Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, June 30, 2016

Milky oreo cookies

 ni la gamaknya kalau tengok orang lain buat dia pun nak jugak... tak kisahlah kalau rupanya sangat lah hazab dek keras tangan kak rose ni.... yang penting sedap dan sangat crunchy. makan satu tak nak berenti pulak.... takut tak sempat nak buat hidangan raya nanti. resepi dari blog Azita Masam manis tu la yang sangat menggoda mata dan jiwa untuk mencubanya... gigihlah mencari oreo, beli sampai 3 pack, rupanya guna sebungkus tu pun tak abes...guna sikit sangat dalam cookies tu tapi sangat membangkitkan rasa yang sangat sedap... mungkin jugak sbb adanya bahan lain yang semuanya menambah keenakkan cookies ni... meh tengok resepinya...


 Bahan A
130 gm butter
70 gm gula
1/4 sudu teh esen vanilla
secubit garam

Bahan B
170 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
20 gm tepung beras
1/8 sudu teh baking powder
20 gm cornflakes ~ di kisar
20 gm serbuk badam
20 gm badan nibs
20 gm oreo ~ di kisar

Hiasan
Coklat putih ~ di cairkan
Coklat Oreo ~ di kisar
Satukan bahan A dalam mixer dan pukul sebati
Satukan bahan B dan masukkan dalam adunan A
Uli adunan hingga menjadi doh
Canai doh dan terap dengan acuan bulat atau apa-apa bentuk acuan yang di sukai
Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 150 C selama 20 minit atau sehingga biskut masak
Sejukkan
Paipkan coklat putih di atas biskut atau boleh juga celupkan permukaan biskut dengan coklat putih yang telah dsi cairkan
Taburkan atau hiaskan dengan taburan oreo kisar
Biarkan coklat mengeras sebelum di simpan dalam bekas kedap udara

Wednesday, June 29, 2016

WW: jangan merajuk ya...



 
empat hari tuan tanah ke KL, harap tidak kurang kasih sayang...

Mee goreng basah

 mee goreng basah emergency untuk pot luck iftar pada hari ahad lepas.... seharian bersoping sakan hingga terlupa nak sediakan menu untuk pot luck kawasan perumahan kami disini... bila balik petang tu baru check kat whatsapp... maka kelam kabut lah dibuatnya... barulah pikir nak masak apa yang paling mudah dan cepat disediakan... bila dah conform nak buat mee goreng ni barulah g kedai cari bahan basah tu... nasib baik kedai tu semua bahan ada disitu...

 resepi dari blog Azie, kak rose kongsikan kat sini ya... Alhamdulillah, walaupun banyak menu tapi mee emergency kak rose habis jugak derang makan... sedap agaknya masak guna resepi Azie ni.... mekasih ya. kak rose masak tiga packet mee kuning, so kena gandakan bahan2 kat bawah ni ya.

Bahan bahan:
500 gram mee kuning
100 gram isi ayam/daging - potong kecil (kak rose bubuh udang jer)
2 biji telur - pukul rata
1 biji buah tomato - potong kasar
3-4 ulas bawang putih - diketuk
1 ulas bawang merah - hiris halus
1 sudu besar cili kisar - guna 2 jika suka pedas
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap pekat
Garam, air secukupnya
1 sudu besar gula - letak 1/2 sudu jer (tak letak)
Minyak
1 sudu besar sos tiram) yg ni kak rose tambah
1 packet fish cake)

Bahan tabur:
1 biji cili merah - hiris
Daun bawang
Limau nipis
Bawang goreng


dan ini untuk anak buah en asben yang sedang bertugas dan tak dapat nak join iftar kat rumah... so tapaukan untuk mereka...
 
Cara cara:
 
Tumis bawang putih yang diketuk sehingga wangi. Diikuti bawang merah. Masuk cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan isi ayam dan kacau sehingga ayam kecut sebelum dimasukkan 1 mangkuk air untuk memasakkan ayam.
Masukkan sos cili, sos tomato, kicap pekat dan buah tomato serta gula. Masukkan sawi dan kacau sehingga sedikit layu. Masukkan mee dan gaul sebati. 
Ketepikan mee, tuangkan telur dan bila hampir masak, kacau rata telur sebelum dikacau bergaul rata dengan mee.
Mee sedia dihidang dengan daun bawang/daun sup, cili merah dan bawang goreng.

Tuesday, June 28, 2016

Tat nenas kerang

 Selamat, selamat, selamat hari raya..... kena nyanyi macam lagu arwah Ahmad Jais tu ya... sebabnya cookies dah sedia dalam balang, tinggal nak hidang jer ni. macam zaman budak2 lak kak rose ni, tak nyabo nak raya... bukan la cam tu sebenarnya..... cumanya tat kerang yang kak rose buat ni terus masuk dalam balang raya sbb idok le rajin nak mengisi semula nanti... penuh satu balang tu, dan yang selebihnya masuk dalam balang untuk bawak balik kampung pulak... semua cookies pun cam tu gak... dua pertiga bahagian adalah untuk bawak balik kampung... kawan2 pun cam tu gak ker?

 first time mencuba buat tat kerang ni... memang jenis tangan tak berseni, so seadanya jer lah kejadiannya tu... yang penting sedap kan... resepinya kak rose copy dari fb yang dikongsikan oleh kawan2... jom chekidout!


Tart Nenas Kerang

Bahannya...

Bahan A
150 gram butter
100 gram majerin
50 gram gula icing
50 gram susu tepung
50 gram tepung jagung
1/4 sudu kecil emplex
1/2 sudu kecil esen vanilla
2 biji kuning telur

Bahan B
350 gram tepung gandum
(tepung nanti boleh diubah suai supaya dpt doh yg lembut)
Inti nenas/epal yang secukupnya

Untu sapuan...
1 biji kuning telur
beberapa titik pewarna kuning
1 sudu kecil susu cair





Caranya...
-Sebatikan butter, majerin, gula dan telur gunakan senduk saja...kemudian campurkan semua bahan2 kecuali intinya.
- Uli doh sehingga doh tidak lekat ditangan, pastikan doh lembut supaya mudah utk proses menekan doh.
- Siap uli perap doh sekejap supaya bahan2 lebih sebati dan mesra.
- Ambil sedikit doh, masukkan dlm acuan tart kerang ..masukkan inti nenas dan tutup dengan sedikit doh lagi. Kemudian tekan acuan tart kerang..untuk mengeluarkan tart tadi. Susun dalam loyang pembakar.

Oleskan bahagian atas dengan sapuan kuning telur...sedia untuk dibakar...170c selama 25-30 minit atau ikut oven masing2 ye...
Selamat mencuba....


gigih mencari acuan kerang ni.... nasib baik jumpa, boleh la mencuba.

memula tyr test sebiji dulu... nak tau banyak mana inti nak kena isi... maklumlah first taim nak buat,  kenalah cuba dulu kan....

Monday, June 27, 2016

Kuey teow kungfu

 masa puasa ni rasa macam2 nak makan... nampak air kosong pun tersangatlah sedapnya kan... nasib baik lah bulan puasa ni memang tak jejak param, kalau tidak memang pengsan tengok semua rasa nak beli.... tapi makan nya belum tentu lagi kan. cara paling baik, masaklah sendiri apa yang terasa nak makan... terjamin kebersihan dan kesedapan ikut lah tekak sendiri kan.. tapi kalau yang berkerja dan habis pulak lewat, pilihan yang ada ialah param... nak buat camner kan. cuma diharapkan para peniaga param, berniagalah untuk mendapat rezki yang halal dan tidak merugikan kedua2 pihak. bila terdengar macam2 rungutan pasal juadah param.... lagi lah kak rose takut nak pergi.

masak lah yang kita termampu... dan kuey teow kungfu ni ialah juadah 2 hari lepas... resepinya kak rose cnp dari Sham, terima kasih ya.. tp kak rose lupa bubuh telo dalam kuah tu walaupun dah siap pecah telo tu, letak atas dapo sebelah kuali masak tu.... maklumlah masak kuah pun dah hampir sangat wakty berbuka, kalut lah jadinya. bila dah tuang dalam pinggan, eh!!! cair jer kuah tu... lantok le... sendiri jugak yang nak makan.... baut satu portion jer pun.

Bahan:

secekak kuey teow
sebiji telo
sedikit garam n lada sulah

seulas bawang putih
cili api (kalau nak pedas la kan...)
sedikit udang
sayur sawi, carrot dan putik jagung
sedikit tepung jagung (optional)

cara2

goreng kuey teow yang telah digaul dengan telor dan sedikit garam dan lada sulah.... api kena kuat baru jadi cantik macam kat kedai tu ya...

untuk kuahnya..

Untuk kuah pulak..
- tumiskan bawang putih and cili api (kalau nak pedas).
- dah tu masukkan segala harta karun yang kita suka.. udang ke.. ayam ke.. sotong ke.. goreng sekejap.
- later.. masukkan air. Tunggu sampai mendidih. Pecahkan sebijik telur and kacau. Anyway kut tak suka telur.. boleh la skip this step.
- untuk memekatkan kuah.. ambik sesudu teh tepung jagung.. you know what to do la kan.
- lastly.. adjust la garam and whatsnot.


Sunday, June 26, 2016

Biskut gajus

 Asalamualaikum dan selamat pagi ya kawan2... jom pagi ni kak rose nak share biskut gajus yang kak rose buat petang semalam... bz dengan cookies, menu bukak puasa pun masak yang simple2 jer... kak rose buat kuey teow kungfu pebret jer untuk iftar... yang penting air teh o yang banyak dan jugak buah2.. en asben makan kuih akok, pebret dia la tu... lepas terawih tu join kawan2 kat sini buat bbq pulak... tapi bila dah kenyang, ayam dan daging kambing bakar tu cuma rasa sikit2 jer.. so tak de nasi la malam semalam... kak rose ada tolong buat 2 bungkus mee hoon goreng, cuma mampu pandang saja... tak de space nak letak dalam perut! harap2 hari ni tak la melepet sbb tak dapat nasik!

 jom kak rose kongsikan resepi biskut gajus yang kak rose cnp dari blog Arah, mekasih ya.. soooo rangup n sedapnya...




Bahan-bahan:

2 biji kuning telur
180 g gula halus 
280 g mentega
320 g tepung gandum 
120 g gajus } dipanggang kemudian dikisar halus
1/4 sudu kecil serbuk penaik (baking powder)
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit gajus di belah 2

 utk hiasan
2 biji kuning telur } utk disapu


Bahan-bahan: K 2 biji kuning telur 180 g gula halus 280 g mentega 320 g tepung gandum 120 g gajus } dipanggang kemudian dikisar halus 1/4 sudu kecil serbuk penaik (baking powder) 1 sudu kecil esen vanilla sedikit gajus di belah 2 } utk hiasan 2 biji kuning telur } utk disapu

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ


Cara membuat:

Pukul mentega dan gula hingga sebati.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla, kacau sebati.
Tepung gandum diayak bersama serbuk penaik.
Masukkan campuran tepung dan serbuk gajus ke dalam adunan, kacau sehingga menjadi doh yg sebati.
Canaikan doh setebal 1cm kemudian terapkan menggunakan acuan yg digemari
Letakkan gajus diatasnya kemudian sapu dgn kuning telur
Bakar di dalam oven sehingga masak.
Oven 180C. Sejukkan di atas cooling rak kemudian simpan di dalam bekas kedap udara.

Saturday, June 25, 2016

Bubur kacang durian

 bulan puasa ni macam2 rasa nak makan... mengalahkan orang  mengidam pun je gamaknya... gigih beli durian semata nak makan bubur kacang durian ni... buatnya beria2 tapi bila dah minuma ir banyak, semangkuk ni pun tak daya nak mengabeskan... sambung pulak lepas terawih baru dapat menikmatinya dengan betul... alhamdulillah, dapat jugak makan apa yang diidamkan masa puasa tu..

resepi ni ak rose copy dari blog CMG, tapi kak rose buat dua cawan kacang jer.. so pepandailah nak adjust resepi ni untuk suaikan dengan jumlah kacang tu...
 
BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan kacang hijau, cuci dan rendam semalaman
1 ketul gula melaka, potong kecil*
1 cawan gula pasir*
2 cawan air*(*dimasak hingga gula larut dan tapis)
1 liter santan segar
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji durian, ambil isinya (che mat guna kurang lebih 10 ulas durian)
1/2 camca teh garam
Air secukupnya
Gula jika perlu
Biskut atau roti untuk dimakan bersama bubur kacang nanti

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus kacang hijau hingga kembang (kalau guna periuk tekanan tak perlu rendam, cuma perlu rebus 5 - 7 minit atau ikut buku panduan periuk tekanan masing2). Masukkan daun pandan, durian dan air gula tadi. Kacau dan masak hingga mendidih. Tambah air jika perlu.
  2. Tuang santan. Masukkan garam. kacau dan masak hingga mendidih, jika anda suka bubur kacang yang cair, boleh tambah sedikit lagi air dan biar mendidih. Rasa dan jika anda rasa kurang manis, anda bole tambah gula pasir. Masak sekejap lagi dan boleh matikan api. Boleh hidangkan bersama roti atau biskut...sedap juga dimakan sejuk...hmmmm..

My first cookies

 Asalamualaikum dan salam hujung minggu buat kawan2 semua... macam mana dengan persiapan hari raya kali ini... ada yang dah berderet2 balang cookies dan ada yang tengah fikir2 biskut apa lah yang nak dihidang dihari raya nanti... serupa la macam kak rose, tak suka dengan cookies yang tunjuk2 tu tapi tak rajin jugak nak membuatnya... camner tu? bila pikir2 buat je la mana yang mudah2 dan pastinya sedap ditekak sendiri... kebetulan bahan pun dah beli, so inilah first cookies yang kak rose siapkan... read pearl cookies.


Resepi Biskut Red Pearl
Sumber: Cendanakasih

Bahan (50 biji)
150g butter
150g tepung gandum
75g gula kastor
60g cornflakes (diramas sedikit)
50g coklat cip (kak rose guna chocolate rice)
20gm ceri kering (merah,hijau)
25g badam/gajus/hazelnut 
1st esen vanila
1sk emplex (kak rose x letak... tp ttp rangup)

Hiasan
ceri merah, dihiris halus dan memanjang
sedikit kuning telur

Cara:

1.Pukul butter dan gula hingga sebati (guna whisker pun boleh, sekadar sebatikan gula dengan butter jer)
2.Campurkan semua bahan kering. Kacau sebati.
3.Guna sudu kecil, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar. CK jemput dan buatkan spt bebola.(bila dibakar, biskut akan leper dgn sendiri)
4.Sapukan kuning telur diatas biskut, dan letak ceri merah.
5.Bakar pada oven bersuhu 165'c selama 30 minit.

Friday, June 24, 2016

Sweet pineapple cocktail

 cuaca panas dalam bulan puasa dengan mengadap oven sepanjang hari membuatkan susah nak menolak bila nampak minuman cocktail yang sejuk menyamankan ni.... apa lagi bila terpandang tayangan amal diblog jintanmanis.com lives from osaka japan tu.... tersangat lah menggoda jiwa dan raga... tak dapat minum  disebabkan masih batuk tidak mengapa, ade jer tukang nak makan kan... nenas dah beli kalau tak buat nanti rosak pulak, so ni lah dia... dan selebihnya simpan dalam fridge, boleh dinikmati bila dah kebah batuk nanti, Insya Allah.

 dan resepinya kak rose cnp dari jintanmanis.com.... mekasih Ros dan tuan punya resepi asal kongsikan minuman sejuk yang menyamankan ni. mohon kak rose nak tepek kat sini pulak ya..

Sebiji nenas
1 liter air
100 gm gula
50 gm gula batu (nak manis lebihkan gula)
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara
1. Potong nenas dalam bentuk kiub
2. Masak nenas yang telah dipotong bersama gula, air dan pewarna. Masak sehingga nenas lembut.
3. Siap untuk diminum, Cuma perlu tambah air batu sahaja ( tapi tunggu air nenas tu sejuk dulu). Boleh juga masak nenas tadi lebih lama hingga airnya jadi pekat macam air gula. Simpan dalam fridge boleh tahan 3 bulan.
4. Nak best lagi boleh tambah nata de coco.

ishhhh!!!! tak leh tengok lama2... nanti ada yang tergoda pagi hari puasa ni!

Thursday, June 23, 2016

Iftar #17 bubur candil

 menu berbuka petang semalam yang sempat kak rose sediakan... dugaan sungguh dibulan puasa ni... memula tu cuma sakit tekak, perit sangat dan petang 16 puasa tu kena jugak pergi jumpa doktor sbb tak tahan dah... perit ya amat, rasa macam dicarik2 tekak tu.  demam pun dah menjelma tapi tak de selsema pulak... so doctor pun tak de la bagu ubat selsema... sekali malam tu cik selsema pun menjelam... macam air.... betul2 runny nose, nak solat pun payah...sudahnya buat solat terawih, witir pun tak sempat nak buat... dengan batuk yang tak berenti dan juga runny nose tu.... adoi laaa...

apa pun menu berbuka kena jugak sediakan... sbb kalau membeli tu memang susah sangat nak seperti yang kita inginkan... so the best buat sendiri jer kan... seadanya saja lah. bubur candil untuk berbuka dan sup ayam+cendawan dan ayam sambal untuk lauk makan nasik... cukuplah untuk kami..

resepi bubur candil...

bahan2nya.

  • 2 cawan tepung pulut
  • sedikit garam
  • air untuk menguli tepung dan merebus adunan tepung
  • santan dari sebiji kelapa
  • sedikit sagu biji
  • 1 senduk gula merah (kak rose buh suma gula putih)
  • 1/2 senduk gula(boleh kurangkan)
  • garam dan daun pandan
  • kak rose tambahkan sagu biji
   sup cendawan sempoi2 untuk layan anak tekak yang sangat perit...

  1. uli tepung dengan sedikit garam dan air sehingga boleh digentel bulat. Boleh letak pewarna jika suka.
  2. kemudian rebus hingga tepung timbul dipermukaan air.angkat dan toskan
  3. sagu biji dibersihkan dan toskan.masukkan kedalam periuk bersama dengan gula dan daun pandan.
  4. tuangkan sedikit air,renihkan.masukkah santan dan garam sambil dikacau.akhir sekali masukkan tepung pulut yang sudah direbus tadi.
  5. perasakan manis nye.bila dah mendidih bolehlah diangkat.

Wednesday, June 22, 2016

Iftar 15, seadanya...

 Asalamualaikum dan salam Nuzul Quran buat semua... menu berbuka puasa ke 15, nak jugak tepek kat sini dihari cuti ni.. berbuka puasa dengan menu seadanya saja...memang saja buat sangat minimal sbb sayang jugak kalau buat banyak2 tapi tak abes makan kan... kira masak untuk sekali hidang dan kasi habis.. no leftover nak simpan2... maklumlah kami ni makan nasik sekali saja, sahur cuma amik toast n nescafe saja...so, nampak ciput jer kan... tapi cukuplah rezeki untuk kami berdua..

 buah2 yang sentiasa ada setiap kali bukak puasa... buah apa pun tak kisah, asalkan ada jer!

 popia inti jejari ketam cicah homemade cili sos yang sedap

 ikan merah goreng... banyak ni pun paksa en asben untuk abeskan...

sayur kangkung goreng dengan udang kering dan lada merah... yg ni tak per, tuan tanah boleh ratah abeskan sbb tak pedas... Alhamdulillah dengan rezekinya...

Munajat Ramadan

Asalamualaikum dan salam Nuzul Quran buat kawan2 semua... Alhamdulillah, masih diberikan kesempatan untuk terus menjalani ibadah puasa dan ibadah malam2 nya... dan semuga ibadah kita diterima Alalh, hendaknya. Aamiin. jom kita baca munajat Ramadan ini yang kak rose cnp dari blog Yati. terima kasih kongsikan ya... semuga ramai lagi yang mendapat faedah daripada membaca munajat ini.

 

MUNAJAT RAMADHAN…
 
Ya Allah…Ya Rahman…Ya Rahim…

Dalam dakapan Ramadhan yang suci ini, Dengan rasa rendah diri, Kami yang kerdil dan hina ini memohon doa degan penuh pengharapan kepadaMu ya Allah… semoga Engkau sudi mendengar permintaan kami, kerana sesungguhnya Engkaulah Tuhan yang Maha Mendengar.

Ya Fattahu Ya 'alim…

Ajarkanlah kami yang lemah ini untuk melihat jalan keluar dari semua masalah yang membelenggu kami, bukakanlah hijab kepada kami yang tak mampu melihat setiap kebaikan pada kejadian dan takdirmu. Ya Allah..takdirkanlah yang baik2 untuk diri kami, Jaganlah kau menguji kami pada apa yang tidak mampu kami lalui.. Bukakanlah pintu2 rahmatMu utk kami ya Allah…

Ya Allah Rabbul Jalil….

Sejahterakanlah untuk kami degan kesihatan yang baik..supaya degannya kami dapat beribadah kepadaMu. Ya Allah..ampunkanlah segala dosa kami, kerana kami terlalu banyak dosa kepadaMu Ya Allah…Kami lupa akan Engkau ketika sihat, kami ingat padaMu bila ditimpa sakit, Kami lupa kepadaMu ketika senang, kami ingat keapdaMu bila datng kesusahan. Kami lupa kepadaMu disaat kami gembira, Kami ingat kpdMu ketika sedih dan kecewa, Kami habiskan usia muda dengan keseronokan dunia, kami mula mengingatiMu ketika usia sudah tua, ..justeru ya Allah...ampunilah semua dosa kami..berilah kekuatan kepada kami untuk melawan hawa nafsu dan dunia yang sentiasa melalaikan kami daripada mengingatimu ya Allah…

Ya Allah…Ya Rahman..Ya Rahim…
 
Ampunkanlah dosa kedua ibubapa kami,. setiap titik susu ibu yang mengalir dalam diri kami...kau gantilah dengan kebajikan untuknya yang boleh membawanya ke syurgaMu ya Allah...ya Rahman...pada setiap keringat yang mengalir pada tubuh ayah kami dalam mcari rezki kepada keluarga kami...kau gantikanlah degan keampunan yang membawa ke syurgaMu ya Allah. Sesungguhnya pengorbanan mereka tidak akan mampu kami membalasnya. Bahkan terkadang mereka hidup dalam kesusahan dan kesempitan, sedangkan kami berada dalam kesenangan dan kemewahan...Justeru kurniakanlah kepada kedua ibubapa kami tempat yg istimewa di syurgaMu ya Allah…..

Ya Allah….

Kami juga memohon ampun untuk kaum kerabat kami, sahabat2 kami dan guru2 kami yang terlebih dahulu pergi meninggalkan kami ke alam barzakh…golongkanlah mereka dalam golongan orang2 yang Engkau redhai…apabila tiba pula giliran kami menuju barzakhMU..maka Kau ambillah kami dalam keadaan yang baik2…dalam keampunan dan rahmatMu Ya Allah…

Ya Allah Ya azizz…

 Kurniakanlah kepada kami jiwa yang tenang dan tenteram…hiasilah hati kami dengan sifat syukur, redha, sabar, ikhlas, amanah dan bertanggungjawab…Kau jauhkanlah daripada kami sifat ujub, riak,takabbur, fitnah, mengadu domba, sangka buruk dan khianah.

Ya Rashid…Ya rahman…Ya Rahim..

 Jika ada dikalangan kami mereka yang diuji dengan kesusahan, maka kau bantulah mereka, permudahkanlah urusan mereka, jika ada di kalangan kami mereka yang bersedih hati, berikanlah ketenangan dan jalan keluar kepada mereka, jika ada di kalangan kami sedang berhajat dengan keperluannya, maka tunaikanlah hajat mereka, dan cukupkanlah keperluan mereka, jika ada di kalangan kami mereka yang diuji dengan sakit, maka kau sembuhkanlah mereka Ya Allah…agar dapat beribadah bersama kami. Jika ada dikalangan kami mereka yang derhaka kepada ibubapa atau terkurang dalam melayani mereka, maka kau ampunilah mereka, jadikanlah kami anak2 yang taat dan berbakti..sesungguhnya Engkaulah Tuhan yg Maha Mendengar dan Mengasihi…

Ya Allah Ya Malikal Mulk…
 
Ya Razak..Ya Fattahu Ya 'Alim…
 
Kurniakan kepada kami rezeki yang halal lagi diberkati dan jadikanlah degan rezeki itu kami semakin dekat denganMu..sebaliknya, janganlah kau jadikan kami daripada golongan yang lupa diri setelah mendapat kurniaannMu.

Ya Allah….

Bantukanlah kami dalam menjalankan urusan agama kami, Elokkanlah urusan dunia kami, yang padanya tempat kami mencari kehidupan, Elokkanlah urusan akhirat kami, yang padanya tempat kami akan kembali untuk selama2nya.. jadikanlah kehidupan kami ini sebagai tambahan segala kebaikan kepada kami, dan jadikanlah kematian sebagai ketenangan kepada kami dari segala kejahatan, Sesungguhnya kami ingin kembali kepadaMu degan jiwa yang tenang….

Ya Allah Ya Zal Jalali Wal Ikram…

Ya Allah….Janganlah kau jadikan ramadhan ini sebagai yang terakhir buat kami, temukanlah kami dengan Ramadhan yang akan datang…

Tapi, Andai ini Ramadhan terakhir buat kami, jadikankanlah puasa kami sebagai puasa yang Kau rahmati, jadikanlah ramadhan ini paling bererti, penuh degan cahaya iman, menerangi kegelapan hati kami menuju redha serta kasih sayangmu ya Allah…jadikanlah ramadhan ini sebagai penghapus dosa2 kami.. Ya Allah…temukanlah kami degan lailatul qadr…pilihlah kami dikalangan hambaMu yang dapat beramal di malam al-Qadr….Ya Allah..terimalah amalan kami..terimalah taubat kami..ampunkanlah segala dosa kami...amankanlah kehidupan kami disana nanti yang kekal abadi… kurniakanlah kpd kami syurgamu yg maha luas nikmatnya…

aamiin3 ya rabbal'aalamiin...

Sumber Whatsapp dan Cahaya Hidupku

Tuesday, June 21, 2016

Tom yam ayam

sayur untuk berbuka dua hari lepas...semua taruk... apa yang ada dalam fridge kasi campak masuk dalam tomyam tu... nak buat sikit jer, sudahnya jadi banyak dengan segala mak nenek sayur mayur tu... apa pun syukur Alhamdulillah dengan rezkinya...

 Bahan-bahan

  • ½ ekor ayam (dipotong kecil)
  • 2 biji bawang besar (dihiris bulat)
  • 3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
  • 15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar) (ikut kepedasan memasing la ya)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 1 sudu besar pes tom yam (kak rose guna home made pes tomyam)
  • 4 helai daun limau purut
  • 2-3 biji limau nipis (diambil jusnya)
  • 3-4 cawan air
  • garam & perasa
  • sedikit minyak
  • sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato)
  • cendawan tiram

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang.
  2. Masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar (supaya jus ayam keluar).
  3. Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau.
  4. Masukkan cili padi, pes tom yam, garam serta perasa.
  5. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap.
  6. Last skali, masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api.
  7. TIPS: Tom yam yg enak, ade sedikit rase pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau.

Monday, June 20, 2016

Mee udang

 Asalamualaikum dan selamat pagi kengkawan semua... semuga sentiasa dalam lindungan Allah hendaknya. dan pepagi ni kak rose nak kongsikan menu berbuka puasa petang semalam... dah 4 hari auto publish sbb kak rose balik ziarah MIL, so petang semalam dah balik semula ke penang ni dan rutin harian pun berulang semula untuk sediakan menu berbuka... ni permintaan en asben yang nak makan mee udang... kak rose buat guna resepi dari Ros jintanmanis yg di jepun tu... dah banyak kali buat guna resepi ni... memang umphhhh gitu. terima kasih Ros.

 jom kak rose kongsikan resepinya kat sini....

Bahan-bahanye

2 ikat spagetti (kak rose guna mee kuning tu)
6 ekor udang harimau saiz besar
2 sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar (saiz sederhana)
4 sudu besar minyak masak
1/2 paket bebola ikan
1 cawan santan pekat
1 cawan air

bahan sampingan
1/2 ikat kangkung di rebus
2 biji telur rebus
bawang goreng

Caranye

1. Blender bawang besar dan bawang putih, kemudian panaskan minyak dan masukkan cili kisar dan bawang yang telar diblender tadi, pastikan cili betul-betul garing, kemudian cedok sedikit minyak cili tadi lebih kurang 2 sudu besar dan ketepikan. (yg ni kak rose omit) Teruskan menumis dan masukkan udang kering.

2. sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit udang untuk dijadikan stok, setelah air stok udang mendidih masukkan isi udang dan rebus hingga udang masak, isi udang ditos dan ketepikan.

3. Setelah bahan tumis garing masukkan air stok udang dan santan, setelah mendidih baru masukkan air dan fish ball, sesuaikan rasa, masukkan garam. masak hingga agak pekat kuahnya, tapi jangan pekat sangat, agak-agak je.

4. Rebus spagetti seperti biasa, masa merebus ikut arahan pada paket, pastikan air betul-betul mendidih dan masukkan 1/2 sudu garam dalam air rebusan. angkat dan toskan.

5. Celur kangkung dan rebus telur, setelah semua bahan sedia, cara penyediaan, letakkan spagetti dahulu di dalam bowl saiz biasa, kemudian curahkan kuah, atur udang, kangkung, telur rebus diatas pemukaan mee dan tabur sedikit bawang goreng sebagai hiasan, akhir sekali jangan dilupa baki minyak lada yang di cedok tadi, curahkan sedikit bagi menyerlahkan lagi warna kuah, sedia untuk dihidangkan, anda pasti menggemarinya.

Nak kurus? Jom try ni...

 


bermacam petua yang kak rose jumpa untuk nak buang lemak ni... cumanya tidak rajin  nak melakukannya dengan konsisten, so tidak dapat lah result yang duharapkan... apa kata lepas raya dah baham segala yang sedap dan berlemak2 tu kita merajinkan diri untuk amalkan petua ni... boleh caya ke kak rose akan buat nih? apa pun meh la tepek kat sini petua yang dikongsikan di wall fb ni untuk kita cuba nanti....

 Jus limau nipis + madu

Bahan-bahannya ialah:
1. 1 sudu besar jus limau nipis
2. 1 sudu besar madu lebah asli
3. air suam

 1. Potong limau nipis, buang bijinya
2. Perahkan limau nipis ke dalam air suam
3. masukkan madu ke dalam air tadi dan kacau. kalau boleh, biasakan diri untuk kacau lawan arah jam. insyaAllah.
4. tadaa! jus limau nipis madu siap untuk diminum. sedap ni kalau diminum suam-suam. di samping aromanya yang sedap, ia juga sungguh menenangkan. aromanya juga berfungsi sebagai terapi stress. ok, selamat mencuba!


Cara penggunaan : Ambil 2 kali sehari iaitu pagi sebelum sarapan dan malam sebelum tidur. InsyaAllah.
Perhatian : Keberkesanan 'jus kurus' ini bergantung kepada cara pemakanan atau diet harian yang betul juga ya


 



Jus cuka delima + madu

bahan2nya ialah:
1.
1 sudu besar cuka delima
2. 1 sudu besar madu lebah asli
3. air suam

cara2nya ialah:

 larutkan cuka delima dan madu di dalam air suam, kacau. siap untuk diminum.

kalaulah semua orang tahu manfaat delima, memang tiada orang akan tinggalkan delima dalam menu harian. subhanallah!
Ok, ini saya beli yang dah siap disatukan dalam botol. cuka delima + madu, jadilah cuka madu. caranya juga sama, 2 sudu besar cuka madu dilarutkan dalam air. minum pagi sebelum sarapan, malam sebelum tidur. insyaAllah.




Air halia

Nampak tak apa dalam gelas tu? Halia. Hiris banyak2, rendam 5 minit dalam air suam untuk bagi rasa pedas dia keluar. Bismillah, selawat. Then, minum dengan penuh rasa nikmat. InsyaAllah 'angin' kuasa turbo akan keluar dengan jayanya dari tubuh anda. Lega. Angin berkumpul sakit badan oooo. Jangan ambil mudah angin dalam badan ni. Tak tidur lena dibuatnya bila dia berkumpul tak mahu keluar. air halia juga mampu membuang kolestrol berlebihan di dalam darah.

kalau nak lagi sedap, boleh tambah madu lemon jika mahu. madu juga adalah kombinasi yang baik.


Sunday, June 19, 2016

Sagu gula melaka

 manisan yang selalu buat masa bulan puasa.... and my all time pebret. makan sejuk2 alangkah nyamannya...tapi tak boleh makan banyak2 nanti nas dah tak leh nak masuk pulak kan.... dan takut mengantuk masa terawih nanti... berpada2 sudah lah kan... tapi selalunya memang terlebih amik lah... selagi tak abes satu mangkuk tu memang payah nak berhenti menyuap... issssshhh... buruk bebeno kan...
 


Bahan-bahan ( 6 orang )

  • Bahan A :
  • 2 cawan sagu
  • 5 cawan air 
  • Bahan B :
  • 3 cawan santan
  • 1/2 cawan gula pasir (kak rose omit this one)
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu makan tepung beras (yg ni kak rose tambah)
  • Bahan C :
  • 1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
  • 1 cawan air
  • 1 helai daun pandan 
Cara-cara

  1. Cara-cara Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
  2. Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
  3. Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
  4. Cara-cara Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
  5. Buang daun pandan dan sejukkan.
  6. Cara-cara Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
  7. Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
  8. Cara menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
  9. Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
  10. Siap untuk dimakan!!!

Saturday, June 18, 2016

Sayur cendawan+brokoli sos tiram

 
bulan puasa ni asik nak selongkar dapo orang jer... cari resepi sayur mayur yang sedap2 tapi dengan syarat ada lah bahannya kat rumah kan... maklumlah kak rose ni seminggu sekali jer buat marketing... so stok memang kena sentiasa ada... so keyword nak cari resepi ni.... cendawan brokoli, dan keluarlah bermacam2 versi...dan yang sangat menarik pandangan mata resepi dari Sheila Rusly ni... so kak rose pun cuba buat macam tu la... walaupun tak secantik dia punya tapi rasa memang sangat umphhhh gitu. meh kak rose kongsikan resepinya..

Bahan:

bebrapa floret brokoli
cendawan, kak rose guna cendawan tiram
1 sudu minyak masak
2 sudu sos tiram
1 sudu kicap
2 ulas bawang putih - diketuk
sedikit udang
carrot dan cili merah - yg ni kak rose tambah

Cara:

 Rebus brokoli sekejap dan toskan. ketepikan
Untuk sos... tumiskan bawang putih, masukkan udang dan semua sos tadi...tambah sedikit air.
masak hingga mendidih dan perisakan
masukkan cendawan dan sayur yang telah dicelur tadi.
gaulkan sekejap dan angkat.... siap dah. mudah kan!



Friday, June 17, 2016

Salam Jumaat

Asalamualaikum dan salam Jumaat dari kejauhan......

 

Thursday, June 16, 2016

Brokoli bawang putih

 sayur simple yang menjadi kesukaan kami... bahan yang sangat minima dan kesedapannya hingga menjilat jari pada yang suka sayuran hijau cam ni... sekali cuba pasti nanti nak buat lagi... untuk yang berdiet pasti suka makan sayur macam ni, sangat kurang carbo...

resepinya... untuk yang ingin mencuba untuk juadah berbuka nanti...

Bahan-bahan:

500 gm broccoli
5 ulas bawang putih ~ dipotong dadu
3 sudu sos tiram
1 camca teh tepung jagung ~ bancuh dengan sedikit air
1/2 camca lada sulah
Air ais ~ untuk merendam broccoli
Garam

Cara penyediaan:

1. Celur broccoli selama 2-3 minit dalam air mendidih. Kemudian sejatkan dan rendamkan ke dalam air ais, 2-3 minit dan toskan. (brokoli akan kekal hijau cam kat atas tu)
3. Tumiskan bawang putih dan goreng sehingga garing dan angkat.
4. Masukkan sos tiram dan air bancuhan tepung jagung ke dalam kuali. Apabila kuah telah mendidih, masukkan broccoli dan kacau seketika. Letaklah lada sulah dan garam secukup rasa.
5. Angkat ke dalam mangkuk dan taburkan dengan bawang putih yang telah digoreng tadi. Sedia dihidang.