sayur sebagai dayang pengiring ayam paprik... dan resepinya...
Bahan-bahan
- 300 gm isi ayam - potong kecil/kiub
 - bunga kobis/carrot/tomato/celery - dipotong kecil
 - 3 ulas bawang putih - diketuk
 - 1 ulas bawang besar - dipotong baji
 - 1/2 inci halia - diketuk
 - 1 batang serai - diketuk
 - 6 ulas cili padi - diketuk (ikut kepedasan memasing la ya... )
 - 2 sudu besar sos tiram
 - 2 sudu besar sos cili
 - 1 sudu besar kicap manis
 - 1 sudu besar sos ikan (x letak sbb I dont like the smell!)
 - 3 helai daun limau purut - dikoyak-koyak
 - Garam secukup rasa (jika perlu)
 - 1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
 - Satu cawan air (jika suka berkuah)
 
Cara-cara
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang besar, serai, halia dan cili padi hingga naik bau.
 - Masukkan isi ayam, goreng dan kacau hingga nampak ayam dah putih.
 - Masukkan semua sos dan daun limau purut. Tambah air untuk kuah, kacau lagi.
 - Masukkan semua sayuran kecuali tomato masuk lambat sikit.
 - Rasakan kuah, kalau kurang masin je br tambah garam (sos ikan selalunya dah cukup masin).
 - Masukkan tomato dan tepung jagung untuk pekatkan sikit kuah. Siap untuk dihidang.
 



No comments:
Post a Comment