Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, October 17, 2019

Jom cuba GM diet ni..

Semuga diberikan kekuatan dan kesungguhan nak mencuba cara ni..
dan semuga juga lemat yang menempek tu hilang jatuh berguguran...
tapi.... tapi bila nak stat tu yang belum tahu lagi 😜
 Asalamualikum dan salam Khamis buat semua kawan2... terjumpa cara diet yang macam senang jer nak buatnya ni (eh! betulke mudah nak buatnya?), so meh la tepek kat sini. semuga ada kesungguhan nak buatnya memandangkan dah sebulan lebih tak berbriskwalk dan lepas tu pulak asik makan nasik jer setiap hari. terima kasih pada yang kongsikan GM diet ni. doa kan lah kak rose kuat semangat nak buat ni.Aamiin

Apa itu GM DIET ?
GM = General Motor

Diet GM pertama kali diasaskan khusus untuk para pegawai di perusahaan General Motors, Amerika Syarikat.
Diet ni merupakan program diet 7 hari yang diuji oleh John Hopkins Research Center. Program diet ini berjaya meningkatkan tahap kesihatan dan kesegaran di pengurusan General Motors, sekali gus menaikkan daya saing produk di perusahaan General Motors.
Diet GM ni sesuai untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan secara cepat tanpa rasa lapar. Diet ni mampu menurunkan berat badan sekitar 5-8kg dalam tempoh seminggu. Diet GM juga bersifat detoksifikasi serta mampu memperbaiki pola makan seseorang.
Diet ni dilakukan dengan menu yang telah ditetapkan. Selama diet ini berlangsung, anda harus minum air kosong minimum 8 gelas setiap hari dan tidak boleh minum minuman manis.
Diet GM boleh diulang sekali sebulan tanpa mengganggu keseimbangan gizi.
.
.
🍻 HARI PERTAMA 🍽
• Buah-buahan kecuali pisang.
Di hari pertama ini hanya dibolehkan makan buah-buahan. Semua buah kecuali pisang. Digalakkan makan lebih buah tembikai. Boleh makan kerap hingga kenyang.
.
.
 
🍻 HARI KEDUA 🍽
• Sayur-sayuran
Hari kedua hanya dibolehkan makan sayur-sayuran. Apa saja jenis sayur baik mentah ataupun dimasak. Boleh dimasak tumis, sup ataupun rebus. Boleh juga dibuat pecal cuma hadkan kekacang.
Digalakkan sarapan dengan kentang rebus.
Tiada had jumlah ataupun jenis sayuran. Boleh makan kerap hingga kenyang.
.
.

🍻 HARI KETIGA 🍽
• Sayur-sayuran kecuali kentang.
• Buah-buahan kecuali pisang.
.
Di hari ketiga boleh mencampur menu sayur-sayuran dan buah-buahan. Tiada had jumlah dan boleh makan sebanyak yang diinginkan.
.

.
🍻 HARI KEEMPAT 🍽
• Pisang
• Susu rendah lemak
Di hari keempat, perlu makan 8 biji pisang serta 3 - 4 gelas susu rendah lemak. Tidak boleh makan makanan lain pada hari ini.
Sekiranya anda allergi terhadap susu lembu (Lactose intolerance), boleh gantikan susu rendah lemak dengan susu kacang soya.
Bagi yang tidak suka atau tidak boleh makan pisang, boleh digantikan dengan jambu batu, buah kiwi ataupun tembikai.
.


🍻 HARI KELIMA 🍽
• Makanan dari sumber protein
• 6 biji tomato
Pada hari ni, anda boleh ambil 560gram sumber protein seperti daging lembu, ikan ataupun ayam tanpa kulit. Dimakan bersama dengan 6 biji tomato. Daging hamburger atau Meet ball dibolehkan. Tingkatkan pengambilan air putih untuk memudahkan sistem pencernaan.
Bagi yang vegetarian, daging boleh digantikan dengan tempe.
Pada anda yang tidak suka tomato, boleh gantikan dengan belimbing.
.
.

🍻 HARI KEENAM 🍽
• Makanan dari sumber protein
• Sayur-sayuran
Di hari keenam ini, anda boleh memakan kombinasi daging, ayam tanpa kulit atau ikan bersama sayur-sayuran. Tiada had jumlah. Boleh makan hingga kenyang.
.
.

🍻 HARI KETUJUH 🍽
• Nasi beras perang
• Jus buah
• Sayur-sayuran
Merupakan hari terakhir dalam GM diet.
Hari ketujuh merupakan hari kembali pada pola makan yang biasa. Mulai dengan satu mangkuk nasi beras perang (sebesar penumbuk), dimakan bersama sayur serta jus buah.
.
.

NOTA TAMBAHAN :
GM diet ini cukup dilakukan sebulan sekali.
GM diet juga mampu menurunkan kadar gula dalam darah bagi pesakit Diabetes.
Ibu yang menyusu dan mempunyai berat badan berlebihan juga boleh mengikuti GM diet.








Wednesday, October 16, 2019

My Kuali semalam

akhirnya....9mil pageviews...

Tuesday, October 15, 2019

Mee hoon goreng sedap

Asalamualaikum dan salam selasa...


bila dirumah ada tetamu, maka breakfast pun tidaklah asik toast n nescafe o kosong jer la kan... dan pepagi hari kak rose merajinkan diri buat mee hoon goreng sedap ni untuk derang yang biasa breakfast dengan makanan berat... ada buat nasik lemak dan lain hari pulak nasi goreng, mee goreng... dan kak rose pun tumpang sekaki lah dengan heavy breakfast ni. dan yang paling bestnya tak kan nak tinggalkan tetamu g berlenggang mak limah pulak kan... so it has been two weeks kak rose tak berbriskwalk lah... harap tak lah sampai lupa jalan nak g kepadang tu kan... hihi

jom layan resepi mee hoon goreng sedap ni, terima kasih tuan punya resepi asal ya.

Mee Hoon Goreng Sedap Oleh: Azie Kitchen
Bahan Bahan:

1 bungkus bihun - direndam hingga lembut & tos
1 biji bawang besar - dihiris
1 mangkuk sotong atau udang (kak rose tambahkan dengan dengan fillet ayam)
1 mangkuk karot - hiris memanjang 1 mangkuk kubis
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap lemak manis Jalen
Garam, gula dan serbuk perasa jika suka
Minyak masak
Fish cake dan sawi hijau - yg ni kak rose tambah

Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 genggam ikan bilis - direndam (kak rose gantikan dengan udang kering)

Bahan Hiasan: bawang goreng daun sup cili merah dan telur dadar




Cara cara:

Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang besar sehingga naik bau. Inilah yang akan menjadikan sambal mee hoon goreng kita menjadi lebih sedap.
Masukkan bahan tumbuk dan kacau rata sehingga naik bau. Masukkan pula cili kisar dan kacau rata. Kecilkan api dan masak sehingga cili benar benar masak dan garing.
Setelah cili garing, masukkan sedikit air, sos tiram, kicap, gula dan garam secukupnya. Masak sehingga sambal terbit minyak.
Setelah terbit minyak, masukkan ayam dan fish cake dan udang, biar mendidih dan ayam masak.
Kemudian masukkan mee hoon. Kacau rata sehingga mee hoon lembut. masukkan sawi. Jika mee hoon belum cukup lembut, masukkan air sedikit demi sedikit. 

Monday, October 14, 2019

Jelatah sedap

Asalamualaikum dan salam isnin buat kawan2 semua... nak jugak tepek kat sini jelatah seadanya yang tak cukup bahan ni. bila ada tetamu datang, siap masak terus hidang dan memang tak teringat nak amik gambo, jadinya ade belen ni jer lah yang sempat snap nak buat kenangan. jadilakan... walaupun tak de nenas yang menambah kesedapan, tapi tetap jugak abessss disantap... Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah kurnikan... jon kat bawah ni kak rose tepek resepi yang lengkap kalau ada kengkawan nak buatnya... lawankan dengan nasik minyak/beryani dan ayam mask merah memang lah ngam sangat. meratah gitu jer pun sedap gak..😋😋

Bahan-bahan ( 5~6 )

  • 1 biji nanas( jgn guna nanas muda. Takut masam. Kalau nk guna nanas dlm tin anggaran 1tin)
  • 2 biji timun (kalo guna timun jepun kurang biji)
  • 2 biji carrot(optional)
  • 1/2 labu bawang besar
  • 2~3 biji lada besar(merah)
  • 120ml cuka makan
  • sedikit gula dan garam ikut rasa

Cara-cara

  1. potong semua bahan2. Timun dihiris bulat nipis2,nanas dihiris segiempat nipis,bawang dan lada dihiris nipis.
  2. carrot dipotong memanjang (nak cantik boleh gunakan vege cutter yang munga2 tu...)
  3. campurkan bahan2 yg telah dipotong dlm satu mangkuk. Masukkan cuka, gula dan garam.Gaul rata.
  4. sedia utk dimakan bersama nasi tomato, nasi minyak...tak pun nasi putih pun sedap..
  5. tips 1: jelatah ni sedap dimakan selepas beberapa jam disediakan sbb air nanas dah sebati.Carrot tu biasanya org tak letak. Saya letak sbb nak warna yg menarik & lada merah susah nk dapat kat sini..
  6. tips 2:kalo nk sedap lagi letak kacang tanah yg ditumbuk sedikit..ini pun optional.

Sunday, October 13, 2019

Bubur nasi a la mek d


Bahan-bahan

  • 1  cwn beras 
  • 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
  • 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
  • 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
  • sedikit garam
  • 1 liter air
  • * GARNISH *
  • lada merah
  • daun bawang n daun sup
  • sedikit mninyak bijan 
  • isi ayam yang dah disiat2 
  • bawang goreng, kacang goreng dan ikan bilis goreng 
  • Cara-cara

  • Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
  • Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcm mana kita nak
  • Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
  • Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk atau sambal kicap.
## cara kak rose yang nak mudah jer buat kerja... masukkan semua dan masak hingga kelembutan yang disukai. senangkan!

Tuesday, October 8, 2019

Sup tulang

buat sup tulang bodo2 dengan bahan  apa yang ada jer kat dapo. bila tukang makan kata nak makan nasik bile ablik kerja nanti, tukang masak pun masak lah seadanya... tapi bila tukang makan balik kata dia dah kenyang dan tak nak makan nasik, maka sup tulang pun terus bertapa dalam fridge, esoknya kak rose panaskan dan nikmatinya sorang2 jer lah... derang semua makan kat office dah kan...meratah pun sedap gak, bertambah2 lemak nak menempek samakan... terima je lah hakikat yang kita sama2 nak menternak lemak dengan jayanya 😜😜
Nak resepi, boleh tengok kat sini ya....

Monday, October 7, 2019

ikan masin jer..

best ever lauk. boleh bertambah2 nasik!

Thursday, October 3, 2019

Jom sarapan...

 

hari2 pun rotiiii jer...

Wednesday, October 2, 2019

Bubur jagung bersagu


bubur jagung bersagu yag kak rose buat untuk makan2 selepas mengaji petang. dalam periuk atas dapo jer berposingnya sbb lepas tu akk rose terus masukkan dalam bekas beso dan bawak ke rumah mengaji untuk makan2 dan gebang2 sambil membawang selepas mengaji. ni sebenarnya kes salah beli jagung dalam tin lah ni. sebenarnya kak rose nak beli yang cream tu untuk buat apam balik, sekali bukak tengok tu dia, jagung kernel. pulak tu beli sampai dua tin... so apam balik tu memang tak de jagung lah dalam tu, kurang lah umphnya. so meh lah buat bubur jagung bersagu macam ni, tak lah membazir kan..

Bahan bahan:
3 batang jagung madu (kak rose guna 2 tin jagung kernel)
1 mangkuk kecil gula
1 mangkuk kecil air
1 mangkuk santan
1 cawan sagu - yang telah direbus
Garam
1/4 tin susu cair
Garam
 
1. masak sagu sehingga jernih. Masukkan air dan dikacau rata. Tuang dalam bekas penapis untuk buang lendirnya. 
2. Masukkan sagu,santan, gula dan daun pandan ke dalam periuk jagung. Kacau rata dan biarkan mendidih sebentar. Masukkan garam dan sedikit susu cair. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.  

Tuesday, October 1, 2019

Daging goreng kunyit

Asalamualaikum dan selamat datang oktober..

daging goreng kunyit tak termakan. rasanya lama sungguh tak masak daging... stok ada banyak tapi bila tak de tukang makan situkang masak pun lagi lah tak rajin nak memasaknya... dan kali ni en asben kata nak makan nasi, so merajinkan diri untuk masak daging goreng kunyit ni bersama sayur campur goreng. tapi bila balik petang tu katanya dah lunch kat office, so malam tu memang tidaklah dia nak makan nasik lagi... so sudahnya daging goreng kunyit ni bertapa dalam fridge lah jawapnya.. meh la kak rose kongsikan resepi daging ni..

Bahan-bahannya;
1/2 kg daging dipotong kecil dan nipis.
Sedikit kunyit
Sedikit garam

1 labu bawang besar-dihiris
1 biji cili besar
*ada orang letak bawang putih- saya tak suka.

Cara-cara

  1. Gaulkan daging dengan kunyit dan garam.
  2. Masukkan dalam kuali dan masukkan air hingga tenggelam dagingnya.
  3. Masukkan sesudu minyak masak-untuk lembutkan daging.
  4. Rebus hingga kering airnya (sambil2 tu rasakan dagingnya, kalau belum lembut tambahkan airnya lagi)
  5. Bila air dah kering, masukkan sedikit lagi minyak untuk menggoreng daging.
  6. Bila dah hampir garing, masukkan bawang yang dimayang serta cili potong.
  7. Siap!!

Monday, September 30, 2019

Ubi ungkep

Asalamualaikum dan salam isnin..

sarapan apa pagi ni kengkawan semua ya? kalau ada ubi boleh lah buat ubi ungkep macam ni.  pepagi  dah ngadap pc nak buat entry dalam dapo maya kak rose yang seakan hidup tersemput2 ni.. semakin lama makin tak rajin nak mengupdate kat dapo ni... adoyaiii... since pagi ni tak boleh lagi nak berbriskwalk sbb padang yang banjir dek hujan lebat petang semalam, moh ler kita rajinkan diri buat entry ni... walaupun cuma ubi jer, tapi nak jugak tepek kat sini.. kalau dapat ubi yang empuk gebu memang sedap sangat lah buat macam ni.. tekak jawa la katakan..

Bahan-bahan
  • 1 kg ubi - potong spt nak merebus dan bersihkan.
  • 4 sb ketumbar* - hana campur jintan tp lebihkan ketumbar
  • 3 biji bwg merah*
  • 3 ulas bwg putih*
  • segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best.. (kak rose nyer terlebih suda....)
  • sedikit kunyit
  • garam secukup rasa.
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara
  • Tumbuk bahan*.
  • Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
  • Masukan ubi dan gaul rata
  • Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
  • Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
  • Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
  • Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api

Friday, September 27, 2019

Tazkirah Jumaat










Assalamualaikum dan salam Jumaat kepada semua.. pagi ni kak rose nak kongsikan tazkirah yang lalu kat wall fb tentang amalan yang baik yang boleh kita praktikkan untuk kita sentiasa dimurahkan rezeki dalam segala bentuk, Insya Allah..

5 amalan untuk murah rezeki..


1. Banyakkan istighfar
- Istighfar yakni memohon keampunan daripada Allah daripada dosa-dosa. Banyak juga fadhilat dari beristighfar ini. Jadi, bila hati sentiasa bersih kerana selalu memohon keampunan dari Allah, insyaAllah hajat kita mudah untuk Allah tunaikan😊

2. Amalkan Solat Sunat Dhuha
- Solat dhuha bermanfaat untuk membuka pintu rezeki, namun haruslah seiring dengan usaha agar kita dipermudahkan urusan dan mudah mencapai kejayaan😊

3. Selalu membaca Al-quran
- terlalu banyak syafaat bagi orang² yang selalu membaca Al-quran, ianya dapat membersihkan jiwa kita dan membuat kita sentiasa dekta dengan Allah😊

4. Amalkan solat tahajud
- Solat tahajud dapat dilakukan pada sepertiga malam.Pada waktu ini, langit terbuka luas untuk kita berdoa pada Allah. Allah swt sangat suka bagi hamba-hambanya yang sentiasa bangun malam untuk beribadah kepadaNYA😊

5. Elakkan berhutang
- Berhutang adalah perkara yang tidak disukai oleh Allah.Oleh itu, sebolehnya elakkan lah berhutang, dan jika ada hutang, cepat-cepat kita selesaikan kerana ianya dapat memberi kesusahan juga kepada orang lain. Amalan berhutang bukan saja membabitkan kehidupan dunia semata-mata, bahkan berpanjangan hingga ke hari akhirat dan itulah yang paling kita takutkan jika kita berhutang dan tidak diampunkan oleh Allah SWT.
.
Alhamdulillah, semoga segala ilmu dapat kita kongsikan dan bersama sama mendapat menafaatnya.

Thursday, September 26, 2019

Cucur nasi ikan bilis



BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan nasi
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 biji bawang besar, didadu
1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap, toskan
1 biji lada merah, hiris halus - kak rose guna cili flakes jer
Daun sup/daun bawang, hiris halus
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar. Kisar hingga halus. Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya. Gaul hingga rata. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati. Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang.
  3. Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Buat selebihnya hingga siap.Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.

Wednesday, September 25, 2019

Tuesday, September 24, 2019

Alhamdulillah...

tepek kat sini, muga jadi kenangan yang memaksa jadi OKU selama seminggu.. Alhamdulillah, syukur sangat2 dah kembali pulih seperti sedia kala lutut yang injured ini... rindu nak berbrisk walk dipagi2 hari dah ni...

Sunday, September 22, 2019

Jom sarapan.


Alhamdulillah dengan rezekiNya....

Saturday, September 21, 2019

Buah jer...


selamat berhujung minggu ya kawan2...
dapur bercuti, so kak rose hidang buah jer lah ya..



 


Friday, September 20, 2019

Nasi goreng daging.

Asalamualaikum dan salam jumaat, penghulu segala hari..

ni kisah nasi dalam mug yang ada belen the day before tu... kan dah kata nak buat  nasik goreng... dan memang sayang lah kan kalau terbuang macam tu jer, baik jadikan menu yang lain. dan yang paling mudah, nasik goreng daging ni lah, sementelah minced meat ada banyak. masukkan jer dalam nasi goreng ni... all in one nasik goreng lah..

Bahan-bahan

  • 4-6 mangkuk nasi putih
  • 1 senduk kecil minyak
  • 10 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih* (*separuh hiris dan separuh tumbuk)
  • 2 cili merah - tumbuk
  • 100-200g daging - hiris nipis - kak rose buh daging kisar.
  • Segenggam mix vege  (kak rose letak kubis jer )
  • 2 sm sos tiram
  • 1 kiub ayam maggi (4 g)
  • 2 sm kicap masin
  • 2 sm kicap manis
  • Saleri & Bawang besar
  • Garam dan lada sulah 
 Cara-cara
  1. Campurkan nasi dengan garam dan juga serbuk lada sulah.
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang hiris hingga keemasan. Angkat dan ketepikan.
  3. Tumis pula bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan daging dan kacau sampai daging masak.
  4. Masukkan sos tiram, kicap masin dan manis. kacau sekejap dan masukkan sayur.
  5. Last skali masukkan nasi dan gaul rata.
  6. Angkat dan hidangkan dengan bawang goreng tadi, hirisan saleri dan bawang, keropok ikan dan salad kegemaran.

Thursday, September 19, 2019

Masak nasi dalam mug

 dua hari berturut2 masak nasi... ni kira pencapaian yang sangat bagus lah kan...rajin sangat dah tu sebab sebelum tu en asben ada mintak nak makan dengan sambal tumis ikan bilis.. ya lah, sekilo ikan bilis yang kak rose kirim dengan kawan yang baru balik dari sabah tu dah lama sampai, tapi tak jugak ada kerajinan nak memasaknya...so bila dah buat sambal tu, nak jugak lah makan dengan nasi kan..

 since sorang jer yang nak makan nasik, kak rose pun teringat nak masak nasik dalam mug cenggini.. cantik kejadian nasiknya tapi a bit lambat lah baru masak. kalau nak cepat tak leh nak guna cara ni kot.. meh tengok cara nak masak guna mug ni... kak rose copy dari sini..

Caranya:

1. Isi beras 1/4 cawan dan cuci bersih
2. Isi air hingga penuh cawan yang berisi 1/4 beras tadi..(air bergantung jenis beras)
3.Isi inner rice cooker dengan 3 cawan air dan masukkan cawan berisi beras dan air tadi.
4. Biar cawan berdiri dalam air tu dan tutup serta on cook pada rice cooker
5. Biar air mendidih tu membantu beras masak menjadi nasi..
6. Bila nampak beras sudah kembang menjadi nasi...offkan plug dan biarkan lebih kurang 10 minit ssbelum keluarkan nasi supaya nasi kering dan cantik.

*** kelebihan...nasi cantik dan sesuai untuk nak masak dalam jumlah sikit
*****Kelemahan...masa agak panjang untuk nasi masak berbanding masak manual.

dah siap... boleh lah makan dengan sambal ikan bilis, telo goreng dan mixed salad. satu mug pun tak terhabeskan nasik tu..huhu. ade separuh lagi, boleh buat nasik goreng pulak lah nanti..

Wednesday, September 18, 2019

Ikan jenahak bakar

Asalamualaikum dan salam rabu yang berjerebu...


 since tak dapat nak berbrisk walk pagi2 hari ni, meh la kita menghadap komputer mengupdate blog masak2 yang macam hidup segan mati tak mahu ni... semuga tuan dapo akan sentiasa ada kerajinan untuk memasukkan entry baru setiap hari... Insya Allah. dan juga dah seminggu ni kak rose tak berbriskwalk sbb lutut yang injured masa berjimba2 lah kononnya pada ahad lepas... dan bila dah beransur pulih, datang jerebu pulak... hari ini sekolah dikawasan kejiranan kak rose ni semua tutup dek IPU yang melebihi 200.. so stay indoor je lah. semuga Allah lindungi kita semua dari segala macam bencana ni.. Aamiin.

 masa cuti hari malaysia tu en asben kata nak makan ikan bakar, so gigih lah pepagi g cari ikan dan pilihannya ikan jenahak ni lah. kak rose cari ikan yang agak2 boleh muat dalam magic pan, biar mudah nak membakarnya nnti. dulu pernah buat dan sedap pulak ikan ni bila dibakar, so kita ulanglah memasaknya... tapi kali ni kak rose guna home made tom yam paste yang kak rose buat dulu tu. sebab tak rajin nak membuat from the scratch paste tu, guna jer mana yang dah ada kan... Alhamdulillah... sangat sedap lah ditekak kami anak beranak. habis sekali ngadap jer!

 dah siap siang, pat dry ikan dan sapukan dengan home made tom yam paste tu... biarkan sekejap barulah bakar. sebab ikan ni tebal, cucuk2 lah kat bahagian isi yang tebal biar resap paste tu nanti.

 
 kejap jer bakar dalam magic pan... dah siap. makan panas2 memang sangat ngam...😋😋

tak perlukan lauk lain, cuma kak rose potongkan timun+tomato+salad dan goreng rangup udang kecik2 ni...Alhamdulillah, rezeki tiga beranak dihari Malaysia. lepas ni entah bila lagi lah agaknya nak rajin memasak...😜😜

Monday, September 16, 2019

Tisha's Pratha sosej rolls

Asalamualaikum dan selamat hari Malaysia

 salam hari Malaysia dengan tisha sosej rolls ni... tak perlu guna puff pastry, guna jer roti canai tisha ni sebagai kulit sosej rolls ni... sedap rangup jer lepas bakar tu... ngap ngap x terasa dah berapa jer yang tinggal, sebab kecik2 comel jer kejadian sosoej rolls ni..

 kak rose guna smoked chicken franfuters ni.. potong dua dan belah empat.. ketepikan dulu.

 keluarkan pratha dari dalam fridge, tak perlu tunggu sampai suhu bilik ya.. bila dah sedikit lembut terus potong cam ni... guna kan pizza cutter untuk memudahkan memotong kepingan pratha tu..

 lepas tu amik sebatang potonggan sosej tadi dan dulungkan dengan kulit pratha tadi.. buat sampai habis. sapukan kuning telor pada sosej rolls tu dan boleh terus bakar... kak rose bakar 230°C dan bakar 15 minits


 after 15 minits in the oben antik kak rose..

tadaaaa.... dah siap. boleh ngap!

Saturday, September 14, 2019

Tambah yang ni pulak..

my 2nd swissderm skin care..

selepas yang kat sini tu kurang mendapat result yang diharapkan, derang soh cuba yang ni pulak.. semuga mendapat hasil setanding dengan harganya...

harap dapat lah benefits seperti yang ditulis tu... tapi kena rajin lah ya kak rose... huhu

Friday, September 13, 2019

Bersihkan hati

Asalamualaikum....dan salam jumaat

 peringatan untuk diri sendiri,
 jom bersihkan hati dan diri...
semuga diberikan ketenangan yang bukan hanya dalam mimpi
dan bahagia yang dicari cari
akan ditemukan nanti.
Aamiin