Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, February 15, 2011

Ayam blackpepper

Salam Maulidur Rasul dan selamat bercuti semuanya.... cuti2 ni malas sungguh rasanya, dan sejak balik dari berjalan2 ari tu memang x de mood langsung nak mengupdate rumah ni. masak2 tu ttp ada tp x rajin nak menamik gambo bagai... cerita ceriti dan gambar jenjalan ari tu pun masih dalam folder lagi.... malas nak edit2 dan menaip bagai.... hishhhh, kenapalah malas ni x de ubatkan.

buat ayam blackpepper ni untuk lunch tadi, sbb malas nak masak lauk lagi kak rose buat nasi goreng daging je makan dengan ayam blackpepper ni. senang keja kan... asal kenyang udahle! resepinya kak rose dah penah tepek dulu kat sini yg kak rose amik dari rumah nor. macih ya, lauk yg ringkas dan sedap ni buat berulang2 dan nak jugak tayang kat sini.... resepinya...

Bahan-bahan
350gm udang ~ saiz sederhana (kak rose gantikan ngan ayam fillet)
brokoli secukupnya
1 labu bawang besar ~ dipotong
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1/2 in halia ~ dihiris halus
3 sudu besar sos blackpepper
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh serbuk kunyit
minyak
capsicum merah ~ optional (kak rose letak yg ijo sbb itu jer yg ado!)

Cara
Perap ayam bersama garam dan serbuk kunyit.
Panaskan sedikit minyak dan goreng ayam hingga 3/4 masak. Ketepikan.
Sementara tu kukus brokoli selama 5 minit dlm air panas mendidih dan angkat. (kak rose buh sikit garam)
Susun atur brokoli dlm pinggan.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan bawang besar dan goreng hingga bawang hampir layu.
Masukkan sos blackpepper dan sos tiram. Kacau hingga wangi dan masukkan ayam.
Kacau2 sekejap. Jgn terlalu lama, nanti ayam menjadi overcook.
K.Nor dah tak masukkan garam sbb dah ada rasa masin dr garam yg kita perap dgn ayam dan juga dr sos tiram dan sos blackpepper.
Terpulanglah pd selera masing2, samada nak tambah garam lg atau masukkan gula skit.
Masukkan capsicum yg didadukan dan kacau sekejap.
Padamkan api dan bolehlah diletak atas pinggan yg dah diatur brokoli.
Siap!! dan boleh la menjamu selera ya.............

makan dengan nasi goreng daging....

12 comments:

Ayu Safieza said...

Kak Rose....cedapnyer ayam black pepper....minta copy recipe yer kak...salam maulidur rasul...byk2kkan selawat yer....:)

aidah said...

Salam kak Rose,
wah cantik sungguh presentation untuk ayam black pepper yg dihias dengan brokoli yg sungguh mengancam warna hijaunya tu. By the way mahalnya harga makanan kat kedai Kak Lah tu, lauk tak seberapa dan air cuma Teh O saje takkan sampai RM25 , rasa macam mustahil lak

Anie said...

Kak Rose,

I last 2 weeks pun mcm u, malas gaban seh nak update blog...hahahaz. Alhamdullilah skarang masih malas tapi sikit aja :D/

Salam Maulidur Rasul to u too kak....sedap jer I tgk ur black pepper chix ;)

Kak Rose said...

Ayu, amikla... ni pun copy dari jiran ayu kat nganu tu... Nor secubitgaram!

Kak Rose said...

Aidah, cam x percayakan... cuma x de bill nak tunjuk jer! tukang bayar pun terkedu kejap!

Kak Rose said...

Anie, penyakit yg x de ubat... nasib baik dah ok sikit2 ni... salam Maulidur Rasul jugak to Anie... jom selawat banyak2 n malam ni ada ceramah perdana kat surau berdekatan...

hana said...

salam maulidur raSUL kak... laaaa kisahnyer akak g dolan2 erkk... ketinggalan lori aku kak! ndang ndang opo cerito ne.. hihi

mamawana said...

Assalam

Salam Maulid...sedapnyer lauk..

Kak Rose said...

hana, dolan2 cuci mata n poket.. he he

Kak Rose said...

mamawana, salam Maulidur Rasul jugak. lauk yg sedap n simple nak masak!

K.Nor said...

k.rose mmg dah jatuh cinta dgn resipi ni kan.. mekasih kak.. alhamdulillah.. tumpang happy :)

Kak Rose said...

Nor, tu yg banyak kali buat tu... x jemu!