500 gm ikan tenggiri (kak rose guna 2 keping ikan merah)
1 cawan kicap pekat black pepper
1 cawan minyak
1 tsb kunyit
1 tsp garam
sedikit air (tambahkan air kalau nak berkuah)
bahan hiris:
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji cili hijau (kak rose x de - x letak)
2 biji cili merah
1 pelepah daun kari
cara-cara:
1. ikan dibersihkan dan digaul dengan kunyit dan garam. gorengkan seperti biasa tp jangan garing
2. keluarkan separuh minyak dan masukkan bahan yg dihiris bersama daun kari. kacau rata
3. masukkan kicap pekat black pepper dan garam, gaul rata
4. masukkan air, tambahkan air jika nak berkuah dan suaikan rasanya
5. tuangkan kuah atas ikan. siap
ada jugak ayam masak kicap.... anak bujang yang suka lauk manis2.... mengalahkan ore kelate!
dan sayurnya....
No comments:
Post a Comment