Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, February 17, 2011

Cauliflower masala

ari ni kak rose masak indian style punya.... ke mamak style? x kisah la yg mana pun asalkan sedap kira ok la tu kan.... ada pernah makan nasik kat restoran mamak dan seakan2 camni le dia buat sayur cauliflower tu....tp x de nya reti nak buat. dizaman it ni kita gunakan sebaiknya.... info at ur fingertips.... dan cik google pun rajin jer mencarikan.... baru ku tahu nama sayur ni - cauliflower masala ropanya.... sedap gak, manis2 gitu. mungkin sbb jintan manis tu kot. resepinya kak rose cnp dari blog treat & trick. hari ni dua resepi kak rose kopy dari blog t&t. mekasih ya. dan yang ni jugak kak rose nak mintak izin tepek kat sini untuk rujukan dilain kali....

CAULIFLOWER MASALA

300g cauliflower cut into bite size piece
2 Onions chopped
2 Tomato chopped
1/2 tsp cumin seed
1 tsp chili powder
3/4 tsp coriander powder
1 tsp ginger paste (kak rose guna halia biasa tu chopped halus2)
3 garlic chopped
1/4 tsp turmeric powder
2 T coconut milk
2 T cooking oil
1/4 tsp mustard seed
salt to taste
1 sprig curry leaves
1/4 C water

METHOD

* Soak cut cauliflower in hot salty water for 10 minutes, drain.

* Heat the oil, fry the cumin seed and mustard seed until fragrant, add in the onion, cook until light brown.

* Add in ginger, garlic, salt and tomato, cook until tomato turns soft.

* Now add the chili powder, coriander powder and turmeric, cook until raw smell goes.

* Add the cauliflower, coconut milk and 1/4 cup of water, stir then cover the pan and cook until cauliflower turns soft.

* Sprinkle curry leaves and check the salt. Remove from heat.

tapi ngapa kak rose nyer gravy x jadi pekat macam t&t tu masak? x kisahla asal rasa tetap mabeles makan dengan nasik panas2...

6 comments:

ma'chiks said...

salam, mesti sedap kan cara masak sayur mamak stail gitu, ada la kelainan sesekali..lain kali boleh la sya goreng cauliflower camtu..tima kasih

Anie said...

Kak Rose,

Smalam I pun ada bli cauliflower jugak. Ingat nak masak lemak tapi goreng mcm gini lagi bagus eh kak....lagi sihat ;) Tenkiu for sharing kak...

Nieza said...

wah menarik resepi ni kak...simple dan sedap harus dicuba ni:)

Kak Rose said...

ma'chiks, sesekali masak cam mamak ni ok gak... tukar selera!

Kak Rose said...

Anie, sama2...

Kak Rose said...

Nieza, kak rose masak cari resepi yg simple2 jer...yg penting sedap!