Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, March 19, 2019

Ikan jenahak bakar

sesekali bila vitamin r ada mari....

 pernah buat ikan jenahak bakar dan tau kesedapapnya.. makanya en asben nak makan lagi... kak rose lagi suka kalau ada request macam ni... senang kita tak payah nak pikir apa yang nak dimasak dan tentulah bahan pun disediakan kan... dan yang paling penting ada tukang makan! memang sekarang ni jarang sekali nak masak nasi... derang tentu dah lunch kat office dan kak rose makan jer apa yang ada kat rumah... selalunya roti bakar lah tanpa jemu! jom kita tengok resepi ikan bakar sedap nih... tapi sayang, ikan bakar dah hangus bila masak sambil buat kerja lain..😞😞

 kita buat dulu pes ikan bakar ni... sedap sangat pada kak rose. terima kasih pada yang kongsikan kat fb ya. mohon izin nak kongsikan kat dapo kak rose pulak ..

Resepi pes ikan bakar

2 inci lengkuas
3 inci halia
5 batang serai
8 biji Bawang merah 
1 biji bawang holland 
1 sudu udang kering @ jika takde guna belacan 
8 biji cili padi (dependsnak letak berapa)
3 biji cili merah
3 helai daunlimau purut
Cara-caranya :
 
1. Blender semua (kecuali daun limau purut) sampai lumat.
2. Tumis dgn minyak yg Agak byk, kemudian masukkan cili boh 4-5 sudu. 
3. Masukkan garam gula..serbuk perasa + asam keping dan daun limau purut .Tumis sampai pecah minyak.siapp.!
4. Masa nak bakar ikan, lumur jer atas ikan tu, buh dalam aluminium foil. 
Balut bagi kemas dan bakar atas dapur. 
Kak rose bakar dalam Pemanggang Ajaib je.. huhuhu.. senang nak terbalik balik kan.. 
5. Udang dan Sotong pun sesuai gak.. lagi sedap wooo...
6. Pes ni tahan sehingga 1- 2minggu di luar peti ais.
 
ikan jenahak yang kak rose guna... dan kat bakul bawah tu empat ekor ikan siakap dan siap siang, tunggu nanti vitamin r datang lagi, boleh lah buat bakar2 lagi kan...

Monday, March 18, 2019

Tumis petola

Asalamualaikum dan salam isnin buat semua kawan kawan..

 kisah semalam yang ada sedikit kerajinan untuk nak bersialt didapo... seminggu sekali masak pun ok gak kan.. ni pun sebab en asben nak maka ikan bakar yang home made punya, so bila semua dah ada kita pun masak dengan happynya dan tukang masak akan sangat happy bila tengok derang makan dengan seleranya kan... naik lift tekan sendiri lah nampaknya.. hihi

sayur ni pun dah lama sangat tak buat, bila sesekali masak macam ni memang selera sangat nak makan... meratah pun sedap jer buat kak rose. meh kak rose kongsikan resepi mudah kak rose ni.. tapi resepi kak rose ni tak de sukatan yang tepat, main agak2 jer. ikut lah sedap ditekak sendiri, kan cita rasa kita tak sama... betul dak?

petola, bersihkan, belah dua dan potong serong
bawang putih, dihiris
bawang merah dimayang
ikan bilis
cili merah dipotong
garam, minyak dan air secukupnya

cara:
tumiskan ikan bilis hingga garing dan ketepikan,
masukkan pulak bawang putih dan merah, tumiskan hingga wangi
masukkan petola, kacau2 dan tambahkan sedikit air
masukkan garam dan cili merah
kacau sebentar, hingga masak
(kak rose tak gemar sayur yang over cook, so kacau2 sekejap dan matikan api)

Sunday, March 17, 2019

Jom Bali

makan makan di jom bali jer... bukannya g bali pun. 😜😜

 bila hujung minggu, dapo pun nak bercuti kan... kasi dia rehat duk diam2 jangan asik berasap... so pun pergilah cari dapo kat luar pulak. kali ni dapo kak rose kat jom bali, actually tak plan pun nak makan kat sini, tapi bila dah perut pun meminta diisi, singgah jer la mana yang terdekat kan. dan semasa tu g jenjalan cari baju untuk g kenduri kat sacc mall... terus lah singgah kat sini.. memula tu nak makan something western, tapi bila nampak nasik goreng dengan chicken chop crispy ni, tekak jawa ni terus nak makan nasik pulak!
 menu yang sama untuk en asben, cumanya dia tambah honey bbq chicken ni...

the drinks for both of us... iced lemon tea dan honey lemon tea... Alhamdulillah, kenyang sudah.

Saturday, March 16, 2019

Huawei Nova 4

Alhamdulillah, sebulan sudah...

 genap sebulan  dah tepon ni menggantikan oppo f1 yang cepat sangat drained battery nya tu.. dah basi pun nak jugak buat entry kat blog merapu meraban ni.. terima kasih pada en asben yang belikan tepon baru dan masa tu memang tak sempat nak buat entry sbb sebokkan nak pergi berjimba2 di lombok tu. rasanya masih sayang dengan oppo tu, tapi tak kan nak guna sampai dua phone kan...lagi pun oppo tu dah dua tahun lebih dah. so bye bye oppo dan welcome my huawei lah..

 mula guna memang a bit geram jugak lah sbb malas nak explore benda baru.. masa tu baru 2nd day after launch kat mesia. memang terkial2 orang buta it macam kak rose ni kan...grrrr

apa pun lama2 ok dah, sebab terpaksa belajar kan...

Friday, March 15, 2019

The result...

Alhamdulillah.. dah dapat dah keputusannya..

 Yearly health screening untuk tuan tanah..memang setiap tahun kak rose akan buat thorough check-up ni.. just untuk kepastian agar diri sendiri sihat seadanya... maklumlah engine dah lama guna kan... wear n tear pun tentulah sangat extensive... so kena lah jaga diri sendiri kan. dan Alhamdulillah, keputusan ujian darah kali ni roughly lebih baik dari yang last year punya... tapi masih ada jugak bintang tu !

 yang ni nampak semua elok jer..

 tiba yang ni... ada dua tanda ↑↑ tu.. 1st is Phosphalatse tu, tapi doc explain katanya nothing to worry lah.. supposely untuk female ialah <115 134="" dah="" jadi="" kan...="" ni="" p="" pulak="" tapi="">dan satu lagi yang paling jahat, sentiasa dapat tanda tiap kali buat screening ialah kolestrol jahat tu... but at least dah kurang sket dari last year punya... dan total cholesterol pun masih dalam range desireable. ok lah asalkan tak perlu amik ubat untuk kurangkan LDL-Chol tu kan...

 tak de tanda arrow up tu kira ok lah kan..

Alhamdulillah... so lepas ni just teruskan dengan diet yang ada... kena lah jaga diri sendiri kan. kawan2 ade buat health screening cam ni tak?

Thursday, March 14, 2019

Kuih dangai


kali ke dua buat kuih dangai yang guna acuan ni, baru lah betul cara nak isi dalam acuan tu.. memula buat dulu main taram jer, tu lah bila ngaji tak habis tapi sooo eager nak buat, sudahnya jadi pun tak tak semenggah lah... dan kali ni ade sedikit cantik lah kejadian nya tu... bila lagi nak angkat bakul puji sendiri kan 😜😜 dan sangat puas hati dengan end resultnya... rangup dan sesedap rasa.. boleh buat lagi lain kali nih!


masih guna resepi yang sama

Resepi Kuih Dangai
 
Bahan2: (Untuk 3 keping Kuih Dangai menggunakan acuan di atas)
1 cawan kelapa parut (lebih sedap yang putih sahaja)
1/2 cawan tepung pulut
2-3 sudu besar gula pasir (boleh lebih)
Secubit garam
Sedikit minyak untuk disapu pada acuan.

Cara Membuatnya:

1.Kelapa parut digaul bersama dengan tepung pulut dan garam
   sehingga rata. (Gaul apabila hendak membakarnya)
2.Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
3.Satu bahagian hanya kelapa dan tepung pulut sahaja(A)
4.Satu bahagian lagi ditambah dengan 1 sudu besar gula
   dan digaul rata(B)
5.Panaskan acuan dan sapu sedikit minyak. Guna api kecil.
6.Masukkan campuran A ke dalam lubang acuan sehingga habis.
7.Masukkan pula bahagian B dan ratakan. Tidak perlu tekan.
   Taburkan gula pasir di keseluruhan bahagian adunan tadi.

Wednesday, March 13, 2019

Tuesday, March 12, 2019

Pengat ubi kayu..

pengat ubi kayu kaler kuning...

 ni kali kedua dapat beli ubi yang isinya kaler kuning ni... isinya gebus, tidak empuk lembek macam tu.. sesuai sangat kalau buat pengat macam ni. suka sangat lah kak rose ni. asik beli jer, kali ni kita buat sendiri dapat makan puas2 dan boleh mengulang2 sampai jemu kan.. kalau beli semangkuk kecik cam ni dah tiga hengget limaploh sen dah...berkira sangat nak makan pun, tapi kalau buat sendiri memang puas lah makan ubi ni..musim panas ni dapay hirup kuah tu pun dah cukup nyaman!

Bahan bahan

3 ketul ubi kayu ( saiz sederhana) - buang kulit, bersihkan dan rebus hingga empuk
2 cawan santan 
3 sudu makan gula pasir - tambah jika suka lebih manis 
1 ketul gula kabung
1 helai daun pandan - simpulkan
Secubit garam
2 sudu makan sagu biji - rendam terlebih dahulu


Cara cara

 1. Masukkan semua bahan kecuali ubi kayu ke dalam periuk. Panaskan dengan api yang perlahan.
2. Sentiasa dikacau supya santan tidak pecah minyak. Biarkan hingga gula hancur dan hampir mendidih.
3. Masukkan ubi kayu yang telah direbus tadi. Biarkan seketika dan kuah mendidih.
4. Dah siap boleh la dihidang.

Monday, March 11, 2019

Nasi goreng daging

lama rasanya tak masak nasi goreng daging ni...

 so jom la kita buat dia... ade nasi lebih tapi sayur mayur tak de pulak nya... letak aje lah apa yang ada dalam fridge tu kan... kita yang buat dia, jadilah nasi goreng daging dengan sayur carrot dan purple cabbage. boleh jer kan.. sayur jugak tu! 😜.  ni kak rose buat sebelum pergi berjimba2 kat lombok tempoh hari, nak jugak tepek kat sini... blog makan2, nasi goreng yang tinggal sejarah pun nak enter frame jugak lah! meh lah tengok resepinya, mekasih AlongRoz kongsikan resepinya..

Bahan-bahan

  • 4-6 mangkuk nasi putih
  • 1 senduk kecil minyak
  • 10 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih* (*separuh hiris dan separuh tumbuk)
  • 2 cili merah - tumbuk
  • 100-200g daging - hiris nipis - kak rose buh daging kisar jer
  • Segenggam mix vege  (kak rose letak carrot n kubis pepel )
  • 2 sm sos tiram
  • 1 kiub ayam maggi (4 g)
  • 2 sm kicap masin
  • 2 sm kicap manis
  • Saleri & Bawang besar
  • Garam dan lada sulah 
 Cara-cara
  1. Campurkan nasi dengan garam dan juga serbuk lada sulah.
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang hiris hingga keemasan. Angkat dan ketepikan.
  3. Tumis pula bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan daging dan kacau sampai daging masak.
  4. Masukkan sos tiram, kicap masin dan manis. kacau sekejap dan masukkan sayur.
  5. Last skali masukkan nasi dan gaul rata.
  6. Angkat dan hidangkan dengan bawang goreng tadi, hirisan saleri dan bawang, keropok ikan dan salad kegemaran.

Sunday, March 10, 2019

Jus durian belanda

Salam hujung minggu yang panas membahang!

 keadaan cuaca yang sangat panas membahang ni membuatkan tekak nak minum yang sejuk2 jer kan.. dan buat kak rose yang jarang nak suka minum anything sejuk ni pun dah terjebak dengan yang sejuk2 ni. tetapi tidaklah sampai asik minum air sejuk jer. memang kalau boleh cuba elakkan dan minum air masak jer banyak2... sesekali tak mengapa lah kan... dan kebetulan ade beli durian belanda ni, dan nak makan gitu jer ada rasa sedikit masam la pulak... so dari terbiar je meh lah jadikan juice yang sejuk sedap nih..

 
 sedang elok masaknya dan sooo juicy, tapi a bit masam to my tekak lah... kalau buat juice pun ok sbb ade tambah sedikit gula kan... so lets check it out recipe nya yang diberikan oleh cik google.

Bahan-bahan:
1) 500g isi durian belanda. Isi durian belanda yang telah dibekukan boleh juga digunakan setelah dicairkan.
2) 2.5 liter air
3) 250g gula (atau ikut kemanisan yg dikehendaki)
4) 1/2 biji limau nipis atau 1/8 biji lemon (kak rose omit this one.. rasa masam asli dah ade dalam tu)


 suka juice yang thick, mewah dengan rasa isi durian belanda tu


Cara-cara:
1) Masukkan isi durian belanda, gula dan air ke dalam pengisar. Kisar sehingga halus.
2) Tuangkan bahan kisaran ke dalam bekas yang besar dan campurkan bersama baki air tadi.
3) Untuk rasa yang lebih sedap, perahkan 1/2 biji limau nipis atau 1/8 biji lemon.
4) Kacau sehingga sebati.
5) Terbaik jika dihidangkan sejuk.

Saturday, March 9, 2019

My kind of brunch..

brunch? apa je lah asal kan perut kenyang dan tak mengantuk masa kuliah dan mengaji petang!
 
ubi rebus cicah brown sugar dan nescafe o kosong pun boleh..

 
 savoury bun, susu omega dan buah2... red grapes, rock melon dan pear hijau.

 nasi goreng leftover, satay lefover jugak buah dan salad caca marba dengan cili sos dan mayonis


 black sesame cheese bun, susu omega dan buah betik dan sour sop

 nasi goreng, telo mata, serunding daging dan buah... heavy brunch, no place for susu dah!

toast, susu omega dan buah betik, pear dan kiwi gold yang manissss!

another heavy brunch... seedless anggur kecik2 yang mashammmm!

Friday, March 8, 2019

Taman Raudhah

 Asalamualaikum dan salam jumaat, 1 Rajab 1440

 
Hadis2 yang tertulis di pintu gerbang keluar dari Raudhah melalui laluan paling depan menghala ke makam Rasulullah SAW.
Jemaah lelaki selalu tengok, tapi kita yg lemah Arab ni terkial-kial nak baca & faham. So, hamba nak kongsikan moga2 bermanfaat InSyaa Allaah.

terima kasih atas perkongsian ini wahai sahabat2... dan kak rose amik kesempatan nak kongsikan kat sini pulak... semuga satu hari nanti akan diberikan kesempatan  untuk ziarah taman ini lagi, Insya Allah

 


jemput kami lagi untuk ke taman Syurga Mu, Ya Allah.

Thursday, March 7, 2019

Murtabak segera

 kadang kadang buntu jugak nak buat kuih apa untuk menu minum petang aka dinner kak rose ni.. malam memang kami jarang sekali makan nasik, so menu simple2 cam ni will do for keluarga kami... dan semalam, lepas balik dari kuliah kak rose mulakan projek buat murtabak segera ni...cuma buat intinya dan kulit tu guna jer kulit popiah yang dah keras kejung dalam freezer tu... nasib baik jer belum expired... jom check it out resepinya... terima kasih kawan blogger masak2 yang kongsikan resepinya...

Bahan-bahan

  • 100 g daging cincang (kak rose buh sekeping mince meat jenama Ramly)
  • 2 biji ubi kentang
  • 1 sudu setengah rempah kari
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • daun sup (kak rose guna batang celery)
  • minyak
  • 1 sudu kecil garam
  • kulit popia
  • 2 biji telur (kak rose guna 3 biji telo)

Cara-cara

  1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
  2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
  3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
  4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
  5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
  6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.

Wednesday, March 6, 2019

Tuesday, March 5, 2019

Pengat pisang tanduk

 Alhamdulillah, kali ni dapat beli pisang tanduk yang masak cantik. walaupun masa beli tu masih hijau kulitnya, tapi lepas dua hari dah nampak kuning sikit dan hari ketiga dah boleh buat pengat ni... pernah rasa jeran nak beli pisang yang belum masak sbb terkena macam pisang putik jer... selepas dua minggu pun tak masak, dan akhirnya buruk cam tu jer. sayang kan... tu yang syukur sangat, bila dapat pisang yang cantik macam ni... jom lah kita buat pengat untuk minum petang..

Bahan-Bahannya :-

Sebiji pisang tanduk yang besar
4 sudu besar sagu biji (direndam sekejap dengan air)
500ml santan
1/2 ketul gula melaka (dipotong kecil supaya senang larut)
2 sudu besar gula
2 helai daun pandan (diikat simpul)

Cara Membuatnya :-
  • Dalam satu periuk, masukkan santan, gula, gula melaka dan daun pandan. Masakkan dengan api sederhana. Kacau selalu hingga mendidih.
  • Biji sagu yang direndam, dicuci dan toskan. Kemudian dimasukkan ke dalam periuk. Kacau selalu hingga sagu masak (sagu menjadi biji jernih).
  • Akhir sekali masukkan pisang. Kacau seketika hingga pisang masak. Padamkan api dan hidangkan.

Monday, March 4, 2019

Sup kentang dan telor

 lama dah tak main masak2... tukang makan tak de ni memang menambahkan vitamin m yang memang sedia ada banyak ni.. tapi perut tuan tanah ni tak pulak rasa tak nak makan...sup mudah cenggini memang jadi penyelamat lah... selain toast dan bun yang memang dah ready ada jer. buat sup ni pun ratah jer tanpa nasik.. asalkan perut kenyang udah ler buat orang tak rajin cam ni kan...

Bahan-bahan:
2 biji telur
1 biji kentang - kerat 4
sedikit soon, rendam dan toskan
2 biji bawang merah - tumbuk
1 biji bawang putih - tumbuk
1/2 kecil lada hitam -ditumbuk
1/2 kiub pati ayam
Daun bawang / daun sup - dihiris 
garam
air

Cara-cara:
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan lada hitam hingga naik bau.
2. Masukkan air secukupnya dan kiub pati ayam. Biarkan mendidih.
3. Masukkan kentang dan biarkan masak dan masukkan soon.
4. Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam periuk. Jangan kacau. Biarkan telur masak sendiri.
5. Perasakan dengan garam. 
6. Hidang dalam mangkuk yang bersesuaian. Taburkan daun bawang atau daun sup untuk hiasan

Sunday, March 3, 2019

Cendrawasih Resto

Cendrawasih Resto di Golden Palace Hotel, Lombok...

 Cendrawasih Resto di Golden Palace Hotel, Lombok... tempat kami bersarapan selama tiga malam menginap disini... begitu banyak pilihan untuk menjamu selera dari yang western hingga lah menu tempatan. dan buat kita memang tak banyak lah bezanya dengan makanan tempatan kita... cumanya menu di sini banyak yang pedas berapi... so memang banyak yang kak rose tak berani nak mencuba, even sate tanpa kuah pun ya amat lah pedasnya... untuk play safe buns dan buah2 will do lah kan..











 




 the most famous menu i guess... tiap2 hari ada dalam hidangan.. tauhu dan tempe goreng 😋😋



nasib baik lah bila dah balik ni weighing machine tak beranjak jauh angkanya... Alhamdulillah..