Saturday, November 6, 2021

Ikan tongkol masak singgang

tak cukup dayang pengiring kita guna jer apa yang ada dalam fridge kan... cili hijau yang besar2 macam yang selalu letak dalam singgang ni pun tak jumpa, so cili hijau ni jadi lah penyelamat. bende pun tak de... so seadanya je lah... tapi sedap lah ditekak en asben yang request menu ni.. terima kasih yang kongsikan resepinya dan mintak permission nak tepek kat sini untuk rujukan lain kali, maklumlah sajalah seumur hidup rasanya ni baru kali kedua masak ni. boleh gitu??

Bahan-bahan diperlukan:

  • 1 ekor ikan tongkol
  • 3 biji bawang putih (dihiris nipis)
  • 3 biji bawang merah (dihiris nipis)
  • 1 inci lengkuas (dihiris nipis)
  • 1 inci kunyit hidup (dihiris nipis)
  • 7 biji cili api
  • 4 batang bendi
  • 5 keping asam gelugur
  • 4 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Basuh ikan tongkol sebersihnya.
  2. Masukkan air ke dalam periuk secukupnya.
  3. Apabila air telah mendidih, masukkan hirisan bawang putih, bawang merah, kunyit hidup dan lengkuas ke dalam periuk.
  4. Kemudian, masukkan pula ikan tongkol, asam gelugur, cili padi dan bendi.
  5. Masukkan garam dan gula secukupnya.
  6. Siap untuk dihidang dan dimakan bersama nasi panas.


 

No comments:

Post a Comment