ada yg rajin buh kaler2 tp yg banyaknya main selepuk gitu je dalam acuan puteri ayu ni.... dah jadi macam serbaguna lak acuan ni... kuih puteri ayu nya entah kemana yg jadi asik apam jer.... x kisah la kan, sbb sendiri buat dan sendiri yg nak makan.... suka ati la...
terimakasih cha@Myr yg kongsikan resepi ni ya... dulu kak rose ada tepek kat sini. dan izinkan kak rose sekali lagi nak sharekan kat sini pulak ya...
Bahan-bahan ( 5 org )
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn brown sugar (kak rose guna gula putih sepenuhnya)
- 3/4 cwn gula
- 2 1/2 cwn air
- 1 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
- blend nasi dan air sehingga hancur.
- setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- perap selama 3 jam.
- masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!
11 comments:
apam beras ni memang sedap...lama juga nieza tak buat kak...tgk kan apam kak rose yg cun warnanya terasa nak ngap jer...hehe
sedapnya tngk apam beras akak ni, lama dah tak buat apam..mcm skrng gak nak buat...
kak rose..romantiknya kaler apam2 ni..geram arr kita tengoknya..heheh
Nieza, lama x buat teringin lak nak makan... kebetulan ada belen nasik...
Yatie, jom g buat sekarang!
ctnaemah, saja bagi kaler maler... biar cantik dimata dan sedap dimolot!
sedapnya kak
cantik sangat colour2 tu
Hello Kak Rose, chantek betul your these apam beras.
Ni semua you belajar sendiri, ke makcok or nenek's recipes? Ha ha. You are very good. Love the rainbow colours, very attractive.
Nice texture too.
I love the mixed colours ......first time see these too.
YOu have fun, keep well. Lee.
Salam Kak Rose, petang-petang segini bikin Ratna kepingin terhadap apam beras yang cantik-jelita sekali lagi-lagi yang ada tiga warna .. jelita-nya! berbunga-bunga mekar serasa anak mata memandang, terpesona ... terpesona ..
Tringin sediakan tapi kukusan seperti Kak Rose tidak punyai, rasanya jika gunakan cara bain-marie di-oven tidak akan menjadi, gimana tu?
Salam manis manis madu.
Salam KakRose. Cantiiiiiiiik!
lawanyer apam beras kak Rose ni...tingin nk buat...
Post a Comment