Jejari Ketam Celup
Tepung by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan allpurpose flour
1 sudu kecil baking powder
50ml susu segar
1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam
1-2 titik pewarna kuning
air sejuk peti secukupnya
sedikit serbuk pati ayam @ garam
jejari ketam secukupnya - yg dah lembut
minyak untuk mengoreng
sos pencicah
Cara
1. Dalam mangkuk satukan bahan kering, kemudian masukkan susu segar,
yis, pewarna dan air (air tu masuk sikit-sikit, maz tak sukat pun,
jangan cair sangat, biar bila celup jejari ketam tu lekat gitu),
kemudian rehatkan sekejap bancuhan dalam 5-7 minit.
2. Panaskan minyak secukupnya, celupkan jejari ketam dalam adunan dan
goreng hingga perang dan garing dikedua bahagian. Angakat dan toskan,
sedia untuk dinikmati bersama sos pilihan.
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
resepi jejari ketam celup tepung ni ak rose cnp dari blog Maz, mekasih ya... kak rose kongsikan kat sini lak... dan resepihome made sos dari CMG tu pernah kak rose tepek kat sini kalau ada yang nak mencuba la ya.Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Bahan-bahan
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan allpurpose flour
1 sudu kecil baking powder
50ml susu segar
1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar
air suam
1-2 titik pewarna kuning
air sejuk peti secukupnya
sedikit serbuk pati ayam @ garam
jejari ketam secukupnya - yg dah lembut
minyak untuk mengoreng sos pencicah
Cara
1. Dalam mangkuk satukan bahan kering, kemudian masukkan
susu segar, yis, pewarna dan air (air tu masuk sikit-sikit, maz tak sukat pun,
jangan cair sangat, biar bila celup jejari ketam tu lekat gitu), kemudian
rehatkan sekejap bancuhan dalam 5-7 minit.
2. Panaskan minyak
secukupnya, celupkan jejari ketam dalam adunan dan goreng hingga perang dan
garing dikedua bahagian. Angkat dan toskan, sedia untuk dinikmati bersama sos
pilihan.
Jejari Ketam Celup
Tepung by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan allpurpose flour
1 sudu kecil baking powder
50ml susu segar
1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam
1-2 titik pewarna kuning
air sejuk peti secukupnya
sedikit serbuk pati ayam @ garam
jejari ketam secukupnya - yg dah lembut
minyak untuk mengoreng
sos pencicah
Cara
1. Dalam mangkuk satukan bahan kering, kemudian masukkan susu segar,
yis, pewarna dan air (air tu masuk sikit-sikit, maz tak sukat pun,
jangan cair sangat, biar bila celup jejari ketam tu lekat gitu),
kemudian rehatkan sekejap bancuhan dalam 5-7 minit.
2. Panaskan minyak secukupnya, celupkan jejari ketam dalam adunan dan
goreng hingga perang dan garing dikedua bahagian. Angakat dan toskan,
sedia untuk dinikmati bersama sos pilihan.
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Jejari Ketam Celup
Tepung by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan allpurpose flour
1 sudu kecil baking powder
50ml susu segar
1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam
1-2 titik pewarna kuning
air sejuk peti secukupnya
sedikit serbuk pati ayam @ garam
jejari ketam secukupnya - yg dah lembut
minyak untuk mengoreng
sos pencicah
Cara
1. Dalam mangkuk satukan bahan kering, kemudian masukkan susu segar,
yis, pewarna dan air (air tu masuk sikit-sikit, maz tak sukat pun,
jangan cair sangat, biar bila celup jejari ketam tu lekat gitu),
kemudian rehatkan sekejap bancuhan dalam 5-7 minit.
2. Panaskan minyak secukupnya, celupkan jejari ketam dalam adunan dan
goreng hingga perang dan garing dikedua bahagian. Angakat dan toskan,
sedia untuk dinikmati bersama sos pilihan.
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
No comments:
Post a Comment