Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, February 28, 2021

Lontong kuah lodeh

 Sarapan pagi minggu bila anak beranak balik... tukang masak is happyyyyy...

kak rose suka lontong dengan kuah lodeh yang simple macam ni... tak sarat dengan dayang dayang yang lain, cukup dengan  sambal tumis dan telor jer... minimalist la kononnya! nasi impit pun kak rose suka yang homemade, ikut kelembutan yang kita suka lah.. tukang makan pun suka dengan nasi impit yang lembut macam ni, so the best is buat sendiri lah.

macam ni lah nasi impit yang kak rose buat sendiri tu... cantik kan...sapa nak puji kalau bukan sendiri kan? tapi ni gamba lama lah, recycle jer .. hihi. ni cara kak rose. isikan satu cup rice cooker tu pada size 5" x 6" hd plastic dan jahit pada lipatan tu. jangan lupa cucuk cucuk kan plastic tu (kak rose lubangkan plastic tu  dengan menjahit guna mesin tapi tak de benang lah)... rebuslah paling kurang pun 2 jam.... Insyaallah menjadi dengan elok.

kuah lodeh seperiuk dah siap... jom lah kita menjamu selera sambil bermalas2 dihari minggu.
Alhamdulillah, sarapan dan pastinya kak rose akan makan berulang ulang sampai puas!
 

Saturday, February 27, 2021

Bila dapur dihujung jari...

Bila dapur dihujung jari... itu lah reality zaman sekarang kan.. apa lagi kalau duk rumah sorang2 memang tak berbaloi nak bersilat bersinsing lengan dengan sudip kuali kan... yang mudah ada, apa nak disusahkan, kan??? pilih jer mana selera nak makan, call jer pas tu pin pinnn... adik panda atau grab pun sampai... mudah kan..
dan tak lupa juga untuk simpan stok... bila2 nak makan just reheat dan lunch pun ready lah. ade ke kawan2 yang macam kak rose ni, semuanya nak yang mudah jer??
 

Friday, February 26, 2021

Pebret sepanjang masa

sup bebola ikan dan sawi, cepat dimasak sedap dimakan... tak perlu nasik dah!
sapa suka meratah jer sup macam ni, kita boleh geng lah.. tak cukup semangkuk macam nih!
 

Thursday, February 25, 2021

Mee goreng sedap...

seminggu sekali tukar sarapan bila ada tukang makan... buat masa ni bapak dan anak2 seminggu sekali baru balik rumah ni, boleh lah tukang masak ni bertukar selera instead of roti jer sepanjang minggu kan.. sesekali nak jugak tukar selera, dan bila makan ramai2 cenggini baru lah rasa berbaloi memasak kan... so mee ni kak rose masak hujung minggu yang lepas lah... tinggal gambar jer, tapi nak jugak tepek kat sini. wahai covid, cepat lah berlalu dan semuga kita semua boleh menjalani kehidupan normal seperti sebelumnya... 

Bahan bahan:
500 gram mee kuning
100 gram isi ayam/daging - potong kecil
8 ekor udang sederhana besar
2 biji telur - pukul rata
1 biji buah tomato - potong kasar
3-4 ulas bawang putih - diketuk
1 ulas bawang merah - hiris halus
1 sudu besar cili kisar - guna 2 jika suka pedas
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap pekat
Garam, air secukupnya
Minyak
1 sudu besar sos tiram) yg ni kak rose tambah
1 packet fish cake)

Bahan tabur:
1 biji cili merah - hiris
Daun bawang
Limau nipis
Bawang goreng
** yang ada cuma bawang goreng jer... boleh lah kan, kita yang buat dia kan.. 
Cara cara:
 
Tumis bawang putih yang diketuk sehingga wangi. Diikuti bawang merah. Masuk cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan ayam dan udang dan kacau dan  dimasukkan 1 mangkuk air.
Masukkan sos cili, sos tomato, kicap pekat dan buah tomato. Masukkan sawi dan kacau sehingga sedikit layu. Masukkan mee dan gaul sebati. 
Ketepikan mee, tuangkan telur dan bila hampir masak, kacau rata telur sebelum dikacau bergaul rata dengan mee.
Mee sedia dihidang dengan daun bawang/daun sup, cili merah dan bawang goreng.


 

Wednesday, February 24, 2021

Tak jemu ker??

jawapannya TAK! ini lah hari2 sarapan kak rose bila tinggal sorang kat rumah.. ya lah hari2 pun memang tinggal sorang kan bila semua dah g kerja, jadi nak sarapan tu memang roti jer lah yang paling mudah dan cepat disediakan. just sapu butter, toastkan dah siapppp... air pulak memang minum nescafe o kosong lah. semacam addicted pulaknya, bila tak minum jadi sakit kepala. caffeine dalam nescafe tu kot yang buat kita jadi addicted. hishhhh! dan susu omega tu kadang2 lupa jer nak bancuhnya. boleh gitu? dan buah tu pun apa yanga da dalam stok lah...







 

 

Tuesday, February 23, 2021

Pulut santan durian

hmmm... puas dapat makan pulut dengan santan durian yang sangat sedap ni. dapat pulak durian yang isinya sangat manis dan tebal, makan pulak dengan kuah santan fresh memang sedap sangat lah... sepinggan cam ni memang tak cukup lah buat kak rose.. bertambah2 pulak jadinya..
jom kita buat pulut kukus dengan kuah santan dan durian fresh yang shoooshedappp ni.

Bahan-bahan 
Durian secukupnya

Pulut Kukus
Bahan bahan:
2 cawan beras pulut – rendam semalaman atau 4 jam
1/2 cawan santan pekat + air secukupnya + secubit garam
2 helai daun pandan – carikkan

Cara-cara :
Tos pulut dan masukkan dalam pengukus. Kukus selama 15 minit. Angkat dan masukkan ke dalam bekas. 

Tuang santan yang digaul bersama garam. Gaul bersama santan hingga rata. Tuang santan sedikit sedikit sehingga pulut lembut.  Masukkan kembali pulut ke dalam pengukus bersama daun pandan dan kukus semula selama 20 minit atau hingga masak.


Sos Santan
Bahan bahan:
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 sudu kecil garam - mesti ada rasa masin
1 helai daun pandan 
1 sudu kecil tepung jagung - larutkan dgn sedikit air

Cara cara:
Satukan semua bahan kecuali tepung jagung. Masak sehingga mendidih. Masukkan tepung jagung.  Terus dikacau supaya tidak berketul. Kalau agak cair masukkan sedikit lagi bancuhan tepung. Boleh agak-agak kepekatan yang disukai. Pastikan sos santan mempunyai rasa yang agak masin supaya dapat menyeimbangi rasa manis isi durian dan pulut.

 

Monday, February 22, 2021

Bila tak rajin...

kita call jer untuk delivery... senang kerja tukang masak kan, oder cepat jer sampainya subway nih.
subway chocolate cookies yang manis yak amat! tapi tetap jugak lah abesss dimakan 😁😁
 

Sunday, February 21, 2021

Pengat ubi sedapp

ubi pemberian dari kawan setaman, terima kasih Cik Ezam bagi ubi yang sangat gebus ni.. separuh dah kak rose rebus dan makan dengan ikan masin yang tersangat lah bestnya dan separuh lagi kak rose buat pengat ni... tapi sayang dalam rumah ni tukang makan nya kak rose sorang jer... yang lain tu memang tidak lah nak makan ubu. kalau anakanda lagi lah... mama ni macam zaman jepun. ada pulak cenggitu kan? apa pun jom lah makan pengat sedap ni..kak rose suka makan sejuk2 pengat ni. kawan2 suka yang macam mana?

Bahan bahan

3 ketul ubi kayu ( saiz sederhana) - buang kulit, bersihkan dan rebus hingga empuk
2 cawan santan 
3 sudu makan gula pasir - tambah jika suka lebih manis 
1 ketul gula kabung
1 helai daun pandan - simpulkan
Secubit garam
2 sudu makan sagu biji - rendam terlebih dahulu

Cara cara

 1. Masukkan semua bahan kecuali ubi kayu ke dalam periuk. Panaskan dengan api yang perlahan.
2. Sentiasa dikacau supya santan tidak pecah minyak. Biarkan hingga gula hancur dan hampir mendidih.
3. Masukkan ubi kayu yang telah direbus tadi. Biarkan seketika dan kuah mendidih.
4. Dah siap boleh la dihidang.


 

Saturday, February 20, 2021

nasi lemak dihujung minggu

 bila anak beranak ada balik during weekend, tukang masak jadi rajin lah...😜

pagi pagi dah rajin kedapo... masak nasik lemak tapi lepas tu untuk lunch kita tapau jer lah ya... guna periun noxxa, 7 minit jer nasik lemak dah siap masak. jom tengok caranya.. kalau blur tak tahu nak bekpes apa pepagi ni, boleh lah masak nasik lemak macam ni kan..

Bahan- bahan:
- 3 cawan beras dicuci
- 1 1/2 cawan santan
- 2 cawan air
- 1 inci halia - dihiris atau dititik
- 1 biji bawang merah - dihiris kasar
- 1 batang serai - dititik
- 2 helai daun pandan
- 1 sudu kecil gula (kak rose tambah)
- Garam secukup rasa

Caranya:
- basuh beras dan rendam 30 minit, toskan
- masukkan kesemua bahan ke dalam periuk noxxa. kacau rata
- tutup periuk dan laraskan tombol ke arah pressure
- tekan high pressure 7 minit dan on
- bila periuk bunyi tit-tit, laraskan tombol ke steam. tekan off dan biarkan anggaran 5 minit
- buka penutup dan gemburkan nasi
- nasi sedia dihidang bersama dayang pengiring
meriah dayang pengiring nasik lemak kak rose ni..tapi semua yang mudah2 jer nak sediakan.. pop corn chicken tu beli ready made just nak goreng kan. walaupun simple tapi sedap lah resepi nasik lemak dari Chef Hanilieza dibukunya 77 resepi untuk pressure cooker tu. dan yang penting sambal tumis tu memang tak pedas lah, sebabnya tukang masak ni memang tak tahan pedas kan... so tukang makan yang lain pun tak boleh nak komplen lah. boleh gitu?
 

Friday, February 19, 2021

Rendang ayam sedap

sesedap namanya, memang sedap lah resepi rendang yang kak rose amik dari perkongsian difb dan dulu pernah buat banyak untuk pot luck open house, cuma gandakan lah bahan2 sesuai banyak mana ayam yang kita guna. kali ni kak rose buat untuk seekor ayam untuk makan anak beranak jer. puas dapat makan yang kita buat sendiri kan. kak rose gandingkan dengan pulut lemak ni, tak cukup seketul ayam nih. meh tengok resepinya.. nampak macam banyak sangat bahan yang nak kena guna, tapi hasilnya tu yang kita nak kan?

Bahan-Bahan:

  • 1 ekor ayam (saiz besar)
  • 1 senduk cili kisar
  • 1 mangkuk besar santan pekat
  • 1/2 mangkuk kecil ais asam jawa (kak rose guna asam keping)
  • 3 sudu besar kerisik
  • 2 helai daun kunyit
  • 2 helai daun limau purut
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 mangkuk besar minyak, untuk menumis
  • Bahan-bahan untuk rempah tumis:
    • 2 batang kayu manis
    • 3 kuntum bunga lawang
    • 5 biji buah pelaga
  • Bahan-bahan untuk kisar halus:
    • 1 biji bawang besar
    • 8 biji bawang merah
    • 5 ulas bawang putih
    • 2 inci halia
    • 3 ketul kunyit hidup
    • 2 inci lengkuas
    • 2 batang serai


    1. Cara-cara untuk rendang:
      1. Bersihkan ayam dan toskan.
      2. Panaskan minyak dan tumis bahan rempah tumis, bahan kisar halus dan cili kisar. Kacau perlahan dan masak sehingga pecah minyak dan garing. Warna bahan tumisan akan bertukar menjadi sedikit gelap.
      3. Masukkan pula ayam dan biarkan masak selama 5-10 minit. Air ayam akan keluar sedikit semasa proses ini.
      4. Masukkan santan pekat dan air asam jawa. Kacau perlahan-lahan di atas api sederhana sehingga kuah menjadi pekat.
      5. Masukkan kerisik, daun kunyit dan daun limau purut. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
      6. Tabur dengan hirisan daun kunyit sebagai hiasan.

     

rendang ayam sedap in de making.. masa ni lambat lagi nak dapat makan... kena lah bersabar kan...

 

Thursday, February 18, 2021

Bila tak rajin, kita tapau jer!

Grill chicken chop dengan salad seciput dan  nasik selambak tersorok kat bawah ayam tu... itu lah kami anak beranak bila tukang masak tak berapa rajin nak kedapo, dan tukang tukang order pun ok jer... gantung piok dan tunggu je bekalan sampai...Alhamdulillah kenyang tanpa bersilat didapo. terima kasih tukang bayo!
fish n chips yang sangat besar portionnya... bila sampai dah sejuk so masuk dalam air fryer 180° lima minit... hot n crunchy lah semula...
crispy chicken salted egg, tapi sayang gravy tu kalau di pack asing kan lagi bagus kan... nasib baik supnya di pack asing! bila dah dicurah sekali dalam tu masa makan tu dah tak crunchy lah salted chicken tu.. nasib baik lah sedap jugak walaupun dah sejuk. dan nasik nya juga sangat besar portionnya!
Aromatic grill lamb dengan black pepper sauce, walaupun nampak hangus tapi sedap kata tukang makan. mash potato yang banyak tu pun tersorok kat bawah dia. tukang makan jenis tak makan sayur or salad, so hulur semua salah pada tuan tanah... terlebih makan lah jadinya tuan tanah!
 halibut grilled fish fillet dengan creamy nyonya sauce dengan nasik selambak dan salad dan keropok goreng dan sambal belacan... nyonya sauce tu tak terenter frame lak, tapi sangat sedap lah hingga samabl belacan tu pun tak terusik sudahnya.
 

Wednesday, February 17, 2021

Sayur caca marba

sayur caca marba, tukang masak berikan nama dia... kisah nak clearkan fridge, jo just masuk semua apa yang ada lah kan... sawi, kubis dan carrot dan semestinya udang tu yang sentiasa kena ada stoknya lah kan... senang nak masak cenggini, kalau dah boring2 boleh jugak buat cekodok atau cucur udang pebret. sapa suka  meratah sayur macam ni kita geng lah!
 

Tuesday, February 16, 2021

Salad roti dan pop corn chicken

healthy eating sangat lah kononnya...

resepi asalnya guna tempura chicken, tapi kak rose dah suka suki gantikan dengan pop corn chicken gaulkan bersama carrot yang disagat, fresh tomato dan daun salad.
potong2 kiub roti dan campur semua dalam bekas dan gaulkan rata.. sebelum tu tuang sikit minyak zaiton dalam salad tu.
pop corn chicken yang dah goreng tu masih kira healthy ker? tak kisah lah asalkan sedap kan..
dan tambah pulak dengan sos cili dan mayonis yang berlambak2 tu, tambah lahi pulak dengan sunkist puer juice tu... manalah healthy eating nya kan..
 

Monday, February 15, 2021

Ikan siakap tiga rasa

asal beli ikan siakap asik resepi ni jer la yang terbayang dijemala hambaaa... jadinya memang menu berulang2 jer masaknya sebab tukang makan pun ok jer dengan resepi ikan siakap masak tiga rasa ni... mudah lah tukang masak nak sedaikan kan... dan kisah beli ikan siakap ni, kedai tu tak nak pulak tolong siang buang sisik ikan ni sbb ramai sangat yang sedang menunggu... kalau nak jugak kena lah berbaris panjang just untuk siang ikan ni... so amik je la ikan dan buat sendiri kat rumah, sudahnya macam berperang dengan sisik ikan, bertebaran melayang merata sinki! tapi bila dapat makan ikan masak tiga rasa yang sedap ni, hilang lah rasa nak marah tu kan.. jom lah tengok resepi nya..

Bahan-bahan:-
1 ekor ikan siakap - bersihkan dan kelar. Lumur garam dan kunyit.

 
Bahan lain:-
5 ulas bawang putih - ditumbuk asing
3 ulas bawang merah - ditumbuk asing
2" halia - dimayang halus
6 biji cili padi - dihiris nipis (terpulang pada tahap kepedasan memasing la ya...)
garam
gula
1/2 cawan air 


Bahan sos:-
3 sdm sos cili
3 sdm sos tomato
2 sdm sos tiram

Cara:-
1. Panaskan minyak.Goreng ikan siakap tadi sehingga garing.Ketepikan.
2. Keluarkan minyak dalam kuali sedikit utk menumis.
3. Masukkan cili padi hiris dan goreng sedikit layu.
4. Masukkan bahan lain seperti bawang putih,halia dan bawang merah yang telah
ditumbuk.Tumis sehingga kekuningan dan agak garing.
5. Masukkan bahan sos.Tambah air.Kacau sehingga kuah masak dan mesra.Masukkan garam dan gula. masakkan juga bahan2 untuk kaler2 tadi
6. Sekiranya hendakkan kuah yang agak pekat,boleh dibancuh dgn sedikit air dan campuran tepung jagung.
7.Tutup api dan curahkan di atas ikan tadi
 


 

Sunday, February 14, 2021

Cekodok pisang dan tipsnya

nak buat cekodok pisang pun ada tipsnya supaya nanti kejadiannya tu rangup diluar dan lembut jer dalamya macam yang kita beli kat kedai cucur bom tepi jalan tu... selama ni main tarammm jer nak menggorengnya tapi bila dah jumpa petuanya ni baik lah ikut kan... memang betul kejadiannya sangat puas hati lah. rangup diluar dan isi dalam tu lembut jer. laju jer masuk mulut! petuanya... dah siap adunan tu, perap dalam 30 minit sebelum mula menggoreng. tak rugi menunggu taw!

Bahan-bahannya:

8 biji pisang emas dilenyek

3/4 cwn tepung gandum

3 sdb gula pasir

1/2 sdt soda bikarbonat

secubit garam

Cara-caranya:

1. Satukan kesemua bahan dan gaul sebati.

2. Perap adunan itu tadi selama 30 minit sebelum menggoreng. Tujuan ia diperap terlebih dahulu supaya cekodok pisang akan menjadi ranggup di luar dan lembut di dalamnya. Itulah rahsianya.

3. Basahkan hujung jari dengan sedikit air, jemputkan adunan tadi ke dalam minyak panas.

4. Ingat, goreng dengan api sederhan sehingga masak dan siap dihidangkan.

 

Saturday, February 13, 2021

Bubur nasi

malas masak nasik, meh buat bubur nasi pulak... buh air banyak2 tunggu hingga nasi jadi bubur. siap lah dah ya... cumanya kena lah rajin sikit sediakan segala mak nenek dayang2nya tu...baru lah dapat menikmati bubur yang sangat sedap ni...

Bahan-bahan

  • 1  cwn beras 
  • 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
  • 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
  • 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
  • sedikit garam
  • 1 liter air
  • * GARNISH *
  • lada merah/cili kicap
  • daun bawang n daun sup
  • sedikit mninyak bijan 
  • isi ayam yang dah disiat2
  • kacan tanah goreng 
  • ikan bilis goreng
  • bawang goreng
  • Cara-cara

  • Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
  • Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
  • Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
  • Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk atau sambal kicap.

 

Friday, February 12, 2021

Bekalan untuk isolation time..

Happy chinese new year buat semua malaysian... pastinya sambutan kali ini sama seperti masa kita semua sambut hari raya dan deepavali tahun lepas kan... covid 19 yang tak berhujung ni buat kita semua menjalani kehidupan dengan norma baharu.. sebenarnya dah letih dengan keadaan ini, tapi apa kan daya kita... untuk keselamatan diri dan keluarga kena lah ikut sop yang ditentukan oleh pihak berkuasa kan... begitu lah bila en asben pun kena join isolation team dan tinggal dihotel. pergi dan balik kerja dari sana maka segala tid bit dan bekalan pun kena ada lah kan... makan dan minum akan dihantar ke bilik... memang betul2 kena isolate kan diri dari berjumpa orang ramai dan kini dah sebulan dah kami duduk berasingan...walaupun dekat jer tapi tak boleh balik rumah sendiri... ya, dekat tapi berjauhan lah kita.  entah bila la nak sudahnya covid ni kan..
harap2nya cepat lah berlalu pendemic ini dan kita semua boleh bebas menjalani kehidupan seperti sebelum ini... dan kerana pendemic ini jugalah mengajar kita untuk berinteraksi dengan google meet dan juga zoom meeting... segala kuliah yang diadakan dimesjid kini semuanya cuma boleh di ikuti dengan gm dan zoom meeting apps..  dan kak rose yang buta it ni kena lah jugak belajar untuk bersama2 dengan kawan2 di kuliah yang terhenti dek covid. nasib baik zaman serba canggih, boleh jugak bersama2 kawan mengikuti kuliah walau cuma dialam maya..semuanya kerana covid!
 

Thursday, February 11, 2021

Tempe goreng berempah

sapa suka tempe goreng kita boleh geng lah! kak rose memang suka sangat makan tempe goreng cam ni, apa lagi kalau ada sambal kicap jawa ni... sepiring macam ni boleh sorang jer makan. typical jawa johor sungguh kan. sambal kicap ni memang sentiasa ada dalam stok, senang kalau nak makan gorengan apa pun mesti nak jugak cicah dengan sambal kicap ni. jom tengok resepi tempe goreng berempah pulak...

Bahan-bahan

  • 5 keping tempe
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar ketumbar
  • 3 ulas bawang putih
  • serbuk kunyit
  • sedikit garam dan air
  • BHN UTK SAMBAL KICAP
  • segengam chili padi (kak rose x tahan pedas... so ikut lah kepedasan memasing ya)
  • 2 ulas bawang putih
  • gula
  • kicap manis

Cara-cara

  1. Potong serong tempe nipis2 supaya rangup.
  2. Tumbuk bwg putih n ketumbar.
  3. Campurkan tepung dengan bhn tumbuk dan serbuk kunyit. Letak garam skit. Then masukkan air sedikit demi sedikit sehingga cair macam tepung nk goreng pisang.
  4. Panaskan minyak, Dah panas bleh la goreng hingga kekuningan.
  5. Utk sambal kicap - tumbuk chili,bwg putih, dan gula. Then masukkan dlm mangkuk dan bubuhlah kicap. Dah siap..bleh cicah ngan tempe goreng td..


 

Wednesday, February 10, 2021

Ikan cencaru sumbat sambal kelapa

ikan jeket sumbat sambal kelapa yang kak rose buat masa hujung minggu...masa tukang makan ada kat rumah lah baru boleh nak masak masak kan... makan ramai2 baru lah enjoy kan walaupun hanya dengan ikan cencaru, lauk rakyat marhaen ni kan... apa pun Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah bagikan untuk kami anak beranak... Aamiin.

Cencaru Sumbat Sambal Kelapa

Bagan-bahan
2 ekor ikan cencaru / ikan jeket -dibelah belakang, dicuci bersih.
Gaul sama garam & kunyit, ketepikan dahulu)
Bahan sumbat
1/2 biji kelapa parut
1 cawan cili kisar - nak pedas lebih kan cili
4 ulas bawang merah *
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
3 batang serai*
garam & serbuk perasa secukupnya

Cara menyediakan
Bahan yg betanda * blend kering - sy tumbuk je
Dalam satu bekas masukan bahan yg di tumbuk tadi campurkan dgn kelapa parut, cili kisar, garam, gula gaul hingga sebati
Kemudian sumbat sambal kelapa pada badan ikan yg di belah dan sumbat juga kat bahagian yg sebelah kepala/perut padat2
Panaskan minyak dlm kuali.. goreng ikan.. hati2 masa tebalikkan ikan jangan sampai sambalnye tekeluar...

* Kalau ada lebihan sambal kelapa bolehlah di goreng dgn minyak yg sedikat...grg garing2 tau sdp cicah sama ikan....