salam dan selamat pagi semua.... dah masuk fasa ketiga ramadhan dan bila tengok kat mesjid pun jemaah muslimah makin berkurangan... agaknya memasing sibuk membuat persiapan hari rayakan.... ya lah selagi x raya selagi itu lah semuanya nak disempurnakan. dan kak rose pun kena lah jugak merajinkan diri untuk mengukis dan hasil pertama yang kak rose cuba semalam biskut cokelat urai dari
Qasey Honey ni....
tp ada kisah nya disebalik kejadian biskut ni...itu lah kalau membaca x abes, cuma tengok sukatan bahan2 je dah konfiden nak buat dan hasilnya sendiri mau ingat la kan.... sukatan tepung tu adalah sangat banyak untuk adunan ni dan nasib baik belum masukkan semua tp dan nampak macam keras sket.... bila baca semua coretan QH tu barulah tau tepung x perlu digunakan sepenuhnya.... dan kak rose punya masih berbaki 120gm pun dah nampak cam keras... terpaksa lah kak rose uli semua dengan memasukkan sedikit butter.... nasib baik menjadi elok dan x lah keras kejadian biskut ni.... huh! urut dada kak rose! pas tu barulah baca kat
blog Naz... mmg kena kurangkan tepung!
resepinya kak rose cnp dari QH, mekasih sharekan resepiya ya... dan untuk kengkawan yg nak cuba.... ni dia resepinya.
BISKUT COKLAT URAI
Oleh: Chef Jamaliah Ahmad
Sumber: Majalah Rasa (Selera Syawal) Ogos 2011
Anggaran 40 – 50 biji
Bahan2
250gm mentega
140gm gula halus
2 biji kuning telur
480gm tepung gandum + tepung red rose (kak rose guna 360gm jer, tu pun keras sket, terpaksa uli balik dgn menambah sedikit butter!)
50gm serbuk badam
50gm serbuk koko - QH guna van houten
2 sudu teh esen vanilla
Sedikit coklat urai – untuk hiasan
Caranya 1. Pukul mentega dan gula hingga kembang
2. Kemudian masukkan kuning telur bersama esen vanilla.
3. Masukkan serbuk badam, serbuk koko dan juga tepung (untuk tepung dimasukkan sedikit demi sedikit). Pukul lagi hingga menjadi adunan yang lembut.
4. Uli adunan dan kemudian terapkan dengan acuan.
5. Taburkan dengan corak urai di atasnya dan bakar pada suhu 175C selama 20 minit.
Info Chef: Pastikan ketuhar dipanaskan terlebih dahulu sebelum memasukkan adunan biskut ke dalamnya.