Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, June 2, 2010

Lepat pisang

ari ni kak rose merajinkan diri buat lepat pisang.... kueh orang dolu2.... bak kata busu - mama suka makan kueh orang tua2.... eh apalah salah kueh ni kan... memang jenis lepat ni lah pebret kak rose, lepat ubi, kueh koci .... suma jenis yang bungkus2 gini memang kak rose suker.... cuma buatnya tu yang malas! apa pun pisang dan daun sudah ada juga bahan2 lain.... jadi kak rose buatlah....ni lah kejadiannya..... kopi resepi dari dapur CMG yang dah glemer dan femes tuh.... tima kasih ya mat, kak rose kopi resepinya....hmmm sedap.

BAHAN - BAHANNYA :-)
700 g pisang emas yang telah dibuang kulitnya
70 g gula melaka, dihancurkan (kak rose tambah 2 cmb gula pasir n kurangkan gula melaka tuh)
1 cawan kelapa parut putih (pilih kelapa yang berkulit basah)
3/4 camca teh baking powder
1 cawan + 2 camca besar tepung gandum
Secubit garam
Daun pisang secukupnya, cuci dan layur hingga lembut, potong ikut saiz yang sesuai

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pisang dilecek bersama gula melaka, garam dan baking powder hingga hancur. Tambah kelapa parut dan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul, hingga habis. Kacau rata.
  2. Sudukan 2 camca besar adunan tadi atas daun pisang yang telah disediakan. Rata dan bungkus seperti membuat lepat biasa. Buat hingga siap (menghasilkan kurang lebih 16 - 17 biji kuih, ikut saiz daun pisang memasing).
  3. Kukus atas air mendidih selama 20 minit. Sejukkan kuih sepenuhnya sebelum dihidangkan untuk minum petang atau sarapan pagi....
jemput suma, mari makan gambo lepat pisang nih.....

2 comments:

leen hussain said...

leen suka kak tapi malasssss nak wat..heeeeee

Kak Rose said...

leen, kak rose pun sama...tp sbb semua bahan dah ada, buat je lah... dapat gak makan x yah beli kan....