Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, February 24, 2011

Apam balik

meh minum petang aka dinner sekali dengan apam balik ni.... buat satu adunan dan dapat 4 keping besar n tebal2 ni.... petang td makan ni dah terus kenyang, senangkan dah x yah nak siapkan dinner pulak. kak rose buat tebal2, makan sepotong pun dah kenyang.... ada kes yang terasa nak wat apam balik ni sangat.... minggu lepas g ziarah kawan kat SDMC dan balik tu singgah kat stesen ktm komuter bli apam balik ni.... dah la sepotong cenonet tu 70sen pas tu keras liat pulak tu.... (kalau pakai gigi palsu mau tanggal gigi tu...) x puas ati sungguh! balik terus bli jagung manis ni dengan angan2 nak buat sendirik.... hari ni barulah jadi apam balik kak rose....

resepinya kak rose amik dari Myr oleh ms oreo.... mekasih ya. memang menjadi dan gebu je apam balik ni.... x lah macam yg pakcik kat stesen ktm tu jual! dulu penah tepek resepinya kat sini dan sekali lagi kak rose sharekan .....

bahan2 nya
  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar
  • (kak rose tambah jagung manis n butter dalam tu...best!)

Cara-cara

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!

kak rose ngan abang cuma makan yang dah potong ni jer... yg 3 keping kat blakang tu.... zassss kat jiran sebelah... harap depa2 suka dengan apam balik ni....

16 comments:

Mas said...

mas pun selalu buat apam balik resepi mr oreo ni..
sedappkan kak..
tengok apam balik akak macam yang dijual la..
cantikk..

Nieza said...

akak, tergelak sorang2 saya kat dpn lappy ni tau baca akak ckp kalau pakai gigi palsu boleh tanggal tu...hehehe sempat buat lawak yer kak rose...mai nk tapau apam blk ni skit...lapar lak ptng2 ni malas nk msk la..hehe

Kak Rose said...

Mas, mmg kena sangat dengan tekak kak rose resepi ms oreo ni..leh bukak kedai pasar mlm ni!

Kak Rose said...

Nieza, ya keras n liat sangat... tu yg membuatkan nak wat sendiri, baru puas ati!

K.Nor said...

betul2 cam yg org jual kat kedai/gerai :)

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Apam balik ni kegemaran laling kita.Memang nak kena copy and paste la ni...sedap...

Kak Rose said...

Nor, tuk makan sendiri ok la tu kan....

Kak Rose said...

Ros, silakan.. buat sendiri lg puas ati tau!

Lya Colours said...

kita dah give up nak buat apam balik, 2 kali buat x jadi. huhuhu

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Rose...

Lin pun Suka Makan Apam Balik....Tapi Selalu Beli Jer...Hehehehe

Kak Rose said...

Lya, kalau ikut cara dan resepi ni, insyaallah menjadi...

Kak Rose said...

Lin, bli kena yg sedap ok la... cam kak rose aritu, kakau gg palsu mau nyer dah tertanggal!

Nor Moscow said...

mengancam sungguh apam balik akak ni posing..huhu,,nak jugak..

Kak Rose said...

Nor, camnerlah nak terbangkan ke moscow tu...

Si Kodeng said...

Salam,

Kak rose.....I dah lama nak belajar buat apam balik.....Jumpa recipe on your blog ni...I can try it out now....

Thks Kak Rose.....

Kak Rose said...

Si Kodeng, nnti dah try post kat blog ya... kita share sama2...