Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, February 9, 2011

Tempe goreng

wah! menu minum petang kak rose ari ni sama dengan rumah CMG..... fuyooo... tp resepi x sama dengan CMG nyer sbb cik google yang carikan singgah kat Myr oleh hana jepun tu.... apa pun mmg sedap goreng tempe cenggini dengan rasa ketumbar tu, apa lagi dicicah dengan sambal kicap jawa yg sangat femes.... huh x makan nasik dah! tp tulah kat sini kan susah nak dapat tempe yg bungkus dengan daun pisang/getah tuh... sumanya bungkus dengan plastik dah! tu pun dah beberapa hari hari kak rose bli baki yg buat lontong ari tu... baru ni nak buat goreng sbb esok dah nak jalan jauh takut nnti tempe tu terbuang je. sayangkan....
resepinya yang cik google carikan... jumpa kat MyR oleh hana, kak rose copy dan tepek kat sini ya....

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 5 keping tempe
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar ketumbar
  • 3 ulas bawang putih
  • serbuk kunyit
  • sedikit garam dan air
  • BHN UTK SAMBAL KICAP
  • segengam chili padi (kak rose x tahan pedas... buh 2 biji jer cili api!)
  • 2 ulas bawang putih
  • gula
  • kicap manis

Cara-cara

  1. Potong serong tempe nipis2 supaya rangup.
  2. Tumbuk bwg putih n ketumbar.
  3. Campurkan tepung dengan bhn tumbuk dan serbuk kunyit. Letak garam skit. Then masukkan air sedikit demi sedikit sehingga cair macam tepung nk goreng pisang.
  4. Panaskan minyak, Dah panas bleh la goreng hingga kekuningan.
  5. Utk sambal kicap - tumbuk chili,bwg putih, dan gula. Then masukkan dlm mangkuk dan bubuhlah kicap. Dah siap..bleh cicah ngan tempe goreng td...

kalau dah jawa.... x dapat dipisahkan dengan tempe.... hmmmm.... heaven dapat makan tempe goreng cicah sambal kicap. hana ko tentu ngences kan? lagi2 kalo tengok CMG tayang tempe goreng dia. fuh! len kali nak try resepi CMG lak....
k bye... nak kena tdo cepat sbb esok awal pagi dah nak bertolak.... until then bye!

10 comments:

HomeKreation said...

Tempe tempe tempe....hari2 makan pung takpa. hehehe

moklong said...

bkn jawa tp suke bangat ngn tempe. hehehe....

Cendana Kasih said...

Saya kalo ke KL, mesti singgah di pekan sg besi, beli tempe goreng..sedapnyer..tp kalo buat sendiri kureng plak...mesti nk kena kuar duit kan...

(pstttt...akak, saya dh turun 4.5 kg dalam masa 2 minggu..tp itu ler..kena tahan godaan nasi, kuih, pasta dan segala bagai lagi. Tp minggu ni ada kenduri, terpaksa la berkorban sikit..saya bawak mineral water sendiri utk gantikan air sirap..ok tak? hehe)

Anie said...

Kak Rose,

Rajinnya update blog dgn makanan yg sodap2. Suka dgn kuih lapis pelangi tu. Bayangkan berapa byk bas yg I dah tertinggal dkt ur blog kak oi....hehehez. Meh kasi sikit aura rajin akak tu dkt I ;)

izahdaut said...

adui kak rose..sanagt sukeeee tempe..tapi kat rumah ni saya sorang je kot yang makan..eh kata nak gi thai

hana said...

kakkkk... arep numpang mangannn... eneng neh opo ora?? kak..resepi nih boleh campur jintan kalau akak suker..kiter pong kdg buat gtu gak... lg rasa rempah2nya... thanx kak sudi try.. dah lama tak menempe...

HALAMANKU said...

Kak Rose memang ngam Ho tempe vs sambal kicap...sedap n kenyang...pppsstt ader lagi? he he eh

Noor said...

Salam..eemm patutlah tadi pagi saya nampak pic tempe yang mengiurkan tapi tak ingat dari blog siapa sebab banyak tempat saya singgah. Skg baru terperasaan rupanya dari sini. Hihi thanks gambar awak mengoda dan saya dah pun tergoda so hidangan sampingan saya tadi adalah tempe goreng rempah. Sedap sedap 5 bintang. Tp ari nie saya tak update blog lg .

suhailas said...

Salam kakRose...wah menyelerakan...

Kak Rose said...

Along, mmg benar pd kak rose le. lagi2 ada sambal kicap jawa tuh!

moklong, dah terkena tempias jawa kot. tp x pe satu malaysia kan...

Noorma, 1st congrats to u... wah dah leh pakai kebaya cantik2 neh!... tp tula kena banyak brkorban tang makan tu... kak rose dulu cam tu jugak.

Anie, update ngan masak2 yg sempoi jer...

izah... sama cam kak rose ler... makan sorang jer. abang makan gak takat sekeping cam tu, yg lain suma kak rose belasah!

nduk hana, arek numpang mangan? wes entek ! lrn kali yo...

Erma.... mmg ngam sangat gandingan itewwww!

Noor, terguda ya? tp x pe kan... sedap makan ngan sambal kicap tu.

suhailas... mmg sedap. makan cenggitu jer pun ok!