Bahan-Bahan:
- 1 ekor ayam (saiz besar)
 - 1 senduk cili kisar
 - 1 mangkuk besar santan pekat
 - 1/2 mangkuk kecil ais asam jawa (kak rose guna asam keping)
 - 3 sudu besar kerisik
 - 2 helai daun kunyit
 - 2 helai daun limau purut
 - garam dan gula secukup rasa
 - 1 mangkuk besar minyak, untuk menumis
 - Bahan-bahan untuk rempah tumis:
- 2 batang kayu manis
 - 3 kuntum bunga lawang
 - 5 biji buah pelaga
 
 - Bahan-bahan untuk kisar halus:
- 1 biji bawang besar
 - 8 biji bawang merah
 - 5 ulas bawang putih
 - 2 inci halia
 - 3 ketul kunyit hidup
 - 2 inci lengkuas
 - 2 batang serai
 
- Cara-cara untuk rendang:
- Bersihkan ayam dan toskan.
 - Panaskan minyak dan tumis bahan rempah tumis, bahan kisar halus dan cili kisar. Kacau perlahan dan masak sehingga pecah minyak dan garing. Warna bahan tumisan akan bertukar menjadi sedikit gelap.
 - Masukkan pula ayam dan biarkan masak selama 5-10 minit. Air ayam akan keluar sedikit semasa proses ini.
 - Masukkan santan pekat dan air asam jawa. Kacau perlahan-lahan di atas api sederhana sehingga kuah menjadi pekat.
 - Masukkan kerisik, daun kunyit dan daun limau purut. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
 - Tabur dengan hirisan daun kunyit sebagai hiasan.
 
 
 
rendang ayam sedap in de making.. masa ni lambat lagi nak dapat makan... kena lah bersabar kan...




1 comment:
sedap mkn dhn nasi panas2 ni he hee
Post a Comment