Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, February 17, 2011

Raisin and oat bar

salam dan selamat pagi semua...hari ni pepagi lagi kak rose buat oat bar ni.... sedap gak tp x dapatlah nak buat sarapan pagi td sbb nak sejukkan dulu baru leh potongkan.... masa tu perut pun dah keroncong sangat jadi kak rose buatlah oat cam biasa jer minum dengan susu omega plus yg uweekkkk tuh! dah wat appoinment ngan doc nak cek kolesterol tu... tup tup kena lak hari public holiday Maulidur Rasul ari tu... doktor pun nak cuti weiiii! so kena arrange buat appoinment lain lak, entah bila la pulak. in the meantime .... kena kontinue makan menda yg x syedap nih.... adoyaiiiii

ni nak pelbagaikan resepi oat, cubalah yg ni. resepinya amik dari blog treat & trick. sedap buat cemil2an.... sambil kedepan n kedapur tu amik sepotong... pas tu sepotong lagi... pas tu sepotong lagi.... yg hancur berterabur lagi sedap! (kes x pandai nak potong elok2 la tu!!!!) terima kasih ya t&t, dan kak rose mintak izin nak sharekan kat sini....

INGREDIENTS

2 cups rolled oat
1 cup all purpose flour
3/4 cup raisin
3/4 cup butter melted
3/4 cup sugar
1/2 teaspoon baking powder
1/4 cup milk
1 teaspoon vanilla essence

DIRECTION

1. Preheat oven to 170 C. Grease a 8 inches square pan and line with parchment paper.
2. Whisk together oat, flour, and baking powder.
3. Combine butter, sugar, essence and milk until well combined.
4. Mix together dry and wet ingredients, pour into prepared pan and level the top.
5. Bake for 25-30 minutes or until a skewer inserted comes out clean.
6. Remove and cool in the pan.
7. Cut into desired shape and store in an airtight container.

10 comments:

Mimiey.. (^-^) said...

kak rose, de lagi x????hehhehehe...mie dh masuk list ni...memang nmpk sgt yummy...

Mas said...

sedappnya..
nak sikitt kak..

Kak Rose said...

Mimey... meh meh ada lagi ni...

Kak Rose said...

Mas, sedap n simple je nak godehnya...

izahdaut said...

kak rose...ni chewy ke rangup ke?nak try jugak ni.ada oat nak expired dah tu..haha..asik nak expired je kan..

Anna Qawina said...

ish, cam sedap je...nk ngap kat sini dulu yer...

ain (sweet thots) said...

akak... kita pon cam izah, nk tau .. ni chewy ke rangup. tapi nengok rupa tu... mmg tergoda sudahhh ;)

Kak Rose said...

izah, yg tepi2 tu rangup garing tp yg tengah a bit chewy gitu..

Kak Rose said...

Ana, boleh2... ada lagi ni

Kak Rose said...

ain... jgn terguda ya... rangup n chewy jugak. camner tu?