rasanya lama sudah kak rose tak menjala... sejak berpindah ke Penang ni, masak pun dah malas sangat... apa lagi nak menjala. tapi bila dah tekak ni nak makan sangat, kena lah merajinkan diri mensaunakan muka kat dapo... dan ni lah kali pertama beli kelapa fresh kat sini.... mak ai, manyak tepelanjat bila harga kelapa parut adalah 9 hengget/kg! dulu kat shah alam selalu bli sekilo cuma 6 ringgit jer dan kelapa putih rm6.50/kg...agaknya nanti bulan April, kelapa ni kena 6% gst tak? kena masak yang bening2 jer kot untuk mengelakkan lemak bertambah2 nak menempek! jaga kesihatan, bak kata menteri tu kan!
so bila dah ade kelapa, moh la masak gulai kari dan digandingkan dengan roti jala idaman ni... tak ingat dah kelapa yang mahal dan lemak yang berebut2 nak menepek, yang penting dapat makan roti jala cicah kari ayam yang lemak kaw2 ni... resepi roti jala dari Ummi.
ROTI JALA by Ummi
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur (kak rose bubuh 2 biji)
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning (kak rose tambah warna hijau )
Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.
Lanai Kijang
Saturday, February 28, 2015
Friday, February 27, 2015
Tempe goreng berempah
ha ha.... sejak ada sambal kicap, segala menu jawa dah keluar... memula goreng pisang, mee hoon sup dan kini tempe goreng pulak... typical johorean! typical jawa!. apalah tempe goreng kalau tak de sambal kicap jawa ni kan? pastinya kurang umpppph nya!
jom kita menggoreng tempe buat kudapan petang2, makan sambil gebang2.... resepinya dari CMG.
jom kita menggoreng tempe buat kudapan petang2, makan sambil gebang2.... resepinya dari CMG.
BAHAN-BAHANNYA :-)
8 keping tempe berbungkus daun (kak rose bli 2 bungkus plastik beso tu!)
2 camca besar tepung beras
1 putih telur, dipukul sedikit
Garam secukup rasa
1 camca besar penuh ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan kasar*
1/2 camca teh jintan halus*
2 ulas bawang putih*
3/4 camca teh serbuk kunyit
Sambal kicap untuk dimakan bersama tempe goreng
CARA MEMBUATNYA :-)
- Tumbuk semua bahan2 bertanda (*) hingga lumat. Kemudian masukkan ke dalam satu bekas bersama tempe, serbuk kunyit dan garam secukup rasa. Tuang putih telur dan gaul rata. Tambah tepung beras dan gaul hingga semua bahagian tempe bersalut tepung.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam. Goreng tempe tadi, guna api sederhana dan balik2kan selalu. Goreng hingga kuning keemasan dan garing. Jangan goreng terlampau banyak untuk sekali, buat 3 kali goreng untuk 8 keping tempe tadi. Angkat dan toskan.
Thursday, February 26, 2015
Mee hoon sup dengan bebola ayam
setiap pagi selepas ber brisk walking kak rose akan duduk atas kerusi panas nano sambil bermalas2 membakar lemak2 yang banyak sangat nak bertepek kat badan tu.... sambil tu membelek tab dan masuk rumah maya kawan2... dan mata ni memang tak boleh nampak menu yang sedap2, terus saja nak merasanya! dan tadi bila ternampak mee hoon sup ni pun terus la nak membuatnya... tuan punya resepi guna daging dan bebola daging, kak rose dah derhakakan resepi tu....
resepi asal kat sini, mekasih kongsikan ya... tapi mohon ampun banyak2 sbb telah menderhakan resepi ni... instead of daging kak rose guna ayam n bebola ayam.
Bahan-bahan :
Meehoon - dicelur dan toskan
1/2 kg daging
1/2 kg bebola daging
Taugeh
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 sudu besar ketumbar* - semua bahan* dikisar
2 sudu besar rempah sup
4 sekawan
Air secukupnya
Garam secukupnya
Sambal kicap
Cara-cara :
Tumis semua bahan yang dikisar dan 4 sekawan hingga wangi.
Masukkan air serta daging.
Rebus daging sehingga empuk.
Masukkan bebola daging dan perasakan garam secukupnya.
Masukkan sedikit bawang goreng, daun sup dan daun bawang hiris.
Masakkan hingga mendidih.
Hidangkan bersama meehoon celur serta bahan-bahan lain.
Sedia dihidang.
resepi asal kat sini, mekasih kongsikan ya... tapi mohon ampun banyak2 sbb telah menderhakan resepi ni... instead of daging kak rose guna ayam n bebola ayam.
Bahan-bahan :
Meehoon - dicelur dan toskan
1/2 kg daging
1/2 kg bebola daging
Taugeh
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 sudu besar ketumbar* - semua bahan* dikisar
2 sudu besar rempah sup
4 sekawan
Air secukupnya
Garam secukupnya
Sambal kicap
Cara-cara :
Tumis semua bahan yang dikisar dan 4 sekawan hingga wangi.
Masukkan air serta daging.
Rebus daging sehingga empuk.
Masukkan bebola daging dan perasakan garam secukupnya.
Masukkan sedikit bawang goreng, daun sup dan daun bawang hiris.
Masakkan hingga mendidih.
Hidangkan bersama meehoon celur serta bahan-bahan lain.
Sedia dihidang.
Wednesday, February 25, 2015
Sambal kicap
sambal kicap serbaguna.... memang serbaguna sungguh sebab makan segala kudapan pun nak cicah dengan sambal kicap. buat banyak2 dan simpan dalam fridge, bila nak mencicah sambal pun dah ready, tak lah everytime kena buat bila nak guna kan... tu untuk orang malas macam kak rose ler kan. makan segala cekodok atau apa2 gorengan memang nak kena cicah dengan sambal kicap ni.... orang johor kan.... puas dapat makan goreng pisang dengan sambal kicap!
resepi sambal kicap, kak rose amik dari tulip77, tapi pepandai la nak adjust ikut citarasa sendiri kan..
resepi sambal kicap, kak rose amik dari tulip77, tapi pepandai la nak adjust ikut citarasa sendiri kan..
Bahan-bahan
- 200g cili api hijau (kak rose guna sket jer, x tahan pedas!)
- 1 botol kicap manis cap kipas udang
- 2 labu bawang putih
- 4 senduk minyak
- 1/2 st garam
- gula secukup rasa
- 1/2 cawan air (kak rose omit yg ni... guna kicap sepenuhnya)
Cara-cara
- Panaskan minyak,goreng bawang putih hingga kekuningan,angkat dan ketepikan.
- Dalam minyak yg sama, goreng cili api hingga masak. Peringatan : kuali mesti ditutup semasa goreng cili api sbb meletup2 semasa digoreng. Lepas 8-10minit atau hingga cili api tdk meletup lagi,boleh lah diangkat.
- Biarkan sejuk seketika. Kemudian ambil bawang putih dan cili api yg telah digoreng tadi utk diblend. Masukkan juga garam,gula,kicap manis dan sedikit air.
- Rasa masin & manisnya,adjust mengikut kehendak masing2. Air perlu diagak2 jgn terlalu byk jika tidak sambal kicap jadi terlalu cair.
- Disimpan di dalam balang kaca di dalam peti sejuk utk tahan lebih lama. Sedap makan dengan pisang atau keledek goreng dan juga soto.
WW: Bunga kantan
warna putih, 1st time tengok.... dipasar gaya KK
sweet pink... yg selalu ada.
another sweet pink yg masih kudup.
Tuesday, February 24, 2015
Shrimp and carrot fritters
Asalamualaikum dan selamat pagi kengkawan2 semua...pagi2 ni nak tepek cekodok yang kak rose buat petang semalam... bila berblog walking nampak la memacam2 menu kat blog kawan2... antaranya cekodok ini la... walaupun selalu buat, tp yg ni lain sket....lain tang nama jer, sbb kopy dari blog omputih, so cekodok udang n lobak pun dah tukar jadi shrimp n carrot fritters! apa2 jer la asalkan sedap, laju jer masuk molot kan...
resepinya kak rose kopy dari sini, mekasih ya mintak izin nak kongsikan kat sini lak...
Ingredients:
220 gram flour
1 tsp baking powder
1 tsp salt
¼ tsp turmeric powder
70 gram shallots or onion - sliced thinly
60 gram carrot, finely shredded
1 red chili – removed seeds and chopped
4 spring onions – cut into ½” lengths
250g shrimps, shelled and de-veined – roughly chopped
320ml water
Ingredients for the Chili Sauce
8 fresh red chilies - sliced
4 cloves garlic, sliced
1 1/2 Tbsp sugar
3 Tbsp white vinegar
3 Tbsp tomato ketchup
4 Tbsp water
(kak rose tak buat, cicah dengan cili sos ready made jer!)
1. Sift flour, baking powder, and salt into a mixing bowl. Add the shallots, carrot, green onions and shrimps. Stir in water and mix well.
2. Heat the oil in a wok or shallow pan over medium heat. Test by placing a small drop of batter into the oil - if it sizzles, the oil is ready.
3. Drop tablespoonful of batter into the oil, leaving at least 1cm of space between them. Fry until lightly puffed and golden brown on both sides. Drain well in on paper towels. Fry fritters in batches until all the batter is used up.
4. Meanwhile, prepare the chili sauce. Put all the ingredients into a blender or a food processor and blend finely. Transfer into a small bowl.
5. Serve the fritters hot or warm, accompanied with chili sauce
resepinya kak rose kopy dari sini, mekasih ya mintak izin nak kongsikan kat sini lak...
Ingredients:
220 gram flour
1 tsp baking powder
1 tsp salt
¼ tsp turmeric powder
70 gram shallots or onion - sliced thinly
60 gram carrot, finely shredded
1 red chili – removed seeds and chopped
4 spring onions – cut into ½” lengths
250g shrimps, shelled and de-veined – roughly chopped
320ml water
Ingredients for the Chili Sauce
8 fresh red chilies - sliced
4 cloves garlic, sliced
1 1/2 Tbsp sugar
3 Tbsp white vinegar
3 Tbsp tomato ketchup
4 Tbsp water
(kak rose tak buat, cicah dengan cili sos ready made jer!)
1. Sift flour, baking powder, and salt into a mixing bowl. Add the shallots, carrot, green onions and shrimps. Stir in water and mix well.
2. Heat the oil in a wok or shallow pan over medium heat. Test by placing a small drop of batter into the oil - if it sizzles, the oil is ready.
3. Drop tablespoonful of batter into the oil, leaving at least 1cm of space between them. Fry until lightly puffed and golden brown on both sides. Drain well in on paper towels. Fry fritters in batches until all the batter is used up.
4. Meanwhile, prepare the chili sauce. Put all the ingredients into a blender or a food processor and blend finely. Transfer into a small bowl.
5. Serve the fritters hot or warm, accompanied with chili sauce
Monday, February 23, 2015
Sambal ayam penyet
Sambal ni actually untuk makan dengan nasi ayam penyet, tapi kak rose ni kan dah ikut selera sendiri... makan jer dengan nasi biasa bersama lauk2 yang lain. sejak pertama kali buat untuk digandingkan dengan nasi ayam penyet tu kak rose dah tersuka pulak dengan sambal ni... ade jugak buat untuk makan dengan nasi lemak... tetap sedap ditekak kak rose ler!
bahan yang dah ready untuk digoreng dan blend... x de rajinnya nak menumbuk bagai!
kak rose tepek lagi sekali resepinya kat sini ya.... mekasih ijan, kak rose cnp ya.
bahan yang dah ready untuk digoreng dan blend... x de rajinnya nak menumbuk bagai!
kak rose tepek lagi sekali resepinya kat sini ya.... mekasih ijan, kak rose cnp ya.
- Sedikit minyak masak
- 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
- 10 biji Cili padi (ikut ler kepedasan memasing ya)
- 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
- 3 biji Bawang putih, hiris
- 5 biji Tomato, potong 4
- 5 cm Belacan (kak rose x bubuh, tp ttp umphhh!!!)
- 2 sudu Ikan Bilis- kak rose lebihkan
- 3 sudu gula merah/secukup rasa
- (kak rose buat separuh je dari bahan2 ni dan 2 biji je cili merah!)
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
- Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
- Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
- Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
- Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
- Masukkan gula merah dan gaul rata.
- Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
Sunday, February 22, 2015
Terbeli la pulak....
corak lama sebagaimana tuannya, suka yang lama2....
Selamat pagi dan selamat berhujung minggu dengan cuti yang panjang. petang semalam baru balik dari KL, jalan ok jer tak de la heavy traffic, buat those yang heading ke KL memang dah mula sesak.... kenderaan banyak dan bila ada sedikit kemalangan memang lah bertambah teruk jemnya... pagi chinese new year masa on the way to KL, jem sepanjang highway heading to utara. nasib baik jer perjalanan kami pergi dan balik sangat selesa sebab kira against the flow of balik kampung....
corelle ni kak rose bli masa g KL late last month tu, tapi kawan tu lambat hantar kat hotel tempat kak rose tinggal, so tak dapat la nak bawak balik hari tu jugak.... dan kali ni memang tak tunggu lagi lah.. walaupun bunga lama tapi kak rose suka dengan design hot dots ni... menambah koleksi country rose yang sedia ada dan masih elok berbungkus dalam kotak walau dah bertahun membelinya! so yang ni kena terus bukak dan guna, kalau tidak nanti tukang bayo tak nak belikan lagi...he he he.
merasmikan my new collection.... minum petang semalam dengan buns dari Aeonbig.
masa pindah ke Penang ni, kak rose promised to my self that memang tak nak dah beli apa2 pinggan mangkuk sebab dapo yang comel kat sini memang tak de tempat nak simpan segala harta karun kak rose tu.... tapi kan.... tapi bila ternampak yang ni terus terbeli la pulak. tamak lak tu, amik sedozen terus! camno tu?
Friday, February 20, 2015
Potato wedges
buat potato wedges masa makan dengan ayam panggang sedap tu... kalau makan cenggitu jer pun sedap dah....buat banyak2 untuk snek petang cicah dengan sos cili n mayonis sambil gebang2 lagi la sedapkan...ishhhh!!!! pasal makan semuanya nak yang sedap saja, tapi bila tang nak berexercises tu yang asik ade jer alasannya....kena paksa diri untuk berbrisk walk pepagi hari!
resepinya kak rose kopi dari sini, mekasih ya kongsikan...
Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
resepinya kak rose kopi dari sini, mekasih ya kongsikan...
Bahan-bahan ( 2 orang )
2 biji kentang saiz XL - potong berbaji
2 sudu teh serbuk lada hitam l
1 sudu teh serbuk cili
1 biji putih telur - dikocok (aku pakai jugak kuning telur, Malas nak asing2)
Tepung gandum secukupnya untuk salut
Garam
Cara-cara
kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah
bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.
Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik.
Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut
dengan kentang. (Aku gaulkan je dalam bekas besar)
Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi
satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
Hidangkan panas² bersama sos cheesy wedges, thousand island & mayonis.
Thursday, February 19, 2015
Gong Xi Fa Chai
Wishing all Malaysian a very Happy Chinese New Year, Gong Xi Fa Chai
dan selamat bercuti....
Chinese New Year decoration, Horizon Hotel Kota Kinabalu.
Grand BlueWave, Shah Alam
and... artificial mandarin oranges di pasar rope walk. creatif sangat kan derang ni!
Wednesday, February 18, 2015
WW: 10 hari punya bekpes...
suka dengan choice of fruits n pilihan menu yang sangat banyak for breakfast kat sini....
tempat bekpes... Deco cafe & Bar, Horizon Hotel, Kota Kinabalu.
Tuesday, February 17, 2015
Bingka crackers
buat kuih bakar ni untuk minum petang semalam... kes nak menghabeskan crackers yang beli kat rope walk hari ahad lepas...tak pernah bli biskut yang timbang timbang ni.... sllu tu kalau nak bli memang dah ada packet2 tu kan... bila ternampak yang jula dalam tin ni nak la jugak mencuba.... tapi sayang, cranckers ni dah tak fresh macam yang paket2 tu... nasib baik la bli cuma 400gm jer! so daripada membazir baiklah jadikan dia bingka sedap ni... kawan2 yang ada lebihan crackers ni bolehla buat untuk menu minum petang ni pilak....
walaupun tak lemau, tapi cuma rasa tak macam yang fresh tu... tapi bila dah jadi bingka ni sedap pulak.... mungkin dah bercampur dengan bahan2 lain yang melemakkan tu....jom tengok resepinya yang kak rose copy dari sini....
Bahan-bahan
walaupun tak lemau, tapi cuma rasa tak macam yang fresh tu... tapi bila dah jadi bingka ni sedap pulak.... mungkin dah bercampur dengan bahan2 lain yang melemakkan tu....jom tengok resepinya yang kak rose copy dari sini....
Bahan-bahan
- 140g biskut cracker @ setengah peket
- 85g tepung gandum
- 210g gula - kemanisan ikut citarasa masing2
- 3 biji telur
- 710ml santan @ susu cair
- 1 sudu besar butter@marjerin@minyak sapi
- 1sk pandan paste atau pewarna kuning
- garam secubit
- bijan sangai - jika suka
- Panaskan oven suhu 180. Lengserkan loyang dengan minyak.
- Blend semua bahan kecuali bijan sehingga semua hancur.
- Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
- Bakar selama 1jam sehingga keperangan.
- Sejukkan dan potong.
Monday, February 16, 2015
Ayam panggang sedap
Asalamualaikum dan salam isnin....muga semuanya ceria dan tak de la yang mengalami monday blues kan... sapa2 yang tak bersemangat nak keja tu meh kak rose bagi vitamin untuk menambah kerajinan disamping menternak lemak....ayam panggan sedap yang pastinya memang sedap! dan digandingkan pulak dengan potato wedges n coleslaw.... berkepok2 lemak menepek sama!
kak rose kongsikan resepinya kat sini, cik google yang carikan dan yang pertama kak rose jumpa resepi sedap dari dapur Mamasya ni lah.... so minyak izin nak tepek kat sini pulak ya... resepi ni untuk seekor ayam ya, tapi kak rose buat guna 2 keping whole leg jer, so pepandai nak ejas according to our taste bud la kan...
kak rose kongsikan resepinya kat sini, cik google yang carikan dan yang pertama kak rose jumpa resepi sedap dari dapur Mamasya ni lah.... so minyak izin nak tepek kat sini pulak ya... resepi ni untuk seekor ayam ya, tapi kak rose buat guna 2 keping whole leg jer, so pepandai nak ejas according to our taste bud la kan...
Bhn2 A:
3 s/b cili boh - guna 2 sb cili kering blender
2 keping gula
Melaka
1/2 cawan air -
masak semua hingga pekat
Bhn2 B:
4 ulas bawang pth
1 ulas bawang
besar
1 kiub stok ayam
1 inci halia
5 s/b sos lada
hitam - letak 3 sb + 2 sb sos tiram
5 s/b madu - letak
2 sb sj sbb dah habis stok tp sdg elok tak manis ayamnya
Garam
Butter - lumur pada ayam masa nk bakar nnt
- blend bhn A dan B bersama2..
- lumur bhn blend pada ayam yg telah dikelar dan perap
sekurang2nya 2 jam.
- lumur butter dan panggang ayam 180C 50 min- 1 jam atau
hingga masak.
siram atas ayam lebihan
perapan dlm bekas ayam bakar
RESEPI AYAM PANGGANG BEST
Sumber; Liza @ Intai dapur
Oleh ; Dapurmamasya
Bhn2 A:
3 s/b cili boh - guna 2 sb cili kering blender
2 keping gula Melaka
1/2 cawan air
- masak semua hingga pekat
Bhn2 B:
4 ulas bawang pth
1 ulas bawang besar
1 kiub stok ayam
1 inci halia
5 s/b sos lada hitam - letak 3 sb + 2 sb sos tiram
5 s/b madu - letak 2 sb sj sbb dah habis stok tp sdg elok tak manis ayamnya
Garam
Butter - lumur pada ayam masa nk bakar nnt
Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
RESEPI AYAM PANGGANG BEST
Sumber; Liza @ Intai dapur
Oleh ; Dapurmamasya
Bhn2 A:
3 s/b cili boh - guna 2 sb cili kering blender
2 keping gula Melaka
1/2 cawan air
- masak semua hingga pekat
Bhn2 B:
4 ulas bawang pth
1 ulas bawang besar
1 kiub stok ayam
1 inci halia
5 s/b sos lada hitam - letak 3 sb + 2 sb sos tiram
5 s/b madu - letak 2 sb sj sbb dah habis stok tp sdg elok tak manis ayamnya
Garam
Butter - lumur pada ayam masa nk bakar nnt
Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
blend bhn A dan B bersama2..
- lumur bhn blend pada ayam yg telah dikelar dan perap sekurang2nya 2 jam.
- lumur butter dan panggang ayam 180C 50 min- 1 jam atau hingga masak.siram atas ayam lebihan perapan dlm bekas ayam bakar.
Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Sunday, February 15, 2015
Sup bebola ayam
hari tu ade ternampak kat satu blog ni pasal sup bebola ikan... dan mata dan tekak jahat ni pun bersatu menggoda soh kak rose masak ni, tapi yang sebenarnya diri sendiri nak makan la tu kan! apa pun kiv dulu sampailah ada masa g bli bebola ni.... ku sangkakan bebola ikan, tapi tupanya terambil yang ayam pulak dah.... padahal kat rumah dah ade sepeket bebola ayam dan bebola daging. so instead of sup bebola ikan sudah jadi bebola ayam la pulak.... apa pun habis jugak masuk perut, siap meratah menghirup supnya.....
resepi dari sini tapi dah bertukar main ingredients.... jangan marah na tuan punya resepi....
bahan-bahan:
20 biji bebola ikan(saiz kecil) (kak rose guna bebola ayam)
1/2 batang carrot(potong ikut suka)
celery - yg ni kak rose tambah
1/2 kiub pati ayam maggie
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih* }ditumbuk
1 inci halia*
secubit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
900ml air
daun sup/daun bawang,bawang goreng
cara-cara:
1)tumis bahan tumbuk hingga naik bau..kemudian masukkan kiub pati ayam..kacau hingga kiub hancur
2)masukkan air dan carrot..biar hingga mendidih dan carrot lembut
3)masukkan bebola ikan, celery, serbuk lada sulah dan garam..biar sebentar.
4)last tabur dengan daun sup/daun bawang,bawang goreng..siap tuk dihidang
Subscribe to:
Posts (Atom)