Bahan-bahan:-
1 ekor Ikan SIakap (kak rose ganti ngan ikan jenahak)
1-2 labu Bawang Besar **
4-5 ulas Bawang Putih **
Setengah / Sebiji Lada Benggala 3 warna - hijau, merah dan kuning - bergantung saiz **
(tapi leen belasah semua sebiji)
7-8 biji Cili Padi ** (kalau nak pedas tambah lagi yaa)
(tomato dipotong dadu - yg ni kak rose tambah spt yg leen suggset tu)
** - cincang kasar
1/2 biji Gula Melaka (leen guna 2 sudu makan Gula merah)
125ml Air Asam jawa (pekat ke tak bergantung ler, jgn pekat sangat,sederhana saja)
Tepung jagung secukupnya (untuk goreng ikan dan memekatkan kuah)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:-
-Ikan salut dgn garam dan tepung jagung goreng garing....angkat ketepikan.
-tumis bahan yang dicincang kasar tadi hingga naik bau
(leen goreng separuh saja dulu dari semua jumlah bahan cincang)
-masukkan air asam jawa, gula melaka/merah, perasakan garam.
-dah didih dan cukup semua rasa, leen masuk lagi separuh bahan cincang supaya tak semua layu, dan air tepung jagung untuk memekatkan kuah.
-tuang atas ikan tadi
-sedia dihidang...
nota: lainkali leen nak tambah tomato cincang atau nenas... mesti lagi sedapppp!...
cuba korang try....

4 comments:
salam... kak rose...
sedappnye wat ikan bersos asam jawa ni.. looks like 3 rasa,, tapi kena wat baru tau ape rasa.. kan.. :D
Ikan jenahak is one of my feveret ikan kak.. memang sedap.. aduhhh.. goreng biasa pun sodappp... :P:P
Nak try wat gak resepi ni.. nampak memang menyelerakan.. bak kata kak.. tak rugi try.. sebab kak makan dah abis licin.. kan kan.. so semua sedap lah.. :D
Jassnani, memang sedap, x rugi mencedok resepi dari rumah leen tu.... cubalah ikan jenahak ni sedap cuma agaknya mahal sikit kot... 4kpg for RM30.. (rm28/kg, tapi berbaloi sbb isi saja) nak makan kena beli jugaklah kan....
uish kak..leen pun suka ikan jenahak ni...memang mahal tapi puashati kan isinya lembut , sedap...
macam siakap gak..lagi dapat ikan fresh kan kak...thanks kak sudi mencuba...
tima kasih kembali leen
Post a Comment