Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, February 2, 2011

Cokelat ubat?

cokelat ubat? macam x caya jer kan bila makan cekelat boleh jadi ubat? tp itulah yg cik google carikan seperti dalam blog Makcik Rehan yang anaknya sangat suker makan cekelat.... sampai mak dia nak kena sorok kalau ada cekelat dalam peti ais. aci ke cam tu? sebenarnya cekelat ni kak rose kirim kat kawan yg baru balik dari Langkawi... (harga langkawi leh la bli kalau jkat sini mintak mahap je la kan....) so banyakla stok. and since makan cekelat boleh jadikan ubat untuk lowering LDL cholesterol n juga reduce high blood pressure, haruskah kak rose makan banyak2 macam Mencah tu?..... tu sendri mau ingat la kan....

Rehan, kak rose tumpang copy data penyedap hati tu nak tepek kat sini..... mintak izin dan terimakasih ya.

1. The chocolates reduce high Blood Pressure.
2. Help in decreasing tiredness, aging effects and sleepiness.
3. Chocolates are best in giving boost to the moods. Eases the symptoms of premenstural.
4. It can avoid the damage of cells.
5. Helpful in improving and balancing the blood sugar levels.
6. Eating a few squares can decrease the risk of heart attacks.
7. A person having chronic fatigue syndrome after eating 1.5 oz of chocolate feels easiness.
8. It is beneficial in lowering the LDL cholesterol and rising the HDL cholesterol.
9. It increases the metabolism of the blood sugar in one's body which further reduce the chances of diabetes.
10. Theobromine component of cocoa is effective in giving an ease to a persistent cough as it open the airways.

wahai cik google, cekelat ini kah yang menjadi ubat tu atau hanya dark chocolate jer? kalau ya abis lah kak rose x leh makan stock ferero roche n the hershey kisses nih! adoyaiiiii...... banyak info kalau nak baca ttg cekelat ni.... leh tengok kat sini....
http://ezinearticles.com/?10-Benefits-of-Eating-Chocolate&id=3511181
http://www.suite101.com/content/the-health-benefits-of-eating-chocolate-a234429
http://healthmad.com/nutrition/nine-health-benefits-of-eating-chocolate/

banyak lagi source kalau nak baca....sila lah carik sendirik ya... kak rose nak g lunch kat Lanai Kijang.

10 comments:

Ctnaemah said...

kak ros..ms sy kecik2 dulu pernah makan julap yg rupa cam cekelat..tak pasal2 kena dating dgn Mr Tan..hahahah

momma said...

lama dah tak pi langkawi..nak ceklat hak ni gak..

Anonymous said...

akak..coklat yg biasa2 camni,byk susu nya..tak elok utk kesihatan..kalau nak betul2 khasiat coklat,cari yang dia tulis paling2 70% dark chocolate,baru kita dapat khasiat dari coklat tu..:)

-tasha-

hana said...

kakroseeee... banyak tuuuuu... meh campak sini sekotak pong jd lerr... tp mmg btol pong kak.... kiter klu tgh pening2 kite carik coklat.. klu hubby tgh marah2 pong kiter bagi coklat! erkkk......... kkikikiki

Mas said...

banyaknya coklat...ingat masa adik mas bawa dari langkawi..sampai mabuk coklat dibuatnya..he..he..

Nieza said...

kak rose! nk cokelat tu!....hehe sedapnya semua tu my fav kak saya lak tak leh hidup tanpa coklat bila dapat mcm sedatif jer rasa..memang boleh tenangkan fikiran bila mkn coklat.tapi tula lemak pun byk.

AZLITA AZIZ said...

salam Kak Ros,
betul ke boleh lowering LDL cholesterol n juga reduce high blood pressure... klu cam tu nak gi carik cekelat sekarang jugak... hihihi sukanyerrrr ita mmg suka cekelat... yahooo!!!

Kak Rose said...

Ctnaemah, tentu x rasa julap sbb nak sangat makan cekelat kan.... untung ada mr tan.

momma,berbaloi bli diLangkawi... beza rm10 kalau bli kat sini!

Anon, tq for the advice. ya bila banyak baca baru tau yg bukan semua cekelat leh jadi ubat... mudarat ade! ishhhh!!!!

nduk hana, pandai ko pujuk hubby ya... kena simpan cekelat banyak2 la camni!

Mas, kalau duk langkawi lelama dah x lalu nak makan cekelat nih!

Nieza, mmg sedap tp kena beringat jugak bila makan tu... bukan ubat yg dapat... tp x sihat!

Azlita, kena cari yg at least 70% dark chocolate as per Anon kat atas tu baru ada khasiat... jadi yg ni untuk makan sedap2 jer.... tambah LDL kolesterol ada lah gamaknya!

Naz said...

Kak Rose..
amboi..bnyknye coklat.. boleh abis ker kak??? heheheeee...ayat ada makna tu.. :))

Kak Rose said...

Naz, saja buat stok... anak bujang kak rose suka sangat... he he ada makna yer? nah! mai amik sebiji!