi masak lemak putih

 from the kebun to the kitchen...


Bahan-bahan:
1 cekak pucuk ubi - celur hingga lembut
500ml santan pekat
1 mangkuk kecil udang kertas
3 biji bawang merah - tumbuk kasar
1 biji cili merah - hiris kasar
garam dan perasa pilihan secukupnya

Cara:
1. Masukkan santan pekat ke dalam periuk bersama kesemua bahan yang lain.
2. Panaskan periuk di atas api sederhana panas.
3. Kacau sekali-sekala sehingga kuah mendidih agar tidak pecah santan.
4. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan



 

Saturday, July 6, 2024

Kurma daging sedap

 Jom berjemaah menambah lemak...


Kurma Daging Sedap

Bahan-bahan:
½ kilo daging
4 sudu besar rempah kurma - 50 gram
500 ml santan
Bunga lawang, kulit kayu manjs dan buah pelaga
2 biji cili hijau - belah 2
2 biji ubi kentang - potong dadu
1 biji buah tomato - belah 4
1 biji bawang besar - belah 4
1 keping asam keping
Garam
Sedikit gula
½ cawan minyak masak

Bahan hiris:
1 inci halia
3-4 biji bawang merah ulas
3 ulas bawang putih


Cara-caranya:
Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan dan bahan hiris sehingga keperangan.
Masukkan rempah kurma dan kacau rata. Masukkan sedikit air dan masak sehingga terbit minyak. Boleh masukkan air lagi sehingga terbit minyak sekali lagi bagi memastikan rempah benar benar masak.
Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan air dan masak sehingga daging empuk. Masukkan ubi kentang.
Setelah daging empuk, masukkan santan dan masak sehingga mendidih.
Masukkan garam, gula dan asam keping. Masak sehingga terbit minyak. Masukkan buah tomato, bawang besar, cili hijau dan daun sadri.
Masak sehingga terbit minyak dan pekat kuah yang disukai. Bolehlah tutup api.
 
## terima kasih Azie Kitchen kongsikan resepi sedap ni, mohon izin kak rose tepek kat sini ya

 

Thursday, July 4, 2024

Spaghetti bolognese

 Salam dan jumpa lagi di dapo kak rose ya..

spaghetti bolognese garnish dengan brokoli? ada aku kesah, pas tu ngap lah sekali brokoli tu kan. dah siap celur makan ciciah dengan kuah spaghetti pun ok jer. kita yang buat dia kan... jangan marah kak rose ya.. hehe 😆😆

Bahan sos

400g daging kisar
1 labu bwg besar dipotong dadu
4 ulas bawang putih (cincang)
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu  kecil lada hitam
4 biji cili  padi (jika suka pedas)
1 tin  sos prego (tradisi)
1 tin  sos prego (cendawa)
Garam secukup rasa
Boleh masukkan tomato dan cili benggala jika suka


Cara memasak

1. Panaskan 2 sudu butter.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dipotong dadu sampai naik bau. Masukkan cili api
3. Masukkan daging kisar dan masak sampai daging kecut.
4. Masukkan lada sulah dan lada hitam.
5. Masukkan sos prego tradisi dan sos prego cendawan dan kacau rata. Kak rose gunakan 2 jenis sos ni sebab x de cendawan. Bila dah ada prego cendawan kan dah ada cendawan dalam tu..
6. Perisakan dengan garam secukupnya.
7. Masak sehingga kuah sebati. Boleh masukkan sedikit air jika nampak kuah terlalu pekat.

tu diaaaa........ sebesen beso jadinya bila dah gaul sekali dengan kuah tu. anak suka yang cenggini, katanya lebih mesra rasanya instead of yang taruk kat atas tu then gaul masa nak makan. so memasing punya pilihan lah kan..
 

Wednesday, July 3, 2024

WW: Tapau jer

 

churros for minum petang

 

Tuesday, July 2, 2024

Jelatah sedap

 Bila tuan tanah ada sedikit kerajinan, maka jadilah jelatah ni...

Bahan-bahan

  • 1 biji nanas( jgn guna nanas muda. Takut masam. Kalau nk guna nanas dlm tin anggaran 1tin)
  • 2 biji timun (kalo guna timun jepun kurang biji)
  • 2 biji carrot(optional)
  • 1/2 labu bawang besar
  • 2~3 biji lada besar(merah)
  • 120ml cuka makan
  • sedikit gula dan garam ikut rasa

Cara-cara

  1. potong semua bahan2. Timun dihiris bulat nipis2,nanas dihiris segiempat nipis,bawang dan lada dihiris nipis.
  2. carrot dipotong memanjang (nak cantik boleh gunakan vege cutter yang munga2 tu...)
  3. campurkan bahan2 yg telah dipotong dlm satu mangkuk. Masukkan cuka, gula dan garam.Gaul rata.
  4. sedia utk dimakan bersama nasi tomato, nasi minyak...tak pun nasi putih pun sedap..
  5. tips 1: jelatah ni sedap dimakan selepas beberapa jam disediakan sbb air nanas dah sebati.Carrot tu biasanya org tak letak. Saya letak sbb nak warna yg menarik & lada merah susah nk dapat kat sini..
  6. tips 2:kalo nk sedap lagi letak kacang tanah yg ditumbuk sedikit..ini pun optional.

 

Monday, July 1, 2024

Kaswi pandan gedik

 Selamat datang Julai 2024....


Bahan-bahan:

  • 1 cawan air pandan
  • 1 cawan santan cair
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung ubi kayu
  • 1 cawan gula
  • 1 sudu besar air kapur
  • Sedikit garam
  • Sedikit pewarna hijau


Cara penyediaan:

1. Satukan semua bahan di atas. Kemudian, sapukan acuan dengan sedikit minyak.

2. Isi adunan sehingga penuh acuan dan kukus selama 15 minit.

3. Bila dah masak, biarkan kuih sehingga sejuk sebelum keluarkan daripada acuan.

4. Kukus kelapa parut untuk tahan lama dan tak mudah basi.

Sukatan di atas boleh dapat lebih kurang 24 biji kuih. 

##resepi ni kak rose doublekan, buat untuk bawak potluck gader2 kat rumah kakak..