Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, November 21, 2024

Spaghetti bolognese

 sesekali tukar selera lah kita...

spaghetti bolognese dengan bahan apa yang ada kat dapo jer lah... kita yang buat dia, so ikut lah citarasa sendiri kan..
 

Bahan sos

400g daging kisar
1 labu bwg holland dipotong dadu
4 ulas bawang putih (cincang)
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu  kecil lada hitam
4 biji cili  padi (jika suka pedas)
2 tin  sos prego (tradisi)
Garam secukup rasa
Boleh masukkan tomato, carrot dan cili benggala yang dipotong dadu.
 
sepeket dried spaghettti berposing dalam periuk..

Cara memasak

1. Panaskan 2 sudu butter.
2. Tumis bawang holland dan bawang putih yang telah dipotong dadu sampai naik bau. Masukkan cili api
3. Masukkan daging kisar dan masak sampai daging kecut.
4. Masukkan lada sulah dan lada hitam.
5. Masukkan carrot, tomato, sos prego dan kacau rata.
6. Perisakan dengan garam secukupnya.
7. Masak sehingga kuah sebati. Boleh masukkan sedikit air jika nampak kuah terlalu pekat.
 
tadaaaa.... dah siap. jom lah makan spaghetti bolognese cara kak rose yang simple dimple ni.

Wednesday, November 20, 2024

Sarapan kami

 tak jemu ke hari hari asik breakfast dengan makan roti jer?

entah lah susah jugak nak jawap, tapi bagi kak rose yang tak rajin nak bersilat kat dapo pepagi hari ni roti bakar sapu butter ni jer yang paling mudah nak sediakan..
roti sapu butter dan bakar kat toaster. makan cam tu jer pun dah sedap, tapi en asben mesti nak sapu dengan jem
hari kehabisan roti putih, gantikan dengan choco raisin toastem ni... lagi sedap kalau di toast sekejap macam yang tertulis lat packing tu. memang sedap lah
buah buah tak lupa lah... apa yang ada dalam stok jer. betik, mangga anggur hitam dan buah naga.
nescafe o tanpa gula satu kemestian... kalau tak dapat ni memang sakit kepala sepanjang hari lah..
buah naga dan mangga bersama roti gardenia toastem butterscotch.
sesekali tukar dengan roti boom dan kari leftover pun ok gak.. buah rockmelon fresh dari greenhouse di kampung. crunchy dan manissss! rasanya dah sampai masa carving nak makan nasik lemak pulak dah ni... tapo ade ke kerajinan nak menyinsing lengan pepagi tu? harap vitamin r tu datang lah nanti. 😏
 

Monday, November 18, 2024

Kerabu mangga

 simple yet sooo sedaplah

 

 BAHAN-BAHANNYA :-)

2 - 3 biji mangga muda (ikut saiz, kalau kecik guna 3, kalau besar guna 2)
1 biji tomato, belah 4, buah bahagian tengahnya dan hiris
1 biji bawang besar, mayang halus
1 genggam kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak, buang kulitnya dan tumbuk kasar
1 genggam ikan bilis, dibersihkan, dan goreng hingga garing
4 biji cili padi, hiris halus (kak rose buh dua biji je)
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 1/2 camca besar sos ikan (omit yg ni gantikan dengan garam jer)
1 camca besar penuh gula
1 biji limau nipis, perah jusnya
sedikit carrot sagat - yg ni kak rose tambah.
 
CARA MEMBUATNYA :-
  1. Kupas mangga muda, kemudian rendam dalam air 15 minit untuk membuang getahnya. Toskan dan hiris halus. Masukkan ke dalam mangkuk bersama hirisan bawang dan tomato. Gaul rata. Ketepikan.
  2. Satukan garam, gula, bawang putih, cili padi dan jus limau nipis dalam mangkuk, kacau rata2 dan curah dalam mangkuk berisi mangga hiris dan bahan2 lain. Gaul rata. Tambah kacang tanah dan ikan bilis, gaul lagi dan sesuaikan rasa. 
  3. Alas bekas sesuai dengan daun salad. Alihkan kerabu atas daun salad dan abur sedikit ikan bilis goreng dan kacang tanah yang telah diasingkan atasnya sebelum menghidang. Hidangkan segera bersama nasi dan lauk2 lain.
 

Wednesday, November 6, 2024

Ayam masak kicap

 Bila ada sedikit kerajinan, maka berasap lah dapo kak rose ni...

ayam masak kicap sempoi sempoi cam ni pun dah kira rajin lah kan.. masak pun dengan apa yang ada jer dalam fridge. kalau beli ayam memang nak yang dah siap potong2 gini.. terutamanya bahagian whole leg tu... so ini lah dua keping whole leg ayam masak kicap 😋😋
 
dan sayur yang memang jadi pebret kami berdua brokoli bawang putih. cukup lah untuk kami makan bersama nasi hangat2...kalau nak mencuba,  resepi ada kat sini

Tuesday, November 5, 2024

Kisah care-giver ...

 kisah care-giver kat rumah setelah SIL discharge dari hospital....

Dari hospital, kak rose lah yang bawak balik ke kampung since masa ni husband belum sampai lagi... PJJ ni begini lah. SIL ni kerja kat JB dan tiap hari berulang dari kampung manakala si husband pulak kerja di KL jadinya hujung minggu jer lah menyatukan mereka... so kami adik beradik yang ada ni lah bergilir sama tolong jaga sementara suaminya sampai... sebagai care-giver yang nak sangat SIL ni cepat sembuh, kak rose jadilah tukang sediakan breakfast, lunch n dinner sekali lah... 1st day breakfast kat rumah kak rose buat bubur a la Mcd dan segala dayang2 nya juga buah dan kopi lah.
tapi mostly breakfast jer yang sempat amik gambo untuk kenangan nanti yang suatu hari nanti yang kak rose ni pernah jadi care-giver untuk SIL yang operation slip disc nya.. ni lunch pulak, sayur lemak sawi putih dan buah, nasi dan ikan goreng tak mauk enterframe lak
pagi ni dengan cekodok kentang as her request nak makan yang simple2 jer katanya... dan buah2 tu mesti lah ada kan.. lebih baik dari masa kat sepital yang asik buah yang sama jer, katanya lah..
jemu pulak makan nasik, katanya... so buat spaghetti bolognaise, tapi nak jugak sayur.. so kak rose buatkan lah brokoli bawang putih ni.. SIL ni memng pengemar sayur, so apa saja yang kak rose buat dia makan jer... Alhamdulillah, senang kerja tukang masak!
kali ni cuma sediakan buah dan kopi jer untuk breakfast... dia kata nak makan roti sapu peanut butter spread jer...
strawberry, persimmon, mangga dan epal merah
buah untuk petang pulak.. persimmon, strawberry dan shine muscat... masa ni masih tak dengar berita yang anggur ni ada  pesticide yang berlebihan. tapi Alhamdulillah semua clear jer kat Malaysia ni kan. so no worry lah nak makan. tapi kak rose make sure buang semua kulit tu bila nak makanlah.
roti boom dan kari danging, kopi dan buah2...
mee goreng tanpa udang, kak rose gantikan dengan fillet ayam jer sebab nak jaga takut efecct kat bekas operate tu kan... Alhamdulillah selepas sepuluh hari post operation, scar dah kering cantik... tapi tetap kena jaga lah kan.
 dah buntu nak sediakan apa untuk bekpes ni, maklumlah tukang dapo ni hari2 pun makan toast n buah2 jer kan... so pagi ni buatkan nasii goreng daging ulam timun dan buah2 juga kopi lah
yang ni last kak rose sediakan breakfast sebelum kak rose balik ke KL sandwich plain roti dan roti cokelat kismis gardenia, mangga dan buah naga. SIL pun ade follow-up di kpj... dan selepas tu dah rasa kuat sikit husband bawak  balik ke rumah di KL untuk recovery seterusnya.. semuga SIL cepat sembuh dan sihat semula seperti sebelumnya
 

Sunday, November 3, 2024

Oktober 2024

 Kisah pertengahan oktober 2024, simpan sini buat kenangan jaga pesakit di ward dan dirumah.

Kisahnya my SIL, dah lama jugak lah rasa sakit kat bahagian belakang ni... ingatkan sebab selalu lama sangat drive pergi balik kerja almost 200 km daily... so ada kala pergi berurut, ada jugak yang jumpa doktor dan dapatkan jab... tapi masih tak baik jugak... so end up pergi buat scanning MRI dan the result memang dah macam yang dijangka lah...Slip disc! the only option is buat operation, kata doktor... walaupun rasa takut melebihi segalanya tapi kena jugak lah sbb nak baik kan. Insya Allah.
 
Masa kak rose sampai di KPJ Kluang ni dah lepas 4 hari post operation. earlier adik yang tolong jaga sebab husband di KL uruskan anak2 masuk U masa tu... sorang ke UMT dan sorang lagi ke UIA. yang bogsu akan hadapi SPM pulak... so bertabah lah dengan berjauhan... husband cuma mampu hantar warded dan tak dapat tunggu di sepital. hujung minggu tu baru lah dapat balik ke kampung dan balik semula sbb anak masih sekolah..

ward di KPJ kluang, di tingkat 7... sayup dikelilingi pokok kelapa sawit yang menghijau tapi pesakit tak dapat bangun nak tinjau keliling pun... memang lepas 4 hari pun masih belum boleh bangun dan jalan2.. cumanya staff dari bahagian physio akan datang untuk ajar bangun dan cuba jalan... hari kelima baru lah boleh bangun dan jalan ke toilet sendiri... masih sakit ya amat katanya..


breakfast di ward.. croissant with all the mak nenek isinya.
lunch hari terakhir sebelum discharge...

 

dah boleh discharge dan time to balik... balik ke kampung saja sebab doc tak advice to travel jauh buat masa ni... recovery kat kampung hingga next follow-up in 10 days time. Get well soon my SIL.

Saturday, November 2, 2024

November dahhhh...

Allahuakbar... cepatnya masa berlalu kan... rupanya dah dua bulan dapo kak rose ni tak berupdate. tak tau lah apa yang membuatkan banyak sangat vitamin m tu dalam diri ini kan. berabuk bersawang dah dapo ni.. so ni kak rose sajikan buah jer lah... yang pasti tak akan cepat basi, tapi kan buah ni akan rosak jugak sudahnya kan... but at least la... orange and mango ni kan boleh bertahan jugak lah dua tiga hari..hehe..
shinr muscat ni kak rose memang suka dan selalu lah beli, tapi kak rose makan dengan cucui bersih2 buang kulit seluruhnya lah... tapi bula Thailand kata ada excess pesticide kat anggur ni terus lah lama x beli dah. tapi kan kat tempat kita ni kkm masih kata selamat untuk dimakan. so pandai2 lah nak jaga keselamatan sendiri kan... boleh jer elak dan makan lah anggur yang lain, masih banyak pilihan kan.

honey persimmon ni pun pebret buat kak rose. sangat manis dan crunchy 😋😋

dan kalau sekali membeli memang banyak lah untuk kami berdua... maklumlah bukan pergi shopping setiap hari.. so pilih lah untuk stok sekurang2nya untuk seminggu gitu... Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah kurniakan. Aamiin.
 

 

Friday, August 30, 2024

Asam rebus batang keladi

 sayur ni kak rose masak untuk kami adik beradik masa rewang kenduri kat kampung minggu lepas... bila masak banyak2 ni memang gabra sikit lah tuan tanah ni, tapi Alhamdulillah ramai yang kata sedap. tu pun dah cukup untuk hilangkan nervous ni...

berulang kali jugak browse resepi cik google ni, so kita adunkan mana yang rasa sedap untuk anak tekak lah kan.. ada resepi yang letak serai dan ada yang tak de.. pepandai lah kita adjustkan...
bahan2 yang dah di blend, instead guna belacan kak rose tukarkan guna kiub ikan bilis..
tu dia.... daripada seperiuik besar batang keladi yang mentah, jadi tinggal segini jer bila dah masak.
 
batang keladi yang fresh dari kebun adik, risau jugak pada mulanya takut gatal bila nak siang ni.. berlapis2 sarung tangan masa siang dan membasuhnya.... dan yang penting selawat banyak2 agar semua dipermudahkan... jom tengok resepi nya, dari blog Suria Amanda sebagai panduan dan kak rose gandakan bahan2 sebab masak banyak.  terima kasih ya...

RESEPI BATANG KELADI MASAK ASAM REBUS

Bahan-bahannya: 

  1. Batang keladi yang telah disiat kulit dan dipotong-potong 
  2. 3 batang cili merah 
  3. 5 biji bawang kecil 
  4. 1 biji bawang putih 
  5. 1/2 genggam ikan bilis 
  6. sedikit belacan (kak rose guna kiub ikan bilis)
  7. secekak daun kesum 
  8. air asam jawa garam, (kak rose guna asam keping)
  9. gula dan perasa secukupnya

Cara-caranya:

  1. Celur batang keladi tadi hingga separa masak. Tos dan ketepikan.
  2. Kisar lada merah, bawang kecil, bawang putih, ikan bilis dan belacan tetapi jangan sampai lumat. Kalau larat tumbuk lagi sedap.
  3. Masukkan bahan kisar, asam gelugur, daun kesum dan serai ke dalam kuali atau periuk. 
  4. Tambah sedikit air dan biarkan mendidih
  5. Perasakan dengan garam dan gula denagn secukup rasa. 
  6. Biarkan mereneh seketika. 
  7. Tutup api

Wednesday, August 28, 2024

Asik rotiiiii jer!

 Ini lah sarapan kami almost hari hari... sesekali kalau rajin atau kehabisan roti baru lah ada yang lain.buah kena lah sentiasa ada.... apa saja buah pun jadi, asalkan ada dalam stok.. kita ni jenis tak rajin nak sarapan kat luar, so siapkan jer apa yang ada. Alhamdulillah dengan rezeki Allah








 

Thursday, August 15, 2024

Kerutup daging

 Ada kala rajin, maka berupdate lah dapo maya kak rose ni...


Kerutuk Daging

Bahan bahan:
1 kg daging
3 sudu besar rempah kerutuk
1 keping asam keping
1 kotak santan kotak 
1 sudu besar kerisik
½ keping gula Melaka
Garam
Kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga

Bahan kisar:
1 ½ biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara cara:
Panaskan minyak yang banyak sesuai dengan bahan kisar. Tumis bahan kisar dan rempah penumis sehingga naik bau. 
Masukkan rempah kerutuk dan kacau rata dengan cepat supaya tidak hangit. 
 
Masukkan sedikit air dan kacau sehingga rempah masak dan terbit minyak. Setelah terbit minyak, masukkan daging dan kacau sehingga air daging kering.

Masukkan santan yang dicampurkan dengan air secukupnya. Masak sehingga mendidih. Nota: lebih sedap jika menggunakan santan segar pekat.

Masukkan gula melaka, garam, asam keping dan kerisik secukupnya. Nota: kuah kerutuk sedikit pekat dan mesti menpunya lebih rasa manis berbanding rasa masam dan masin. 

Masak sehingga daging empuk dan kuah terbit minyak.
 

 

Friday, August 2, 2024

Hadiah untuk tukang dapo..

 Tukang dapo, dapat kuali pun dah happy sangat kan.....




tapi tu lah... nak guna tu entah bila lah agaknya... bila tukang makan tak berapa nak ada, jadi tukang masak pun tak lah rajin nak ke dapo kan...