Asalamualaikum dan selamat pagi kengkawan semua... semuga sentiasa dalam lindungan Allah hendaknya. dan pepagi ni kak rose nak kongsikan menu berbuka puasa petang semalam... dah 4 hari auto publish sbb kak rose balik ziarah MIL, so petang semalam dah balik semula ke penang ni dan rutin harian pun berulang semula untuk sediakan menu berbuka... ni permintaan en asben yang nak makan mee udang... kak rose buat guna resepi dari Ros jintanmanis yg di jepun tu... dah banyak kali buat guna resepi ni... memang umphhhh gitu. terima kasih Ros.
 jom kak rose kongsikan resepinya kat sini....
Bahan-bahanye
2 ikat spagetti (kak rose guna mee kuning tu)
6 ekor udang harimau saiz besar 
2  sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
2  biji bawang putih
1/4 biji bawang besar (saiz sederhana)
4 sudu  besar minyak masak
1/2 paket bebola ikan
1 cawan santan pekat
1  cawan air
bahan sampingan
1/2 ikat kangkung di rebus
2  biji telur rebus
bawang goreng
Caranye
1.  Blender bawang  besar dan bawang putih, kemudian panaskan
 minyak dan   masukkan cili  kisar dan bawang yang telar diblender tadi,
 pastikan cili  betul-betul  garing, kemudian cedok sedikit minyak cili 
tadi lebih  kurang 2 sudu  besar dan ketepikan. (yg ni kak rose omit) Teruskan menumis dan masukkan udang  kering.
2.
  sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit  udang untuk 
dijadikan  stok, setelah air stok udang mendidih masukkan  isi udang dan
 rebus  hingga udang masak,  isi udang ditos dan ketepikan.
3.  
Setelah  bahan tumis garing masukkan air stok udang dan santan, setelah 
 mendidih  baru masukkan air dan fish ball, sesuaikan rasa, masukkan  
garam. masak  hingga agak pekat kuahnya, tapi jangan pekat sangat,  
agak-agak je.
4.  Rebus spagetti seperti biasa, masa merebus ikut
  arahan pada paket,  pastikan air betul-betul mendidih dan masukkan 1/2
  sudu garam dalam air  rebusan. angkat dan toskan.
5. Celur  
kangkung dan rebus telur,  setelah semua bahan sedia, cara penyediaan,  
letakkan spagetti dahulu di  dalam bowl saiz biasa, kemudian curahkan  
kuah, atur udang, kangkung,  telur rebus diatas pemukaan mee dan tabur  
sedikit bawang goreng sebagai  hiasan, akhir sekali jangan dilupa baki  
minyak lada yang di cedok tadi,  curahkan sedikit bagi menyerlahkan lagi
  warna kuah, sedia untuk  dihidangkan, anda pasti menggemarinya.



1 comment:
salam kak rose...dah lama Liza xmkn mee udang, nmpk sedap sungguh tu
Post a Comment