2 keping ikan tenggiri gaul dengan sedikit garam dan kunyit - perap seketika.
1 biji timun - buang biji, dan hiris kecil sepanjang 3 cm
1 batang lobak merah - kupas kulit - hiris kecil sepanjang 3 cm
2 labu bawang besar - hiris kasar
5 biji bawang putih - belah 2
3 cm halia - hiris halus
2 biji cili hijau - belah 2 jangan sampai putus
3 biji cili padi merah
1/2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar cuka
1 sudu kecil biji sawi
1 cawan air
garam / perasa pilihan secukupnyaCara:
- Ikan digoreng hingga masak, tak perlu sampai garing sangat, nanti keras. Angkat dan toskan. Panaskan kuali, masukkan 3 camca besar minyak masak. Masukkan biji sawi dan masak sekejap, kemudian masukkan semua bahan2 tumis, bawang putih, halia dan bawang merah. Masak hingga bawang layu.
- Tuang cuka, kacau dan masukkan air. Biar mendidih. Tambah carrot, timun dan masak hingga timun lembut sedikit. Masukkan cili merah, cili hijau dan ikan goreng. Kacau rata.
- Tambah garam secukup rasa dan gula secukup rasa. Masak hingga pekat dan rasa, jika ok bole matikan api.