Bahan-bahan
- 2 cawan beras pulut
- 2 cawan santan cair(kak rose guna santan serbuk je....)
- 1/2 cawan air pandan (dikisar)
- 1 st air kapur- x ltk (kak rose x letak)
- 1/2 st garam
- beberapa titik pewarna hijau
- kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
- *** air gula ***
- 3 ketul gula melaka
- 5 sb gula
- 3 cawan air
- Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
- Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
- Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
- *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.
jemput minum semua.....
2 comments:
rajinnya kak rose!! saya suka gak kuih lopes ni tp tak pernah buat. main beli aje.hihi
sesekali merajinkan diri sbb nak makan...puas ati kalau buat sendiri kan...
Post a Comment