Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, June 26, 2010

Apam gula merah

selamat pagi dan selamat berhujung minggu semua..... actually buat apam ni semalam lagi tapi x sempat nak postkan jadi ari ni kak rose nak tayang jugaklah.... bukan nak makan pun tapi saja buat nak bagi abah yang bertanyakan ada masak apa2 kueh ke? baru sembuh dari sakit jadi agaknya tekak rasa nak makan macam2...... jadi kak rose pun buatkan lah kueh ni..... dan yang gambo diatas tulah kak rose g hantar rumah dia.... kak rose amik juga secoet untuk abang minum petang... cukuplah banyak tu kan.... kak rose? x rasa pun... sbb masih meneruskan misi untuk get rid of the stubborn fat yang dah lama sangat terkumpul dibadan!
resepinya kak rose amik dari che'iza@Myr yang kini x leh nak bukak tu.... apa pun kak rose kongsikan kat sini ya..... tq che'iza.

Bahan2
1 cawan air*
1/2 cawan gula melaka*
sehelai daun pandan*
2 cawan tepung gandum
1 sk dry yeast
3/4 cawan air
3 sudu besar gula (boleh kurang /tambah ikut kemanisan memasing ya)
secubit garam

cara2

Masak bahan bertanda* hingga gula larut dan biarkan sejuk.
Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
seeloknya campuran tadi dimasukkan dalam bekas besar. Tutup dan biarkan 40 minit atau sehingga naik 3x ganda.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg telak disapu minyak. biar sekejap dlm 5mts
Kukus adunan selama 30-35 minit atau bila dicucukkan lidi keluar bersih.
Sedap dimakan dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.

5 comments:

Yat Maria said...

Kak Rose

Apam gula merah yg tersangatlah sedapnya makan ngan kelapa..lamanya Yat tak makan ni... bak ah seloyang dua..kihkih...

izahdaut said...

nampak sangat sedap..kak rose, apam ni gebu ke padat texturenya? cam teringin nak buat..anak suka apam

Kak Rose said...

Yat, nnti len kali kak rose poskan ya

Kak Rose said...

gebu je izah, cubalah... dulu pernah rasa mmg sedap.

Anonymous said...

If you are planning to Abercrombie and Fitch make a profit, Abercrombie then giving away promotional clothing Abercrombie Sale as a promotional gift will never Cheap Abercrombie let you lose your aspiration. Abercrombie outlet This is the best way to reap profits. The first step towards this is abercrombie Jeans by deciding your budget. A well Abercrombie Pants planned budget can get you the best promotional items at reasonable cost which will easily be Abercrombie Tees accepted by the masses. Regardless, Abercrombie Shorts selling branded promotional Abercrombie Sweaters clothing with your own brand is another way to gain instant popularity. The natural impulse for almost all retailers is to make a huge profit on the products already in the stockpile. But it would be wiser to purchase loads of unique promotionally priced clothing items, promote it at good deal basement price and then put it on the market of sale. This way the scope of attracting populace to the store increases. This merchandise actually pushes benefits with its attractive features. It not only provides name and popularity to your brand but also helps to reap noticeable profit also.