Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, December 18, 2023

Spaghetti bolognese


Bahan-bahan

Spaghetti secukupnya - rebus sehingga lembut, angkat dan tos kan. Gaul dengan sedikit olive oil/ minyak masak supaya tidak melekat dan cantik berkilat kejadiannya..


Bahan sos

400g daging kisar (kak rose guna daging ayam)
1 labu bwg besar dipotong dadu
4 ulas bawang putih (cincang)
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu  kecil lada hitam
4 biji cili  padi (jika suka pedas)
1 tin  sos prego (tradisi)
1 tin  sos prego (cendawa)
Garam secukup rasa
Boleh masukkan tomato dan cili benggala jika suka


Cara memasak

1. Panaskan 2 sudu butter.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dipotong dadu sampai naik bau. Masukkan cili api
3. Masukkan daging kisar dan masak sampai daging kecut.
4. Masukkan lada sulah dan lada hitam.
5. Masukkan sos prego tradisi dan sos prego cendawan dan kacau rata. Kak rose gunakan 2 jenis sos ni sebab x de cendawan. Bila dah ada prego cendawan kan dah ada cendawan dalam tu..
6. Perisakan dengan garam secukupnya.
7. Masak sehingga kuah sebati. Boleh masukkan sedikit air jika nampak kuah terlalu pekat.

Nak hidangkan, letak spaghetti di dalam pinggan dan diikuti kuah bolognese. 

Alhamdulillah... untuk lunch semalam... kenyang kami anak beranak.
 

Tuesday, December 5, 2023

Mee hoon goreng

Bahan Bahan:

1 bungkus bihun - direndam hingga lembut & tos
1 biji bawang besar - dihiris
1 mangkuk sotong atau udang 

2 keping fish cake
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap lemak manis Jalen
Garam, gula dan serbuk perasa jika suka
Minyak masak
Sawi hijau 

Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara cara:

Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang besar sehingga naik bau. Inilah yang akan menjadikan sambal mee hoon goreng kita menjadi lebih sedap.
Masukkan bahan tumbuk dan kacau rata sehingga naik bau. Masukkan pula cili kisar dan kacau rata. Kecilkan api dan masak sehingga cili benar benar masak dan garing.
Setelah cili garing, masukkan sedikit air, sos tiram, kicap, gula dan garam secukupnya. Masak sehingga sambal terbit minyak.
Setelah terbit minyak, masukkan fish cake dan udang, biar mendidih. 

Kemudian masukkan mee hoon. Kacau rata sehingga mee hoon lembut. masukkan sawi. Jika mee hoon belum cukup lembut, masukkan air sedikit demi sedikit.
 

Monday, December 4, 2023

Ayam masak sambal


Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam - dicuci, digaul dgn garam kunyit dan digoreng hingga masak
6 sudu makan cili kisar - ikut lah kepedasan memasing ya
1 sudu makan asam jawa - dicampur dengan 1 cawan air
1 biji bawang besar - dipotong bulat
2 batang serai - dititik
garam
serbuk perasa

Bahan tumbuk lumat:
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih 

Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
  3. Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan bawang besar, garam dan serbuk perasa. Gaul rata.
  5. Masukkan ayam. Gaul rata hingga bawang besar layu.
  6. Tutup api. Hidangkan.

 

Sunday, December 3, 2023

Makan megi jeee

bermalas malasan di hujung minggu... malas nak keluar makan dan malas juga nak bersilat didapo. ade megi kita buat lah apa yang paling mudah dan cepat jer dapat makan. tapi actually tak jugak cepat macam motto megi tu yang cepat dimasak tapi memang sedap lah dapat makan megi panas panas gitu. nak siapkan mak nenek rencah tu pun amik masa gak kan... bila semua dah sedia memang cepat jer lah nak masaknya..
memula kak rose celurkan megi tu dulu dan tapis buang airnya. lepas tu tumiskan bawang putih dan bawang merah, udang dan juga fish cake, tambahkan air secukupnya. biarkan mendidih dan masukkan kiub pati ayam baru lah masuk kan mee yang dah dicelor tadi, pecahkan telor dan last sekali masukkan sayur. tarrrraaaa... siap dah
2 bungkus mee megi minus the perisa untuk kami berdua. bila dah masuk segala dayang dayang tu jadi sekuali lah pulaknya. memang tak boleh lah nak habiskannya. so cik tong pun dapat jugak lah jadinya 🙏🙏
 

Saturday, December 2, 2023

Peria goreng dengan udang

peria dan udang posing dalam kuali... antara sayur pebret en suami selain dari brokoli masak dengan bawang putih dan sos tiram tu. tukang masak pun tumpang suka jugak lah dengan sayur cenggini. tu yang rajin masak berulang ulang dan makan jugak berulang ulang lah kan... jom kita masak...
 

 Bahan
1 biji peria kambas
1 mangkuk udang
1 camca besar sos tiram
1/2 cawan air

Bahan Tumbuk
1 biji bawang besar
1 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1/2 camca teh garam kasar

Cara membuatnya:-
  • Belah peria dan buang biji. Potong serong setiap belahan dan rendam dalam air bersama 1 camca besar garam selama 15 - 20 minit. Kemudian toskan. Tujuan untuk mengurangkan rasa pahit.
  • Dalam kuali, panaskan 2 camca besar minyak. Tumis bahan2 tumbuk halus hingga wangi, masukkan sos tiram dan udang, kacau dan tuang air.
  • Bila mendidih, masukkan peria tadi dan gaul hingga rata. Kecilkan api dan masak untuk 2 - 3 minit hingga peria lembut.