Nasi hujan panas tanpa susu yang boleh lebih tahan lama dan tak cepat basi... terima kasih pada yang kongsikan resepinya.
Bahan-bahan:
- 2 pot beras basmathi
- 3 pot air*
- 1 biji bawang holland
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 biji bunga lawang
- 3-4 biji buah pelaga
- 2 sudu besar marjerin
- 2 sudu besar minyak sapi
- Garam secukup rasa
- Sedikit pewarna hijau, merah dan kuning
Cara memasak:
- Bawang holland, bawang putih dan halia dikisar halus dan ketepikan.
- Panaskan marjerin dan minyak sapi dalam rice cooker.
- Masukkan bahan kisar.
- Masukkan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang, tumis sehingga bahan naik bau.
- Masukkan beras basmathi dan garam.
- Masukkan air mengikut sukatan dan kacau sedikit bagi semua bahan sebati. *(sukatan untuk 1 pot basmathi ialah 1 pot beras = 1 1/2 pot air)
- Tutup periuk nasi dan biarkan hingga rice cooker terpadam sendiri.
- Setelah nasi masak segera titikkan pewarna ke dalam nasi yang tengah panas (titik pewarna di tempat berlainan – guna 3 pewarna), kemudian tutup kembali periuk.
- Balik atau gaulkan nasi 2 kali ketika ingin hidangkan nasi agar warnanya terbentuk cantik.
- Sedia dihidangkan.
Anda juga boleh masukkan sedikit susu cair ketika memasak nasi untuk tambahkan rasa lemak tapi kurangkan sedikit nisbah air agar nasi tidak lembik.
nyums sedap..anak anak ni suka.kalau buat ayam masak merah gandingkan nasi ni je.kami buat pun jarang letak susu
ReplyDeleteBets nyer nasi hujan panas ni.. Thanks kongsi resepi :D
ReplyDelete