resepi kuih badak berendam ni kak rose cnp dari blog Azie, mekasih ya,,, kak rose kongsikan kat sini kalau ada yang nak mencuba untuk juadah berbuka pulak...
Badak Berendam Oleh: Azie Kitchen
Bahan-bahan ( dlm 20 biji )
Bahan Doh:
2 cawan tepung pulut
11/2 cawan perahan air daun pandan
1/2 sudu kecil garam
Cara cara:
Campurkan
garam dengan air pandan dan tuang sedikit demi sedikit ke dalam tepung
sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk dan melekat di tangan.
Bahan Inti:
2 cawan kelapa parut muda
1 cawan gula merah
1 helai daun pandan
Gula pasir, jika suka
Cara cara:
Masak
gula melaka dan gula pasir bersama air dan daun pandan hingga gula
larut. Masukkan kelapa parut dan dikacau atas api sehingga kering.
Bahan Kuah:
2 1/2 cawan santan
2 sudu besar tepung beras
1/2 sudu kecil garam
3 helai daun pandan
Sedikit gula - jika suka (opsyenal)
Cara-cara
Campur rata semua bahan bahan, lalu dikacau atas api hingga pekat dalam lebih kurang 10 minit. Tutup api dan ketepikan.
Cara Penyediaan:
Ambik
sedikit doh dan dibulat bulatkan kemudian dileperkan. Letakkan inti
kelapa di dalamnya dan dikelim rapat. Buat sehingga habis dan letak atas
plastik supaya tidak melekat
Didihkan
1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian masukkan
kuih yang telah dibuat ke dalamnya dan masak sehingga ianya timbul di
permukaan.
Angkat, tos dan terus dimasukkan ke dalam kuah.
1 comment:
sedapnyer...
Post a Comment