Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, October 31, 2010

Congratulations Afiq

hari yang bersejarah...

salam hari minggu semua.... hari ni kak rose menyebokkan diri menghadiri hari konvo anak buah..... hari yang bersejerah buat Afiq and his mama..... congratulation to Afiq on ur graduation day di Taylor's University dengan Diploma in Hospitality Management.... muga dengan pencapaian ini akan lebih berjaya dimasa akan datang....

the proud moments for both mother n son

busu yang tumpang sekaki.....
mama harap turn busu akan sampai juga... in 3 years time!


lunch yang disediakan selepas ceremony.... fish fillet, crispy chicken
spagheti bolognise n nasi goreng...


kuih muih n dessert.... yang sangat banyak pilihan . ni my piring...
I suker sangat the ice-cream cekelat.... n the bekas comel tu!

my sister nyer.... x larat nak makan banyak2...

Jelatah perantauan

salam hari minggu..... sedang berehat bersama keluarga ya..... eloklah dapat spent time yang berharga dengan family..... ni menu semalam yang baru berkesempatan nak tepek kat sini. sedap dimakan bersama nasi minyak atau yang sewaktu dengan nya.... berlaukkan gulai daging kurma dan ayam masak merah..... resepinya kak rose dapat dari Myr oleh nure..... dulu dah penah buat dan kak rose tepek lagi sekali resepinya kat sini ya.....

Bahan-bahan ( 5~6 )

  • 1 biji nanas( jgn guna nanas muda. Takut masam. Kalau nk guna nanas dlm tin anggaran 1tin)
  • 2 biji timun (kalo guna timun jepun kurang biji)
  • 2 biji carrot(optional)
  • 1/2 labu bawang besar
  • 2~3 biji lada besar(merah)
  • 120ml cuka makan
  • sedikit gula dan garam ikut rasa

Cara-cara

  1. potong semua bahan2. Timun dihiris bulat nipis2,nanas dihiris segiempat nipis,bawang dan lada dihiris nipis.
  2. carrot dipotong memanjang (nak cantik boleh gunakan vege cutter yang munga2 tu...)
  3. campurkan bahan2 yg telah dipotong dlm satu mangkuk. Masukkan cuka, gula dan garam.Gaul rata.
  4. sedia utk dimakan bersama nasi tomato, nasi minyak...tak pun nasi putih pun sedap..
  5. tips 1: jelatah ni sedap dimakan selepas beberapa jam disediakan sbb air nanas dah sebati.Carrot tu biasanya org tak letak. Saya letak sbb nak warna yg menarik & lada merah susah nk dapat kat sini..
  6. tips 2:kalo nk sedap lagi letak kacang tanah yg ditumbuk sedikit..ini pun optional.
menu semalam.... dah abes ya.... sangat sedap dan sempoi je!

Saturday, October 30, 2010

Gulai Daging Kurma

selamat tengahari dan selamat berhujung minggu semuanya..... dah lunch ke? hari ni kak rose masak daging masak kurma yang resepinya kak rose amik dari Myr oleh lizacomel... mekasih ya dankak rose mintak izin nak kopipes resepinya kat sini......

Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )
  • 1 kg daging
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 1/2 - 2 sudu makan cili giling (kak rose x letak)
  • 3-4 sudu makan rempah kurma
  • 2-3 biji kentang
  • 1 biji kelapa
  • 1 biji cili merah (x letak.... lupa daaaa)
  • 1 biji cili hijau
  • 1-2 biji buah tomato
  • 1-2 ulas asam keping
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Daging dipotong kepada ketulan-ketulan sederhana besar...Bawang merah dan bawang putih ditumbuk kasar...Rempah kurma dan cili giling dibancuh bersama sedikit air...Kentang dipotong enam...Tomato dibelah empat...Sediakan santan daripada sebiji kelapa...
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk...Apabila naik bau, masukkan pes kurma dan cili giling tadi...Apabila agak-agak garing, masukkan setengah cawan air...
  3. Masukkan pula daging...Kacau rata-rata dan biarkan rempah kurma meresap...Kemudian, tambahkan 2 - 3 cawan air...Tutupkan kuali atau periuk dan gunakan api yang kecil...Biarkan sampai mendidih...
  4. Masukkan kentang dan tutupkan kembali kuali atau periuk...Apabila kentang agak-agak empuk, masukkan cili merah,cili hijau dan asam keping...Akhir sekali, masukkan santan dan buah tomato..
  5. Biarkan mendidih selama 5 - 10 minit...Bubuh garam secukup rasa...Sedia untuk dihidangkan :P
gulai kurma masih dalam atas dapur.... siap dengan senduk lagi.....

Thursday, October 28, 2010

Muffin cokelat

at last..... this my 3rd attempt buat chocolate muffin guna this recipe and turn out nice..... alhamdullilah... yang dua kali tu memang hancus betul2..... membuak2 keluar dari cup tu... macam volcano eruption!.... I dont know what went wrong atau mungkin terlebih isi!..... last2 oben je yang dapat makan.... hangus hancus dalam tu! dan kali ni betul2 nyer ngadap pc baca betul2 resepi dan segala komen kat bawah tu dan baca bismilah banyak2..... and hope for the best. hasilnya baru puas ati..... terima kasih pada yani dan juga ramai yang telah mencubanya.... kalau tengok dalam post di Myr tu berderet je laporan bergambar dan semua menjadi dengan elok.... kak rose yang keras tangan ni juga yg 3rd attemp baru menjadi....kak rose nak mintak halal copy resepinya kat sini ya.....

Bahan-bahan ( 10 biji )
  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Antara bahan-bahan yang diperlukan
  2. Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
  3. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  4. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  5. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  6. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  7. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
  8. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.
walaupun x secantik sifu2 diluar sana punya, tp kak rose puas hati sbb dah 3 kali try nih.... kali ni buat 1/2 adunan agar tidak kaciwa lagi....

Sambal sotong kembang

salam semua..... sambal sotong kembang permintaan abang.... mmg x pandai nak buat tapi dengan adanya banyak resepi diblog2 masakan adalah sangat membantu.... terutama buat yg x pandai masak macam kak rose ni.... so setelah menyeksakan pok cik google kerana mengodek beberapa resepi kak rose pilih yang paling senang sekali.... +- cedok dari banyak resepi untuk perbandingan dan petua.... mekasih semua....resepi mudah ni kak rose amik dari blog Resepi Nannie. sekali lagi terima kasih dan kak rose nak cnp kat sini ya....

BAHAN-BAHAN:

1 kilo sotong kembang
2 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
Garam , gula dan air asam jawa secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

BAHAN DIKISAR HALUS:

15 biji cili kering
5 bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan

CARA MEMASAK :

1) Sotong kembang ni dipotong dan direbus sekejap untuk buang air kapur . Sotong akan jadi kecut dan boleh la ditos sotong ni dan ketepikan dulu. (sekejap - kak rose ikut petua CMG lebih kurang 10-15 mts)

2)Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau , kemudian masukkan gula , asam jawa , garam dan terus kacau sambal sampai masak dan pecah minyak .

3) Masukkan sotong , bawang besar dan terus kacau jika terlalu kering masukkan sedikit sahaja air . Kacau lagi sehingga semua bahan menjadi mesra dan bila sudah masak boleh la tutup api.

ada banyak resepi nak memasaknya....nanti lain kali nak cuba yang bubuh kacang tumbuk pulak.... mungkin tak rasa dia macam yang jual nasi lemak kat pasar malam tu?

dan sebagai peneman nak makan sambal sotong ni.... nasi lemak untuk bekpes pagi tadi..... siap ajak kawan datang rumah untuk menikmati sambal sotong yang sedap ni.... pas tu tapaukan untuk dia bawak bekal untuk anak tersayang pulak.

Wednesday, October 27, 2010

Lunch tadi....

semalam seharian dah bermalas2an... hari ni kenalah rajin2nan.... sebabnya? sebabnya ialah nak makan.....kalaulah sebut ... hai bangsi hikmat, hantarlah chickenchop tiga pinggan..... tetiba ada makanan depan mata kan x yah nak rajin2 bagai kan?..... hishhhh... takut la pulak. x pe kak rose buat sendiri je lah..... resepinya tentu suma orang dah pandai nak wat kan... ni pun resepi lama yang kak rose cedok sana sini.... oh ya kak rose nak share kan on how to crumb meat pisces tu... pada sapa yang nak try la...... dari kuali.com oleh Amy Beh... macam2 tips yang ada kat situ... klik je how to......

Here are a few good tips on how to get a good crumbing.

First, place flour on a deep plate, then lightly beat 1-2 eggs in a separate bowl or dish. Coat the meat in flour, then shake off excess flour and dip into the beaten egg. Remove the meat pieces to allow the excess egg to drain.

Coat the meat with breadcrumbs and cover with more breadcrumbs. Press the breadcrumbs onto the meat using your fingers and shake off any excess.

Arrange the crumbed meat in a single layer on a tray. Cover with cling film and refrigerate for 20-30 minutes. Remove and deep-fry in medium-hot oil. (kak rose biarkan kejap je n x simpan dalam fridge pun)

lunch kami 3 beranak..... chicken chop dengan coleslow, french fries with blackpepper sauce dan abangku itu mesti nak ada nasik gak! tekak melayu + jawa....tp hampeh g tesco pagi td, kubis yang kaler pepel tu haram x de... jadilah coleslow tu pucat jer..... apa pun abes dah.... eh ayam ada lagi, nak?

Tuesday, October 26, 2010

Nak makan kenalah rajin

betul tu..... jangan malas malas.... nak makan kenalah rajin kedapur... godek apa yang ada dan tekak yang nak makan tu kena terima seadanya..... popia pun boleh.... inti sayur2 je.... carrot, sengkuang bawang n daging cincang.... boleh alas perut yang lapo.

bila dah siap goreng jadi rajin lak nak makan! x sempat tunggu sejuk dah kena ngap. rajin la tu kan....

Malas!

yes... sangat malas ari ni..... is there any solution for this? tp makan x pernah malas lak... tu yang peliknye kan.... dan jawapan untuk malas2 tu..... meggi je untuk lunch.

Monday, October 25, 2010

Mangkuk sambal belacan?

salam dan selamat malam semua...... ye je kan tajuk kat atas tu... mangkuk sambal untuk siapa ni? ada sapa2 nak? sebenarnya kak rose nak adakan gader2 dengan kawan2 yang begitu lama dah terpisah.... walaupun duk area KL tp bila dah ada komitment memasing memang payah sekali nak jumpa kan.... sangat berterimakasih dengan adanya fb..... dapat menemukan kita semula..... eh eh.... dah tayang kat sini x suprise la kan. tp x risau derang suma x tau yang kak rose ada blog ni..... n bila pot pet dlm phone pun x de mention pasal blog nih.... so let it be a secret.... until bila nanti the secret will be no longer a secret... tp yang pasti lepas hari gader2 tu la kan....

ni yang kak rose g ke romantika tadi tu..... memang rambang mata dibuatnya..... sampai tak terpilih yang mana .... last2 pejam mata amik je yang ni.... (sambil pejam ke? tipulah) mangkuk kecik yang sangat comel... to my eyes la kan..... bak kata kawan "leh guna tuk isi sambal belacan"....tp kan kak rose x makan belacan. ya pun mangkuk ni kan tuk kawan2, suka derang la nak isi apa pun.....

and balik rumah, mula la mengerjakan camner nak wat dengan mangkuk ni..... masa beli tadi dah terpk nak isi cekelat ni and just wrap it..... ferero roche, hershey's nugget n kissess....tp bila dah wrap nampak x cantik lak..... and i think the kisses tu x sesuai bila nak pack sbb cepat je lembek. mungkin sbb cuaca sangat panas .... melted!.... nak kena bli yang lain kot.... tengoklah esok, choclair pun ok gak kan.....

and instead of wrapped terus tukar guna reben and ikat je..... sbb dah ada kotak yang transparent tu.... nampak lah isi dalam tu.... after all it's a gift untuk anak2 kan.... biarkan derang excited sikit nak makan cekelat tu.... (bagi mak2 budak sembang n gosip2 dengan tenang..... ) mangkuk je kasi mak2 untuk isi sambal belacan!

ada banyak lagi yang belum pack n ikat.... x leh nak buat sekarang sbb takut cekelat tu melted.... so kena prepare all the ribbon n bunga nnti tinggal nak ikatken je.... harap2 x la terpeleot masa nak buat ni sorang2..... tima kasih pada ibu yg teach me how to ikat munge n ribbon tu. susahnya kalau x berseni - keras tangan nih!

ni yang buat rambang mata bila masuk kat situ..... tersangat lah banyaknya pilihan..... cuma sediakan ongkosnya jer.....

munga2 plastik yang berbagai rupa dan warna.... bila masuk kawasan tu rasanya tenggellam dalam lautan artificial flower.... just too many.... x terpilih dibuatnya!

Kuih lapis cokelat

salam semua..... ha dah petang baru ada masa nak bersiaran kembali kat sini..... pagi tadi sebenarnya g ronda2 kat romantika kat plaza alam sentral... memang x puas jenjalan kat situ kalau masa yang ada sangat terhad.... tak pe lain kali leh g lagi..... dan sebelum pegi pagi tadi tu sempat buat kuih lapis ni untuk minum petang... ya lah sekarang ni petang2 mendung je kan .... dan tentunya perut pun asik nak minta diisi jer.... dulu pernah buat kuih lapis ni... leh tengok resepinya kat sini..... tapi lagi sekali kak rose tepek resepinya kat sini..... untuk rujukan masa kalau nak wat lagi lain kali.....

Bahan A: (Loyang bulat 5 inci)
2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung kastad
1 sudu teh garam
Bahan B:

1 sudu teh pes coklat/emulco
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu makan serbuk nescafe (*akak letak 1/2 sudu mkn je)
1/4 cawan air suam
# bancuh bersama bahan B di atas

Bahan C:

1/4 cawan air suam

Cara-cara
Panaskan kukusan.
Gaulkan semua bahan A hingga sebati. Tapiskan. (*akak blend jek semua then tapis).
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Masukkan bancuhan bahan B dalam satu bahagian. Kacau rata.
Biarkan satu bahagian lagi dengan warna asal dan masukkan bahan C. Kacau rata.
Masukkan satu senduk (*akak sukat 1/3 cawan) adunan coklat ke dalam loyang. (*akak panaskan sebentar loyang selepas disapu sedikit minyak). Kukus selama 5 minit.
Lapiskan pula dengan adunan asal (plain) dan kukus lagi selama 5 minit.
Lapiskan berselang seli hingga habis. Untuk lapisan akhir akak kukus lama sedikit lebihkurang 10 minit. (*untuk kukusan akhir juga akak balut penutup kukusan dengan kitchen towel agar lapisan atas tidak terkena wap).
Biarkan kuih benar2 sejuk pada suhu bilik baru dipotong.

jemput minum semua..... separuh dari kuih ni dah bagi kat kawan yang datang singgah pot pet kejap tadi.... ajak minum sama x nak pulak sbb nak cepat katanya.... jadi kak rose tapaukan je la...

Saturday, October 23, 2010

Firecracker shrimp

memang mabeles..... sedap sangat. nasib baik buat banyak.... ikut nasihat ika bangkok tu takut kang x cukup rebut2 lak.... mula tu semalam nampak kat rumah nduk hana dan juga rumah ika.... sementelah bahan pun ada jadi kak rose buat lah untuk minum petang ni.... tapi macam biasa la kejadian nya tak serupa macam sifu2 tu punya.... bahan perapan abes tekuor dan mencacatkan kecantikan kain bedung udang tu..... hisshhhh... x puas ati la camni... hana n ika tolong bagi tau sikit petua nak goreng bagi cantik macam uols punya.... walaupun meresik krup krap tp kain balut nampak kotor je kan.... hana, ika dan k nur, kak rose nak kopi resepinya dan tepek kat sini.... macih dan mintak halal ya.....

Bahan-Bahan
  • 20 atau 25 ekor udang besar, dibuang kulit dan dibersihkan
  • 15 keping kulit popiah (jenis eggroll/springroll) dilipat dua atau potong segitiga
  • minyak untuk menggoreng
Bahan Untuk Perap
  • 1 sudu kecil bawang putih yang dicincang halus
  • 1/2 sudu kecil halia yang diparut
  • 1/2 sudu kecil minyak bijan (sesame oil) (kak rose x de ganti ngan olive oil)
  • 1 sudu kecil kicap
  • 1 sudu kecil sweet chili sauce
  • 1 sudu kecil tepung jagung
Bahan Untuk Gam
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1/4 cawan air, digaul rata bersama tepung jagung tadi (untuk dijadikan pelekat pada kulit popiah)
Cara-Cara
  • Dalam sebuah mangkuk gaul rata bahan pemerap sehingga 20 minit.
  • Setelah itu keringkan bahan yang diperap tadi bersama paper towel. Ambil 1 ekor udang tadi dan gulungkan bersama kulit popiah. Kemas dan lekatkan bersama bancuhan tepung jagung.
  • Goreng dalam minyak yang panas dalam angaran 3 minit atau sehingga kekuningan. Siap dicicah bersama sweet cili sauce.
belum goreng nampak elok je kain bedung tu kan.... suci bersih....

tu dia.... selepas naik dari berenang di koli.... badan penuh selaput.... bintik2 itam... x kesahlah kan... janji sedap hingga menjilat jari makan dengan sos cili dan mayonis.....

sila la kawan2 mencuba resepi udang mercun ni.... dijamin x melotop.... dan sedap sangat makan panas gitu.... selamat mencuba ya kawan2.


Kebakaran di dapur.....

alamak ai..... banana pancake kak rose dah jadi cenggini... buka satu, semua lak tu.... apakah salah dapur atau tukang masak propesional ni yg x pandai nak kontrol api? dah hitam kelam pun nak tayang jugak kat sini? apa kesah kan... xkan nak tepek yang cantik2 je (eh... ada ke yang cantik?) hangus tapi tetap sedap..... habis 2 keping kak rose wat sarapan pagi ni....

hitam2 sitampok manggis.... walaupun hitam tetak ku makan sampai abesss!

Friday, October 22, 2010

Samosa inti daging n kentang

salam semua..... kali ni nak tepek keja keras tangan kak rose ni.... langsung x berseni nak melipat kulit samosa ni.... puas lah mereka2 tetap jugak tak dapat seperti yang sangat diingini.... ari tu tengok kat rumah yani.... cantik sangat lipatan nya... so semalam g beli kulit popia dan dengan berkobar2 nya nak buat.... tp itulah kejadian yang terbaik dari hasil keras tangan kak rose.... intinya kak rose amik dari blog Resepi Raidah.... tp kak rose ada tambah parutan carrot dalam tu.... biar ada sayur sikit... sedap gak. meh tengok resepi intinya.... sama cam inti karipap kot....

Inti:
2 cawan daging kisar
500g ubi kentang ~ potong dadu dan direbus sehingga empuk, toskan
2 biji bawang besar ~ potong dadu
2 ulas bawang putih ~ cincang
1-2 sudu besar rempah kari
1 tangkai daun kari (optional) (kak rose x letak)
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air
Garam dan gula ~ secukupnya
(kak rose tambah carrot yang disagat)

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang dan daun kari sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan rempah kari dan masak sehingga garing.
3. Masukkan daging dan biarkan sehingga daging masak.
4. Masukkan kentang, garam, sedikit gula dan air. Masakkan seketika sehingga air kering.
5. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk. Sejukkan dan sedia utk membuat samosa.

guna kulit popia yang saiz besar..... jadi la besar2 gedabak samosa ni....

agaknya kena praktis banyak kali cara nak melipat samosa ni baru jadi cantik macam orang lain buat tu.... hissshhh x berseni langsung!

Psssttt... sesapa yang nak belajar camner nak melipat samosa yang cantik tu leh tengok kat blog Bro Rozzan.... sungguh exact dan cantik jer... jeles taw! tima kasih ya ajar cara melipat tu dan mintak izin share kan kat sini....

10 laluan bagi insan


salam pagi Jumaat semuanya.... Alhamdullilah, syukur yang teramat kita masih diberi peluang dan kesempatan menghirup udara segar pagi ini.... walaupun dalam keadaan cuaca panas dan berjerebu... terima kasih Tuhan..... dan ini kak rose nak kongsikan satu artikel yang kak rose baca ari tu dan sangat bagus untuk kita jadikan panduan .... muga kita sama2 mendapat kebaikan daripadanya.... dari blog Cute Oven..... terimakasih ya.

1-LALUAN MENUJU KE KUBUR

Bagaimana memudahkannya?
a. Jauhkan dari perbuatan mengumpat & mengeji
b. Hindarkan perasaan irihati (benci)
c. Jangan terpengaruh dengan harta dunia
d. Sucikan qadha' hajat dengan istibra (berdehem selepas buang
air kecil)

2-LALUAN UNTUK BERJUMPA IZRAIL
Bagaimana memudahkannya?
a. Bersihkan diri dengan bertaubat umpama berdosa setiap masa
b. Gembirakan hati orang Mu'min
c. Bayar semula qadha/ganti (solat & puasa) yang tertinggal
d. Kasih sepenuh hati kepada ALLAH Taala

3-LALUAN UNTUK BERTEMU MUNGKAR NANGKIR
Bagaimana memudahkannya?
a. Mengucap dua kalimah syahadat
b. Suka memberi sedekah
c. Berkata benar dan tidak berdusta
d. Bersihkan dan perbaiki hati

4-LALUAN UNTUK MEMBERATKAN TIMBANGAN
Bagaimana memudahkannya?
a. Belajar atau mengajar ilmu yang bermanafaat
b. Sucikan perkataan dan pakaian
c. Bersyukur dengan yang sedikit
d. Suka dan redha dengan yang didatangkan oleh ALLAH

5-LALUAN MEMANTAPKAN AMALAN
Bagaimana memudahkannya?
a. Jauhkan perkataan yang sia-sia
b. Pendekkan cita-cita dunia
c. Banyakkan puji-pujian kepada ALLAH
d. Banyakkan sedekah dan khairat

6-LALUAN MELALUI TITIAN SIRAT AL-MUSTAQIM
Bagaimana memudahkannya?
a. Kasihilah aulia ALLAH S.W.T
b. Berbaktilah kepada kedua ibubapa
c. Berpegang teguh dengan syariat dan hukum syara'
d. Bercakap perkataan yang baik sesama makhluk

7-LALUAN MENJAUHKAN DIRI DARI NERAKA
Bagaimana memudahkannya?
a. Banyakkan membaca al-Quran
b. Banyakkan menangis kerana bertaubat pada ALLAH dengan dosa-dosa yang lalu
c. Tinggalkan perkara yang maksiat
d. Jauhkan segala yang haram

8-LALUAN UNTUK MEMASUKI SYURGA
Bagaimana memudahkannya?
a. Membuat kebajikan seberapa banyak yang boleh
b. Kasihi orang yang soleh
c. Kerjakan segala suruh-suruhan ALLAH
d. Merendahkan diri di antara semua makhluk ALLAH

9-LALUAN BERJUMPA DENGAN Rasulullah S.A.W
Bagaimana memudahkannya?
a. Kasihilah Nabi ALLAH
b. Kasihilah Rasullullah S.A.W
c. Tuntutilah yang difardhukan oleh ALLAH
d. Banyakkan selawat ke atas Rasulullah S.A.W

10-LALUAN UNTUK BERTEMU ALLAH
Bagaimana memudahkannya?
a. Serahkan seluruh jiwa raga kepada ALLAH
b. Hindarkan diri dari menderhaka/syirik kepada ALLAH
c. Betulkan dan baikkan i'tiqad kepada ALLAH
d. Bencikan dan hindarkan segala yang diharamkan-Nya

dari blog terapi-alfatah.blogspot.com

terima kasih untuk Maria Rahman dari Cute Oven.... tazkirah pagi Jumaat untuk renungan bersama......

Thursday, October 21, 2010

Som Som pandan

salam semuanya..... ni kes suker sangat makan som som yang sejuk2 gitu.... terasa macam baru abes rewang kenduri kawen kat kampung..... macam satu kemestian bila dah siap kenduri sambil rewang kemaskan pinggan mangkuk mesti tuan rumah sediakan bubur som som ni... itu dolu2 la..... sekarang ni kurang pasti sbb ramai yang dah gunakan katering jer.... xde lagi tukang idang yang ramai2 pakai baju sedondon dan ada pinkan munge kat dada.... makan buffet je.... x de dah rewang2 gotong royong tu sumer..... x pe la kan x dapat makan kat kampung, kita wat dan makan sendirik.... sedap, pd yang tekak macam kak rose ni la kan..... orang lain x tau le.... sbb selera memasingkan....

dah banyak kali buat dah... tp tetap nak lagi..... resepinya kak rose amik dari rumah hana yang asalnya dari fida kat Myr tu.... leh tengok kat sini... ya... tima kasih pd semua yang share resepi ni....

jemput makan...sejuk2 sedap ni, lemak manis..... ada banyak nih..... ni pun buat 1/2 daripada adunan tu.

Wednesday, October 20, 2010

Terung in hoisin sauce, ikan percik.

salam dan selamat petang..... masak apa hari ni?.... dah 2 hari malas nak masak so ari ni kenalah rajinkan diri.... sebab nak makan kan?..... apa yang ada dalam fridge ya?.....terung ni beli pun dah lama, nasib baik masih segar lagi.....so korek resepi lama yang penah buat dulu dan sedap.... resepi dari Along Roz, boleh gak tengok sini kak rose dah penah tepek dulu.....

ikan percik versi orang malas..... ropa pun pucat lesi jer!

dan ikan..... teringin nak makan ikan percik tp malas nya nak bakar arang segala.... maka jadilah ikan percik kelantan versi orang malas.... bakar dalam oben jer.... kalaulah MIL nampak ni... sah menantunya tersangatlah malas dan nnti bila balik kg mek pasti akan buat untuk kami..... sedapnya yang Mek buat! resepinya kopi dari blog Rinn Chan... makasih ya kak rose nak tepek resepinya kat sini....

IKAN KEMBUNG PERCIK ALA KELANTAN

Bahan2:
8 Ikan kembung
1 biji Bawang besar
5 biji Bawang merah
2 ulasBawang putih
1 btg Serai
3 hiris Lengkuas
1 mangkuk Santan pekat
1 sudu besar Serbuk kunyit
1 sudu besar tepung beras
5 tangkai cili kering, direndam
1 asam keping
Garam & gula secukup rasa
* Menurutnya org Kelantan suka manis, so should add extra sugar but I adjusted according to my tastebud.

Cara2:
1. Ikan dibersihkan, dikelar2 dan dilumur dengan sedikit garam. Ketepikan.
2. Kisar semua bawang, serai dan lengkuas.
3. Masukkan santan dalam periuk dan tenggekkan atas api. Masukkan kesemua bahan kisar dan yg lelainnya.
4. Masak dan perasakan dengan garam & gula.
5. Akhir sekali masukkan tepung beras yg sudah dibancuh dgn sedikit air. Masak hingga pekat.
6. Lapik dulang pembakar dengan foil/daun pisang dan susun ikan. Bakar separuh masak baru lumur ikan dengan kuah percik. Ulang melumur ikan dengan kuah sehingga masak sepenuhnya.



dan pecal emergency..... mana yang ada jer, kuah tu pasar tani mari punya.

Tuesday, October 19, 2010

Muffin banana chocolate

salam hari selasa ya..... x baik membazir kan..... so dari melakukan pembaziran baiklah kita buat sesuatu untuk mengelakkannya..... bila membeli x teringat sapalah nak ngabiskan pisang tu... makan dua tiga biji dah yang lain terbiar jer.... so jadilah dia muffin nih....tp yang lebih ialah rasa cekelatnya..... so chocolatey... sbb dalam adunan ada serbuk dan chocolate bar jugak. tenggelam manisnya dek cekelat tu.... untuk yang x suka manis sangat memang sedang elok... jom kita tengok resepinya yang kak rose kopi dari rumah izah yang muffin lover tu. asal dari sifu Myr, Yani.... terima kasih semua.

Banana Choc. Muffin
Sumber : Yani Myr

Bahan-bahan
• *170g tepung gandum
• *30g serbuk koko
• *130g gula
• *1 sudu kecil baking powder
• *secubit garam
• *100g coklat bar (coklat masakan) - patah2kan jadi kecil-kecil
• >2 biji telur
• >75ml minyak masak
• >100ml susu segar
• >sedikit vanila esen
• >2 biji pisang

Cara-cara
Panaskan oven sehingga 170C.
Masukkan semua bahan-bahan yang bertanda (*) ke dalam Food Processor.
Kisar sehingga sekata. (If coklat tak hancur sangat pun takpe.. jadi ketul2 kecil dah ok) Kemudian masukkan bahan yg bertanda (>) ke dalam FP. Kisar sehingga sebati.
Cedukkan ke dalam cup muffin.
Bakar selama 25 minit atau sehingga masak.


Nota : maklang campurkan sekali bahan kering, gaul sebati pastu baru curahkan bhn cecair...
(kak rose pun ikut cara yang ni... senang, x yah nak kuorkan mixer bagai....malas sebenarnya)

jom minum petang dengan muffin ni... betul kata izah... terasa cokelat yang amat!

Monday, October 18, 2010

Pulut panggang

petang tadi cuaca agak redup dan x lah panas sangat.... pagi tadi hujan sikit sekadar membasahkan persekitaran dan jalanraya pun menjadi sangatlah jemnya....shah alam ke KL in 2.5 hrs.... abang kata boleh tido dlm keta ..... nak naik moto ari ujan, drive keta jalan jem.... apa pilihan yang ado?

x pe, kak rose duk rumah masak2 dan makan2 jer..... petang ni pulak buat pulut panggang , sbb abang kata nak makan yang masin pulak instead of yang manis jer.... jenuh nak menggulung nak bagi cantik tapi cam tu le kejadian nya... kira ok la kan keja orang yang x berseni macam kak rose ni.... resepinya kak rose amik kat rumah Ummi kuantan dan serunding tu dari rumah CMG... tima kasih pada anda berdua.....Ummi kak rose nak copy resepinya ya....

Bahan Pulut:- (8 biji)
1 cawan beras pulut - rendam 2 jam
1 cawan santan pekat
sedikit garam
Beberapa helai daun pisang - layurkan atas api, lap dan kerat ikut saiz nak balut nnt
Lidi - kerat 1 1/2 in (guna stapler jer)

Bahan Inti - refer di Sini ya. (kak rose ikut resepi CMG - leh tengok sini)

Cara Membuat:-
Basuh beras pulut dan toskan. Masukkan ke dalam periuk dan campurkan santan dan garam. Masak dengan api sederhana dan kacau2 selalu. Bila kering, biarkan pulut benar2 masak atas api paling kecil sebentar. Sejukkan sikit. Ambil daun pisang yang telah dipotong selebar 1 jengkal, letak pulut atas daun pisang, letakkan inti ditengah pulut dan gulung daun pisang biar kemas. Tekan2 bahagian hujung daun agar pulut kemas dan selitkan lidi. Buat hujung satu bahagian lagi. Panggang atas api sederhana dan balik2kan pulut selalu. Bila daun telah hangus2 garing sikit, bolehlah diangkat.

dapat 5 ketul besar gedabak.....

Roti jala

salam pagi isnin semua..... harap2 semuanya ok je dan kembali bertugas dengan ceria.....yang duk rumah macam kak rose ni pun kira bertugas jugak.... ya la duk depan pc mengalahkan orang keja pejabat..... dari pagi sampai malam..... office hours pun 8 jam je kan....puas jenjalan rumah kawan2 layan fb lak..... kekadang chatting x hengat donia...... pepun pagi ni rajin sangat... (rajin ke atau sbb nak makan?) ngadap pc jap je pas tu g buat roti jala ni..... yes pagi ni sarapan roti jala, merangkap lunch sekali kot..... malas nak masak dah, abang g meeting sampai petang. resepi nyer kak rose amik kat rumah nor secubit garam.... yang dia buat kaler maler tu.... CANTEEEEK je. mekasih juga pd Ummi ..... meh tengok resepinya...

ROTI JALA by Ummi

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning

Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.

roti jala berpacaran dengan kari ayam yang tinggal koret koret... habis hancus dah ayam kak rose....

ps: kak rose dah dapat bli botol mayo tu.... ari tu g 100 yen tp ada satu jer.... so semalam g kedai runcit kat sini ada plk.... amik lagi satu. abang suh amik 2, tp sbb dah ada kat umah kira ok la tu.... tup2 pagi ni bila nak guna... tu dia kuor selepuk macam lempeng..... cis nyesal je x amik 2 semalam.... tp x pe nnti leh g lagi.... (ni yang abang bising ni... x dengar kata!).... aik?

botol dah ade tapiiiiii...... ish.... x reti nak buat cantik2 macam nor punya tu.....