peria dan udang posing dalam kuali... antara sayur pebret en suami selain dari brokoli masak dengan bawang putih dan sos tiram tu. tukang masak pun tumpang suka jugak lah dengan sayur cenggini. tu yang rajin masak berulang ulang dan makan jugak berulang ulang lah kan... jom kita masak...
Bahan
1 biji peria kambas
1 mangkuk udang
1 camca besar sos tiram
1/2 cawan air
Bahan Tumbuk 1 biji bawang besar
1 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1/2 camca teh garam kasar
Cara membuatnya:-Belah
peria dan buang biji. Potong serong setiap belahan dan rendam dalam air
bersama 1 camca besar garam selama 15 - 20 minit. Kemudian toskan.
Tujuan untuk mengurangkan rasa pahit.Dalam kuali, panaskan 2
camca besar minyak. Tumis bahan2 tumbuk halus hingga wangi, masukkan sos
tiram dan udang, kacau dan tuang air.Bila mendidih, masukkan
peria tadi dan gaul hingga rata. Kecilkan api dan masak untuk 2 - 3
minit hingga peria lembut.
No comments:
Post a Comment