Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, June 23, 2010

Udang celup tepung

salam semua..... ari ni pepagi dah g doktor untuk monthly supply.... borak punyalah lama dengan doktor tu.... dia pun suka sembang dengan patients untuk lebih mengenalinya biar senang mendiagnosis penyakitnya.....ada sekali tu kak rose kata there are patients waiting out there.... dia jawab .... aiyah.... let them wait lah... ada ke doktor cam tu.... tapi memang kalau dia layan patient memang lama2.... kena sabar menunggu.....lepas balik tu terus masak la .... buat udang ni pun macam bidan terjun je..... x merancang pun sbb dah masak lemak ciliapi ikan jenahak tapi kan sebab rajin tu yang buat jugak.... resepinya dari rumah hana lagi.... tapi yang dia punya cantik je kaler kuning nya.... anyway timakasih ya kak rose nak kongsikan resepinya kat sini.....

Bahan-bahan
  • 20 ekor udang saiz sederhana besar - buang kulit dan tinggal ekor je
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • sedikit daun sup - dicincang halus (kak rose x letak x de stok)
  • sedikit pewarna kuning - agar warna tepung kekuningan
  • air secukupnya - lebih kurang 1 cwn (hana guna air rebusan kulit udang)
  • minyak untuk mengoreng.

Cara-cara

  • Toskan dulu udang bagi betul-betul kering, kemudian lumurkan udang dengan sedikit tepung. Ketepikan. >> hana tmbah serbuk lada sulah.
  • Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk, kecuali air dan pewarna. Kemudian masukkan air sikit-sikit sambil dikacau agar adunan tidak berketul. Masukkan pewarna dan kacau sebati. Adunan ni tidak terlalu cair mcm bancuhan lemping atau kuih ketayap ye, pekat lagi sikit, kiranya bila celup udang tu..tepung akan menyaluti udang sepenuhnya. Biarkan dulu seketika dalam 5-7 minit sebelum digunakan.
  • Panaskan minyak dan boleh la celup udang satu-satu dalam tepung dengan pegang bahagian ekornya, kemudian digoreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Siap.

udang goreng celup tepung yang montoks2.... buat sikit jer sbb untuk abang sorang jer.... kak rose x leh makan pun.... ngences jer..... kak rose nyer buat ala2 salad udang gitu.... nnti kak rose post kat sini ya...

7 comments:

SUE said...

sedapnye udang tepung akak tu

Anna Da Lady said...

salam kak...dulu saya pernah buat la udang tepung goreng ni...semasa zaman awal2 uni dulu...hehe..tapi, tak jadila sangat waktu tu..hehe..biasala budak baru belajar...

Kak Rose said...

Sue, cubalah memang mabeles

Kak Rose said...

Anna Da Lady, sekarang boleh cuba lagi kot...guna resepi ni n ikut betul2 mesti jadi nyer!

ikutsukakoi said...

salam,
saya follow,
sedapnya udang tu macam yang kat kedai,
tq resepi ni bolehlah saya cuba.

Kak Rose said...

ikutsukakoi, tq sudi follow n cuba resepi udang ni...

Anonymous said...

If you are planning to Abercrombie and Fitch make a profit, Abercrombie then giving away promotional clothing Abercrombie Sale as a promotional gift will never Cheap Abercrombie let you lose your aspiration. Abercrombie outlet This is the best way to reap profits. The first step towards this is abercrombie Jeans by deciding your budget. A well Abercrombie Pants planned budget can get you the best promotional items at reasonable cost which will easily be Abercrombie Tees accepted by the masses. Regardless, Abercrombie Shorts selling branded promotional Abercrombie Sweaters clothing with your own brand is another way to gain instant popularity. The natural impulse for almost all retailers is to make a huge profit on the products already in the stockpile. But it would be wiser to purchase loads of unique promotionally priced clothing items, promote it at good deal basement price and then put it on the market of sale. This way the scope of attracting populace to the store increases. This merchandise actually pushes benefits with its attractive features. It not only provides name and popularity to your brand but also helps to reap noticeable profit also.