kak rose bli bende ni pun sbb dia letak dalam fridge yg bertutup dan siap pack individually...., kira safe la dari yg mengeget2 tu. masa g bayar tu lupa pulak nak sound kat cashire tu yg kedai dia tu dah jadi sarang tikus! (ade ke nnti orang nak bli kentang kat kedai dia lagi?)
resepi bendi ni kak rose copy dari CMG, kak rose celur dulu bendi tu baru masuk dalam tumisan bawang.... x la overcook jadinya. meh! jom copy resepinya..
BAHAN-BAHANNYA :-)
10-15 biji kacang bendi, redam dan toskan
1 cawan hirisan nipis daging ayam
2 biji telur, dipukul sedikit
1 camca besar sos tiram
1 keping asam gelugor
1/2 camca besar sos ikan (nampla)
Garam dan sedikit gula
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 camca besar udang kering, rendam, toskan*
2 biji cili merah*
5 biji cili padi*(*ditumbuk lumat)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Bendi  ditoskan, hiris serong2 sederhana  tebal. Panaskan minyak dalam kuali,  tumis bahan tumbuk lumat hingga  harum, masukkan sos tiram, daging ayam  dan sos ikan, kacau rata. Tambah  asam gelugor (masukkan sedikit air).  Biar ayam masak.
 - Kemudian masukkan bendi tadi dan gaul rata. Curah telur tadi sekeliling kuali, bila telur sedikit mengeras, gaul rata bersama bendi tadi. Masak hingga kering sedikit. Masukkan sedikit gula dan garam (jika perlu).
 - Hias  dengan hirisan cili  dan daun sup sebelum dihidangkan panas2. Sedap  dimakan bersama nasi  hangat, sambal belacan dan ikan goreng.. (kak rose makan bersama ayam sos siam.... sedap banget!)
 
1 comment:
wauuu sedappnya
kalau datang je ke blog akak
sure saya jadi lapar kak
Post a Comment