Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, July 25, 2023

Asam pedas ikan kerisi

Masak dan makan masa kami duduk dikampung. bila duk kampung memang jarang lah nak keluar ke pekan semata nak cari makan, tapi kalau dah malas sangat nak masak tu kena lah g jugak kan.. so bila balik kampung kak rose akan sentiasa pastikan simpanan lauk dan segala mak nenek stok mesti ada. balik dua tiga hari jer tapi bila berbelanja macam nak duk sebulan gitu! apa pun yang penting tukang dapo ni kena pastikan semua ada bila nak masak kan... dan masak asam pedas ni en asben yang request...so jom la masak guna daun kesom yang subur kat taman sekangkang kera kak rose tu..

3 ekor ikan kerisi
2 sudu makan cili kisar- terpulang pada kepedasan memasing lah ya
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
½  inci halia*
½ kiub pati ikan bilis
4 tangkai daun kesom
2 batang serai, diketuk
1 cawan air asam jawa
Secukup rasa garam
Secukup rasa gula
Minyak dan air secukupnya
 
Cara:
Kisar bahan yg bertanda *
Panaskan minyak 
Tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak 
Masukkan daun kesom dan air asam jawa 
Masukkan ikan
Tuang air secukupnya
Masukkan garam dan gula 
Tunggu hingga kuah menggelegak dan ikan masak,  bolehlah  tutup api.
 

makan dengan sayur kangkong goreng bodo bodo. Alhamulillah dengan rezeki Allah.
 

1 comment: