Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, June 8, 2010

Bruschetta

salam dan selamat tengahari semua..... nak tulis hari ini dalam sejarah..... sejarah buat kak rose sendiri mau ingat la kan.... sebenarnya hari ni tetiba kak rose rajin sangat.... pagi2 g berkebun depan rumah dengan tanah yang seconenet tu.... bukan apa, potong rumput je...apa lah kak rose ni, masuk lift tekan sendiri .... tu pun x abes buat dah penat.... tangan dah sakit, x tau lah dapat abeskan ke idak.... pas tu baru masuk sarapan.... biasalah roti bakar ngan nescafe 3 in 1 je.... dalam pada tu siapkan rencah nak buat serunding udang kering dan rendam pulut.... tuk makan petang nantilah....
panjang pulak pot pet ... ni untuk kak rose nya lunch.... macam omputeh lak ari ni.....bruschetta.... huh nak nyebut pun terbelit lidah tapi nak makan gak.... ni kes tengok hana, AlongRoz dan ummi nya tu lah..... sangat2 mengenceskan.....tapi kak rose nyer tomato tu pucat jer.... x merah tu yang kak rose tambah ngan capsicum merah n hijau juga celeri.....memandai je ubah resepi ni kan.... harap tuan punya resepi x marah ya.....
resepi asalnya.....kak rose kopi dari rumah hana, tq ya.... dan cheese tu guna paramesan gak.... x mampu nak beli macam yang along guna tu!

Bahan-bahan
  • Roti perancis - hana gune roti putih jer (kak rose guna High5)
  • 3 biji tomato - potong dadu
  • 2 ulas bawang putih - cincang
  • pepper @ blackpepper
  • garam
  • minyak zaitun
  • daun parsley@ daun basil - cincang (x de, kak rose tambah ngan capsicum n celery)
  • keju mozarella atau apa2 keju yg sedap (optional)- hana gune parmesan
Bahan-bahan
  • Panaskan minyak zaitun dalam dua sudu besar. Goreng bawang putih hingga keperangan. Angkat dari api.
  • Tuang ke dalam tomato yg telah dipotong dadu tadi. Masukkan juga bahan2 lain seperti garam, pepper@blackpepper dan daun parsley@basil. kacau sebati.
  • Potong roti dan sapu roti dengan minyak zaitun. Bakar@toastkan hingga keperangan. Angkat.
  • Letakkan tomato tadi ke atas roti dan sedia utk di ngap!
  • Jika ingin makan dengan cheese, tambahkan cheese di atas tomato dan toastkan lagi 5 min atau hingga cheese cair atau dimakan begitu sajer.
  • Bleh ditambahkan madu dlm tomato jika suka.


betul kata hana, harum je bau bawang putih yang d goreng dengan minyak zaitun dan taburan cheese tu.... sedap.

No comments: