Salam dan jumpa lagi di dapo kak rose ya..
spaghetti bolognese garnish dengan brokoli? ada aku kesah, pas tu ngap lah sekali brokoli tu kan. dah siap celur makan ciciah dengan kuah spaghetti pun ok jer. kita yang buat dia kan... jangan marah kak rose ya.. hehe 😆😆
Bahan sos
400g daging kisar
1 labu bwg besar dipotong dadu
4 ulas bawang putih (cincang)
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil lada hitam
4 biji cili padi (jika suka pedas)
1 tin sos prego (tradisi)
1 tin sos prego (cendawa)
Garam secukup rasa
Boleh masukkan tomato dan cili benggala jika suka
Cara memasak
1. Panaskan 2 sudu butter.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dipotong dadu sampai naik bau. Masukkan cili api
3. Masukkan daging kisar dan masak sampai daging kecut.
4. Masukkan lada sulah dan lada hitam.
5. Masukkan sos prego tradisi dan sos prego cendawan dan kacau rata. Kak
rose gunakan 2 jenis sos ni sebab x de cendawan. Bila dah
ada prego cendawan kan dah ada cendawan dalam tu..
6. Perisakan dengan garam secukupnya.
7. Masak sehingga kuah sebati. Boleh masukkan sedikit air jika nampak kuah terlalu pekat.
tu diaaaa........ sebesen beso jadinya bila dah gaul sekali dengan kuah tu. anak suka yang cenggini, katanya lebih mesra rasanya instead of yang taruk kat atas tu then gaul masa nak makan. so memasing punya pilihan lah kan..