Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, February 18, 2011

Award n Red pitaya

dapat award lagi.... tapi macam malu je nak terima sbb dah memang2 blog ni x de style apa lagi tuan tanahnya... mmg hancus! blog pun asik merapu meraban dan kopi resepi dari sifu2 masak yang tera2 tu..... dari blog2 mereka ni lah kak rose belajar memasak bermacam resepi yg dulunya x pernah berani nak cuba..... menjadi ke tidak bukan satu masaalah, yg penting kita cuba kan..... itulah cooobaan namanya! anyway, terima kasih bebanyak pada niezza yang nun jauh merantau dibumi Finland yang menghadiahkan stylish award ni dan dengan banggannya gantung kat dapur kak rose yg berserebaut nih. tq sekali lagi niezza sbb ingat kat kak rose ya.

so.... dah dapat award tu kak rose nak ajak niezza makan buah red dragon fruit ni, kat finland mahal kan?... yg ni kak rose bagi percuma taw .... gambar jer hi hi hi... jangan mare nnti cepat tue!
buah yg asal nya dari Mexico dan Amerika Tengah dan Selatan ni ada bermacam nama... pitaya, pitahaya, dragon fruit juga ada yg kata strawberry pear (ade ke ropa dia mcm strawberry?) as per yg cik google ni kata.... eaten raw, mildly sweet and low in calories. the flavour is sometimes likened to kiwifruit. (tp bagi kak rose ropa dan kaler dia semacam beet root.... merah merata semua benda yg tersentuh dengannya...) the red flesh is believed to be rich in antioxidants and has exceptionally high content of soluble fiber. It is considered a good source of vitamin C.

sllu bli yg isi putih tu, kali ni try yg merah lak.... x manis dan kaler merah pepel tu nampak sangat menggoda...

2 comments:

Nieza said...

Assalammualaikum kak Rose...terima kasih yer kak sudi gantung award ni...:) huaaa nk nangis nengok buah naga tu kak rose....buah tu memang my fav tu...nieza suka sgt.kalau ler boleh ambil dr screen ni kan best..hehe kat sini yg jenis merah tak dak jual semua putih jer tu pun import harga sebiji dh 6 euro..mahal giler..tunggu blk Msia la mkn.

Kak Rose said...

Ala ciannyer.... buat sementara ni, sila lah menjejeh air liuq tengok buah ni ya...ni 2 biji baru rm8 je!