Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, February 22, 2011

Menu sihat vs menu sedap

menu sihat pagi tadi.... hari2 masih makan oat dengan susu omega yang sangat buweekkkkk tu..... tapi cam ni kira sihat ker? dengan segala buah dan black & golden raisin kak rose taruh dalam tu.... nampak kaler2 barulah berselera nak makan walaupun sebenarnya paksa nak telan tu! buah2 tu kalau rajin nak motong barulah kak rose bubuh, yg selalu nya kak rose cuma makan dengan raisin tu jer.... untuk ada rasa manis2 sikit.... dan susu tu memang x de gula lah! tp lemak dibadan semakin bertambah2 jugak.... meh kita salah kan oat tu yg setengah cawan je sudah ada 27.5g carbs... baru sarapan dah melebihi keperluan sehari punya karbo!. adoyaiii..... nak makan sikit sangat kang x kenyang leh pengsan lak kan....

dan menu x sihat tengahahri tadi..... konon nak buat mee goreng mamak tp yg ada cuma spaghetti jer... nak buat yg ala-ala western tu banyak lak bahan yg x de, takut nnti x jadik lak....... ahhh belasah je la kan, kita yg buat dia dan kita yg nak makan so taruk je apa yg ada.....so jadilah resepi campak2 angel hair spaghetti goreng ala mamak! asalkan boleh terima dek tekak dan kenyang perut pun sudah cukup Alhamdullilah kan.... bertambah2 lah lemak yg berebut2 nak menempatkan diri dalam badan kak rose ni....angan2 nak ber atkin semula dah entah terbang melayang kemana.... x tau bila nak stat!

16 comments:

Mas said...

kak rose..memang sedapp dan sihat menu ni...
mas setuju...he..he..

ziey said...

best la menu sihat kak ros...

Kak Rose said...

Mas, kononya pagi makan meni sihat, tp menjelang tengahari... ha ambik ko... belasah suma!

Kak Rose said...

ziey, kerna terpaksa.... kena nyanyi mcm lagi francisca peter tu... barulah x terpaksa makan!

hana said...

klu kene kat kiter lg ancus si atkin tuh! hihihihi.....

re: kak... kiter rasa labu kiter mekar tuh sbb double action baking powder.. rasanya klu guna yg b.powder biasa tk kembang kot! hentah lah! kadang ikut angin juga... kdg ok kdg kiok! hahaha.... akakkk... baik2 jgn sampai terbako dapur tuh! hihi

Anie said...

Kak Rose,

I pun berangan2 nak berdiet...asik ckp esok lah besok lah lusa lah....hahahaz mmg takde semangat langsung. Susah lah nak diet asik ingat nak mkn aja I ni.....hmmmzzz

Ayu Safieza said...

Adeeeeh...bekpes berkhasiaaat.....malunye...malunyeeee.......jeles pun yer...:)

Kak Rose said...

hana, kak rose ni pun hot2 ciken shit jer... kejap ikut yg banyaknya kantoi!!!!

o... nak kena bli gak la cam ni... kasi double action dia... biar kembang dable2 gitu.

Kak Rose said...

Anie, sama ngan kak rose ni... apa lagi jd tukang masak n tukang makan jugak! sangattttt banyak godaan!

Kak Rose said...

Ayu, bekpes je brkhasiat, tp lunch belasah suma...

Cendana Kasih said...

Assalamualaikum Kak Rose...sedapnya bubur oat tu..tergoda nengoknyer... macam teringin jer nk buat skang ni...ops..kena cari kiwi dulu..dh terasa-rasa kat tekak ni... ugh...saya suka bubur oat ni, dah tak pernah jemu pun (ni tekak saya laa...hehehe)

Nieza said...

kak rose nieza pun selalu mkn oat ngan kismis jer tapi kalau bubuh buah buat mcm ni lagi bagus yer...sejak dok sini jarang dh mkn yg berkhasiat mcm tu...selalu msk yg berlemak jer bdn pun dh naik berkilo2 dh ni...hmm..mee goreng pun sodap gak tu.

Kak Rose said...

Noorma, dah banyak hilang kg tu... susah x maintain... tp dlm atkin oat ni kira x leh makan kan... high crab! - 27.5g per 1/2 cup!

Kak Rose said...

Nieza, kak rose sbb masih nursing my high cholesterol level tu yg makan oat n susu ni... kalau x mau kirim salam jer ngan oat nih!

dZana said...

aslm'kum kak rose.. sy pun high Clstrol.. tiap2 mlm kene telan covastin.. dah 2 th lebih jugak..k.. cete lain pulak.. k rose keje kt mn..f6 sdbl th bila.. (email saya za_na66@yahoo.com)

dZana said...

hihihi.. mcm garang jer bunyi ayat2 kt ats tu.. hrp k rose tk bkecil hati.. kak saya sedang mengumpul maklumat bekas2 pelajar sdbl yg berjaya dlm apa jua bidng sempena jubli emas sdbl th ni sebenarnya.. smga prshbatan kita terus terjalin yer kak..