Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, June 7, 2016

Badak berendam...

 Alhamdulillah, selesai sudah hari pertama berpuasa, semuga amalan dan ibadah kita mendapat keredhaanNya... dan sebagai tukang masak untuk keluarga, menyediakan juadah berbuka merupakan satu tugasan yang kadangkala sangat mencabar... ya la kalau kepala tak boleh nak compute apa yang nak dimasak... iftar hari pertama kami, kak rose bautkan kuih badak berendam ni... sungguhlah macam badak saiznya... 4 biji ni pun lepas terawih baru boleh habis... sebenarnya waktu berbuka tu minum air jer yang banyak... tu yang cepat kenyang, perut penuh dengan air saja..

resepi kuih badak berendam ni kak rose cnp dari blog Azie, mekasih ya,,, kak rose kongsikan kat sini kalau ada yang nak mencuba untuk juadah berbuka pulak...

Badak Berendam Oleh: Azie Kitchen
Bahan-bahan ( dlm 20 biji )

Bahan Doh:

2 cawan tepung pulut

11/2 cawan perahan air daun pandan

1/2 sudu kecil garam



Cara cara:

Campurkan garam dengan air pandan dan tuang sedikit demi sedikit ke dalam tepung sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk dan melekat di tangan.




Bahan Inti:

2 cawan kelapa parut muda

1 cawan gula merah

1 helai daun pandan

Gula pasir, jika suka
 

Cara cara:

Masak gula melaka dan gula pasir bersama air dan daun pandan hingga gula larut. Masukkan kelapa parut dan dikacau atas api sehingga kering.


Ketepikan dan biarkan sehingga sejuk sebelum dibulat-bulatkan sebesar guli sehingga habis.

Bahan Kuah:

2 1/2 cawan santan

2 sudu besar tepung beras

1/2 sudu kecil garam

3 helai daun pandan

Sedikit gula - jika suka (opsyenal)



Cara-cara

Campur rata semua bahan bahan, lalu dikacau atas api hingga pekat dalam lebih kurang 10 minit. Tutup api dan ketepikan.
 
Cara Penyediaan:
Ambik sedikit doh dan dibulat bulatkan kemudian dileperkan. Letakkan inti kelapa di dalamnya dan dikelim rapat. Buat sehingga habis dan letak atas plastik supaya tidak melekat
Didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian masukkan kuih yang telah dibuat ke dalamnya dan masak sehingga ianya timbul di permukaan.
 Angkat, tos dan terus dimasukkan ke dalam kuah.