Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, April 30, 2014

WW:buah je

 kiwi fruit n murcott orange....

kalau nanti malas nak update blog pun buah ni x basi kan????

Sunday, April 27, 2014

Ziarah rumah jagaan Al-Ikhlas

 Asalamualaikum dan selamat berhujung minggu buat kawan2 semua.... fuh! fuh! fuh!!! tiup abuk2 dan sapu sawang kat rumah maya kak rose ni dulu... tak tau kenapa vitamin m tu banyak sangat nak mengupdate kannya. sayang jugak nak biar dan tinggalkan begitu jer kan, so hari ni kak rose merajinkan diri membuat entri ni.... untuk kenangan dan tatapan dihari kemudian jugak sempena ziarah kami ke rumah jagaan dan rawatan orang tua al-ikhlas sambil memberi sumbangan seadanya.... dan semasa kami sampai ade ramai lagi penyumbang yang sampai, sama ade orang persaorangan dan ade juga group... 2 buah bas dari Unikl, mereka datang dengan barang2 keperluan untuk memebersihkan kawasan luar dan dalam rumah ni... terima kasih pada adik2 ni.

baru sampai... sempat bergambar didepan rumah jagaan ni!

 awal pagi kami mulakan perjalanan dan mengambil masa about an hour nak sampai kat sini... nasib baik ade encik gps yang boleh tunjuk jalan, sebuah mesjid lama yang dijadikan rumah jagaan ni. dan kami mendapat tau kisah rumah ni pun dari whatsApp kawan, yang memerlukan sumbangan orang ramai terutamanya keperluan untuk menguruskan keadaan orang2 tua yang uzur... rasanya tak appropriate nak tepek gambar emak2 dan bapak2 yang ade dalam tu....maklumlah keadaan orang tua, ramai yang sakit n bedridden yang sangat fully dependent to the caretaker....

  kawan2 sekerja en asben yang initiate kan ziarah ni...

 dengan sejumlah 55 orang tua pesakit lelaki dan perempuan, dan ade 13 caretaker yang menguruskan keadaan disini, memang tak menang tangan lah dibuatnya.... tapi memang salute dengan kesabaran caretaker ni yang diketuai oleh Puan Muji sebagai pengetuanya... maklumlah orang sakit memang cepat terasa hati dan bukan mudah untuk nak menguruskannya....kena betul2 kuat dan banyak sabar dengan karenah mereka....

 emak ni mintak tolong betulkan mejanya yang goyang, katanya!

 emak ni dah empat tahun menghuni dirumah ni, seronok katanya duduk kat sini.... kawan ramai. kat bahagian ni ditempatkan warga tua yang masih independent dan masih boleh urus diri sendiri.... cuma perlukan sedikit perhatian.... tapi disebelah belakang bilik ni pulak, lebih ramai yang mmg fully dependent to the caretaker dari semua segi... kak rose sempat layan emak ni, Siti Saleha namanya, sudah kurang pendengarannya, jalan pun x boleh dah tapi pandai bergurau...."umur dah 78 tapi mak cik belum kawin" katanya sambil ketawa... walaupun tiada sesapa melawatnya kat sini, tp dia gembira sbb ramai kawan yang boleh diajak bersembang....

 antara barang yang di bawa oleh kawan2.....ucapan terima kasih dari Puan Muji, menurutnya barang keperluan asas seperti beras dan pampers memang dah ade banyak dan sekarang ni yang sangat diperlukan adelah kabinet kecik2 yang diletak antara katil pesakit dan juga meja makan yang macam kat sepital tu - (macam yang kat atas tu).... yang boleh ditolak ke katil untuk memudahkan warga tua makan....so kalau kengkawan nak pergi ziarah, mungkin boleh tanyakan dulu apa barang2 yang masih diperlukan....

ni yang kak rose bawak tadi bersama sedikit sumbangan... muga dapat membantu meringankan keperluan warga tua kat sini, Insya Allah..

bergambar bersama Puan Muji, pengurus rumah jagaan ni. semuga sumbangan yang sedikit ni akan dapat membantu Puan Muji menguruskan rumah ni dengan sebaiknya..... Amin

Wednesday, April 23, 2014

Pulut tai tai

terasa nak makan pulut yang lain dari biasa tu? meh kita cuba pulak buat pulut masakan baba nyonya....rasanya masakan ni cam biasa jer cumanya bila makan dengan kaya tu terasa lah sedikit kelainan nya... dan dengan menggunakan warna asli dari bunga telang yang cantik ni...kaler biru yang cantik, lemak santan dan wangi bau daun pandan dan manis kaya tu.... sangat nikmat dapat menyuapnya!

 meh tengok resepinya yang kak rose kopi dari Gert of My Kitchen Snippets ni....mekasih ya sharekan resepi pulut yg sedap nih..

Ingredients:

600g glutinous rice – wash and soak overnight (kak rose rendam -+3jam cam tu jer...)
350 ml coconut milk
150ml warm water
4 pandan leaves
1 tsp salt
2 tbsp sugar
12 - 15 blue pea flowers – soak in some warm water,crush it to extract the blue coloring.


1. Wash the rice and divide it into two equal portions. Soak one part in water and another part in the blue pea flowers juice. Leave them overnight. Soaking the rice overnight will help in steaming process.
2. Drain both the rice; put them side by side on into a steaming tray. Warm the coconut milk, sugar and salt into the microwave for 30 seconds. Stir and mix well.

 bunga telang yang kak rose kutip ditepi jalan semasa balik dari ber brisk walk pepagi hari....

3. Drizzle in about half of the coconut milk into the rice. Arrange the pandan leaves on top of the rice and steam the rice over rapid boiling water for 10 minutes.
4. Remove the steaming tray, put the pandan leave aside, fluff up and mix both rice together and drizzle the balance of the coconut milk, put the pandan leaves back on top of the rice again and continue to steam for another 15 minutes or until the rice is done.
5. Remove the steaming tray; discard the pandan leaves, even out the rice with a spoon, and using a banana leaf or aluminum foil press down the rice until well compact.
6. If possible put something heavy (I used can food) to weigh down the rice. Leave it to cool.
7. Slice the rice cakes and serve it with coconut jam.

Tuesday, April 22, 2014

Cucur bilis kembung

peminat cucur....apa cucur aka cekodok pun kak rose mmg suka.... dan yang paling penting mudah disediakan dan cepatlah dapat ngapnya! sebenarnya cucur ni adalah penyelamat bila masa2 buntu sangat nak buat juadah minum petang2 tu... tukang masak ni pun kekadang pening pala pk nak masak apa kan?...so cucur aka cekodok lah selalu yang come to the rescue! dan cucur bilis kembung ni sangatlah lembut walaupun dah sejuk.... x caya cuba try, meh kak rose kongsikan resepinya kat sini.... mekasih sofinar dari Myresipi.

Bahan-bahan
  • 300g tpg gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil yis mauripan
  • 1/2 cawan ikan bilis
  • 1 labu bwg besar
  • 2 pokok daun bawang
  • 1 1/2 cawan air
  • taugeh jika suka (kak rose x letak)
  • garam secukup rasa
  • sedikit serbuk kunyit

Cara-cara

  1. blender bilis, telur, bawang dan air bersama hingga semua hancur
  2. gaul tpg dan yis sekejap, masukkan semua bahan dan gaul rata. Perapkan sekejap lebih kurang 30 minit
  3. jemput2 dan goreng, cucur ni lembut dan bulat2. enak dicicah sos cili

Monday, April 21, 2014

Ayam bakar halia

 ayam bakar halia yang kak rose masak untuk pengantin ari tu.... walaupun dah lama dan cuma tinggal gambar jer nak jugak tepek kat sini buat kenangan... maklumlah pertama kali buat tugasan ni demi memenuhi permintaan kawan yang mintak tolong.... harap emma dapat terima seadanya. dengan hiasan dari keras tangan kak rose dan terima kasih pada penyumbang resepi ayam bakar halia yang sedap nih. mekasih Ummi, kak rose kongsikan kat sini resepinya ya.. kak rose buat 3 ekor ayam saiz besar....2.5kg each dan belah 2.... so pandai2 la nak gandakan bahan2 tu ya.


Bahan Utama:-

  • 1 ekor ayam (saiz sederhana) 
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu besar minyak masak
  • garam secukup rasa

Bahan Kisar:-
  • 4 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah (*akak letak 5 ulas)
  • 1 sudu besar lada hitam (*akak letak 2 sudu kecil yg dikisar)
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit (*akak guna 2 cm kunyit hidup)
  • 3 tangkai cili merah
Cara Memasak:-
  1. Ayam dipotong 4 dan dibersihkan. Toskan. (*akak guna 4 ketul peha ayam saiz besar).
  2. Gaulkan kesemua bahan kisar dan bahan utama, perapkan ayam selama beberapa jam (*akak perap 2 jam).
  3. Kemudian susun ayam dalam loyang pembakar yang telah disapu minyak masak. (*akak tumis sekejap lebihan bahan perap dan masukkan ayam, masak hingga kuah agak pekat, ni kes nak cepat eh...) - kak rose terus jer bakar dalam oben
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 C selama 30 minit atau sehingga kelihatan garing. (*Akak guna api atas bawah selepas 15 minit pertama dan sambung bakar).
  5. Hidangkan bersama salad dan timun.

Sunday, April 20, 2014

Jumaat yang hetic!!!!

Salam hari minggu buat kawan2 semua.... x de air kat shah alam ni n incik suami pun asik ade kerja jer, jadi 2 hari ni kak rose terperuk kat rumah ngadap menda ni.... nak masak pun air tak de kan, sebenarnya memang x rajin nak masak.... makan kat luar jer la mudah cerita kan....dan ni cerita hari jumaat lepas, nak jugak tepek kat sini buat kenangan bersama jemaah muslimat dalam majlis bacaan surah Al-Khafi kat rumah kak rose... Alhamdullilah dipermudahkan, walaupun rumah sempit tp ramai yang sudi datang.... sayang semua kawan2 ketat2!

 mengaminkan doa yang dibacakan oleh kak Misripah selepas selesai bacaan surah Al-Khafi...

 part yang best.... menjamu selera selepas bacaan.... bermacam2 kuih yang dibawa oleh kawan2 sampai penuh 2 meja.... tuan tanah bz sampai x sempat nak amik gambar juadah pun... kak rose cuma sediakan lontong untuk pagi tu dan air teh n sirap jer...

 ibu Pah yang datang dari Serendah dan Datin Siti .... terima kasih sudi datang ya...

 menjamu selera sambil pot pet.... apa lah agaknya yang dibual kan tu ya?....

 dan selepas majlis tadi.... g pulak rumah kak Som untuk gotong royong bungkus kuih koci untuk majlis kenduri aqiqah cucu puan Hajah Mariam pada petangnya.... x hengat dapor yang berkecah, tapi happy jer nak bersama kawan2 mengelap dan membungkus kuih koci tu..


 sambil megasah skill cara nak bungkus kuih koci sambil gebang2, bila beramai2 cam ni, sekejap jer dah siap membungkus beratus2 kuih koci... maklumlah semua dah expert, kecuali kak rose yang keras tangan nih! lepas kuih koci buat pulak tepung gomak, kuih lopes ubi n buah melaka.... banyak dapat belajar dengan otai yang expert baut kuih muih. mekasih semua, pengalaman yang tidak boleh dibeli.....

 
 ni lah yang diraikan petang tu.... Shafa Humaira yang baru berusia 40 hari, cucu perempuan pertama pada Puan Hajah Mariam, ketua muslimat kat kawasan kak rose ni.... tahniah.

cantik sungguh.... sampai ade anak kecik yang tanya kenapa pengantin baby jer? kuit kan pertanyaan anak2 ni... dan selepas habis majlis ni kak rose g pulak rumah kawan, ziarah anaknya yang sakit terkena cermin sehingga mendapat 32 jahitan kat peha n badan. kemalangan terjadi kat sekolah masa anak ni sedang sembahyang asar dan tertolak oleh budak yang bermain kat luar hingga pecah sliding door dan mengenai anak ini.... kesian kan, tapi apa pun malang tak berbau dan harap cepat sembuh dan dah tak sabar nak pergi sekolah semula.....

tu la heticnya hari jumaat kak rose... bermual dari pagi siapkan lontong untuk juadah hari tu hinggalah kepetang....walaupun penat sebenarnya, tapi sangat enjoy n happy dapat berjumpa dan berkenalan kawan kawan semua.....

Saturday, April 19, 2014

Pizza hut melekat!

bukan menu baru kat pizza hut ya kawan2..... ini lah large super supreme pan pizza yang kak rose order.... bila order katanya delivery within 30 minutes, tapi dekat sejam menunggu baru sampai, nak marah kat budak delivery tu pun rasa kesian bila dia cepat2 mintak maaf sebaik jer sampai.... sbb katanya dialah pekerja dapur n delivery boy jugak.... tak pe lah kita pun paham camner budak2 ni kerja.... so terima je la alasan dia kan...

sekali bila bukak, ni yang kak rose dapat.... bila 2 kotak bertindih, yg bawah jadi mangsa, melekat la pizza tu kat kotak.... ni pun kak rose dak cuba betukan pelan2, kalau tidak haru jer makan kotak tu! actually supposed ade menda support yang kat tengah tu, tp agaknya lupa nak letak kot, tu yg kotak kemet dan habis cheese melekat kat kotak! rasa nak je marah balik budak tadi. apa lah kak rose ni kan.... boleh tak suggest kat pizza hut nama menu baru..... super supreme pan pizza melekat!

Thursday, April 17, 2014

Apam kampung perisa ros

 sedar tak sedar kak rose memang sangat suka makan apam.... apa jenis apam pun semua boleh masuk sampai badan pun dah kembang jadi cam apam. baru ni buat apam kampung gula merah dan bila nampak yang perisa ros ni pun nak jugak mencuba. terima kasih Yatie yang mempelbagaikan perisa pada apam ni... selain cicah dengan kelapa, kak rose makan cicah dengan kaya pun sedap sbb adunan ni kurang manis pada kak rose ler.... atau kak rose yg kuat manis agaknya?

kak rose kongsikan resepinya kat sini lak, mekasih ya Yatie... tp kejadian apam kak rose mmg kurenggg kaler!

Bahan A

  • 2 sudu kecil rata yis mauripan
  • 1/4 cwn air suam
  • 1 sudu kecil gula halus
Bahan B
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn gula pasir
  • 1 1/4 cawan air
  • secubit garam 
  • 1 sudu kecil perisa ros/sirap
  • 1 sudu kecil pewarna merah
Cara-Cara
  1. Satukan bahan A, kacau rata dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
  2. Satukan bahan B dlm mangkuk besar dan gaul rata.
  3. Masukkan bahan A tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1/2 jam.
  4. Lenserkan loyang  9x9x3 inci dngn sedikit minyak, gaulkan lagi adunan tadi sebati dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 1/2 jam lagi. Kukus adunan selama 40 minit.
  5. Biarkan kuih  betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
  6. Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.
 ##kak rose guna acuan lompang, kukus 15 minits dan ikut tips yang kat bawah ni.

**Selalunya saya gaul sebati adunan, kemudian perap 1/2 jam. Setelah setengah  jam, saya gaul rata lagi, barulah tuang dlm loyang yg telah di gris minyak. Saya perapkan lagi dlm 1/2 jam dan terus kukus dlm 40 minit. Saya buat mcm ni supaya apam ni naik cantik dan halus je texture nya. Kalau kita terus tuang kat loyang dan perap, kemudian kukus...apam naik tinggi tapi texture nya kasar. Terpulang pd selera masing2 ya.
** Jangan biarkan adunan apam terlebih naik, nnti apam rasa masam dan menurun bila di kukus. Kalau nak apam naik tinggi sikit, guna loyang 8 inci utk adunan ni. 

Wednesday, April 16, 2014

WW: Jewels star

main game bodo2 sampai sakit tangan... perfect score gitu!

Tuesday, April 15, 2014

onde onde keledek

 juadah minum petang semalam yang dah abes.... lama x buat onde2 ni, nnti lah menjelang bulan puasa mesti ade je kuih ni dalam list berbuka.... mudah disediakan dan sedap pulak tu, yang pasti sekeluarga menyukainya kan.... lembut jer kuih ni, instead yg sllu buat tu guna tepung pulut saja cer try yg ni...mmg lembut n x liat. resepinya kak rose dapat dari Yatiememories dan Nor SG.mekasih ya...

ONDE-ONDE KELEDEK
sumber: Yatie Memories
sumber: K.Nor@SecubitGaram


Bahan-Bahan
2 cawan keledek- yg telah direbus dan dilenyek
2 cawan tpg pulut
1 ketul gula melaka - dipotong kecil2
1/2 biji kelapa - diparut putih sahaja dan digaul dgn secubit garam
pewarna kuning (kak rose x letak, kaler ori dari keledek tu jer)
1/2 cwn air atau secukupnya- utk diuli dgn adunan dan utk merebus onde2

Cara-cara
Lenyek keledek yg di rebus hingga lumat dan digaul sebati dgn tepung pulut. kemudian masukkan air sedikit2. Seterusnya masukkan sedikit pewarna dan gaul rata hingga menjadi doh.
Kemudian buat bebola kecil, masukkan potongan cula melaka ditengah2nyer tutup dgn kemas dan golekkan supaya menjadi sebiji bola. Lakukan sehingga adunan habis.
Jerang air dlm periuk hingga mendidih. Masukkan bebola tadi kedlm air mendidih. Angkat apabila ia sudah terapung (maknanya... dah masak la tu..)
Akhir sekali golek2kan diatas parutan kelapa tadi.

Monday, April 14, 2014

lunch tadi...

 lunch yang simple buat orang malas cam kak rose ni.... lemak dan bertepek2 menumpang, konon nak lah kurangkan sket, tapi nak kurangkan makan tu mmg sangat lah tidak berdaya. cuba jugak nak kurangkan nasik, tapi bila g kenduri makan bagai x hengat lak....pas tu rasa sangat bersalah. pagi tadi g brisk walk, 45 minit jer dah balik pas tu pulun bekpes dengan 2 keping toast yang dia punya carbo pun dah lebih untuk keperluan seharian, tambah pulak dengan susu n nescafe.... camner la nak buang that stubborn fat tu kan... apa pun sangat bergumbira dapat makan ayam panggang tu tadi! menjelag petang perut keroncong la pulak.... crackers pulak jadi mangsa sambil ngadap komputer!

and the friuts yang sentiasa makan selepas mail meal...sunkist orange yang sangat manis.

Saturday, April 12, 2014

Aktiviti hujung minggu

the gift....serba biru dengan kuih bahulu pecah lapan yang kalerful.

 salam hujung minggu buat semua....dan biasalah bila hujung minggu cenggini banyak kenduri yang perlu dihadiri... hari ni kak rose ade 2 kenduri, nasib baik lah kedua2nya tidak berjauhan dari rumah ni... kiranya within reach la....diseksyen 19 n 20. first kami g kenduri kawen anak kawan kat dewan alamanda diseksyen 20, sedap hidangannya, nasi arab dan segala pelakun tambahannya yang sedap. ade juga kambing bakar dan kuih muih n dessert bubur pulut hitam yang sedap..


nasi arab yang sedap....

dan 2nd kenduri majlis akikah cucu kawan setaman...sangat grand kendurinya, dah macam kenduri kawen jer dengan tetamu yang ramai dan bacaan doa dari pelajar sekolah tahfiz kat taman ni. macam2 lauk disediakan, tapi yang sangat istimewa ialah sambal goreng jawa tu....makan sampai x hengat nak amik gamba... mekasih n tahniah buat kak mis n tuan din. cucu pertama la katakan!

semuga Nufa Alya membesar sebagaimana harapan mama n ayahnya.

Friday, April 11, 2014

Kuih lapis seri wangi

 Asalamualaikum dan salam jumaat penghulu segala hari....baru balik dari aktiviti hari jumaat kak rose, bacaan surah Al-Khafi kat rumah jiran setaman, terus terrr rajin nak mengupdate rumah ni. kuih lapis seri wangi yang kak rose buat untuk buah tangan majlis tadi... ternampak kecantikan kuih ni berposing kat blog DjDayang Jack dan Yatiememories teruslah terasa nak mencubanya.... dan Alhamdullilah menjadi dan sedap lak tu.... cuma kejadiannya x lah secantik sifu2 masak tu punya.... tapi tetap cantik dimata kak rose yg sangat amatur nih!

 terima kasih pada anda berdua kerana kongsi resepinya dan izinkan kak rose tepek kat sini lak ya...

Bahan-bahan (loyang 8 inci)

Bahan A

  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn tepung gandum
  • 2 sudu besar tpng jagung
  • 1 sk garam
  • 2 cwn santan pekat
Bahan B
  • 1 1/4 cwn gula pasir
  • 1 cwn santan pekat
  • 2 cwn santan cair
  • 2 helai daun pandan-di simpul
Bahan C
  • 3 sb rata serbuk koko*
  • 4 sb air suam utk bancuh koko*(di gaul rata, saya guna 1 sb coklat emulco je)
  • pewarna hijau, perisa pandan
Cara-cara.
  1. Masak bahan B hingga gula larut, biarkan suam sedikit.
  2. Sementara itu satukan kesemua bahan A di dlm mangkuk dan gaul rata, ketepikan dulu.
  3. Masukkan bahan B kedlm bahan A dan gaul rata, kemudian tapiskan.
  4. Bahagikan pada 2 bahagian.Satu bahagian letak pewarna hijau/perisa pandan dan satu lagi letak bancuhan koko/coklat emulco.
  5. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dngn kain.
  6. Sementara itu sapukan minyak di keliling loyang dan alas dngn plastik di dasarnya.
  7. Apabila air dah mendidih,letak loyang tadi dan panaskan sebentar.
  8. Masukkan adunan koko 1 cwn dan kukus selama 5 minit.
  9. Setelah itu lapis pula adunan hijau selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
  10. Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Bila dah siap, angkat dan sejukkan.
  11. Kuih benar2 sejuk barulah cantik di potong. Gunakan pisau plastik ya supaya licin potongannya. Selamat Mencuba.

Thursday, April 10, 2014

Beef lasagna

lunch hari ni.... biru mata hitamku. he he he. beef lasagna yang bukan kak rose buat pun. Lanai mari punya. rasanya lama dah tak makan ni, nak buat sendiri tu mmg idok le ade kerajinan tapi makan mmg laju jer... incek asben belikan kat tempat kursus, apa lagi dengan senang hati panaskan dan ngap je la..

 sebelum pekena lasagna tu, amik buah2 dulu. ni pun nasib baik teringat, kalau tidak tu main belasah jer lepas main meal baru ingat nak makan buah! dah jadi kebiasaan, nak buat camner kan?

 untuk tidak merasa guilty sbb makan lasagna yang sangat rich dengan mince meat, white sauce dan cheese tu, kononnya potongkan timun jepun, daun salad n tomato untuk jadi peneman....

taburan cheese yang buat rasa bersalah.... tapi bila ngap dah lupa semua tu. laju jer menyuap!
 
beef lasagna dengan melted cheese yang sangat yummy....


Wednesday, April 9, 2014

Brokoli bawang putih

 sayur pebret yang simple dimple ni untuk hidangan meja tetamu pengantin hari ahad lepas....konon nak la berhias macam orang buat hidangan pengantin yang cantik2 tu, tapi keras tangan kak rose ni sajala yang boleh buat... apa pun harap emma suka dengan hiasan yang simple cam ni... buat untuk lima hidangan bersama dengan ayam panggang halia, udang n ikan siakap 3 rasa....berpoloh2 kak rose nak siapkan!


 resepi brokoli bawang putih kak rose cnp dari sini....mekasih share ya.

Bahan-bahan:

500 gm broccoli
5 ulas bawang putih ~ dipotong dadu
3 sudu sos tiram
1 camca teh tepung jagung ~ bancuh dengan sedikit air
1/2 camca lada sulah
Air ais ~ untuk merendam broccoli
Garam


Cara penyediaan:
1. Celur broccoli selama 2-3 minit dalam air mendidih. Kemudian sejatkan dan rendamkan ke dalam air ais, 2-3 minit dan toskan.
3. Tumiskan bawang putih dan goreng sehingga garing dan angkat.
4. Masukkan sos tiram dan air bancuhan tepung jagung ke dalam kuali. Apabila kuah telah mendidih, masukkan broccoli dan kacau seketika. Letaklah lada sulah dan garam secukup rasa.
5. Angkat ke dalam mangkuk dan taburkan dengan bawang putih yang telah digoreng tadi. Sedia dihidang. 

Tuesday, April 8, 2014

Musim kenduri....

 fuh!!!! fuh!!! tiup habuk2 dan sapu sawang kat rumah ni dulu.... kesian terbiar jer rumah ni sbb tuan tanah sibuk dan yang sebenarnya vitamin m tu ade banyak sangat dalam diri! so bila ade sikit r meh kak rose nak tepek apa yg buat bz tu....ni cerita hari sabtu lepas, kenduri anak kawan, tp kak rose tumpang membzkan diri jugak....dari packing the goodies sampailah masak untuk pengantin. pengsan!

 ni kenduri kat rumah pihak perempuan....suka dengan mangkuk sia ni dengan isi dodol yang sedap.

 setting meja untuk tetamu yang grand walaupun makan bawah kemah jer....

dessert dengan durian cerpe yang dibuat on the spot.... sedap!