Bahan-bahan diperlukan:
- 1 ekor ikan tongkol
 - 3 biji bawang putih (dihiris nipis)
 - 3 biji bawang merah (dihiris nipis)
 - 1 inci lengkuas (dihiris nipis)
 - 1 inci kunyit hidup (dihiris nipis)
 - 7 biji cili api
 - 4 batang bendi
 - 5 keping asam gelugur
 - 4 cawan air
 - Garam secukup rasa
 - Sedikit gula
 
Cara menyediakan dan memasak:
- Basuh ikan tongkol sebersihnya.
 - Masukkan air ke dalam periuk secukupnya.
 - Apabila air telah mendidih, masukkan hirisan bawang putih, bawang merah, kunyit hidup dan lengkuas ke dalam periuk.
 - Kemudian, masukkan pula ikan tongkol, asam gelugur, cili padi dan bendi.
 - Masukkan garam dan gula secukupnya.
 - Siap untuk dihidang dan dimakan bersama nasi panas.
 
 
No comments:
Post a Comment