Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, October 19, 2021

Cucur jejari ketam


Bahan2

  1. 1 cawan tepung gandum
  2. 1 cawan air
  3. 10 batang filamen ketam
  4. 1 biji bawang besar
  5. 1 biji telur
  6. sedikit daun sup
  7.  garam
  8. satu batang celery, potong dadu
     
    Sediakan bahan-bahan.
    Filamen Ketam dipotong-potong.
    Campur semua bahan dan gaul sebati.
    Goreng dalam minyak panas sehingga garing.
    Cucur Ketam siap dihidangkan.
    Cicah sambal atau cili sos...sedapnyeeeee....


 

Monday, October 18, 2021

Udang goreng kunyit dan kentang

 

Asalamualaikum dan selamat berjumpa kembali setelah hilang tak jumpa jalan pulang nak mengupdate dapo maya ni...adakah kerajinan ini akan terus kembali atau akan menghilang semua... tidak lah ketahuan nanti... only time will tell bak kata omputih!

udang goreng goreng kunyit sedap ni kak rose masak lama dah, tap nak jugak tepek kat sini untuk rujukan nanti2 kan.. resepi dari sini...https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiZvfuTiNPzAhXWxTgGHVZYC7EQwqsBegQIAhAB&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Dk1DiIgy1s4Y&usg=AOvVaw0SrswTHoPkTL0aIrUagwYk

Thursday, October 7, 2021

Kuih kasturi


 Bahan
1 cawan kacang hijau [rendamkan beberapa jam]
air secukupnya untuk merebuskan
1/2 cawan gula pasir (ikut suka manisnya)
3 s/b kelapa parut muda [putih saja]
3 s/b tepung gandum

 
Bahan Batter [Gorengan]
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
1 s/k kunyit serbuk
1/2 s/k air kapur
air secukupnya
sedikit garam
minyak utk menggoreng

Cara
1. Kacang hijau direbuskan sehingga kacang hijau tu pecah/lembut dan kering airnya. [Jangan sampai hangus..nanti tak sedap]
2. Masukkan kelapa, gula dan tepung gandum. Kacau sebati dan sejukkan.
3. Ambil adunan sedikit dan bentukkan saperti bebola. Leperkan.
4. Bancuhkan bahan batter [gorengan] untuk celupkan adunan kueh kacang.
5. Panaskan minyak dan gorengkan kueh kacang yg telah dicelupkan dgn bahan batter [gorengan] sehingga kuning keemasan.
6. Sejukkan dan hidangkan

Wednesday, October 6, 2021

Tuesday, October 5, 2021

Stir fry baby pak nai

 Salam Oktober dari dapur kak rose yang nyawa2 ikan ni...


simple n sedappp