Nasi hujan panas tanpa susu yang boleh lebih tahan lama dan tak cepat basi... terima kasih pada yang kongsikan resepinya.
Bahan-bahan:
- 2 pot beras basmathi
- 3 pot air*
- 1 biji bawang holland
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 biji bunga lawang
- 3-4 biji buah pelaga
- 2 sudu besar marjerin
- 2 sudu besar minyak sapi
- Garam secukup rasa
- Sedikit pewarna hijau, merah dan kuning
Cara memasak:
- Bawang holland, bawang putih dan halia dikisar halus dan ketepikan.
- Panaskan marjerin dan minyak sapi dalam rice cooker.
- Masukkan bahan kisar.
- Masukkan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang, tumis sehingga bahan naik bau.
- Masukkan beras basmathi dan garam.
- Masukkan air mengikut sukatan dan kacau sedikit bagi semua bahan sebati. *(sukatan untuk 1 pot basmathi ialah 1 pot beras = 1 1/2 pot air)
- Tutup periuk nasi dan biarkan hingga rice cooker terpadam sendiri.
- Setelah nasi masak segera titikkan pewarna ke dalam nasi yang tengah panas (titik pewarna di tempat berlainan – guna 3 pewarna), kemudian tutup kembali periuk.
- Balik atau gaulkan nasi 2 kali ketika ingin hidangkan nasi agar warnanya terbentuk cantik.
- Sedia dihidangkan.
Anda juga boleh masukkan sedikit susu cair ketika memasak nasi untuk tambahkan rasa lemak tapi kurangkan sedikit nisbah air agar nasi tidak lembik.
2 comments:
nyums sedap..anak anak ni suka.kalau buat ayam masak merah gandingkan nasi ni je.kami buat pun jarang letak susu
Bets nyer nasi hujan panas ni.. Thanks kongsi resepi :D
Post a Comment