saya tukang masak jer, sebab saya tak makan petai.
Cara membuatnya :-)
Cara:
Info: Kuantiti 1 kotak santan kara sama dengan 1 cawan air. Jika tak cukup 1 cawan, boleh tambah air.
1. Mula-mula satukan telur, ovallete, perisa pandan, gula halus dan pewarna hijau. Pukul kesemuanya menggunakan mixer sehingga sebati.
2. Pastikan adunan cair.
3. Kemudian masukkan pula baking powder dan tepung yang telah diayak. Pukul lagi sampai sebati.
4. Adunan ini memang likat. Bila pukul sebati, terus matikan mixer.
5. Masukkan pula santan dan pukul sebati.
6. Pastikan adunan licin dan tidak terlampau pekat.
7. Kaup dan letakkan dalam pipping bag
8. Untuk bahagian kelapa, masukkan garam dan tepung ubi. Kacau sebati
9. Kalau tak cukup masin, boleh tambah garam.
10. Sapu acuan dengan minyak. Letakkan kelapa dalam 3/4 sudu besar. Boleh kurangkan mengikut citarasa
11. Ambil acuan kosong dan tekan kelapa tadi supaya menjadi padat. Tekan juga menggunakan jari supaya kelapa lebih padat.
12. Hasilnya apabila sudah siap ditekan dengan acuan dan jari.
14. Kukus selama 10 minit.
15. Apabila kuih sudah masak dan naik gebu, keluarkan dari pengukus dan biarkan suam sebelum keluarkan dari acuan
sedap dinikmati bersama teh o pada petang2 cenggini...
Kisah dikampung. berkongsi rezeki dengan kongsi kong yang tolong sama sama kerjakan projek hydroponic gardening kat kampung. kak rose bergilir dengan adik sediakan sarapan dan lunch untuk derang ni... ni pun yang sempat amik gambo jer.. tapi bila dah balil kl, adik sorang jer lah yang tolong sediakan..
peria fresh dari kebun belakang dapo yang kak rose tanam dan tinggalkan balik kl, walaupun kurang kasih sayang tetap muai berbuah. dan sempat lah berbagi2 dengan jiran dan kawan2.. Alhamdulillah
untuk kuah cuka bawang.... pandai2 la nak ejas rasa ya.... kalau nak cicah dengan kuah kari pun boleh.
resepi kak rose yang sesedap rasa ditekak sendiri.
isi buah markisa, gula, sunquick tropical, ketulan ais dan air masak... kacau dan hias dengan daun pudina. ready untuk dinikmati lah. 😋😋
😋😋
Bahan air gula:
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
sedikit garam
1 helai daun pandan
Bahan lain:
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
3 cawan air biasa
1 sudu besar air kapur
1 mangkuk putih kelapa + sedikit garam dan kukus sekejap | untuk urap dengan kuih
Amalan bila rasa diri dah berusia
1. Dapatkan tidur yang berkualiti dan mencukupi.
2. Bergerak dengan tenang, tanpa tergesa-gesa.
3. Kurangkan saiz hidangan makanan.
4. Amalkan kepelbagaian dalam pemilihan makanan.
5. Utamakan makanan yang hangat, hindari ais.
6. Banyakkan minum air putih.
7. Kurangkan pengambilan garam.
8. Awalkan waktu makan malam.
9. Rajin bersenam dan kekalkan pergerakan tubuh.
10. Lapangkan dada, hindari cepat marah atau tersinggung.
11. Sentiasa menjaga kebersihan dan penampilan diri.
12. Taburkan senyuman setiap waktu.
13. Kenali dan terima diri seadanya.
14. Lupakan usia, raikan kehidupan.
15. Perluaskan jaringan pergaulan.
16. Suburkan rasa romantik dalam kehidupan.
17. Hiasi hidup dengan pelbagai hobi.
18. Elakkan terlalu mengejar nama atau keuntungan duniawi.
19. Rancakkan aktiviti melancong dan menjelajah.
20. Elakkan campur tangan dalam urusan orang lain tanpa keperluan.
21. Redha dan tenang menghadapi sebarang ujian.
22. Hayati dan nikmati kehidupan seadanya.
23. Banyakkan bersyukur atas segala nikmat.
24. Ringankan hati dengan gurauan.
25. Andai menjadi bahan gurauan, terimalah dengan senyuman dan keceriaan.
26. Mudah memaafkan, dan segera meminta maaf apabila bersalah.
27. Hindari sifat iri hati.
28. Bahagia di mana jua berada.
29. Nikmati setiap aktiviti dengan rasa syukur dan gembira.
30. Rajin beribadah dan beramal, serta ringan tangan membantu sesama.
## semuga memberi manafaat pada yang sudi baca. sama2 kita jaga diri dan jaga hati....
## gambar kak rose tenang2 dikampung sambil melayan hidroponic gardening 👫👫