Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, July 31, 2010

Pulut n rendang ayam

salam semua.... hari ni pepagi lagi dah g hantar busu ke perhentian bas Jalan Duta untuk balik ke Pendang..... yang dekat ada tapi d sebabkan nak naik dengan kawan2 terpaksalah naik di Jalan Duta tu.... nasib baik hari sabtu, x de la jem sangat.... tp nak parking punyalah susah... sepanjang jalan ke stesen tu dah dipenuhi oleh keta dikiri kanan jalan.... apa pun Alhamdullilah.... busu dah pun selamat ke Pendang..... dan untuk dinner malam semalam kak rose masak pulut ni makan dengan rendang ayam.... seronok tengok busu berselera makan.... habis di kejakan pulut dan rendang tu.... suker sangat bila mama masak dan anak suka nak makan, kan.... tima kasih pada penyumbang resepi rendang yang sedap tu.... Amy n hana, tq sooo much.... nanti len kali leh wat lagi rendang gaya cenggini.

so.... rendang yang sedap dan pulut ni dah abes ya.... sedap, x rugi mencuba.

dan ni pulak untuk sarapan busu pagi tadi..... gorengkan karipap, vadai dan juga tempura.... semua makanan kesukaan busu..... nanti mama masak lagi bila busu balik nak raya nanti ya.... sebulan je lagi.... belajar elok2.... pesanan dari mama ngan ayah yang x pernah abessss....

Friday, July 30, 2010

Som som pandan.... lagi.

ha... kan ari tu dah kata.... len kali nak wat lagi..... senang dan sedap, dan yang pasti kak rose suker dengan kuih ni.... lemak manis gitu..... dan dengan cepatnya bertambah2 lemak yang dibadan jugak..... x kesahlah kan asalkan dapat makan..... jangan nanti kempunan lak asik teringat pada kuih ni jer..... lega dapat makan.... bak kata intan, menjelang bualan Ramadhan ni tekak terpk macam2 nak makan.... kena layan jugak daripada asik termimpi2 je bila nak dapat makan kan..... resepinya dulu dah penah letak.... leh tengok sini atau kat rumah hana jepun tu. atau sesapa nak cuba buat kak rose letak sekali lagi kat sini ....

Bahan-bahan
  • 100 g tepung beras
  • 100 g tepung jagung
  • 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
  • 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
  • 1 sk garam atau secukup rasa
  • sedikit pewarna hijau (opt)
  • SIRAP GULA MELAKA :-
  • 500 g gula melaka
  • 1000 ml air
  • 2 helai daun pandan - disimpul
Cara-cara
  1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
  2. Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
  4. Sajikan bersama sirap gula melaka.
som som pandan..... hmmm nyam nyam

Rendang ayam

salam semua..... hari ni terasa nak makan rendang ayam.... lama betul x buat nya.... jadi kak rose pun meronda rumah dan dapur kengkawan..... jumpa rendang ayam ni kat rumah hana yang dia dapat resepi ni dari amy yang duk d germany tu..... x pernah lak kak rose buat rendang bubuh serbuk kari..... jadi nak try lah resepi rendang dengan serbuk kari ni..... it's turn out so nice dan sedap..... sudahnya kak rose meratah je.... tapi kak rose tak buh cili api instead guna cili blend je....amy dan hana... macih2 dan kak rose nak kongsi resepinya kat sini ya...

Bahan-bahan

500gm daging - hana gune ayam (kak rose guna ayam gak)
2 sudu kecik serbuk kari
1sudu kecik serbuk kunyit
*2biji bawang bsr sederhana
*3ulas bawang putih
*2inci halia
*2batang serai kalo kecik letak 3 btg k
*2cm lengkuas
*cili padi ikut kepedasan ok amy taruk 6bijik (kak rose guna cili blend)
Daun limau purut 7-8helai dipotong halus2
kerisik
250ml santan
asam keping skit jer
garam dan gule secukup rase

Cara-cara

1. Blend bahan2 bertanda *. Pastu masukkan serbuk kari dan kunyit dan sebatikan. Kemudian tumis. Myk sndiri adjust k.
2. Bile dah naik bau masukkan santan separuh dulu. Kacau2 skit. Biarkan sehingga pecah myk.
3.Kemuadian masukkan daun limau purut tadi, kacau lg. Kemudian masukkan kerisik.
4. Kamudian masukkan daging then gaul rata.
5. Bila da digaul sebati masukkan lebihan santan td.
6. Last sekali masukkan garam dan gule secukup rase. Biarkan rendang masak. Amy tggu dlm sejam jgk la nak suh kering. Tapi kene kacau selalu tau.
7. Siap dihidang!

rendang ayam yang guna serbuk kari....

makan dengan nasi hangat dan sayur goreng sempoi ni....

Thursday, July 29, 2010

Dadar lauk samarinda


Selamat petang semuanya..... dah minum2 ke.... jom mai kita minum teh O dengan dadar lauk samarinda ni..... tengok kat rumah hana dan nor nganu tu sungguh lah terliur nak makan.... dan dengan rajinnya ari ni kak rose pun buatlah.... dengan inti sadin.... x tau kenapa sadin ni jadi lauk samarinda lak kan? .... x kisahlah kan asalkan sedap... tu yang teringin sangat nak makan tu.... buat 2 kaler.... mulanya nak buat macam nor tu ada jalur2 gitu.... tapi dah malas belasah je lah jadi 2 kaler... lagi pun botol mayo yang diidamkan belum ditemui..... nnti nak g ke Daiso pulak la.... bila dah dapat nanti boleh buat yang kaler maler tu.... kalau x keras tangan lah....
dan resepinya kak rose copy dari rumah nor secubit garam yang asalnya amik dari izahdaut dan juga hana.... tima kasih suma ya.... mintak izin nak kongsikan resepinya kat sini ya.....

DADAR LAUK SAMARINDA
copy dr rumah Izah Muffin
Source: Buku aneka Hidangan SARAPAN

Bahan-bahan:
610 gm air
300 gm tepung gandum
1 biji telur
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan minyak jagung (saya guna minyak masak biasa je)
1 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning (saya letak 1/2 susu kecil kunyit serbuk)

Bahan inti:
20 gm rempah kari ikan
1 tin sardin - dihancurkan (saya guna tin kecil)
1/2 biji kentang- yang ni saya tambah
100 ml air
4 biji cili merah hiris (saya tumbuk cili padi)
2 biji bawang besar
5 sudu makan minyak masak
5 ulas bawang putih cincang
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:
1. Campurkan semua adunan hingga menjadi seperti adunan goreng pisang.
2. Kemudian masak di atas kuali dan leperkan secara membulat satu persatu hingga habis. Ketepikan.
3. Untuk membuat inti, panaskan minyak, dan tumis bawang besar dan putih hingga naik bau.
4. Masukkan rempah kari dan sikit air dan masak hingga terbit minyak.
5. Masukkan kentang, sardin, cili, garam dan gula dan tunggu hingga masak.
6. Ambil dadar tadi, letakkan inti di atasnya dan gulung. Sedia untuk di hidang.

Jalan2 semalam....

salam semua..... ni projek hari semalam.... g jenjalan cuci2 mata dan poket jugak..... actually nak g cari busu punya buku2 rujukan dan segala peralatan nya.... kak rose g ke Empire Subang.... shopping mall yang baru tu.... ni kira pertama kali lah g ke sana..... orang kata 2nd Pavillion... entah le.... kalau poket tebal leh la sopping banyak2.... ni pun sebab nak ke Popular untuk beli buku2 tu.... dah cari kat MPH Subang Parade tapi x de lak.... mahal2 nya buku rujukan sekarang ya.... Chemistry & Physics @49.90/each.... dan segala macam mak nenek buku rujukan.... mama cuma beli Her World magazine je.... dah dapat suma buku2 tu kita pun g jenjalan cuci mata..... dan masuk ke kedai Kitchen World ni....rambang mata dibuatnya.... segala pingagn mangkuk dan peralatan dapur terutamanya untuk baking....kalau nak tengok banyak lagi leh g sini

silicon mould yang berbagai bentuk dan saiz..... dan reganya juga huh.... boleh koyak poket! tapi mak ai..... cantik2 nya.... memang berkenan... but most of it dah ada cuma loyang biasa je.... nantilah kalau berkemampuan nak gak beli yang silicon ni!

yang ni deretan non stick baking pan dan segala macam saiz dan bentuk... comei2 semuanya... pilih je yang mana berkenan dihati.....

ni pulak acuan/cutter.... juga berbagai macam bentuk dan saiz..... yang ni jenis biasa dan harga pun ok.....kak rose beli flower-shaped shortcake cutter dan juga heart shape.... entah bila nak guna x tau lagi..... banyak tempat kak rose jalan dan cari botol mayo nak buat roti jala tu.... tapi nasib tidak menyebelahi kak rose.... pencarian belum ditemukan.... entah bila nak jumpa agaknya.... kedai 100 yen tu pun x de stok.... apalah malang nya nasib!!!


Tuesday, July 27, 2010

Gulai nenas dengan ikan masin

salam semua..... ari ni baru nak dapat up-date rumah ni .... pagi ahad tu kami sekeluarga balik kampung di Johor sebab rumah mak buat kenduri arwah dan yasinan sempena menyambut bulan ramadhan yang akan tiba... dapat jugak makan nasi ambang dan terlupa segala diet yang dah diamalkan selama sebulan tu....dan semalam baru balik dan bila dah penat tu malas je nak menghupdate nya.... ada bukak dan g jenjalan tapi x tinggal jejak pun....

ok ari ni kak rose masak lemak cili api nenas dengan ikan sepat masin.... jarang sangat makan ikan masin yang ni.... tp terasa nak makan pulak kali ni so belilah 4 ekor dan buat gulai ni.... ok ... not bad jugak.... sendiri masak dan sendiri makan jadi kenalah kata ok kan.... resepi pun main belasah jer.... seperti yang selalu kak rose masak lemak cili api....style negeri 9... x de bawang segala.... betul ke wahai orang2 nogori?.... maaflah kalau tersilap ya....

buat jugak udang salut tepung ni.... at last meratah je udang ni.... cicah dengan cili sos pun sedap.... resepinya dulu dah penah tepek boleh tengok kat sini dan amik dari rumah hana yang kat Jepun tu... macih ya.... sedap dan dah banyak kali buat pun....

Saturday, July 24, 2010

Ayam masak merah

selamat tengahari semua..... dah lunch ke?..... dah lewat nih, tentunya sedang berehat2 selepas makan tengah hari kan..... kak rose baru siap masak je.... x makan lagi sebab nak tunggu busu sampai dari Lumut.... naik bas matrik selepas menghadiri kursus kat Lumut dan semester break selama 2 minggu..... ini lah pertama kali berpisah dengan busu begitu lama..... almost 2 bulan x jumpa..... dulu masa duk asrama tiap 2 minggu sekali balik jadi x lah rindu sangat.... tp kali ni jauh jadi x dapatlah nak balik selalu.... kalau cuti baru ada peluang balik.....

jadi ari ni mama buatkan ayam masak merah lauk kegemaran busu..... mama tunggu, nanti kita makan sama2 ya....resepi ni mama amik kat rumah ummi dan minta izin nak cnp kat sini ya.....

Bahan A:-
  • 1 ekor ayam (kak rose buat 1/2 ekor je...)
  • 1 labu bwang besar (dipotong gelang)
  • 2 sudu besar sos tomato
  • minyak masak
  • garam dan gula secukup rasa
  • serbuk kunyit

Bahan B (dikisar):-

  • 15 tangkai cili kering
  • 3 cm halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 2 batang serai
  • 4 biji tomato

Cara Memasak:-

  1. Ayam dipotong kecil dan dibersihkan. Kemudian gaulkan dengan kunyit dan garam. Gorengkan hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan yang dikisar hingga garing dan naik minyak.
  3. Masukkan ayam tadi, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
  4. Gaulkan ayam dengan bahan lada hingga rata.
  5. Hidangkan.

ayam masak merah..... lauk kegemaran busu....

Friday, July 23, 2010

Bawal masak lemak cili api

selamat malam semua.... rasanya dah lama tak letak lauk yang kak rose masak kan.... macamlah ada orang nak tau apa yang kak rose masak?.... sebenarnya masak tetap masak walaupun tengah berdiet.... diet pun nak makan jugak kan.... cuma kurangkan pengambilan nasik je.... kalau dulu awalnya kak rose langsung x amik nasik, sekarang ni dah mula nak berbalik keasal.... tapi beringat2 le.... amik nasik dalam portion yang sedikit..... nak jugak kekalkan pencapaian yang kak rose dah capai takat ni..... kira sekarang ni nak maintain je la.....

masak lemak cili api ikan bawal dengan kacang bendi ni kak rose masak semalam lagi.... cuma x postkan kat sini..... nikmat sungguh dapat makan gulai yang berlemak2 ni.... dan lemak akan segera kembali berkumpul dibadan yang sedia bambam nih..... camner la nak maintain kan... apa pun tetap sendiri mau ingat.... setelah berusaha selama sebulan and go down by 6kg.... harap boleh kekal at this weight, tapi dalam kepala macam2 benda nak makan sebelum menjelang bulan posa yang hanya tinggal 2 minggu je lagi..... huiiiihhh kenalah banyak bersabar!!!!!

ikan bawal masak lemak cili api dengan kacang bendi

Sagu bronok

salam dan selamat petang suma.... wah ari ni kak rose buat kuih sagu bronok ..... ni first taim buat kuih dan menjadi..... suker sangat.... nampak je senang nak buatnya tapi kekadang ada biji2 putih mata ikan tu lagi.... tu yang tak berapa yakin bila nak buat .... tapi guna resepi kak Hanilieza ni sangat puas ati.... menjadi dengan elok.... mintak izin nak tepek resepinya kat sini ya.... nak buat rujukan lain kali kalau nak buat lagi......


SAGU BRONOK

Bahan-Bahannya:
1 cawan sagu biji
3 cawan air
1 cawan gula
1/2 biji kelapa parut [muda] ]
sedikit garam ] gaulkan rata
pewarna merah
daun pandan [simpulkan]

Cara
1. Sagu biji dibersihkan, jirus dengan sedikit air dan toskan airnya.
2. Masakkan gula dan daun pandan dengan air hingga hancur dan mendidih. Buangkan daun pandan.
3. Masukkan sagu serta pewarna merah kacau hingga sagu kembang.
4. Bila sagu kembang angkat dan masukkan dalam loyang. Sejukkan
5. Setelah sejuk dipotong dan gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan garam.
6. Hidangkan.

suker sangat bila 1st time buat terus jadi..... walaupun kuih yang begini simple kadang2 ada glitches jugak buatnya.....

Thursday, July 22, 2010

Roti jala

hmmm.... setelah kek pisang abes dimakan oleh si ciktongsam tu kenalah pulak buat yang lain untuk abang minum petang tadi..... tak tau nak buat apa dah..... tapi bila teringatkan ada balen kari kepala ikan siang tadi jadi jalan paling mudah buatkan roti jala ni.....tapi x dela kaler maler macam si nor secubit garam tu punya..... jeles sunggun nengoknya.... so esok gak nak g cari kedai 100 yen kat SS15 subang jaya tu.... harap2 adalah botol mayo tu.... nak guna bila pulak jangan ditanya.... yang penting kena ada dulu kan dan bila2 nak guna benda dah ada.... nak gak buat yang kaler maler macam uolls buat tu. apa pun roti jala ni abang makan sebagai dinner sebab dah lewat sangat buatnya.....


roti jala yang sempoi untuk dinner malam tadi...

Kek pisang

ni lah kek pisang versi terlebih garing.... instead of kuning dah jadi macam cekelat gitu..... ingatkan biarkan kejap je lagi dalam oven tu, nak bagi ada kerak2 sikit... tp langsung terus terlupa.... dan inilah rupa kejadiannya..... benci tau! kesian pisang montel yang cantik tu dah jadi macam ni....dulu pernah buat dan resepinya ada kat sini.... turn out cantik je.... bila lama dah x buat..... memang x pandai nak buat kek lah kak rose ni.... nak makan pun x de selera! cik sitongsam, tunggu ya.....

Wednesday, July 21, 2010

Jalan jalan cari makan


salam semuanya..... hah dah tengah malam baru nak masukkan entry baru.... ada sesapa nak baca ke?..... x sahlah kan kalau hanya untuk catatan sendiri apa yang berlaku sepanjang hari ini..... seawal pagi jam 10 pagi kak rose dah keluar rumah saja nak hilangkan boring duk rumah je kan..... tujuan? naik tren komuter ke Sogo.... nak soping lah konon tapi yang sebenarnya nak g makan nasi beryani kat insaf.... ya lah dah lebih sebulan tak amik nasik jadi untuk kali ni nak la yang spesel sikit.... tapi malas nak masak tu yg g cari kat Insaf je.... janji ngan abang kul 12 selepas dia abes meeting.... tungggu punya tunggu hingga lah pukul 1 baru sampai.... ha apa lagi terus ke insaf dan order ni...... dan mango juice yang sangat pekat tu.... eh... x enter frame lak.

nasi beryani + ayam goreng + acar timun. hmmmm sedapnya.....

lepas makan tu pusing2 jap kasi nasik tu turun dan terus amik ketapi dan balik..... sempat singgah kat gerai goreng pisang yang femes kat tepi jalan tu.... beli goreng pisang ni..... baris punyalah panjang just to buy this foreng pisang ni..... and kak rose makan all by my self..... 2 hinggit tu..... macam kemaruk sungguh semua nak makan....

dan depan gerai tu ada pulak jual laksa ni..... orang kata sedap jadi nak try la..... x sesedap mana pun.... to my tekak la..... lain orang lain citarasa kan..... makan sikit.... x leh nak abes.... banyak sunguh makan ari ni..... tengok esok bila naik ke weighing scale..... mau pengsan tengok!!!!

dan ni gambar kak rose capture masa soping2 kat sogo tadi..... sazzy falak dan jaafar onn sedang buat pengambaran untuk sogo.... promosi barang kaca untuk raya kot.... ari tu nampak farah fauzana dan sheila rosli tengan shooting promosi ramadhan kat carefour pulak..... macam2 dema buat untuk promosi ramadhan dan raya..... apa yang kak rose beli kat sogo? 3 helai kemeja untuk busu dan 3 keping pinggan kaca yang sangat comel di mata kak rose la. huh... penat nya ari ni.....

Tuesday, July 20, 2010

Apam balik

selamat petang semua..... dah minum petang ke?.... ada yang tengah berehat2 sekembali dari menjalankan tugas ya tak?..... macam kak rose ni seharian terperuk dirumah mengadap pc jer kerjanya..... apa dibuat entah le.... tapi duk kat pc ni mengalahkan orang keja opis....ok lah ari ni kak rose buat apam balik.... rasanya dah lama x buat kot.... sebenarnya buat pun cuma abang sorang je yang makan dan sebahagiannya kak rose bagi kat jiran sebelah... ya lah banyak kan x abes nak makan sorang..... nak buat 1/2 adunan alang2 lah pulak.... tak pe lah rezeki jiran sebelah lah tu kan......resepi ni dah pernah kak rose tepek dulu.... boleh tengok sini, amik dari ms oreo d myr dulu..... tapi sekarang pun myr boleh bukak dengan laju jer.... harap2 berpanjangan lah kan sebab disitulah kak rose mula belajar memasak dengan bermacam2 resepi yang sedap2.... tq yani tuan punya myr tu..... ni akk rose letak sekali lagi resepinya....

bahan2 nya
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah dikisar (kak rose tambah ngan jagung krim, gula n butter)

Cara-cara

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!

Monday, July 19, 2010

Puff tuna kelopak

salam dan selamat petang semua..... ari ni kak rose nak mencuba buat puff kelopak macam yang CMG tu buat dengan sangat cantiknya.... tapi alangkah hampanya kelopak yang kak rose harapkan akan berkembang telah jadi cenggini.... macam takut je nak senyum..... kenapa x nak kembang wahai puff? Cik mat kalau ada petua nak bagi kembang mailah kongsikan dengan kak rose yang x pandai nih.....apa pun kak rose mintak izin nak kopipes resepinya kat sini ya..... nak tengok cara CMG buat boleh tengok kat sini gak.

BAHAN INTI TUNA :-)
1 tin tuna, tos dan hancurkan
1 biji bawang besar, dadu kecil
2 biji bawang putih, cincang halus
1 camca besar cili kisar
1/2 camca teh lada hitam kisar
2 biji limau kasturi, perah jusnya
1/2 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap cair
1/2 camca besar mentega
Secubit gula

BAHAN LAIN :-)
1 pack puff pastry jenama "KAWAN" (saiz 4 x 4 inci, ada 10 keping)
Kuning telur, disapu
Sedikit lada hitam, tumbuk halus (kak rose x letak)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI TUNA :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan cili kisar, sos tiram dan lada hitam, kacau rata dan tambah ikan tuna, kicap cair dan gula, kacau rata. Tuang sedikit air (anggaran 1/3 cawan), kacau dan masak hingga kering, akhir sekali masukkan jus limau kasturi dan mentega, kacau rata dan matikan api. Sejukkan inti sebelum digunakan.
  2. UNTUK PUFF TUNA KELOPAK :- Ambil 1 keping puff pastry, kerat kepada 4 bahagian sama besar. Ambil 1 bahagian, buat "X" seperti dalam gambar. Kemudian ambil 3/4 camca teh inti tuna, letak pada 1 bahagian pastry lagi. Tindihkan pastry yang dikelar bentuk "X" tadi. Tekan tepi2nya dengan garfu, seperti dalam gambar. Alih ke dalam loyang. Buat selebihnya dengan kaedah yang sama, hingga siap. Sapu kuning telur dan tabur dengan sedikit lada hitam kisar. Bakar dalam oven pada sugu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidang bersama sos kegemeran, jika suka...
CATATAN MET GEBU :- Jika oven anda mempunya kipas, boleh "ON" kan semasa membakar pastry puff tadi. Kaedah "hot air circulation" ini akan menambah udara dalam puff pastry menjadikannya lebih tinggi, ringan, garing dan rangup......sumber dari "Martha Stewart".....

jemput semua minum petang dengan puff kelopak yang x kembang nih....

Sunday, July 18, 2010

Vadai

salam dan selamat berhari minggu..... hari minggu yang sangat membosankan.... x de g mana2 pun duk rumah jer.... tu yang asik g blogwalking jenguk2 dapur orang cari resepi..... dan jumpa resepi vadai ni kat fotopages Rinn Chan.... teruslah sangat teringin nak buat.... lama dah nak buat ni tapi .... asik ada tapi jer ....belum sampai seru la katakan.... dan hari ni betul2 kak rose kuatkan semangat nak jugak buat sampai jadi..... nasib baik bahan semua sedia ada.... cuma lambat sikit sbb kena rendam kacang dhal tu dulu kasi lembut.... barulah boleh diblend.... uhhh bila semangat dah ada makin rajin lah nak buat ni kan....dan rinn chan siap bagi step by step camner nak buat.... tu yang lagi semangat tu..... kak rose mintak izin nak copy resepinya kat sini ya....

Vadai

Bahan-bahan:

250gm kacang dal

2 tangkai cili kering, dihiris halus

1 tangkai daun kari, dihiris

1/2 labu bawang besar, dicincang halus

1 camca teh jintan manis biji

1/2 camca teh garam, secukup rasa

Minyak untuk menggoreng

kak rose buat banyak ni..... belum digoreng... macam2 saiz ada.... maklumlah keras tangan!


goreng half-cook dan simpan dalam zipper plastic.... and off to the freezer.... sok lain kali kalau nak makan tinggal goreng jer.

Saturday, July 17, 2010

Pisang sira & diet hari ke 32


selamat berhujung minggu semua.... tentunya tengah berehat2 bersama keluarga la kan..... ari ni kak rose penat berblogwalking.... nak cari idea nak masak apa?.... sebenarnya untuk lunch tadi g beli nasi bungkus jer..... maklumlah pemalas..... dan petang ni pulak kak rose buat sira pisang..... kegemaran abang masa bulan posa.... ni kira praktis untuk buat juadah bukak posa nanti lah ni... huh posa x lagi dan ingat juadah bukak posa lak kan.... apa pun resepinya kak rose amik kat blog kak wan yang masakannya cantik2 sekali! tima kasih ya kak wan dan mintak izin nak kopipes resepinya kat sini ya...

Sumber : resipi citarasawan

Bahan-bahan
10 biji pisang nangka (kak rose guna pisang montel... lembik pulak bila dah masak)
100gm gula
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
250ml air
daun pandan

Cara-cara
Masak air dan gula hingga mendidih, masukkan bahan rempah dan pisang. Tutup periuk dan masak dengan api yang sederhana.

today is my 32nd day of dieting dan harap boleh continue lagi... semangat kena kuat.... tapi hari ni pagi2 lagi dah cannot tahan carving for roti bakar.... so this is my bekpes after 1 month tak sentuh roti..... ohhhh sungguh nyaman sekali dapat makan roti bakar sapu butter ni dengan strawberry jem tu.... 2 keping rasa macam x cukup lagi.....

dan lunch pulak g tapau jer.... sayur2 je n ayam goreng berempah.... Alhamdullilah kenyang....

Friday, July 16, 2010

Brinjal in hoisin sauce

salam jumaat yang mulia..... dah lunch ke?.... kak rose masak sayur terung dalam hoisin sauce.... pertama kali cuba dan sangat puas hati..... simple dan sedap dan terung tu lembut sangat.... resepi kak rose amik dari dapur Alongroz yang keratip tu.... tima kasih ya long kerana resepi yang sedap ni.... dan yang pastinya kak rose nak cnp resepinya kat sini.... mintak halal ya.

INGREDIENTS:
2-3 Long Brinjals - halved & cut
2 Red Chilies*
2 Shallots*
2 cloves Garlic* (* pounded)
2 tbsp Dried Shrimps - soaked & chopped
1 tbsp Hoisin Sauce
1 tbsp Oyster Sauce

METHOD:
1. Heat up few tbsp oil & sautee the brinjals until golden.
Put aside.

2. Heat up few tbsp oil & fry pounded ingredients & shrimps fragrant.
Add in sauce & brinjals.
Dish out.


and this my today's lunch..... terung in hoisin sauce, udang goreng + fresh zucchini

goreng udang yang salut tepung ni untuk abang... resepi amik dari rumah hana dan pernah tepek kat sini. buat jugak daging masak lemak cili api dengan kentang..... lama sungguh x makan gulai.

Thursday, July 15, 2010

Sewa rumah

salam hari khamis semuanya..... kak rose nak cerita sambungan kisah dari cerita semalam..... wah.. macam cikgu tadika nak bagi anak murid duk diam je kisahnya.... sebenarnya ni kisah nak sewakan rumah tu la..... semalam diorang dah pergi tengok dan teus setuju nak sewa jadi ari ni pagi2 lagi kak rose dah g kesana dan kemas sikit2, pasang langsir dan sapu2 sbb dah lama tinggal berhabuk bersawang bagai..... dan bila dah siap tu terus call diorang tu datang dan bawa cek bayaran untuk pendahuluan dan sewa jugak.... senang berurusan denga budak ni.... harap2 berpanjangan dan x menimbulkan masaalah macam budak sengal hari tu... lari dengan x bayar sewa.... 2 bulan ko.... tipah tertipu dengan kebaikannya selama ini!!!!!

balik dari rumah tu dah tengahari.... apa lagi terus cari kedai tapau nasik je untuk abang dan yang ni kak rose punya..... still no nasik ya... sayur kangkong goreng, taugeh n kucai dan ayam goreng berempah...... hari ni genap 30 days without nasik.... and gone down by 5.5kg so far......(ada hari2 yang kantoi macam hari yang kak rose makan popia basah sampai x hengat donia tu...naik balik 500 gm dan bila nak turun balik tu lambat sikit la....regret? oh no.... nyaman dapat makan popia tuh!) ok je rasanya.... agaknya dah terbiasa (ceeewahhhh) dan tak lah nak makan sangat kalau nampak nasik tu..... cuma longing for roti bakar with butter tu yg x ilang lagi..... adoi.....

Wednesday, July 14, 2010

Rumah sewa?

salam semua...... ah.... hari ni kak rose bz sikit..... bz buat apa ya?.... entahlah atau saja membzkan diri.....sebenarnya tadi lepas masak untuk lunch kak rose g kerumah yang telah dikosongkan oleh penyewa yang sengal tu.... cabut gitu jer dengan x bayar sewa rumah! dah lah tu segala langsir yang kak rose sediakan pun diangkut sama..... bila call asik voice mail jer.... sah lah dah x nak jawap call kita!..... jadi rumah tu kak rose biar je kosong pada mulanya.....rasa serik pulak bila dah jadi cenggini.... bila dah dekat sebulan kosong.... tadi kak rose g tengok2 apa yang patut dan kemaskan sikit.... pas tu tampal notice untuk disewa. rupanya laris sungguh rumah untuk disewa ni ya..... kalaulah duit tu jatuh macam daun getah gugur, maunya beli rumah banyak2 kasi sewa kan!!!! huh... berangan! nak beli sebuah pun tercungap2 ni kan pulak......

so pas tampal notice tu kak rose pun balik rumah... tak brapa jam pas tu ada banyak call yang nak sewa..... x nak jadi macam dulu kali ni kena berhati2 sikit lah.... ada yang terus datang rumah untuk nego dan terus kompem esok gak nak masuk! bila dah setuju kita g tengok rumah..... balik terus kak rose emailkan surat perjanjian dan kejap ni called nak prepare bayaran untuk downpayment dan sewa sekali!.... at least terubat jugaklah ati yang kena tipu dengan budak sengal tu!..... wati dan yanna, jagalah rumah tu macam rumah sendiri ya.... dan selamat berpindah.

Tuesday, July 13, 2010

Kuih lapis tradisi

selamat petang semua.... rasanya lama dah tak buat kuih ni.... sejak x leh nak makan segala yang bertepung ni jadi tak berapa rajin nak buat segala kuih2 ni..... tapi kan kesian kat abang yang tak de kuih buat minum petang..... jadi kak rose g jenjalan rumah kawan2 cari resepi apa yang mudah..... dasar malas.... semuanya nak yang senang. resepi ni kak rose jumpa kat blog An periuk tanah tu.... An kak rose minta izin nak kopipes resepinya kat sini ya.... untuk rujukan kak rose lain kali bila nak buat lagi.....

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

1 cawan tepung beras
2 cawan santan sederhana pekat (caranya-campurkan 1 cawan santan pekat dengan 1 cawan air)
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan gula pasir- boleh kurangkan 1 sudu besar jika ingin kurang manis
1/4 sud teh garam
sedikit pewarna merah dan perisa ros

Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 7 inci. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil.

3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 600ml bater) bahagi kepada 300 ml +/- setiap satu. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.

4. Masukkan loyang ke dalam kukusan. Tuang 100 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang 100ml adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah. K.An tambah sedikit lagi pewarna merah untuk lapisan akhir agar warnanya lebih menyerlah.

5. Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong. Kuih lapis yang elok, boleh dimakan selapis demi selapis seperti kat gambar tu... budak-budak paling suka bab ni..

kak rose buat guna bekas kecik2 ni.... sesudu/kaler.... tapi bila dah lebar kat muncung tu jadi nampak nipis je.... len kali kena buh 1 1/2 sudu kot baru nampak cantik lapis dia... dan kaler tu kena tambah lagi merahnya biar nampak menyerlah.... jadi cantik macam tuan punya resepi tu buat!

Monday, July 12, 2010

Limau kasturi

limau kasturi - fresh dari dusun

salam semua..... murah rezeki kak rose hari ni..... jiran sebelah yang baru balik dari kampung bagikan kak rose limau kasturi ni.... banyaknya dan fresh dari pokok lagi..... mereka memang rajin berkebun dengan segala macam buah2an juga beberapa ekor lembu.... setiap hujung minggu diaorang akan balik kekampungnya di melaka... menguruskan kebun kesayangan nya.... begitulah berbudi pada tanah dan kak rose juga dapat merasa hasilnya.... terima kasih sal n basiron bagi kak rose limau ni..... banyak tu.... kak rose x tau selain buat air nak buat apa lagi ya?.... nak buat acar.....try pok cik google, tp banyak resepi yg gunakan limau nipis.... kang kalau guna limau kasturi lain plk jadinya..... ada sapa2 boleh bagi cadangan?.... kalau rajin nak gak buat laksa johor selepas abes program ni..... bila tak tau lagi.

banyak ni.... sapa nak makan limau kasturi dengan asam boi?.... sedapke? x pernah cuba lak!

Sunday, July 11, 2010

Yearning for popia basah

lunch - 2 ketul popia basah. hmmmm sedap!

salam semua.... this is the popia basah that I really yearn for.... dari semalam asik teringat je dah lah bila nak g beli hari pulak ujan lebat sangat... jadi kiranya semalam memang x dapat makan lah..... and today I went to pasar tani searching all the way for this popia basah.... and finally setelah penat pusing dapat jugak nak melepaskan geram nak makan ni.....(may be tak leh selalu2 watch afc channel tu kot?) beli 4 ketul je... tapi mak ai.... besar2 nya .... 2 biji pun dah kenyang for my lunch.... hope lepas ni x lah lagi bagai orang mengidam nak makan yang not suppose to while on diet! kena kuat semangat nak kontrol nih....

dinner - ikan jeket sumbat sambal + peria goreng ngan udang.

lepas penat ronda kat pasar tani tu kak rose g pulak bagus..... beli loyang .... love2 lagik, loyang 4segi, muffin cup, cake stabilizer dan acuan tat nenas munga2....(tengok kat rumah nor secubit garam tu dia buat tat bukan main cantik lagi.... tu yang beria mencari acuan, buatnya tah bila?????) beli jugak acuan tat tapi lupa pulak nak interframe..... bila balik sampai rumah cek mana cokelat bar yang beli tadi?..... oh... tertinggal dikaunter bayaran..... siut je x koser nak g balik!